Limun dobro oprati i zajedno sa korom narezati na tanke ploške u veći lonac ili zdjelu. Zaliti sa 5 litara vode i tako ostaviti 24 sata na hladnom. Tako odstajali limun dobro iscjediti kroz gusto cjedilo u posebnu posudu i zaliti sa tom istom vodom u kojoj je stajao.. Zatim dodati šećer i limunsku kiselinu i dobro izmješati da se šećer otopi. Izliti limunadu u stakle boce i držati u hladnjaku. Limunada se pije razrijeđena sa vodom (kao sok-sirup).Budući da nema nikakvih konzervansa limunadu je potrebno držati u hladnjaku.Sluziti ga uz kolacic i kafu i uzivati.
zapratite me i na tik toku
POCETNA STRANA
Pogledaj i ovaj recept obavezno
POGLEDAJ RECEPT ZA PAPRIKU U PAVLACI NA BRZAKA
POGLEDAJTE KAKO SACUVATI MUSKATLE PREKO ZIME
ZAPRATITE KANAL DA PRATITE SLAVSKE RECEPTE
Podelite recept sa prijateljima
Translate ПРЕВОДАЧ Преведувач TŁUMACZ ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΗΣ
Limunada sirup
Limun dobro oprati i zajedno sa korom narezati na tanke ploške u veći lonac ili zdjelu. Zaliti sa 5 litara vode i tako ostaviti 24 sata na hladnom. Tako odstajali limun dobro iscjediti kroz gusto cjedilo u posebnu posudu i zaliti sa tom istom vodom u kojoj je stajao.. Zatim dodati šećer i limunsku kiselinu i dobro izmješati da se šećer otopi. Izliti limunadu u stakle boce i držati u hladnjaku. Limunada se pije razrijeđena sa vodom (kao sok-sirup).Budući da nema nikakvih konzervansa limunadu je potrebno držati u hladnjaku.Sluziti ga uz kolacic i kafu i uzivati.
Prkos -rezancici-tuzni kad nema sunca-nega i razmnozavanje
Prkos, poznat i pod nazivom rezancici je veoma otporna baštenska biljka. Prkosi svim vremenskim, ali i drugim nepovoljnim uslovima. Cveta neprekidno, od juna do prvih mrazeva. Cvetovi prelepih boja se otvaraju na suncu i unose vedrinu u eksterijer doma.
Foto: Wikipedia Foto: Wikipedia
Cvetovi prkosa su jednostruki ili puni, u raznim bojama: beli, žuti, narandžasti, ružičasti, crveni, ljubičasti, a same latice talasaste ili ravne. Preko noći i kada je oblačno cvetovi se zatvaraju.
Prkos ima crvenkastu zeljastu stabljiku i igličaste, mesnate, kratke listiće. Poraste u visinu od 10 do 15 santimetara.
Povoljno vreme za sađenje prkosa, iz semena ili sadnica su mart i april. Sadi se u kamenjare, cvetne gredice, ili u cvetne leje u vrtovima. Na sunčanim terasama, balkonima ili prozorima može da se gaji i u saksiji, žardinjeri, sandučiću.
Prkos ne zahteva plodno zemljište. Najbolje uspeva na sunčanom svetlom mestu, na peskovitom i dobro drenažnom zemljištu. Ako se sadi u posude, treba da se obezbedi dobra drenaža, na dno postave komadići cigle i kamenčići sa peskom.
Prkos se razmnožava semenom. Seme se baca na zemlju, a zatim se tako posejano seme prekrije tankim slojem zemljišta i zalije. Nakon nekoliko dana pojavljuju se izdanci koji se malo razređuju kada porastu. Ova biljka se i sama razmnožava. U vrtu gde padne seme, koje može da preživi zimske uslove, prkos će nići i sledeće godine samo malo kasnije, tek u maju. Ako neko želi da iskoreni ove biljke nastaje mali problem, jer jako osipaju seme, i potrebno je nekoliko godina da se iskorene do kraja. Zalivanje prkosa je retko, eventualno preko leta za vreme velikih vrućina.Podelite sa prijateljima na fb mozda nekom zatreba.
