POCETNA STRANA

Pogledaj i ovaj recept obavezno

POGLEDAJ RECEPT ZA PAPRIKU U PAVLACI NA BRZAKA

POGLEDAJTE KAKO SACUVATI MUSKATLE PREKO ZIME

ZAPRATITE KANAL DA PRATITE SLAVSKE RECEPTE

Podelite recept sa prijateljima

Translate ПРЕВОДАЧ Преведувач TŁUMACZ ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΗΣ

Klot projarice za tren oka

4 žumanca
200 ml jogurta (sobne temperature)
200 ml ulja
8 kašika kukuruznog brašna
8 kašika pšeničnog brašna
1 prašak za pecivo
1 kašičica soli
4 belanca

Odvojiti belanca od žumanaca, pa belanca umutiti u čvrst šam (šne, sneg). Ostaviti sa strane. U jednoj posudi sjediniti jogurt i ulje, a u drugoj čvrste sastojke. Umutiti žumanca (da pobele). Dodati mešavinu jogurta i ulja. Kratko izmutiti mikserom da se poveže. Polako dodavati čvrste sastojke, neprekidno mešajući mikserom na najmanjoj brzini. Na kraju lagano umešati šam od belanaca (špatulom ili varjačom), pazeći da ne spadne. Projarice peći u rerni prethodno zagrejanoj na 200 C, u podmazanom kalupu za muffine (ja obično sipam po 2 kašike mase). Peku se 15 do 20 minuta, u zavisnosti od rerne. Podelite recept sa prijateljima na fb mozda nekom zatreba.

Socna baklava sa jogurtom -prste da polizes

1/2 kg tankih kora ili debelih
350 grama mlevenih oraha
1 (casa) jogurt
1 solja od bele kafe secera
1 solja od bele kafe ulja
3 jajeta
1 l vode


1/2 kg secera

Mikserom umutiti zumanca i secer dodati jogurt i ulje dodati mlevene orase umutiti belanca i dodati polako masi sloziti u pleh 2 kore pa namazati masom i sve tako dok ima kora iseci na rombove peci na 200 stepeni dok lepo porumeni staviti da se kuva sirup:litru vode i pola kilograma secera kad provre ostaviti na sporetu da se ne hladi dok baklava ne bude gotova preliti poklopiti tacnom i ostaviti tako dok se ne ohladi.Podelite recept sa prijateljima na fb mozda nekom zatreba.

Posan slavski kolac i zito


1 kg brasna tip 400
500 ml kisele/ mineralne/ vode ali ja stavljam osvecenu vodicu
40 g svezeg kvasca
4 kasicice secera
3 kasicice soli
9 kasika ulja
vodu zagrejati da bude mlaka,u 1 dl vode
staviti secer i kvasac da nadodje.
Brasno pomesati sa preostalim sastojcima,

dodati uskisli kvasac i umesiti glatko, uz postepeno dodavanje ostatka vode,meko testo koje se ne lepi za ruke.Pokriti testo i ostaviti ga da udvostruci volumen.
Nakon toga na pobrasnjenoj podlozi razviti testo Podeliti testo na dve lopte.
Od jedne lopte vece oblikovati hleb a od druge manje polovine oblikovati ukrase po zelji pletenice ,slova pticice,zito sta vam je po volji.Ova slika je naopako okrenuta pa se ne vide slova mozda ispravno.Sloziti u podmazanu serpu i ostaviti ga da kisne dok ne udvostruci velicinu. Zagrejati rernu na 200 stepeni i peci pecivo do rumene boje.. Mozete ga pre pecenja premazati uljem, a mozete i nakon pecenja uraditi isto.Podelite recept na fb mozda zatreba prijateljima vreme je posta.Recept za slavsko zito imate OVDE-Recepte za najlepsa posna jela imate OVDE.
Recepte za najlepse posne kolace imate OVDE.Recepte za najlepsa posna predjela imate OVDE.Recept za posno jelo sa paprikom iz tursije i ajvarom .VIDEO  imate OVDE.  Recept za POSNE Cupavce za par minuta koji se ne peku VIDEO imate OVDE-

Sarenka-recept za savrsenu zimnicu

3 kg paprike
3 kg krastavaca
3 kg zelenog paradaiza


1 kg crnog luka
kupus svo povrce iseckati u zeljeni oblik a kupus naribati
1/2 l vode
2 male šoljice za crnu kafu eksencije
2 dl ulja
1 čaša od 2 dl soli
1, 1/2 čaše od 2 dl šećera
bibera u zrnu i lovora po želji

Povrce mozete staviti po zelji i ukusu sta vi i vasa porodica volite,tako sam ja ovako ide u original receptu. 

