Umutiti jaja sa šećerom i vanilin šećerom, zatim dodati jogurt,ulje, narendanu koru limuna i na kraju brašno pomešano sa praškom za pecivo. Sipati u podmazane kalupe i odozgo poređati iseckane jagode. Peći na 180 stepeni dok ne porumene. Prohlađene posuti šećerom u prahu.Podelite recept sa prijateljima na fb mozda nekom zatreba.
Prvo ofarbano jaje za Vaskrs čuva se tokom cele godine, dok ne ofarbate novo.
Prvo obojeno jaje zove se čuvarkuća jer, kako mu ime kaže, čuva kuću i ukućane od bolesti i svakog zla. Ovo je najvažnije vaskršnje jaje.
U nekim krajevima Srbije, deci trljaju obraze tim jajetom, da budu rumena i zdrava. Na Kosovu ovo jaje su nazivali strašnik jer se upotrebljavalo kao lek protiv straha.
Prvo, crveno jaje, čuvalo se pored ikone, do sledećeg Vaskrsa.
"Čuvalo je ovo silno jaje naše kuće i naše duše, dok mu na smenu ne dođe novo, vaskrslo... jer su naša vera i običaji, u stvari, čuvari naših ognjišta.""Šarena jaja na stolu stoje, u ispletenoj korpi od pruća, svako od nas će dobiti svoje ostaće jedno - nas čuvarkuća... "
Kada se sledećeg Vaskrsa ofarba novo crveno jaje, stara čuvarkuća se pusti niz reku, da voda odnese zlo, bolesti, svu nesreću koju je prvo crveno jaje godinu dana umesto ukućana prihvatalo.
Ako reke nema u mestu gde živite, jaja se baca što dalje od kuće, a u nekim krajevima Srbije se i spali.Kao i sve kod nas,obicaji variraju od kraja do kraja.Kakav je obicaj kod vas?Recepte za najlepse farbana Vaskrsnja jaja na par nacina imate OVDE-Farbanje jaja sa krep papirom imate OVDE ideje sa jajima za uskrsnji sto kao iz casopisa imate
dekupaz imate ovdeRecepte kako ofarbati najlepsa Vaskrsnja jaja na par nacina imate OVDE,Recept za dekupaz jaja imate OVDE a za mermerna jaja imate OVDE-Novi nacin za jaja u lukovini imate OVDEKako izbeliti jaja imate OVDE.Novu jednostavnu metodu za jaja da se klinci zabave sa vama imate OVDENajzdraviju metodu u lukovini na par nacina imate OVDE
Farbanje na pari imate OVDE-svetlucava jaja sa secerom imate OVDE
Farbanje jaja sa krep papirom imate OVDE Par ideja sa lukovinom imate OVDE
u posudu za mucenje sipati dve case (mera case od jogurta)fanta soka
.4 case brasna.
2 case secera
2 praska za pecivo
4 kasike ulja,
4 kasike pekmeza ja sam stavila od kajsije
sve umutiti mikserom i od toga ispeci dve kore.prvu koru istresite na tacnu pa je lepo natopite sokim od fante .i drugu koru isto tako ispecite pa je istresite na drugu tacnu i natopite isto sokom
za fil
skuvati 1,5l soka od fante sa pet pudinga od vanile i ohladiti. posebno umutiti 1,5margarin sa 250gr secera i dodati u ohladjen puding i sve lepo sjediniti jos dodati i 4 kasike posnog slaga koji nam treba za ukrasavanje u to jer ima lepsi ukus
2 fil iseckati 6-7kivija i 3-4vece narandze na kockice moze i banane pa prvim filom filovati prvu koru pa preko fila posuti voce pa kora pa fil pa voce i ukrasiti posnim slagom .Podelite recept sa prijateljima na fb vreme je posta mozda nekom zatreba.Recepte za najlepsa posna jela imate OVDE.
Recepte za najlepse posne kolace imate OVDE.Recepte za najlepsa posna predjela imate OVDERecept za posno jelo sa paprikom iz tursije i ajvarom .VIDEO imate OVDE. Recept za POSNE Cupavce za par minuta koji se ne peku VIDEO imate OVDE
Pomiješajte čašu tople vode sa sokom od 1/2 limuna i 1 žličicom meda. Dobro promiješajte i popijte odmah. Nemojte piti kavu ili čaj u razdoblju od najmanje 1 sat nakon što ste popili napitak.Pospješuje rad probavnog sustava
Limun, med i topla voda će odmah probudit vaš probavni sustav. Limun stimulira jetru da proizvodi više žuči i pomaže probavnom sustavu da eliminira toksine. Med ima antibakterijsko djelovanje i može ublažiti infekcije koje su prisutne u tijelu. Također će pospješiti eliminaciju toksina iz probavnog sustava.
