POCETNA STRANA

Pogledaj i ovaj recept obavezno

POGLEDAJ RECEPT ZA PAPRIKU U PAVLACI NA BRZAKA

POGLEDAJTE KAKO SACUVATI MUSKATLE PREKO ZIME

ZAPRATITE KANAL DA PRATITE SLAVSKE RECEPTE

Podelite recept sa prijateljima

Translate ПРЕВОДАЧ Преведувач TŁUMACZ ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΗΣ

Recepti za 9 vrsta posnih starinskih kolaca

Skoro svi kolaci mogu biti posni ako ih zamenimo nekim namirnicama.Ovde imate recept za 9 vrsta posnih kolaca,necu ih sve pisati ovde da vas ne zbune ,nego cete za svaki imati posebno recept jer ih vec imam napisane na blogu ,a i verovatno vas ne interesuju svi,zato vi kliknite na recept koji vas interesujeOvde sam vam stavia i par video recepata koji ce vas mozda isto interesovati


Slika broj  1 tulumbe recept za njih OVDE
Kolac broj 2 breskvice recept za njih OVDE
Kolac broj 3 strudla recept za njih OVDE

Kolac broj 4 vanilice recept za njih OVDE
Kolac broj 5 bajadera recept za nju  OVDE
Kolac broj 6 zerbo recept za njih OVDE
Kolac broj 7 jafa kolac recept za njega OVDE

Kolac broj 8 subarice-ruske kape recept za njih OVDE


Kolac broj 9 rafaelo recept OVDE
Vreme je posta zato podelite na svom fb ove recepte jer mnoge domacice muku muce sta praviti od posnih kolaca.Recepte za najlepsa posna jela imate OVDE


Recepte za najlepse posne kolace imate OVDE.Recepte za najlepsa posna predjela imate OVDE
Jos dosta vssta posnih Slavskih sitnih  kolaca imate OVDE i OVDE.

Recept za posno jelo sa paprikom iz tursije i ajvarom .VIDEO  imate OVDE.
  Recept za POSNE Cupavce za par minuta koji se ne peku VIDEO imate OVDE






Sarma po bakinom receptu

 Svako ima svoj recept za sarmu koji je proveren ,ovo je moj koji mi je prenela mama a njoj baka.
500 gr. crnog luka
500 gr. mleveno svinjsko meso
500 gr. junece mleveno meso
300 gr. dimljene slanine
100 gr. pirinca
oko 50 listova kiselog kupusa
po potrebi ulja ili masti
po ukusu soli,vegete,bibera
1 kasicica aleve paprike
 zaprska
2-3 kasike masti
1 kasicica aleve paprike
 po potrebi vode

Uprziti luk,pred kraj dodati sitno seckanu slaninu da se malo uprzi.Dodati obe vrste mesa i dobro uprziti.Posoliti,staviti vegete i bibera.Na kraju dodati kasicicu aleve paprike,pirinac i sve dobro izmesati.Skloniti napravljen fil da se skroz ohladi,radi lakseg uvijanja sarmi Spremiti listove kupusa.Ja ih stavim preko cediljke,da se lepo ocede pre zavijanja sarme. U sud gde ce se kuvati sarma staviti po dnu listove kupusa Uzeti jedan list,staviti ga na dlan.Jednu kasiku fila staviti na list.Preklopiti kupus preko mesa sa desne strane ka levoj.Zavijati sarmu tako sto cete rukom malo zatezati kupus. Prstom uvuci deo kupusa na unutra.Slagati sarme Kada su slozene sve sarme,staviti preko par lista lovora.Napraviti zaprsku od malo masti i kasicice aleve paprike,preliti pola preko sarme.Preko staviti nekoliko lista kupusa.Preliti ostatkom zaprske,naliti vodom i staviti da se kuva sarma na tihoj vatri.

