,ja pravim sa 1 kg brasna,250 ml mleko,250 ml jogurt,1 kvasac,1 s kasika soli 3 supene kasike secera , 1 margarin ,1 jaje za premazivanje
Pravi se kora od testa maze margarinom savija se u rolat ,i pravi se krug, i sece nozem na jednakve delove i onda svaki deo prepolovi sa varjacom tako dolazi do izrazaja unutrasnji deo.U sredinu se stavljaju ruze od testa ili pustite masti na volju.Pece se u zagrejanoj rerni dok ne porumeni.Recept nam je poslala Svetlana Stojanovska iz Skoplja,ako i vi zelite da podelite sa nama svoj recept i ako ste umetnik za pogace slobodno pisite na nasu stranicu na fb.
U sud za mucenje staviti jaja i secer i mutiti dok se ne dobije lepa penasta smesa. Dodati ulje, jogurt i jos malo umutiti da se sve sjedini. Dodati brasno sa praskom za pecivo i lagano sjediniti sve sastojke u mekano testo. U serpi na ulju izdinstati narendane jabuke, ovo uraditi pre mucenja testa, dodati secera po zelji, vanilin secer i cimet. Ukoliko je ova smesa retka dodati 2-3 kasike griza da bi dobili gustinu fila. Rernu zagrejati na 200 stepeni. U podmazan i brasnom posut pleh staviti polovinu testa i peci ga 10 minuta da se malo uhvati korica. Izvaditi pleh, rasporediti fil i prekriti drugom polovinom testa. Vratiti pleh u toplu rernu i peci oko 40 minuta. Probati cackalicom po sredini kolaca da li je dobro pecen. Cackalica mora biti suva. Ohladiti kolac, iseci po zelji i posuti prah secerom po zelji. Podelite recept sa prijateljima na fb mozda nekom zatreba ovaj jednostavan recept.
Potrebne namirnice: 10 kg paradajz-paprike, 3 l vode,
1 l alkoholnog sirćeta, ½ l ulja, 250 g soli, 250 g šećera,
2 kesice bibera u zrnu, 1 veza peršunovog lista.
Priprema: Paprike oprati, oštrim nožem odseći drškice i čačkalicom izbockati na par mesta.
U vodu usuti sirće, ulje, so i šećer, pa kada provri bariti pripremljene paprike po 2-3 minuta sa obe strane tj. 1-2 ključa. Paprike izvaditi i odložiti u dublju posudu da se malo prohlade.
Zatim ih slagati u tegle (bez puno pritiskanja), dodati biber, sitno iseckan list peršuna, staviti pritiskače i zaliti vrućim presolcem tj. tečnošću u kojoj su kuvane.
Tegle odmah zatvoriti i ostaviti ih umotane u tople čaršafe ili tanje ćebe do sutradan, a zatim ih ostaviti na predviđeno mesto za čuvanje zimnice.
Podelite recept sa prijateljima na fb mozda nekom zatreba sezona je zimnice-Recept za najbolju zimnicu na hladno imate OVDE-RECEPT ZA NAJLEPSE KRASTAVCE NA HLADNO IMATE OVDE-Recept za jeger Zimnicu mnogo jednostavniju od ajvara imate OVDE-
Recept za papriku punjenu kupusom imate OVDE.Recept za starinski ajvar imate OVDE,RECEPT ZA NAJBOLJI PRESOLAC ZA KRASTAVCE KOJI SE NIKAD NE POKVARE IMATE OVDE.Recept za punjene krastavce imate OVDE.Recept za papriku u pavlaci imate OVDE. Recept za prelep pekmez od dinja imate OVDERecept za krastvace ukiseljenje sa hlebom imate OVDE-
2 dl gaziranog soka od pomorandže (ja sam stavila Fantu)i
saka seckanih zele bombona
za glazuru topljeni eurokrem ili slag
U jednu veliki činiju (jer ovo je stvarno velika masa…ipak idu 2 kutije keksa) umešati sve sastojke pa polako dolivajte sok od pomorandže (u ovom slučaju Fantu).
Mešajte rukama dok se svi sastojci dobro ne sjedine i po potrebi dodati još soka (Treba biti gusta masa, a opet ne pregusta i nikako ne presuva…tako da je možete fino oblikovati.Na okrugli kalup ili koji god moj je ovaj u obliku cveta…možete praviti razne oblike rasporedite masu.Istopiti eurokrem pa ga premazati kad se torta stvrdne,ukrasiti po zelji.