Vodu, so, šećer, ulje, biber, lovor, eksenciju stavit da provri. zatim dodati isjeckano povrće i pustiti samo da udari dva ključa, promiješati da svo povrće ogrezne. Pakovati vrelo u vruće tegle, zapakovati okretati tegle naopako 1 minut samo da povuče vakum. Zatim ih okrenuti normalno, složiti i utopliti!Podelite recept sa prijateljima na fb mozda nekom zatreba.Recept za papriku punjenu kupusom imate OVDE-Recept za jeger Zimnicu mnogo jednostavniju od ajvara imate OVDE
.Recept za starinski ajvar imate OVDE,RECEPT ZA NAJBOLJI PRESOLAC ZA KRASTAVCE KOJI SE NIKAD NE POKVARE IMATE OVDE.Recept za punjene krastavce imate OVDE.Recept za papriku u pavlaci imate OVDE.Recept za krastvace ukiseljenje sa hlebom imate OVDE

Brza i ukusna guzvara sa jogurtom

500 g kora za pitu
300 g kravljeg sira
1 dl ulja
1 dl jorurta
1 dl kisele vode
4 jajeta/ po mogustvu domaca
Umutiti jaja, dodati
sir i sve dobro sjediniti.
Dodati tecne sastojke i
napraviti smesu kao za palacinke.
Na dno podmazanog okruglog
pleha staviti jednu koru, malo
je premazati filom, staviti i
drugu koru, a ostale kore
zguzvati u ruci, namociti filom
i redjati po dnu pleha.

Ne sabijati kore i ostaviti im prostora da se lepo rasire tokom pecenje. Za vrh ostaviti 2 kore isloziti ih kao i prve dve. Po vrhu kore staviti malo fila, zaseci ostrim nozem na 4 dela i peci guzvaru na 200 stepeni do rumene boje. Iskljuciti rernu i ostaviti guzvaru jos desetak minuta u toploj rerni.Seci je kad se malo prohladi.Podelite recept sa prijateljima na fb mozda nekom zatreba.

Deciji rolat sa eurokremom

Za koru vam je potrebno
8 belanaca,100gr secera, 3 kasike brasna,3 kasike prezli,4 kasike eurokrema .Za fil: 2 dl vode,350 gr secera,100gr kakaka,,100gr cokolade,8 zumanaca i 250 gr margarina.
Ulupati belanca sa secerom,dodati brasno,prezle i eurokrem,pa sve dobro promesati.uliti u pleh,oblozen papirom za pecenje i peci u rerni na 180 c.Pecenu koru uviti u krpu i ostaviti da se ohladi. U medjuvremenu napraviti fil tako da zagrejemo vodu dodamo secer, kakao i cokoladu ,mesati dok se ne otopi i pustiti da provri.Potom skinuti sa vatre i na pari kuvati zumanca sa preostalim secerom,dok se ne zgusne,ohladiti.

Umutiti margarin,sjedinjiti sa zumancima,pa sa delom fila od cokolade i dobro sve sjedinjiti. Koru premazati filom i saviti u rolat.Rolat po zelji mozete ukrasiti i slagom ,mozete izliti i glazuru a mozete jednostavno premazati filom.Podelite recept sa prijateljima na fb mozda nekom zatreba.

Pita sirnica





























Zamesite testo od 1 kg brasna, 1/2l mlake vode,1 kasike ulja,i jedne kasicice soli. Mesite testo dok se ne pocne odvajati od ruke. Testo podelite na tri jufke, premesite posipajuci malo brasna. Rasklagijajte vrlo malo, ostavite na krpu posutu brasnom i premazite uljem, zatim pokrijte cistom krpom i ostavite da odstoji. 
Sto prekrijte stolnjakom i pospite brasnom, lagano rukama rastanjite jednu jufku i stavite na sredinu stolnjaka. Razvlacite jufku  sa svih strana, dok ne predjete ivicu stola, pazeci da nepukne. Otkidajte krajeve i ostavite sa strane. Razvuceno testo poprskajte vrelim uljem. Zatim pospite nadevom od  pola kile sira,5 jaja i kasicicom  soli. Podignite stolnjak sa jedne strane i uvaljajte pitu do pola, zatim i sa druge strane. Poredjajte u pouljen pleh, tako ponovite i sa ostalim jufkama.Sa ovim jufkama mozete praviti i krompirusu.