Okrepljujuca bela pileca corba

1,5 l vode
1 manji pileci file
1 veza zeleni ( sargarepa, paskanat, celer, koren persuna)
1 glavica crnog luka
1 jaje
2 kasike brasna
vegeta, so, biber
seckani persun, list celera

Belo meso iseckajte na kockice, povrce takodje. Nek se kuva u 1,5 l vode.Kad povrce bude skuvano. Dolijte malo vode, onoliko koliko je uvrelo.Kutlacu supe odvojite u neku manju ciniju, malo prohladite, pa razmutite 2 kasike brasna. Ulijte polako u supu, uz mesanje, i pustite jos malo da vrije. Posolite, dodajte biber i vegetu po ukusu.U ovu corbicu ne dodaje se ulje, od mesa bude fino masna.Izmaknite sa ringle, dodajte seckan persun i list celera. Pustite da se malo prohladi. U onoj ciniji od malopre umutite jaje viljuskom, da malo zapeni, dodajte kutlacu corbice polako, mesajte viljuskom i dalje da se lepo sjedini. Corba ne sme da bude vrela kad to radite jer ce onda jaje da se zgrudva.Vratite sadrzinu cinije nazad u serpu, takodje uz neprestano mesanje, poklopite da malo odstoji i onda posluzite. Prilikom podgrevanja corbice, recimo sutradan, pazite da vam ne provri, jer ce se zgrudvati jaje.Podelite recept sa prijateljima mozda nekoj prijateljici zatreba.

Pijane snicle

Za ovo jelo nam je potrebno kilogram svinjskih snicli, 100 gr slanine isecene na kockice,tri glavice crnog luka, dve paprike babure,jedna tikvica srednje velicine i dva paradajza.

Svinjske snicle malo izlupati cekicem za meso,zaciniti solju i vegetom,uvaljati u brasno i propziti na masnoci sa obe strane. Slaninu koja je isecena na kockice prorziti ,izvaditi i masnoce. U to staviti crni luk isecen na kockice,proprziti dok ne porumeni ,pa dodati ostatak povrca,takodje isecenog na kockice ili trakice. Kada je povrce pri kraju przenja,dodati zacine i slaninu,prziti jos par minuta. U medjuvremenu snicle poredjati u vatrostalnu posudu,sipati povrce i slaninu preko njih,sipati dva deci vode ili belog vina,kasikicu aleve paprike i dinstati dok meso ne omeksa. Ovo jelo se moze servirati uz pire krompir ili bareni pirinac.

Hrizanteme-lepotice-uzgoj i nega

Raste kao žbun i dostiže visinu od 40 do 100 cm, zavisno od sorte, a pažnju privlači (ne)običnim cvetovima. Po kineskom predanju osobu koja pije vodu sa izvora, ili potoka oko kojih rastu hrizanteme čeka dobro zdravlje
Hrizantema raste kao žbun i dostiže visinu od 40 do 100 cm, zavisno od sorte, a pažnju privlače svojim (ne)običnim cvetovima. Ima ih sa jednostavnim laticama i jednobojnih, do onih koji podsećaju na paukovu mrežu, ili šatiranih. Cvetovi su veličine od 5 do 20cm, bele, žute, ružičaste, crvene, svetloljubičaste boje, a mogu da budu i dvobojne. Cevtaju od poznog leta do kraja jeseni ukrašavajući okućnice ili vrtove. Efektno izledaju bilo da su zasađene pojedinačno, ili u grupi.

Lepo izgleda zasađena u kombinaciji sa drugim biljkama, na primer, zimzelenim, ili u kasnu jesen pored ogolelih listopadnih biljaka njeni cvetovi još više dolaze do izražaja. Prednosti ovog cveta su velika otpornost i izdržljivost, a mali zahtevi. Odgovaraju joj svetla ili polusenovita mesta i rastresito humusno zemljište. Što je mesto osunčanije, hrizantema će biti bogatija cvetovima, a što je zaštićenija od vetra, duži će biti period cvetanja.Hrizanteme koje se sade u bašti moraju biti otporne na hladnoću. Zahtevaju dosta prostora, pa ih treba saditi na rastojanju od oko 40cm. Tokom cvetanja treba im obezbediti dosta vode. Do pred samo cvetanje preporučljiva je i prihrana tečnim đubrivom svakih 7 do 14 dana. Sezonu cvetanja hrizanteme možete produžiti redovnim otkidanjem cvetnih glavica koje su se osušile i prihranjivanjem tečnim đubrivom u periodu intenzivnog cvetanja. Uklanjanje uvelih cvetova bez otkidanja grančica dovodi do podsticanja formiranja bočnih cvetova. Posle cvetanja, potrebno je skratiti stabljike na oko 20cm, a krajem sezone biljka se seče drastično, gotovo do zemlje, i polako isušuje dodavanjem sve manje količine vode.