U mlako mleko staviti kvasac i šećer i ostaviti da naraste.U drugoj posudi sjediniti jaja,kiselo mleko i so.Dodati mleko sa nadošlim kvascem i sa brašnom zamesiti testo. Ostaviti da odstoji oko 30 minuta.
Kada je testo nadošlo podeliti ga na dva jednaka dela. Svaki deo podeliti na 8 jednakih loptica.Razvući jednu lopticu,veličine palačinke,i premazati je margarinom. Razvučemo sledeću lopticu i stavimo na onu sa margarinom i opet premažemo. Tako uradimo sa svih 8 ali se poslednja ne premazuje.
Razvuče se testo i iseče na 12 ili 16 jednakih delova.(Na 12 ako volite vece kroasane. Na svaki deo se stavi džem ili krem. Uviju se kroasani,premažu žumancetom u koje se doda malo mleka i ostave da narastu pre pečenja.Podelite ovaj jednostavan recept sa prijateljima na fb mozda nekom zatreba.
300 gr urmi ocistiti od kostica i puniti smesom od 150 gr.ml.oraha,15o gr prah secera,2 kasicice ruma i sokom od pola limuna.
Kad se stegnu malo/ja to radim sutradan/ umakati svaku u glazuru od cokolade koju napravim od istopljene posne cokolade/oko 200 gr i tri kasike ulja.Recept svoj za posne urme nam je poslala Natasa Ristic.
Pripema: 1. Jaja dobro ulupati sa šećerom, a zatim postepeno dodavati kiselo mleko, ulje i brašno pomešano sa praškom za pecivo.
2. Sve lepo sjediniti3Pleh podmazati i posuti prezlama ili brašnom.
4.Uliti testo poslagati visnje. 5. Peći u zagrejanoj rerni na 200°C oko 30 minuta.
6. Gotov kolač ostaviti da se ohladi,
Pa preliti glazuru po njemu.Podelite recept sa prijateljima na fb mozda nekom zatreba.Recept za najlepsu sladoled tortu koja se ne pece imate OVDE.Recept za najlepsu cokoladnu vocnu tortu koja se ne pece imate OVDE.
Recepte za 6 kremastih torti imate OVDE
450 g pavlake ili sitan sir ovaj put sam stavila sitan sir- moze bilo koji Paprike oprati i izdubiti. Krompir očistit i narendati na krupno rende. U većoj činiju pomešati izrendan krompir, pavlaku ili sir pa začiniti po ukusu. Dodati mast i sve dobro sjediniti. Pripremljenom smesom puniti paprike i ređati ih u vatrostalnu posudu, ukoliko preostane fila sipati ga oko paprike,ja uvek sipam sa strane jer obozavamo ovu kombinaciju/. Punjene paprike peći u zagrejenoj rerni na 250 stepeni dok ne porumene, ali paziti da krompir ne ostane presan.Podelite recept sa prijateljima na fb mozda nekom zatreba.
Podelite recept sa prijateljima na fb mozda nekom zatreba.Recept za liker od tresnje imate OVDE.Recept za liker od kore limunA imate OVDE.RECEPT ZA LIKER OD BRESKVE imate OVDE.
REcept za liker od visanja imate OVDE-Recept za strudlu sa korama za pitu imate OVDE
Recepte i video recepte kako da sami napravite slatki sto za decije rodjendane imate OVDE Recept za brzinsku tortu sa keksom i jogurtom koja se ne pece imate OVDE
do uobicajene gustine smjese za proju kukuruznog krupno mljevenog brasna.
Jaja i sve tecne sastojke viljuskom umutiti u vanglici.
Dodati prasak za pecivo, psenicno i kukuruzno brasno. Promijesati. Nisam stavila mjeru za kukuruzno brasno, jer ga nikad i ne mjerim, uvijek stavljam otprilike. Iskusne domacice znaju kolika gustina smjese treba da bude za proju. One malo manje iskusne – mogu recimo ovako da opisem: 2, 5 puta gusca smjesa nego za palacinke
Peci u ugrijanoj rerni dok ne porumeni.Podelite recept sa prijateljima na fb mozda nekom zatreba.
30 kg Crvene mesnate paprike
1,5 litra Zejtina
200 grama So
50 grama Esencija
Ispeci (ispeckati) papriku na plotni sporeta i staviti u serpu prekrivenu sa kuhinjskom krpom da se malo ohladi.