Kadifica nega uzgoj razmnozavanje i lekovitost
Kadifa, latinski naziv (Tagetes) vodi poreklo iz dalekog Meksika, mada se ova ukrasn biljka već dugo gaji na području Evrope i celog sveta. Jednogodišnja je biljka i jedna od najomiljenijih biljaka cvetnica u baštama. Vrste kadife dele se ne visoke i niske. Niske vrste su bogodne za uzgoj u bašti, imaju manje stablo i sitnije cvetove, visoke vrste kadife se koriste u cvećarskom poslu, kao rezani cvetovi, a mogu se gajiti i u bašti ili na balkonu uz posebnu negu. Listovi kadife podsećaju na listove paprati, a cvetovi su slični plišu po teksturi i u raznim bojama.
Kada cveta kadifa
Kadifa dugo cveta pa će Vas ovo cveće veselim bojama i cvetovima uveseljavati od početka juna pa sve do ranih prvih mrazeva. Kada se gaju u vrtu, obično se seje uz ivičnjake. Kadifa cveta u svim žutim i narandžastim nijansama, a ima i onih sa prošaranim cvetovima. Više vrste kadife daju krupnije cvetove, velike i do 12 cm, dok niže vrste daju cvetove veličine od 4 do 5 santimetara. Cvetovi mogu biti jednostavnije građe, ali ima i vrsta sa duplim cvetovima. Ranije vrste kadife imale su veoma jak miris, pa su ih naše bake zvale “smrdljivci” . Novije vrste kadife ipak se odlikuju slabijim mirisom.
Razmnožavanje
Razmnožavanje kadife obavlje se semenom. Seme je smešteno u čauri koje je posle cvetanja lako sakupiti. Seje se od meseca marta do aprila, najpre u posebna klijališta, ali u slučaju da je temperatura iznad devet stepeni, može se sejati i direktno u zemlju. Kadifa je iz roda biljaka koje su jako su otporne i nezahtevne. Klijavost semena je veoma dobra, statistika kaže da 95% semenki daje biljku. Tako da ne treba da brinete o količini semenja.
Uzgoj i nega
Kadifa voli uobičajenu zemlju iz bašte i položaj na suncu. Tako će lepo izrasti u žbuniće visine i do 70 cm. Ali visina zavisi i od vrste koju smo posejali, odnosno izabrali. Ako želimo visoku kadifu, moramo joj osigurati podupirače, kako se zbog kiše i vetra ne bi polomila. Kadifa se seje na razmaku od 20-30 cm, samostalno, ali može da opstane i u kombinaciji sa drugim cvetnicama. Tako ćete imati zanimljiviji “baštenski aranžman”.
Održavanje
Kadifa je vrlo zahvalna za negovanje i održavanje. Sa kadifom nema mnogo posla ni brige. Jednostavno, treba redovno skidati osušene cvetove, i kadifa će nastaviti da buja, cveta i bude poseban ukras u Vašem vrtu. Ne zaboravite redovno zalivanje, naročito tokom leta.
Kadifa kao lek Kadifa ne spada u klasično lekovito bilje, ali je poznato dejstvo čaja od kadife u borbi protiv smanjenja mioma na materici. Bolesti Iako je zahvalna biljka koja ne zahteva posebnu negu, kadifa ipak nije previše otporna na napade puževa. Za ove napasti postoje posebni preparati koje možete kupiti. Možete probati i da po zemlji oko kadife pospete malo pepela od drva.
Za ljubitelje cokolade
Kore 6 jaja 5 kasika secera 3 kasike brasna 2 kasike kakao 1kasika ulja ispeci ovakve dve kore u ovom slucaju 4 a mozete uzeti i kupovne nisu skupe
fil. 5 jaja 250 g secera u prahu 1 margarin i 250 grama cokolade Milke
Umutiti zumanca i 200 grama secera u prahu dodati otoplnjenu cokoladu i izmiksati zatim dodati margarin i sve uzmiksati posebno umutiti belenca i 50 grama secera u prahu i to polako dodati u cokoladni fil kasiku po kasiku i redjati kora cokoladni fil gore moze glazura moze samo slag .Tortu ostaviti da odstoji da bi se stegao fil,Ukrasiti po zelji.Torta je odlicna za decije rpdjendane ,podelite recept na fb mozda nekoj mami zatreba ideja.
Domaci cvetak
1/2 kvasca
4dl vode
1 kašika šećera
1 kašika soli
1dl ulja
brašna toliko da se umesi mekano testo a da se ne lepi za ruke.