Hrizanteme u bašti tokom zime treba pokriti sa 10 do 15cm debelim slojem malča, borovih iglica i slame. Na proleće, kada prvi zeleni izdanci izrastu oko 10 do 15 cm, potrebno je malo skratiti vrhove kako bi biljka oblikovala u lep žbun. Svake dve do tri nedelje do sredine leta, treba otkinuti vrh novog izbojka. Kraljevsko hortikulturno društvo dalo je spisak deset novih sorti koje su otporne na hladnoću i pogodne za sadnju u vrtu.Saksijske hrizanteme su visine oko 30cm i cvetaju u toku poznog leta i jeseni. Kupuju se kada imaju nekoliko otvorenih cvetova i obilje pupoljaka i veoma su tražene za ukrašavanje zimskih bašti, balkona i terasa. Odgovara im prohladno, svetlo mesto, zaštićeno od jakog podnevnog sunca. Najbolje uspevaju na istočnoj i severnoj strani. Zemlju treba održavati vlažnom, a od proleća do završetka cvetanja saksijske hrizanteme prihranjujte tečnim đubrivom za cvetanje. Krajem sezone sa matične biljke odsecaju se svi suvišni delovi (preporučuje se skraćivanje stabljike za 1/3 visine) i lagano smanjite zalivanje. Krajem decembra presadite ih u novu, svežu zemlju. Za prezimljavanje hrizantemi treba obezbediti svetlo, hladno mesto, temperature od 6 do 8 oC uz povremeno zalivanje. Na proleće biljku treba presaditi u baštu i orezati za još 1/3 visine. Ukoliko se ne dodaju hormoni za usporavanje rasta hrizantema će izgubiti patuljasti izgled i vratiće se svom prirodnom rastu. Po feng šuiju, hrizantema je simbol sreće i bezbrižnog života, veruje se da u dom donosi radost i veselje.Na slici se pored nalazi cuvarkuca o njoj i lekovitosti mozete procitatiOVDE...Podelite tekst na svoj fb ako imate prijateljicu koja voli ovo cvece,mozda joj zatreba.


Torta sa malinama

biskvit
četiri belanca
150gšećera
jedna kesica vanili šećera
četiri žumanjka
100gbrašna
50g gustina
jedna mala kašikica praška za pecivo
Nadev
maline ili neko drugo sezonsko voce
500 ml slatke pavlake
jedna kesica vanilin šećera
Maline pospite vanilin šećerom.

Način pripreme Iz belanjaka istucite čvrsti snijeg (on mora biti tako čvrst da zarez noža ostane vidljiv), dodajte uz stalno miješanje kašiku po kašiku šećer, vanilin šećer i žumanjke. Tome dodajte brašno s gustinom i praškom za pecivo i lagano sve izmješajte. Testo stavite u oblik za tortu koji ste namazali mašću i posuli brašnom. Pecite u rerni na temperaturi oko 180C 25 minuta.Ispecite 2 ovakve kore. Nadjev Na donju koru premazati pavlaku po njoj posuti maline,onda opet kora fil maline i tako dok ne utrositte sav materijal. Čitavu tortu premažite slatkom pavlakom i po zelji,Podelite recept sa prijateljima na fb mozda nekom zatreba.