Pobjeđuje zatvor
Ovaj napitak je odlično i gotovo trenutno rješenje za zatvor. Stimulirat će crijeva, hidratizirati ih i pomoći u izbacivanju osušene stolice. Sve to će olakšati obavljanje velike nužde, a vaš probavni sustav će raditi pod manjim naporom
.Čisti limfni sustav
Manjak vode i esencijalnih tekućina u limfnom sustavu mogu uzrokovati umor, bezvoljnost, zatvor, poteškoće sa spavanjem, visok ili nizak krvni tlak, manjak koncentracije i kroničan stres. Prednost ovog napitka je da će hidratizirati cijeli limfni sustav i pospješiti rad imunološkog sustava.
Poznato je da sam miris limuna djeluje opuštajuće i podiže razinu energije.
Čisti urinarni trakt
Med ima odlično antibakterijsko djelovanje, zbog čega uspješno pobjeđuje brojne infekcije. Kada ga pomiješate s limunom i vodom, dobijete moćan diuretik. Ovaj napitak će pomoći ženama koje pate od čestih infekcija urinarnog trakta.
Pospješuje zdravlje usne šupljine
Ovaj napitak će odmah ukloniti loš zadah. Limun će pomoći u čišćenju usne šupljine i potaknuti stvaranje sline. Med će uništiti prisutne bakterije, a voda će pomoći u ispiranju usne šupljine.
Pospješuje mršavljenje
Limun sadrži pektin, vrstu vlakna koji vas čini sitima i sprječava nastanak žudnje za hranom. Topla voda s limunom i medom ima alkalno djelovanje, što je odlično za vaš želudac. Iz razloga što potiče rad metabolizma, ovaj napitak će pospješiti i potrošnju kalorija, čak i u stanju mirovanja.Podelite tekst sa prijateljima jer mozda neko ne zna za lekovitost limuna i meda.Recept za domaci zdrav sirup imate OVDE-RECEPT ZA LIKER OD JAGODA I ZOVE IMATE OVDE
besamel
U manji lonac stavite 2 velike kasike brašna i veliku kasiku ulja. To mešamo na jakoj vatri i kada primetimo da se smesa počela grudvati lagano dodajemo mlijeka. Smesu i dalje neprestano mešamo, a dodamo i pola čaše vode malo soli po želji i malo vegete. Kada smjesa postane gusta bešamel je gotov.Nakon toga, u tepsiju za lazanje pospite ulja da se razmaže po cijeloj površini. Testo za lazanje morate prvo ostaviti oko minutu, dvije, u kipućoj vodi da omekša. Stavljate prvi sloj u tepsiju– testo, na njega velikom kasikom razmazujete bešamel, stavljate meso koje ste prvo isprzili na luku sa zacinima i paradajz sokom,zatim naribani sir. Idući sloj isto tako, naravno, započinjete tijestom i bešamelom. Dalje sve prema želji i dok ima kora fila i sira.a na zadnju koru premazati besamel sos i izbusiti viljuskom rupice da testo dise,Peci dok ne dobije zlatkastu boju.Podelite recept sa prijateljima na fb mozda nekom zatreba.REcept za rucak na brzaka cevape u krompiru imate OVDE
Svake godine imamo isti problem, jer jaja koja nalazimo u prodaji su žute ljuske i vrlo retko možemo ih naći sa potpuno belom.Na belim jajima se mnogo lakse vata boja i intezivnija je puno-bela su potrebna i za dekupaz
recept kako da izbeliti ljusku jajeta i ofarbate ga u boju koju želite ili za cuvenu tehniku dekupaz-sa salvetom koja je mnogo lepsa na belim jajaima nego na zutim.
Sada su jaja spremana za farbanje u bojama koje želite. i za lepljenje salvetica Kako ih radim sa salvetom imate kad kliknete OVDEDobićete divne pastelne nijanse koje niste uspeli da dobijete sa žutim jajetom.Boja ce biti mnogo intezivnija. Podelite recept sa prijateljima na fb mozda nekom zatreba ideja.sve nacine na koje ukrasavam jaja imate nize u tekstu pa kliknite naona koja vas interesuje.Sigurna sam da ce vam se dopasti neka od tehnika.