Priprema: Kvasac razmutiti u vodi sa šećerom, dodati malo brašna pa sve izmešati. Postepeno dodavati brašno i mešati. Kad se zgusne dodati 0, 5dl ulja i so pa nastaviti da dodavanjem brašna. Kad već testo ne može da se meša onda ga izmesiti rukom. Treba da vam je mekano testo a da se ne lepi za ruke. Na kraju dodati ostatak ulja, možda i nije potrebno sve, dodajte pola od preostalog i još malo prebacite testo al da ostane pouljeno. Poklopite krpom i ostavite 10ak miuta. Kad je testo odstajalo stavite ga na radnu površinu i napravite rolat koji isecete na 6-7 jednakih delova Gotove loptice slazite u tepsiju ili serpu okolo i jednu stavite u sredinu da lici na cvet Pleh sa kuglicama premažite jajetom. Stavite u rernu da odstoji 15minuta, da naraste.Cvetu treba otprilike 25 – 30 minuta da se ispeče.
Slavsko zito obavezno na Slavskoj trpezi -recept
500 gr zita
500 gr prah secera
500 gr mljevenih oraha
malo muskatnog oraha ili drugog mirisa po zelji
Dragoljub=lekovito cvece
Jedan od najjačih prirodnih antibiotika i izuzetno je lekovit. Leči astmu, bronhitis, bolesti bubrega, mokraćnih kanala, šećernu bolestJEDNA od popularnijih letnjih biljaka je i dragoljub (Tropaeolum majus) koja nije samo lepa i ukrasna, već je pre svega izuzetno lekovita.
Dragoljub je jednogodišnja zeljasta biljka poreklom iz Južne Amerike - Bolivije, Ekvadora, Kolumbije i Perua, gde se dugo koristio za lečenje rana. Tamošnji stanovnici bi ga stavljali na rane i na taj način sprečavali infekcije. U 16. veku donet je u Evropu. Na našim prostorima se gaji kao ukrasna biljka, omiljeno je narodno cveće, što se može zaključiti i po imenu. Voli topla i suncem obasjana mesta.
Poznat je i po drugim narodnim imenima: alčašica, veći dragoljub, dragomilje, lazibube, latinče, mlatifa, ljubidrag, penjalica, slak.
Listovi su gotovo okrugli, na dugim drškama i sa izraženom nervaturom. Cvetovi su krupni, upadljive žutonarandžaste boje, prošarani crvenim prugama. Plod je suv, deli se na tri dela, u svakom ima po jedno seme. Cveta leti. Koriste se svež list i zrelo seme. Sadrži sumporni heterozid glikotropeolozid i enzim mirozin pod čijim se dejstvom, u prisustvu vode, ovaj heterozid razlaže na benzil-izotiocijanid, kiseli kalijum-sulfat i glikozu. U dragoljubu ima još smole, pektina, gume, tanina, raznih šećera i mnogo vitamina C.
Od davnina se koristi u narodnoj medicini. Dragoljub je jedan od najjačih prirodnih antibiotika, a deluje i antifungicidno, antiseptički, antibakterijski, kao diuretik i laksativ. Poslednjih godina je dokazano da svi delovi biljke deluju antibiotski i povećavaju otpornost organizma. U tu svrhu koriste se tinktura i sveže ceđen sok biljke.