Posne ruske kape -subarice

sastojci za jednu koru:
200gr. brasna
10 kasika secera
1 prasak za pecivo
2dcl. kisele vode
0,5dcl. ulja
2 pune kasike kakaa
fil:
500ml. sojinog mleka
200gr. secera
2 vanil secera
3 kasike gustina
3 kasike brasna
250gr. posnog margarina
glazura:
100gr. posne cokolade
3 kasike ulja
kokos za valjanje

U ciniju sipati sastojke za koru i sjediniti ih zicom za mucenje.Pleh(38x26) obloziti papirom,sipati smesu i staviti koru da se pece u prethodno zagrejanu rernu na 200C -15min.Na isti nacin napraviti jos jednu koru.Kada se kore ohlade,modlom za krofne(ili casom) izvaditi 48krugova.Za fil staviti 4dcl.mleka da provri sa secerom i vanil secerom.Sa ostatkom mleka(1dcl) izmutiti brasno i gustin,pa ih skuvati u vrijuce mleko.Kad se fil ohladi sjediniti ga sa umucenim margarinom,pa filovati kape.Na jedak krug staviti punu kasicicu fila,preklopiti sa drugim krugom,pa bocne strane premazati sa filom i uvaljati u kokos.Za glazuru otopiti cokoladu sa uljem pa na svaku kapu sipati po kasicicu.Ohladiti ih do sluzenja.Podelite recept na svoj fb vreme je posta mozda nekom zatreba.Recepte za najlepsa posna jela imate OVDE.
Recepte za najlepse posne kolace imate OVDE.Recepte za najlepsa posna predjela imate OVDE

Bingo torta -pun pogodak

Biskvit:
6 kasika šećera
4 kasike brašna
3 kasike ulja
7 kasika mljevenih oraha
1 kasika kakaa
6 kom jaja
1 kom prašak za pecivo
Krema:
400gr šećera
1 kasika gustina
4 kom pudinga od vanilije
250gr margarina
150gr mljevenog keksa
150gr otopljene čokolade
1/2l slatke pavlake
fanta naranča
jaffa keks
piškote
1,5l mlijeka
Biskvit:
1. Izmiksati sve sastojke i peći u četvrtastoj tepsiji veličine 24×40cm.

Krema: . U provrelo mlijeko zakuhati šećer, gustin, puding. . Kada se krema ohladi dodati izrađen margarin. . Kremu podijeliti na 3 dijela. 1 dio dodati mljeveni keks, 2 dio dodati otopljenu čokoladu, 3 dio ostaje žut. Slaganje: Biskvit malo poprskati fantom, premazati kremom sa keksom, preko nje složiti jaffa kekse malo potopljene u mlijeko(čokoladni dio okrenut prema dolje. Preko jaffe premazati fil sa čokoladom, na nju slagati piškote malo potopljene u fantu. Preko piškota premazati žutu kremu. Tortu premazati šlagom.Recept nam je posalala Maja Milicevic i hvala joj na tome,pisite nam i vi ako imate neki recept i zelite da ga objavimo.Podelite recept sa prijateljima na fb mozda nekom zatreba.Recept za 6 najlepsih kremastih torti prigodnih za rodjendane i proslave imate OVDE

Medena pita


50 g meda
150 g šećera
30 g maslaca ili margarina
8 kasika mleka mleka
500 g brašna
2 jaja
1 kasicica soda-bikarbone ili kupite gotove kore nisu skupe a fino su mekane
fil
800 ml mlijeka
4 kasike  griza
1 kasika gustina
100 g šećera u prahu
250 g maslaca ili margarina


Na laganoj vatri otopite med, šećer i maslac. Smjesu pomiješajte s brašnom kojem ste dodali sodu b. i jaja. Izradite glatko tijesto. Tijesto podijelite na 3 dela i svaki deo razvaljajte te ispecite na obrnutoj strani lima na 150 stupnjeva oko 10 minuta. Za fil stavite mlijeko da ukuva. Ukuvajte griz i gustin u mlijeko. Pustite da se ohladi. U hladno umiksajte šećer u prahu i margarin. Pripremljenom kremom punite kore. Kolač mora malo odstajati kako bi kore upile kremu i kolač postao mekan,prelijte pitu čokoladnom glazurom..Podelite recept sa prijateljima na fb mozda nekom zatreba.