Slane galete



1 margarin ili 250 gr. masti 2 jaja 1 kesica (10gr.) susama ili kima 1 šolja od jogurta ulja 1 šolja od jogurta vode 1 kašičica soli 900 gr. brašna 1 prašak za pecivo
Dobro umutiti 1 margarin ili 250gr masti, dodati jaja, susam ili kim, ulje, vodu, 1 kašičicu soli i brašno prosejano sa praškom za pecivo.Testo treba da je malo gusce nego za palacinke.
Peci u predhodno zagrejanom aparatu za galete po zelji i ukusu duzina pecenja zavisi.

Domaca slasna bundevara

500 g kora za pitu
1 kg ociscene bundeve
2-3 kom jaja
5 kasika secera
125 ml ulja ili otopljenog margarina
malo prah secera za posipanje
Ocistiti bundevu od kore i semenki, a zatim izrendati
Na 1 kasici ulja ili margarina prodinstati bundevu dok ne postane kao pire, a zatim ohladiti.

U ohladjenu bundevu dodati zumanca i izmesati Posebno umutiti sneg od belanaca sa secerom i dodati u bundevu.Kolicina secera zavisi od bundeve da li je slatka, kao i od toga da li volite vise slatko. Ja sam stavila 5 kasika i mislim da je sasvim dovoljno. Prebrojati kore, podeliti na 4 dela i filovati kore: prskati kore sa uljem ili otopljenim margarinom i na poslednju koru staviti 1/4 fila. Urolati. Peci na 180 stepeni C oko 45 minuta.(Pecenje zavisi od struje, sporeta.Pre sluzenja posuti prah secerom.Podelite recept sa prijateljima na fb mozda nekom zatreba.

Begonije vole istocnu stranu-nega i saveti

Iako važi za veoma osetljivu biljku, za lepoticu kao što je begonija vredi se potruditi. Potrebno je samo da joj pronađite odgovarajuće mesto na balkonu, u bašti ili u sobi i u njoj ćete uživati celog leta. Begonija cveta od jula do septembra. Ima prelepe žute, crvene, pink, tamnonarandžaste ili višebojne cvetove. Postoji oko hiljadu različitih vrsta, a najpoznatije su sobna (Begonia elatior) i gomoljasta (Begonia tuberhybrida) begonija, kao i Begonia semperflorens, poznatija kao "devojačko srce".
Sobna begonija je grmolika biljka sa zelenim, glatkim listovima. Na vrhovima grančica, koje idu iz glavnog stabla, nalaze se grupisani cvetovi u beloj, žutoj, narandžastoj, roze, crvenoj, boji breskve i kajsije ili višebojni. Ukoliko je pažljivo negujete, begonija će neprekidno da cveta oko sedam nedelja.

Begoniji najviše odgovara svetlo mesto zaštićeno od direktnog sunca (istočna strana) ili polusenka, odnosno severoistočna strana. Ne uspeva na jakom suncu, ne voli promaju i temperaturne promene, a nežna stabljika ove biljke ne podnosi snažne letnje pljuskove i jak vetar. Optimalna temperatura za gajenje biljke je oko 25 stepeni u letnjim mesecima i između 15 i 20 stepeni tokom zime.

Begoniju treba zaliti tek kada se prosuši povšinski sloj zemlje - tokom leta dva-tri puta nedeljno, a zimi jedanput i to isključivo sipanjem vode u širi podmetač. Posle dvadeset minuta višak vode obavezno prospite iz podmetača. Begonije se ne sme orošavati, jer brzo dolazi do razvoja gljivičnih infekcija i pojave bakterijske truleži. Biljka se prihranjuje u proleće kombinovanim mineranim đubrivom (Substral), a u letnjim mesecima đubrivom za cvetnice. Begonija se presađuje na proleće, pre cvetanja, u za broj veću saksiju, a posle presađivanja biljku orežite da bi obilnije cvetala i zadržala lep oblik. Zemlja za presađivanje trebalo bi da bude tresetna sa dodatkom zrnca stiropora ili mlevene vulkanske magme.