KLIKER JAJA imate OVDE najlepsu i najlaksu i najbogatiju dekoraciju od salvete za uskrs imate OVDE ideje sa jajima za uskrsnji sto kao iz casopisa imate OVDE
a mermerna jaja imate OVDE-Novi nacin za jaja u lukovini imate OVDE.Kako izbeliti jaja imate OVDE.Novu jednostavnu metodu za jaja da se klinci zabave sa vama imate OVDE,Najzdraviju metodu u lukovini na par nacina imate OVDE.svetlucava jaja sa secerom imate OVDE
Farbanje na pari imate OVDE.Farbanje jaja sa krep papirom imate OVDE. Par ideja sa lukovinom imate OVDE USKRSNJU PLETENICU I ZECA OD TESTA IMATE OVDE
Pomiješajte vodu i sirce i u tome otopite šećer i sol (nije potrebno zagrijavati).
U staklenke sa krastavcima stavite bibera 10-ak zrnci,
Zalijte pripremljenom otopinom.
Na dno širokog lonca stavite kuhinjsku krpu i na to staklenke krastavaca. Pazite da se međusobno ne dodiruju kao ni sa zidom lonca.
Stavite na peć i zagrijavajte vodu do vrenja.
Kad se počnu stvarati mjehurići kao kod kuhane vode, isključite.
Ako nemate više krastavaca za zimnicu, ostavite u loncu da se ohlade.-
Ako imate još krastavaca, onda lonac stavite pod pipu i tankim mlazom hladne vode izmijenite vruću za hladnu,
Iz ohlađene vode izvadite staklenke i ponovite postupak sa sljedećom turom.Na ovaj nacin se meni nikad ne ukvare.vodite računa da su staklenke dooobro zatvorene.
Ja to provjeravam tako da svaku staklenku okrenem naopako…ne smije procuriti! To je bitno između ostalog i zato da vam voda ne uđe u staklenku.Podelite ovaj jednostavan i lak recept sa prijateljima na fb mozda nekom zatreba.Recept za najbolju zimnicu na hladno imate OVDE-RECEPT ZA NAJLEPSE KRASTAVCE NA HLADNO IMATE OVDE-Recept za jeger Zimnicu mnogo jednostavniju od ajvara imate OVDE-Recept za papriku punjenu kupusom po starinski bez hemije imate OVDE-Recept za najlepsu barenu papriku bez hemije imate OVDE
Recept za papriku punjenu kupusom imate OVDE.Recept za starinski ajvar imate OVDE,RECEPT ZA NAJBOLJI PRESOLAC ZA KRASTAVCE KOJI SE NIKAD NE POKVARE IMATE OVDE.Recept za punjene krastavce imate OVDE.Recept za papriku u pavlaci imate OVDE.Recept za krastvace ukiseljenje sa hlebom imate OVDE -
Tijesto
500g brasna
1 vrecica suhog kvasca
60g putera ili margarina istopljenog
1 jaje i 2 zumanjka
60g secera
1kasika meda
oko 200ml mljeka
malo izribane korice od limuna
malo soli
fil
500g oraha
150g secera
1vanilin secer
1kasikica cimeta po zelji
150ml vruceg mljeka
Prvo kvasac razmutite sa malo mlake vode i kasikicom secera.Brasno stavite u posudu i posolite dodajte zumanjke i jaje razmucena sa mljekom ,istopljeni margarin ,secer, med ,limunovu koricu i didignuti kvasac.Umjesite tijesto srednje gustoce koje mora biti glatko i nesmije se ljepiti po rubovima od posude.Tijesto prekrijte plasticnom folijom i stavite neka naraste .
Pripremite nadjev: orahe sameljite i prelijte sa vrucim mljekom ,dodajte secer i cimet i sve dobro izmjesajte.moze i grozdjice
Dignuto tijesto podjelite na dva djela i svaki razvaljajte u pravokutnik kojem su stranice dugacke koliki je i pleh ,namazite nadjevom i savijte.
Stavite na namazan pleh i prekrijte i ostavite da se opet dizu.Prije stavljanja u pec ja ih premazem istopljenim puterom .Pecite ih 40-50 min.na 180 C.
Kad se ohlade pospite secerom.Podelite recept sa prijateljima na fb mozda nekom zatreba.
testo za lazanje
30dkg sira
2 velike kasike brašna
1/2 litre mlijeka
malo soli
bolognese umak, meso luk paradajz sok
velika kasika ulja
zacini
besamel
U manji lonac stavite 2 velike kasikebrašna i velikukasiku ulja. To mešamo na jakoj vatri i kada primetimo da se smesa počela grudvati lagano dodajemo mlijeka. Smesu i dalje neprestano mešamo, a dodamo i pola čaše vode malo soli po želji i malo vegete. Kada smjesa postane gusta bešamel je gotov.Nakon toga, u tepsiju za lazanje pospite ulja da se razmaže po cijeloj površini. Testo za lazanje morate prvo ostaviti oko minutu, dvije, u kipućoj vodi da omekša. Stavljate prvi sloj u tepsiju– testo, na njega velikom kasikom razmazujete bešamel, stavljate meso koje ste prvo isprzili na luku sa zacinima i paradajz sokom,zatim naribani sir. Idući sloj isto tako, naravno, započinjete tijestom i bešamelom. Dalje sve prema želji i dok ima kora fila i sira.a na zadnju koru premazati besamel sos i izbusiti viljuskom rupice da testo dise,Peci dok ne dobije zlatkastu boju.Podelite recept sa prijateljima na fb mozda nekom zatreba.