Među ukrasnim, lekovitim i začinskim biljkama koje se seju sa povrćem i voćem da ih zaštite jer stvaraju fitonicidne materije koje su smrt za mnoge mikroorganizme, odbijaju štetočine i izazivače bolesti je i dragoljub. Tera biljne vaši, belu mušicu i leptira kupusara i zbog toga bi trebalo da se seje ispod voćaka napadnutih biljnim vašima i pored kupusnjača. Deluje slično drugim biljkama koje takođe imaju sumpornih heterozida, kao što su ren ili rotkva. Sve više se koristi kao vitaminska salata koju zbog obilja vitamina treba jesti svakodnevno ili piti sok (10 do 15 g dnevno) isceđenog iz svežeg lišća dragoljuba. U narodnoj medicini dokazano je da može da se koristi za lečenje: - bolesti respiratornog sistema: astme, bronhitisa, tvrdokorne sluzi, upalnih stanja, kašlja, prehlade, gripe, emfizema pluća Pomaže kod bronhijalne astme Protiv proširenja pluća kod bronhijalne astme pomaže, a posebno kod izbacivanja ispljuvka tinktura od cele biljke dragoljuba (bez korena). Na svakih 100 g 96% jakog alkohola stavi se u bocu jedna kašika usitnjenog lista divljeg dragoljuba, koji treba da stoji 6-8 dana. Nakon toga se ocedi i uzima, razređen s malo vode, dva do tri puta dnevno po jednu kašičica. - bolesti bubrega, mokraćnih kanala, kao što su infekcije i upalna stanja, zastoj mokraće, bolesti kose i temena glave - bolesti kože, za ispiranje raznih kožnih povreda, kožnih nečistoća, opekotina, osipa - bolesti jetre i žuči - slab rad i slabo lučenje. - bolesti i upale oka - za regulisanje menstruacije - šećerne bolesti - za jačanje polnog nagona u muškaraca - neki travari tvrde da leči i rak Dragoljub sadrži sumporasto ulje koje je vrlo korisno kod proširenih pluća i zagnojenih plućnih žlezda i izbacivanja šlajma. Uzima se u obliku alkoholne tinkture tri puta dnevno po malu kašičicu, razređeno s malo vode. Dragoljub luči mokraću, podstiče životnu snagu. Vrlo je dobar za spoljnu upotrebu - protiv kožne bolesti.Svako domaćinstvo bi trebalo da gaji dragoljub, čak i oni koji nemaju baštu, jer se može gajiti na balkonu i u sobi pored prozora (zimi). Kao i sve druge biljke sa sumpornim heterozidima i vitaminom C, i dragoljub ima veliki značaj kao preventivno sredstvo, jer isparljivo sumporno etarsko ulje od dragoljuba uništava mnoge zarazne klice. U istu svrhu može da se koristi i seme: 5 do 10 g semena se sitno istuca, doda vode i posle dva sata se popije sa nekim voćnim sokom. Iako su sveži listovi i cvetovi najlekovitiji, list i cvet dragoljuba sačuvaćete i za zimu ako ih odmah posle branja sušite na toplom, senovitom mestu. Čaj za kožna i očna oboljenja - 1 čajna kašika lišća - 2 dl vode Vrućom vodom preliti lišće, poklopiti i nakon pola sata procediti. Piti 2-3 šoljice u toku dana. Za obloge i ispiranje stavlja se 1 kašičica bilja na 2 dl vode.Podelite tekst sa prijateljima na fb mozda nekom zatreba.
Brza torta sa jagodama ne pece se
za koru
Umutiti slag i staviti gore ukrasiti po zelji
Rodjendanska piskota torta
420 g piskota
6 jaja
350 g prah secera
250 g putera
200 g cokolade
200 g samlevenih, pecenih, lesnjaka
slag ili slatka pavlaka za premazivanje torte
mlako mleko za namakanje piskota, malo ruma
Serpu od 5l obloziti aluminijumskom folijom, te piskote provuci kroz mlako mleko sa dodatkom ruma (rum mozete izbaciti, po zelji ) i obloziti piskotama dno i ivice serpe. zumanaca ukuvati na pari sa 6 kasika prah secera i ohladiti. Posebno umutiti puter sa 100 g prah secera. 6 belanaca umutiti u cvrstu masu sa ostatkom prah secera. Sve tri mase spojiti u jednu i dodati otopljenu cokoladu i lesnjake. Ovu masu preliti preko piskota i ostaviti u frizideru da se hladi. Kad se masa stegla, piskote koje vire, odnosno krajevi, treba da se odseku i stave preko fila. Tortu okrenuti na tacnu i premazati slagom ili slatkom pavlakom.Ukrasiti po zelji sa spricom ili stavite omiljenu sliku crtanog junaka vaseg deteta.Podelite recept sa prijateljima na fb mozda nekom zatreba.