Fantazija


9 belanaca
9 kasika secera
9 zumanaca
150 g. mlevenog plazma keksa
400 g. cokolade za kuvanje
375 g. maslaca ili margarina
375 g. secera u prahu
4 slaga (ili jedna slatka pavlaka)

Priprema

Umutiti belanca sa 9 kasika secera u cvrst sneg. Dodati i zumaca pa izmesati. Cokoladu otopiti pa polako, uz stalno mesanje mikserom, dodati u umucena jaja, na kraju dodati i keks.

Maslac penasto umutiti sa secerom u prahu pa sjediniti sa prethodnim kremom.


Smesu podeliti na dva dela. Jedan deo ce biti fil(staviti na hladjenje) a od drugog ispecite 2 tanke kore, na 200 stepeni oko desetak minuta.
Za jednu koru imacete 6 prepunih kasika smese

Umutiti slag tj slatku pavlaku i filovati – kora – fil – slag – kora – fil – slag.

Domaći lek protiv holesterola -beli luk i limun

Ako imate povisen holesterol probajte ovaj recept nasih baka




3 limuna sa korom
30 cenova belog luka
litar vode

Limun dobro operite u vreloj vodi a beli luk očistite od ljuske. Sve zajedno sameljite u blenderu.Limun meljite sa korom.Kad litar vode provri istersite u nju samljevenu smesu od limuna i luka.
Kuvajte na vatri dok ne baci prvi kljuc,skinite sa vatre i pustite da prenoci,Procedite i supajte u flasu koju treba drzati u frizideru.svaki dan piti malu casicu od rakije leka pre jela.Kad sve potrosite napravite pauzu od 3 nedelje pa ponovo,Odmah da napomenemo ukus nije bas prijatan ali nije ni jako strasan za popiti, 


pokusajte nista ne gubite.Podelite recept na svoj fb mozda nekom pomogne.Recept za zdravi  sirup od koprive za ciscenje krvi imate OVDE.
Recept za orahovacu koja je lek za stitnu zlezdu imate OVDE-Recept za domaci zdrav sirup imate OVDE


Bozicni medenjaci


Bozicni medenjaci
200 gr secera, 1gcl vode, prokuvati i u to dodati 5 kasika meda.
 Ostaviti da se ohladi.
Izmiksira se jedno celo jaje , 2 zumanceta , 1dcl ulja , u to dodati ohladjenu prvu smesu i spojiti. U to dodati 600 gr brasna, kasikicu sode bikarbone, kasikicu cimeta i umesiti testo. Najbolje je da testo odstoji dva sata ili preko noci. Razvuci oklagijom testo i vaditi modlama svakojakih oblika. Belanca koja su ostala iskoristiti za ukrasavanje medenjaka.Tu pustite nasti na volju a mogu vam cak i klinci pomoci,Podelite recept sa prijateljma na fb mozda nekom zatreba.

Crno beli kolac


KORA
6 žumanaca
5 kasika šećera 
5 lasika mlevenih orahA
 2 kasike oštrog brašna
1 prašak za peciv
6 belanjaka 1 kasikA kakao
Penasto umiješajte žumance i šećer, dodajte ostale sastojke i na kraju snieg od belanjaka. Pecite 30 – 40 min na 180 C.FIL
pola l mleka
5 kasika gustina
5 kasika secera 
margarin
Gustin i šećer umutite sa malo hladnog mlieka pa ulijte u pola litra kipućeg mlieka.
Nakon par minuta kuvanja skinite s vatre i kad se smjesa ohladi dodajte penasto umucen margarin.sipati na koru i ravnomerno rasporediti, .gore staviti glazuru od cokolade klik na recept za titovu tortu