Potrebno nam je : glavica crnog luka, 500 gr kiselig kupusa ,oko pola kg dimljenog mesa( kolenica, slanina,rebra, kobasica, usi, rep, nogice) lovorovog lista, bibera u zrnu i soli.
Luk naseckati na sitno, malo ga proprziti na masnoci dok ne postane staklast. Prelijemo vodom, dodamo meso ,kupus i navedene zacine. Povremeno ga promesamo i pogledamo koliko ima tecnosti ,kako ne bi zagoreo. Kupus je gotov kada se meso pocne odvajati od kostiju ili kada viljuska prodje kroz meso.Podelite recept sa prijateljima na fb,mozda nekom zatreba.
Umesim od oko 200 gr brasna,100gr niseste/gustina/ i 2 velike kasike soli i vode da bude bas bas tvrdo testo.Posipam radnu povrsinu mesavinom brasna gustina i soli koju sam odvojila pre mesenja testa i ostavila za posipanje
.Ostavite umeseno da odmori pola h i ako omekani mesite jos malo .
Ostavite deo te mesavine brasna soli i gustina u cinijicu i mesite s tom mesavinom a ne sa cistim brasnom ili gustinom.I posipajte podlogu kad razvlacite testo istom mesavinom.
Ja obavezno pravim ukrase od onog kalupa koji nazivamo *krsnik* ili * slovo* a ti pecati se zovu i *poskurice" koje znaci-Isus Hristos pobedjuje.
.Zatim se naprave i pticice,burence,grozdje,knjiga,tresnjice,ziric,klasje..cvetovi...ukljucite mastu,ali je ovo meni bas bas obavezno.. Testo lepim vodom u koju dodam kasicicu secera.Pecem oko 1 h najpre na 250 a zatim na 18o
Pokrijem papirom posle 5 min,a ako treba i na kraju pecenja sklonim papir da porumeni.
I pecem obavezno pokriveno dvostrukim papirom.
Toplo premazem uljem i ostavim da se ohladi pokriveno krpom.
Recept za najlepsu salatu uz sve vrste pecenja sa pecenom paprikom imate OVDE
Recept za brzinski rucak sa punjenim paprikama sa pavlakom i krompirom imate OVDE
Najejdnostaviji recept za papriku u pavlaci imate OVDE
Recept za tortu od cevapa da odusevite goste imate OVDE
Recept z najizdasniju i najlepsu rodjendansku tortu imate OVDE
Recept za hleb iz serpe a kao da je ispod saca imate OVDE
Recept za slanu toru od oblatne za par trenutaka imate OVDE
Ovaj mali savet je sa nama podelila Natasa Ristic recept za njen njen slavski hleb-donja slika- imate OVDE.Recept za posno jelo sa paprikom iz tursije i ajvarom .VIDEO imate OVDE. Recept za POSNE Cupavce za par minuta koji se ne peku VIDEO imate OVDE
domaće pile1 kom
• šargarepe1-2 kom
• peršun i peršunovo lišće1 kom
• paštrnakmanje parče
• crni luk srednje veličine1 glavica
• krupni biber,lovorpo ukusu
• so,vegetapo ukusu
• krompir1-2 kom
• voda
Pile iseći na delove,lepo oprati i staviti u lonac .Naliti vodom pile,posoliti i staviti da se kuva na tihoj vatri.U međuvremenu očistiti glavicu crnog luka ali ne sa savim, već ostaviti onaj zadnji sloj i ispeći luk na čistoj plohtni.Luk će dobiti boju i postaće mek, staviti ga u lonac sa mesom,dodati deo lovora i malo krupnog crnog bibera.Kada je meso zameklo(probati viljuškom), dodati zelen,krompir,vegetu i sve ostaviti da se još lagano kuva.Pri kraju kuvanja dodati peršunovo lišće,kratko kuvati i procediti supu na za to namenjenu cediljku.U supu zakuvati domaće rezance, kockice.ili domaće knedle od griza.