Vinov list za zimu -za sarmu
Vinov list ostavlja se kada lisce u prolece pocinje da biva dovoljno veliko za savijanje sarmi. Ubrati lisce, oprati, dobro od vode osusiti, pa svaki list soliti i praviti tako jednu vezu od 15-ak listova. Sad vezu uviti kao palacinku i sloziti u teglu. U jednu teglu moze da stane i 2 do 3 kg lisca.Ja sam imala ove male jer sam sve vece potrosila za ajvar i pekmez. Ovo ponavljati jos dva dana, jer list posle kratkog vremena onako usoljen spada.
ukrstiti preko lisca dva prutica od loze, naliti u teglu cisto belo vino, povezati i tako ostaviti. Ako posle vino usahne, doliti teglu ponovo vinom. Ovako ostavljeno lisce traje do meseca maja, tj do novoga lisca.Podelite recept na svoj fb mozda nekom zatreba.
Mindjusica -fuksija-nega i razmnozavanje
Minđušica ili fuksija vodi poreklo iz Južne i Centralne Amerike. Krajem 18. veka preneta je iz Čilea najpre u Englesku, a zatim i u druge evropske zemlje. Možemo je uzgajati kao sobnu biljku ili na balkonu, u visećim loncima i žardinjerama. Zbog izuzetno bogatih i raskošnih cvetova opravdano je nazivaju kraljicom balkona. Ako je uzgajamo kao kućnu biljku, potrebno ju je staviti blizu zapadnog ili istočnog prozora, ali ne na direktno sunce. Ukoliko je napolju, odgovara joj polusenka ili svetlo mesto zaštićeno od najjačeg podnevnog sunca.Osvetljenje - Fuksije jarkih boja traže sunčana mesta zaštićena od podnevnog sunca, dok vrstama nežnijih boja više odgovara polusenovito mesto sa difuznim svetlom.Zalivanje i vlažnost - Tokom proleća minđušica se često zaliva. U letnjim mesecima zaliva se svakodnevno (po potrebi i dva puta dnevno, ukoliko je u saksiji), uz obavezno orošavanje. Ne sme se dozvoliti da se zemlja sasvim isuši, jer fuksije ne podnose nedostatak vode. Međutim, zemlja ne sme da bude ni previše vlažna.
Provetravanje - Biljka traži dobro provetrene prostorije, ali ne podnosi promaju. U kasno proleće ili početkom leta minđušicu možete izneti na balkon zaštićen od vetra.
Prihrana - Minđušicu treba đubriti od februara do avgusta tečnim mineralnim đubrivom za balkonske biljke.
Orezivanje - Sve ogoljene stabljike potrebno je ukloniti na proleće, a ostale skratiti na dva lisna para, što će stimulisati rast novih izdanaka na kojima će se formirati cvetovi. Redovnim orezivanjem i oblikovanjem dobija se željeni oblik i obilno cvetanje. Biljku je neophodno presaditi u za dva broja veću saksiju. Supstrat za presađivanje treba da se sastoji od humusne zemlje, jednog dela gline i grubog peska. Na dnu saksije obavezno stavite drenažni sloj. Odstranjivanjem precvetalih cvetova podstičete stvaranje novih cvetnih pupoljaka.Razmnožavanje - Posle prolećnog orezivanja reznice možete koristiti za razmnožavanje. Reznice se mogu ožiliti u vodi ili u rastresitom supstratu. Po puštanju korenčića reznice zasaditi u saksiju (u mešavinu koja se sastoji od dva dela gline i jednog dela krupnog peska i treseta, ili baštenske zemlje). Mladi izdanci minđušice cvetaju iste godine. Kod mladih biljaka otkidaju se izrasli vrhovi radi dobijanja grmastog oblika. Problemi - Najčešći uzrok opadanja listova su topao i suv vazduh, kao i nedostatak vlage u zemljištu. Zbog toga je potrebno da biljku redovno orošavate i zalivate. Razlozi koji mogu da dovedu do opadanja cvetnih pupoljaka su i nepravilno zalivanje (previše ili premalo vode), slabo osvetljenje, visoka temperatura ili premeštanje saksije s jednog mesta na drugo. Pojava smeđih mrlja na rubovima lista znak je preteranog zalivanja ili hladnoće.Podelite sa prijateljima na fb ovaj tekst mozda zatreba nekoj prijateljici.
Cicoka -brojna lekovita svojstva -izvanredna za dijabeticare
Iako je u pitanju kultura koja veoma dobro uspeva na različitim vrstama tla, za uzgoj čičoke potrebno je pronaći ono koje je dovoljno rastresito i koje ima pH vrednost između 6 i 7,5. najviše joj odgovara vlaga, jer joj voda omogućava razvoj krtole i samog stabla. Međutim, uzgajivačima divljeg krompira savetuje se da obrate pažnju da se voda previše ne zadržava oko same biljke, kao i da se ne sadi na tlu na kojem je prethodno uzgajan suncokret.