Gomoljasta begonija traži toplotu i visoku vlažnost vazduha. Stablo je uspravno ili poleglo, visine od 20 do 30 cm. Zbog veličine cveta ova begonija deluje zaista impresivno. Da bi biljka lepo napredovala potrebna joj je polusenka, odnosno severozapadna ili severoistočna strana. Biljku bi trebalo obilno da zalivate, ali pazite da ne kvasite listove i cvetove. Prihranjuje se đubrivom za cvetajuće sobne biljke. Posle precvetavanja, u jesen, zalivanje postepeno smanjujte dok se listovi ne osuše. Gomolje izvadite iz zemlje i ostavite da se prosuše na suncu, a zatim ih očistite. Gomolje čuvajte u malo ovlaženom tresetu, ili u piljevini, na suvom mestu i na temperaturi od osam stepeni. "Devojačko srce" je grmolika biljka, sjajnog mesnatog lišća svetlozelene ili bakarne boje. Cveta od aprila do mrazeva, a cvetovi su beli ili obrubljeni rozikastom bojom, narandžasto-crveni, roze ili jarko crveni. Begoniju sa bakarnim listovima posadite na sunčano mesto, a sa zelenom bojom listova na polusenovito. Razmak između biljaka trebalo bi da bude između 20 i 30 cm. "Devojačko srce" može da izdrži velike vrućine i sušu. Ipak, da bi biljka obilno cvetala potrebno je da je redovno zalivate, ali vodite računa da se zemlja između dva zalivanja dobro prosuši i da se voda ne zadržava u podlošci. Biljku prihranjujte đubrivom za cvetajuće balkonske biljke.Podelite tekst sa prijateljima na fb mozda nekom zatreba savet.

Domaci lek koji rastvara krvne ugruske

Za ovaj ruski recept za kašu tvrde da rastvara krvne ugruške.
Preporčuje se svima koji imaju probleme sa zapaljenjem površinskih vena i koji pate od proširenih vena.
potrebno je 250 g belog luka i 15 limunova

U blenderu sameljite beli luk. Dodajte dobro oprane limunove (sa korom) i sve zajedno blendujte. Sve dobro izmešajte i sipajte u staklenu teglu. Teglu nemojte zatvarati poklopcem, već prekrijte gazom. Pijte jednom dnevno po jednu supenu kašiku ove mešavine, uz čašu tople vode. Čuvajte u frižideru i konzumirajte redovno.Podelite sa prijateljima na fb moza nekom zatreba.

Zu zu pogacice

500 gr. brasna
1 kasicica soli
300ml. hladne vode
100ml. ulja
Za premazivanje:
250gr. margarina
1 zumanac
malo susama

Od navedenih sastojaka umesiti testo srednje tvrdoce. Testo rastanjiti u koru i narendati 250gr. zamrznutog margarina. Preklopiti kao za lisnato testo, staviti ga u platnenu vrecicu i odloziti u frizider 20 min. Rastanjiti koru premazati uljem i opet preklopiti na isti nacin. Odloziti na jos 20 minuta u frizider. Ovo ponoviti jos jednom. Rastanjiti koru debljine oko 1cm i ostrim nozem seci kockice. Premazati zumancetom i posuti susamom. Peci u zagrejanoj rerni. Pleh za pecenje ne treba podmazivati, pleh treba biti hladan i testo hladno. Najbolje je da se pre pecenja stavi malo u frizider i omah stavi u vrelu rernu.Podelite recept sa prijateljima na fb mozda nekom zatreba.

Pomfrit iz rerne sa belancetom

Krompir iseci kao i obicno sto secete za pomfrit


Sečen krompir prije pečenja umočite u belance u kome su pomešani začini po želji. Poredajte krompiriće po papiru za pečenje ili nauljenom plehu. Krompir pecite u rerni zagrijanoj na 220 stepeni dok ne porumene.belance ce tokom pecenja dati krompiru hrskavost.


Posni cupavci

 

 30 kaš(supenih) brašna
20 kaš(supenih) šećera
25 kaš ulja
35 kaš vode
1,1/2 prašak za pecivo
200gr kokosa
50gr kakao
50gr posne čokolade
1dl vode
200gr margarina
150gr šećera

izmešajte brašno i prašak za pecivo, dodati 20 kaš šećera, 25 kašika ulja i 35 kaš vode(ulje i vodu sastavite pa onda dodajte brašnu).umutiti sa mikserom u sipati u podmazan pleh, peći na 180c 15-20 minuta.(proveriti čačkalicom kada je pečeno, kao i sve ostale biskvite),

treba da blago porumeni. u šerpici zagrejavati mešavinu kakao praha i šećera razmućena u 1 dl vode, kada se to lepo istopi dodati čokoladu i margarin i mešati da se izjednači masa.biskvit seći kada se ohladi na kockice i umakati u mlaku glazuru, zatim uvaljati u kokos.
Podelite recept na fb vreme je posta mozda zatreba nekom.U ovom clanku imate jos posnih video  recepata i predjela .Reecept za najlepsu posnu salatu za slave imate OVDE-Recept za najlepse POSNE kolace sa bananom za par minuta imate OVDE