Oljustiti papriku (odbaciti drsku i semenke) i staviti je u plasticni buskasti dzak za krompir ili djerdjive da se ocedi preko noci (najbolje se cedi u plasticnim dzakovima).
Sutradan samleti ocedjenu papriku u masini za mlevenje mesa ili nekom elektricnom aparatu.
Staviti serpu na sporet da se vrlo malo zagreje, sipati samlevenu papriku, dodati zejtin i so i promesati. Prziti samlevenu papriku otprilike 2 do 2,5 sata zavisno od jacine vatre uz stalno mesanje.
Pri kraju przenja kada je ajvar skoro gotov dodati esenciju i mesati jos 10-tak minuta (moze i duze dok se ne zavrsi proces uprzavanja).
Ajvar je gotov kada vidite da kada provucete kutlacu po dnu serpe iza nje ostaje trag (u toku pecenja ajvar se prvo zgusne, pa opusti, pa ponovo zgusne).
Ostaviti ajvar da se malo prohladi (oko sat, dva) pa sipati u suve i ciste tegle. Ostaviti pune tegle da nepoklopljene odstoje jedno 5-6 sati, a zatim ih zatvoriti poklopcima ili celofanom (po zelji).Podelite recept sa prijateljima na fb mozda nekom zatreba. Recept za najbolju zimnicu na hladno imate OVDE-Recept za papriku punjenu kupusom po starinski bez hemije imate OVDE
Za praznik sve se dame trude da sto lepsa jaja imaju,neko je za tradiciju sa lukovinom,neko jednostavno u boje,zatim tu je i dekupaz i mnogo raznih nacina u zadnje vreme.Na blogu imate sve ostale nacine i jos puno ideja imate u video snimcima.
Za ova jaja su nam potrebna po mogucstvu bela jaja,imate video kako da ih izbelite ako ne mozete da ih nadjete
Potrebna je boja koju vidite na slici
Mozete je kupiti u bilo kojem boljem snabdevenom marketu.
Potrebne su vam i rukavice i skuvana jaja.
Postupak je vrlo prost-
Skuvaju se jaja i na vruca se stavi par kapi boje,zatim stavite rukavice i polako prelazite po jajetu da svugde uhvati boja.
KLIKER JAJA imate OVDE najlepsu i najlaksu i najbogatiju dekoraciju od salvete za uskrs imate OVDE ideje sa jajima za uskrsnji sto kao iz casopisa imate OVDE
Recept za dekupaz jaja imate OVDE a za mermerna jaja imate OVDE.Novi nacin za jaja u lukovini imate OVDE-svetlucava jaja sa secerom imate OVDE
Kako izbeliti jaja imate OVDE.Novu jednostavnu metodu za jaja da se klinci zabave sa vama imate OVDE.Najzdraviju metodu u lukovini na par nacina imate OVDE.Farbanje na pari imate OVDE-Farbanje jaja sa krep papirom imate OVDE Par ideja sa lukovinom imate OVDE USKRSNJU PLETENICU I ZECA OD TESTA IMATE OVDE
Sloziti u ciste tegle/staklenke voce i dodati secer, po 6 kasika za svaku teglu od 750 g.
. Sipati hladnu vodu tako da prekrije voce i zatvoriti.
Na dno veceg i dubljeg lonca staviti platnenu krpu, poredjeti staklenke ali paziti da se ne dodiruju. Sipati vodu tako da ih prekriva bar za 1 cm.
Kad prokljuca, kuvati 5 minuta, a zatim pazljivo izvaditi i ostaviti ih da se ohlade.
Secer koji ostane na dnu postepeno ce se rastopiti.
Od ove kolicine moze se napuniti 6 tegli/staklenki od 750 g.
Posluživanje Na isti nacin se moze pripremiti kompot i od drugog voca ( tresnje, visnje, kajsije,.Podelite recept sa prijateljima na fb mozda nekom zatrebaa
Puno je jos recepata ali sam ovde izdvojila ove.RECEPT ZA LIKER OD JAGODA I ZOVE IMATE OVDE
Recept za domacu sokatu imate OVDE
Recept za domaci zdrav sirup imate OVDE.-
Recept za najbolje i najlakse slatko imate OVDE-Recept za dzem bez hemije po starinski imate OVDE