Sadnja i uzgoj čičoke može da se obavlja u kasnu jesen ili početkom proleća, a za te potrebe najbolje je koristiti gomolje koje je težine oko 50 grama. Ovoj biljci potreban je kalijum, a njega možete da obezbedite kroz upotrebu prirodnih gnojiva, stajnjaka i komposta. Kada je u pitanju jesenja sadnja ne treba da vas brinu niske temperature, jer čičoka ima krtolu koja je veoma izdržljiva kada su u pitanju i ekstremne hladnoće sa kojima se suočava tokom zime.
Ono što može da predstavlja problem tokom sađenja čičoke tokom jeseni jesu razne vrste glodara koje se pojavljuju u ovom periodu, pa ukoliko ne možete da ih se rešite, preporučuje se da se odlučite za prolećnu sadnju.
Kada dođe period za vađenje krtola iz zemlje, a u pitanju je kraj oktobra ili početak vegetacije na proleće, potrebno je da se stabljike pokose i uklone, jer su one tada već suve. Potom se ručno ili putem posebne mehanizacije iz tla vadi divlji krompir. Pošto imaju veoma tanku potkožicu, koja se pri vađenju može lako oštetiti, savetuje se da se to radi što pažljivije. Kada je u pitanju optimalni prinos čičoke, on može da iznosi između 30 i 50 tona po hektaru.
Lekovita svojstva čičoke su brojna
Iako je prijatno slatkog ukusa, biljka čičoka sadrži i malu količinu kalorija. Tačnije, u njoj se nalazi oko 73 kalorije na 100 grama, što je dosta manja količina nego što je to slučaj kod domaćeg krompira. Ipak, ono što divlji krompir bitno razlikuje od domaćeg jeste to što obiluje inulinom. Ovu materiju nipošto ne treba poistovetiti sa insulinom, jer u pitanju je polisaharid koji se lako konvertuje u fruktozu (prirodni voćni šećer), a insulin je hormon.
čičoka kao lek priprema
Svaka krtola sadrži oko 25 procenata dragocenog inulina i on predstavlja svojevrsnu prirodnu zamenu za sintetičke probiotike, jer stimuliše razvoj korisnih crevnih bakterija, omogućava održavanje normalne ravnoteže crevne mikroflore i veoma lako je probavljiv.
Zbog svega toga, čičoka biljka se preporučuje protiv zatvora, kao i za smanjenje rizika od dobijanja raka debelog creva. Osim toga, inulin pogoduje pravilnom radu srca i reguliše krvni pritisak.
Njena krtola predstavlja bogat izvor minerala koji su veoma bitni za ljudski organizam i zdravlje, a najzastupljeniji su fosfor, kalijum, kalcijum, gvožđe, bakar i magnezijum.
Zanimljivo da je njen plod jedinstven po tome što 100 grama svežeg divljeg krompira sadrži 429 mg kalijuma, što predstavlja 9 odsto dnevnih potreba našeg organizma za ovom materijom. Kombinacija ovih lekovitih elemenata doprinosi boljem zdravlju kose, kostiju, zuba, a pomaže i ženama kod ublažavanja simptoma predmentrualnog sindroma.