Prirodna pomoc za jetru,napravite sami caj -na bazi bija


Napraviti mešavinu: - smilje 10 g - maslačak 20 g - menta 20 g - kantarion 10 g - neven 20 g - kopriva 20 g .
Sve trave mozete naci u zdravoj hrani a mozete i sami da ih susite 
Priprema: U 4 dl vrele vode sipati 2 supene kašike bilja, ostaviti pod poklopcem pola sata, a onda procediti.Piti 3 puta po jednu šolju na 10 minuta pre obroka.Recept za zdravi  sirup od koprive za ciscenje krvi imate OVDE.
Recept za orahovacu koja je lek za stitnu zlezdu imate OVDE

Slavski kolac i izrada ukrasa -svako ima svoj nacin

 Svako ima svoj neki recept koji se prenosi sa kolena na koleno u porodici i zene nikako da se dogovore koji je ispravan ,ja mislim da je ispravan svaki koji je sa ljubavlju pravljen.Na  centralnom delu kolaca i na četiri strane u znaku krsta odozgo utiskuje se pečat (slovo) sa slovima IS HS NI KA, što skraćeno i prevedeno znači: Isus Hristos pobeđuje. Sam kolač simboliše Hrista koji je hleb života, a vino, kojim se preliva, simboliše krv koja je tekla iz Hristovih rana. Posle sečenja kolača, kolač se iseče na kriške kao hleb. Najpre domaćin i ukućani uzimaju i jedu po deo kolača, a ostatak se postavlja na trpezu.
za ukrase je potrebno
200 gr brašna
100 gr gustina
1 kašika soli
100 ml hladne vode
za testo
oko 1 kg brašna
oko 400 ml vode  najbolje osvećene vodice, koju je sveštenik svetio pred slavu
1 kašika soli
100 ml ulja
40 gr kvasca
2 kašičice šećera 




Ukrase za krsni hleb uradite, najbolje je, nekoliko dana ranije. U činiji zamesite testo od brašna, gustina, soli i vode. Zamešeno testo staviti u kesu, da se ne bi sušilo. Izvaditi jedno parče i istanjiti ga oklagijom. Jedno valjkasto parčence testa, veličine malog prsta, iseckam makazicama-eto klasa žita.I ptičicu je lako napraviti. Jedno parče testa, veličine polovine malog prsta - spljoštiti na vrhu. S obe strane utisnuti po zrno bibera, zašiljiti malo ivicu i eto kljuna. Glava je gotova. Rastanjiti jedan krug, prečnika 3 cm i jednu polovinu izreckati po dužini. Zavrnuti ivice, i eto tela ptičice sa sve krilima. Postaviti glavu na to telo, Koliko nas je u kući, i toliko uraditi ptičica. Ostale ukrase radite po zelji i pustite deci nek vam pomognu jer imaju iskustva sa plastelinom i bice im zanimljivo.

Svaki ukras koji uradite, stavljite na, brašnom posut, poslužavnik. važno je da se ukrasi suše lagano, u toploj prostoriji.Osveštanu vodu, ugrejati i u njoj razmutiti kvasac i kašiku brašna. Dodati ulje i šećer - brzo će kvasac da proradi. U većoj posudi osoliti prosejano brašno. Dodati nadošli kvasac. I mesiti.Mesiti, prvo u vanglici, a onda testo izvaditi na radnu površinu i dalje mesiti zatim vratiti u vanglicu i pokriti krpom ili kesom da naraste.Na pobrašnjenoj radnoj površini, blago premesiti testo.Staviti testo u serpu dublju u kojoj cete peci i pustiti da jos nadodje . Naraslo testo premazate žumacetom, i ređate ukrase.Kolač pečete u zagrejanoj rerni na 220 stepeni.Recept i svoju sliku nam je poslala Maja Milicevic iz Backe Palanke ako i vi zelite da objavimo vas slavski kolac ili neki drugi recept pisite na nasu stranicu na fb.Podelite recept na fb vreme je slava mozda nekoj mladoj domacici zatreba recept.





Pogledajte i recept za najlepsu salatu sa pecenim paprikama

procitaj i ovaj recept