Recepte za najlepse posne kolace imate OVDE.Recepte za najlepsa posna predjela imate OVDE.Recept za posno jelo sa paprikom iz tursije i ajvarom .VIDEO  imate OVDE.  Recept za POSNE Cupavce za par minuta koji se ne peku VIDEO imate OVDE

Adam nega i uzgoj i presadjivanje i razmnozavanje

Adam je zeljasta višegodišnja biljka koja ima podzemno stablo u vidu krtole i velike široke listove karakterističnog srcastog oblika. Cvast adama je klip sa spatom, bele ili krem boje. Adam cveta jednom u godini zelenim cvetom.

Poznato je da ova biljka “plače” a zapravo je reč o prirodnom procesu koji se zove gutacija i uz čiju pomoć se biljka oslobadja viška vode kada je transpiracija otežana a to se dešava kada je zalivanje prečesto i kadaje u prostoriji veća vlažnost vazduha. Inače, adamov sok je vrlo otrovan, i može da izazove alergijske reakcije.Smanjenje gutacije postiže se zajedničkim gajenjem Adama i Eve.

Još jedna karakteristika Adama je izumiranje njegovih donjih listova, dok se gornji postepeno, jedan za drugim razvijaju.
Nega i održavanje Adama
Uzgoj adama je osim u sobi, moguć i napolju ako ima dovoljno svetlosti ali bez direktnih sunčevih zraka jer listovi mogu da počnu da žute. Adam uspeva i na senovitim mestima, ali tada će imati dosta duže lisne drške pa ga zalivajte manje.Adam dobro podnosi vrućine, može se držati u prostoriji sa centralnim grejanjem ali traži svež vazduh i redovno orošavanje. Gajenje Adama podrazumeva i cesto brisanje listova vlažnim sunđerom. Idealna temperatura zimi je 15 stepeni, a minimalna koju može da izdrži je 5 stepeni. 


Presađivanje: Adam se presadjuje na svake dve godine u veću saksiju. Pazite da ne oštetite koren. Takodje, u maju ga možete presaditi u vrt. Kada ga sa hladnim vremenom budete vraćali u kuću ili stan, vodite računa da sa njim iz vrtne zemlje ne unesete baštenske crviće ili bube. Adamu odgovara jaka, propustljiva plodna zemlja. Najviše mu prija kompost za lisnate biljke u koji ste dodali malo peskaibaštenske zemlje. Nega Adama zimi: Vodite računa da tokom zime zemlja bude umereno vlažna i da se ne osuši. Temperatura ne treba da bude ispod 18 stepeni . Ako tokom zime Adam “stane”, budite strpljivi i sačekajte proleće kada će pustiti mlade listove.Zalivanje: Adam traži dosta vode i često zalivanje, posebno usobi gde je centralno grejanje. U letnjem periodu zalivajte ga na dva dana, a zimi dva puta sedmično. Iako supstrat treba da bude uvek vlažan, ali voda se ne sme zadržavati u saksiji, jer koren može početi da truli. Prihranjivanje: Adam se prihranjuje na nedelju – dve, a u zimskom periodu jednom u mesec dana. Koristi se djubrivo koje se rastvara u vodi.Bolesti i štetočine: Listove adama treba redovno prskati, zato što crveni pauk može da napadne donje strane. Na Adam štetno utiče i suv i stalno zadimljen vazduh što može da uzrokuje sušenje listova po ivicama. Preventiva od gljivičnih bolesti i napada insekata vrši se prskanjem kombinovanim insekticidima i fungicidima. Razmnožavanje Adama Adam se razmnožava reznicama ili deljenjem izdanaka. Pelcer se dobija skidanjem nožem sa matične biljke nakon čega se sadi u što manju saksiju. Za ožiljavanje mu treba temperatura od 20 do 23 stepeni. Adam se može razmnožiti i semenom. U cvetu se formira semenka koja uspešno sejanjem daje novu biljku.

Pogledajte i recept za najlepsu salatu sa pecenim paprikama

procitaj i ovaj recept