Neugledni divlji krompir je prepun vitamina
Čičoka biljka i pored svoje pomalo neugledne pojave, nudi puno toga kada je u pitanju zdravlje. Naime u njoj su zastupljeni su vitamini C, D, kao i kompleks B vitamina i provitamin beta karoten. Iako njih nema u velikoj količini, oni uz karoten zajedno čine idealnu kombinaciju koja predstavlja prirodan antioksidans i time pomaže pri izbacivanju štetnih slobodnih radikala. Najprisutniji je tiamin, odnosno vitamin B1, kojeg ima 0,2 miligrama u 100 grama sveže čičokine krtole. To predstavlja oko 13 procenata dnevne doze koja je potrebna našem organizmu da bi pravilno funkcionisali nervni sistem i mišići. Zbog toga divlji krompir pruža zaštitu od malignih bolesti, upalnih procesa, ali i sezonskih virusnih oboljenja, kijavice i kašlja, pa se čičoka kao lek sve češće upotrebljava u alternativnoj medicini. Čičoku karakteriše visok nivo proteina, jer njena krtola sadrži više ove materije nego što je to slučaj sa drugim sličnim povrćem. Naime, u 100 grama divljeg krompira nalazi se 3 grama proteina, tačnije kompleks esencijalnih aminokiselina, gde se izdvajaju metionin, cistein i taurin, a uz njih nalazi se i značajna količina sumpora. Pošto je biljka čičoka bogata vlaknima, omogućava nam pravilan rad creva i pomaže kod ublažavanja simptoma dijareje. Osim toga, ona daje više energije organizmu, doprinosi ubrzanju metabolizma i sagorevanja masti. Zbog toga se često preporučuje sportistima, jer pomaže razvoj i oporavak vezivnog tkiva u telu. .Izvanredna hrana za dijabetičare Kao što smo već naveli, divlji krompir možete konzumirati svež, kuvan ili kao dodatak raznim jelima. A kako nam narodna izreka kaže da „zdravlje na usta ulazi“, tako i sva lekovita svojstva čičoke ispoljavaju se ukoliko se ona nađe na vašem stolu. Pošto ne dovodi ni do kakvih neželjenih efekata, možete je konzumirati u neograničenim količinama, svakog dana. u nastavku teksta ćemo vam reći protiv kojih bolesti se uspešno bori. Kada je glikemijski indeks u pitanju, čičoka biljka na toj skali ima vrednost 50. To znači da je konzumacija ove namirnice, za razliku od domaćeg krompira, potpuno bezbedna za osobe koje boluju od dijabetesa, jer ne utiče na povećavanje nivoa šećera u krvi. Naprotiv, lekarske analize dokazale su da se ona može slobodno upotrebljavati u neograničenim količinama na dnevnom nivou, što za posledicu ima snižavanje nivoa šećera u krvi. Posebno se savetuje da je osobe obolele od šećerne bolesti koriste svežu i sirovu, a najbolje u vidu salate, pošto se termičkom obradom gubi značajan deo lekovitih materija i minerala koji su bitni za borbu protiv simptoma ove bolesti. Zbog toga je ovo idealna hrana za dijabetičare. Pomaže pri mršavljenju Zbog činjenice da sadrži veliku količinu korisnih vlakana koje stvaraju osećaj sitosti, čičoka se preporučuje pri mršavljenju. Pošto, za razliku od krompira, ne sadrži skrob, a bogata je drugim vrednim hranljivim materijama, Ukoliko vam se redovno nalazi čičoka u ishrani, možete biti sigurni da ste na pravom putu da postepeno smanjite i na posletku uklonite neželjene masne naslage. Čičoka biljka ublažava stomačne tegobe Kod bolova u stomaku uzrokovanim smanjenom količinom hlorovodonične kiseline u želucu, umesto da posegnete za sintetičkim rešenjima i raznim tabletama, slobodno može da se upotrebi čičoka kao lek. Zahvaljujući tiaminu, koji sintetiše sve ugljene hidrate i proizvodi hlorovodoničnu kiselinu, čime se postiže normalan metabolizam proteina. Smanjena količina želudačne kiseline predstavlja opasnost, jer se u tom slučaju razvijaju bakterije koje su opasne za probavni sistem, a za posledicu ima dijareju i nagli gubitak vode iz organizma. U ovom slučaju, najbolje je da se jede supa od čičoke, svakog dana sve dok simptomi potpuno nestanu. Smanjuje povišene masnoće u krvi Lekovita svojstva divljeg krompira, a posebno visok nivo kalijuma, omogućavaju normalizaciju nivoa holesterola i triglicerida u krvi. Preporučljivo je da ga konzumiraju osobe koje imaju probleme sa povišenom masnoćom u krvnim sudovima, a korisna je i za one koji imaju urođen rizik od dobijanja kardiovaskularnih oboljenja. Jača koren kose i smanjuje opadanje Obzirom da sadrži gvožđe, bakar i vitamin C, lekari često savetuju da se upotrebljava čičoka kao lek za probleme sa opadanjem kose. 100 grama sadrži 20 procenata dnevne količine ovih minerala koji su preko potrebni ukoliko imate slabu i tanku kosu sklonu lomljenju i opadanju. Gvožđe doprinosi boljem snabdevanju svih ćelija kiseonikom, a bakar daje čvrstoću dlaci, pa će samim tim i folikul biti zdraviji i stvaraće jaču kosu koja će biti jača i sjajnija.
Lagana jagoda torta
biskvit
četiri belanca
150gšećera
jedna kesica vanili šećera
četiri žumanjka
100gbrašna
50g gustina
jedna mala kašikica praška za pecivo
Nadev
500g jagoda ili nekog drugog sezonskog voca
500 ml slatke pavlake
jedna kesica vanilin šećera
-jagode za ukras
Jagode operite, izrežite na pola i pospite vanilin šećerom...
Način pripreme Iz belanjaka istucite čvrsti snijeg (on mora biti tako čvrst da zarez noža ostane vidljiv), dodajte uz stalno miješanje kašiku po kašiku šećer, vanilin šećer i žumanjke. Tome dodajte brašno s gustinom i praškom za pecivo i lagano sve izmješajte. Testo stavite u oblik za tortu koji ste namazali mašću i posuli brašnom. Pecite u rerni na temperaturi oko 180C 25 minuta.Ispecite tri ovakve kore. Nadjev Jagode operite, izrežite na pola i pospite vanilin šećerom. Na donju koru premazati pavlaku po njoj posuti jagode,onda opet kora fil jagode i tako dok ne utrositte sav materijal. Čitavu tortu premažite slatkom pavlakom i ukrasite jagodama.ili po zelji,Podelite recept sa prijateljima na gb mozda nekom zatreba.
Domaci sirup od limuna-ne kuva se
500 gr limuna
1 kg šećera
1l vode
3 limuntusa
U blenderu samleti limun.
Dodati mu šećer i limuntus, pa vodu i promešati.Ostaviti sirup da odstoji 24h uz povremeno mešanje.
Za 24h će se šećer otopiti.Sirup procediti, sipati u dve flaše i čuvati ga u frižideru. Ovako pripremljen sirup je vrlo zdrav pogotovo u zimskim danima kad nam je potrebno sto vise vitamina.
1 kg šećera
1l vode
3 limuntusa
U blenderu samleti limun.
Dodati mu šećer i limuntus, pa vodu i promešati.Ostaviti sirup da odstoji 24h uz povremeno mešanje.
Za 24h će se šećer otopiti.Sirup procediti, sipati u dve flaše i čuvati ga u frižideru. Ovako pripremljen sirup je vrlo zdrav pogotovo u zimskim danima kad nam je potrebno sto vise vitamina.
Singonijum-streličasta-loza-otporna puzavica
Singonijum je veoma otporna višegodišnja puzavica, srodna filadendronima. Zbog karakterističnog izgleda dobila je nazive streličasta loza i guščja noga. Njegovi raskošni listovi unose dašak prirode u svaki enterijer. Ova sobna biljka može da se gaji i u vodenoj kulturi, zbog čega često ukrašava terarijume ili akvarijume.
Rod singonijuma pripada porodici Araceae i obuhvata oko 36 vrsta koje potiču iz tropskih krajeva Srednje i Južne Amerike. To su uglavnom drvenaste penjačice, čije stablo dostiže i do 15-20 m dužine.
Oblik listova singonijuma može da se menja zavisno od starosti biljke. Listovi mlađih biljaka su najčešće strelasti ili kopljasti, dužine do 30 cm a širine oko 10 cm, sa drškama dužine do 60 cm. Listovi starijih biljaka su režnjeviti.
Singonijum veoma brzo raste i u većoj saksiji može da poraste i do 150 cm.Neobični listovi singonijuma mogu biti prošarani, zeleni, ružičasti, crvenkasti, žuti ili beli. Postoje brojni varijeteti sa listovima u raznim nijansama zelene boje. Veoma su zanimljivi varijeteti, sa šarama krem, bele, ružičaste, bronzane ili žute boje. Potpuno zeleni se međutim, lakše gaje i brže rastu.Kao mala biljka ima žbunastu formu i drži se uspravno, a kasnije stabljike počinju da se povijaju. Zato joj je potreban oslonac u vidu bambus štapa ili štapa obavijenog mahovinom. Može se staviti u viseću korpu ili na neku policu, odakle će listovi polako padati na dole ali i dalje formirajući gust viseći žbun.
Пријавите се на:
Постови (Atom)