Ovo je super ideja za brzinsku veceru ili uzini,lepo izgleda,jednostavno je za napraviti i jako je ukusno.Potrebno je tost hleb,salama,sir za sendvice i kecap
U tepsiju posloziti tost hleb na njega staviti parce sira za sendvice,taman odgovara velicini tosta i na njih staviti parce salame isto tolike velicine,uzeti tost hleb drugo parce i izdubiti ga u sredini casom ili nekim oblikom po zelji.Iseceno parce staviti na salamu i u tu rupu sipati kecap.
Tako raditi na onoliko parcadi koliko zelite da imate ovakvih sendvica.Zapeci kratko u rerni dok sir se ne otopi,Ako vam nije jasan postupak imate ga u slikama OVDE podelite recept sa prijateljima na fb mozda nekom zatreba.
1 kg brasna,
5 dec vode, soli,
1 deci ulja,
40 grama svezeg kvasca,
Zamesiti glatko testo da se ne lepi ali da nije tvrdo kad ste zamesili testo nauljite vrlo malo ciniju u kojoj ce testo da nadolazi i ostavite 1 sat. Kada je testo nadoslo izrucite na radnu povrsinu i podelite testo na male loptice jednake i razvlaciti svaku lopticu i uvijatiti u kifle ) . U medjuvremenu dok formirate kifle stavite u serpu litru vode kasiku soli i 4 kasike sode bikarbone i kad voda prokljuca spustati po nekoliko kiflica u vrelu vodu na najduze minut zatim ih vaditi i stavljati na pleh sa pouljenim pek papirom posuti ih susamom , kimom suncokretovim semenkama ili morskom solju ( po ukusu ) i peci u vec zagrejanoj rerni dok ne porumene i budu braon 20 minuta na 200 c.
gusci jogurt(po mogucnosti grcki)i moze pola case pavlake ali ne mora
vrlo malo soli
Kolicinu sastojaka odrediti prema sopstvenim potrebama i ukusu
Krastavce izrendati
Dodati sitno sjeckani ili pasirani bijeli luk nekoliko listica sitno isjeckane svjeze mente(nane) Na kraju dodati gusci jogurt,i malo pavlake.malo soli i sve dobro izmijesati.Ostaviti da se ohladi. Ja je prekrijem folijom providnom da ne pokupi mirise.Podelite recept sa prijateljima na fb mozda nekom zatreba.RECEPT ZA NAJEPSU SALATU SA PECENIM PAPRIKAMA IMATE OVDE
.Recept za karaljicu medju salatama sopsku salatu imate OVDE.RECEPT ZA TORTU OD krompir salate imate OVDE.Recept za salatu od praziluka i krompira imate OVDE,Recept za salatu sa sampinjonima i makaronama imate OVDE.RECEPT ZA NAJLEPSU SUSAM SALATU IMATE OVDE -Recept za najlepsu kremastu salatu koja se lako pravi a savrsena je uz sve vrse pecenja i sva slavlja sa pecenom paprikom imate OVDE
200 g brašna, 150 ml ulja
200 g šećera ,1 kesica vanilin šećera
prašak za pecivo, soda bikarbona
višnje
Uključiti rernu na 180 C. Pomešati ulje i šećer, mešati dok se ne sjedini. Dodati polovinu potrebnog brašna i vanilin šećer.
U sok od višanja sipati sodu bikarbonu i prašak za pecivo, promešati. U prethodno pomešanu smesu dodati ostatak brašna, sok od višanja i višnje.Sjediniti sve sastojke i izliti u kalup ili korpice (puniti ih 3/4 ).
Peći na 180 C, 20 minuta.Ne cede se višnje, već se iskoristi sok koji si dobije, dok ih čistite. Ukoliko nemate dovoljno soka, koristite običnu ili gaziranu vodu. Testo treba da bude gusto. Od smese se dobije 12 mafina.Podelite recept sa prijateljima na fb vreme je posta mozda nekom zatreba.Recept za posna jela imate OVDE
Цветна недеља добила је назив по празнику Цвети, којим се
завршава шеста недеља Ускршњег поста.
Ове недеље крече се воћке, насађују квочке, али ништа што цвета не треба сејати, јер ће у том случају сав цвет сметнути и неће бити плода.
У Цветној недељи падају празници Лазарева субота и Цвети.Лазарева субота је дан који црква слави као успомену на васкрс Лазарев, кога је из мртвих подигао Христос.
Слави се као победа живота над смрћу, а као симбол тога држи се Врбица, то јест носе се у процесији озеленеле гранчице врбе у цркву на освећење, а сутрадан се деле верницима у цркви. То је типичан пролећни празник који има знатно дубље корене из прехришћанских времена о чему сведоче многи елементи и обичаји, као што су улога зеленила, паљења ватри, истеривања змија, улоге момака и девојака, деце и воде.
Црква прославља Цвети у знак сећања на улазак Христов у Јерусалим, када су Христа јашућег на магарцу дочекивали с великом радошћу, бацајући испред њега палмове гранчице, као и цвеће, по чему је овај празник и добио назив Цвети.
Читава недеља пред овај празник има назив Цветна недеља, што значи да је у тој недељи значајну улогу имало цвеће, раст биљака, то јест бујање читаве природе. У многим селима се тих дана плету венчићи од врбових гранчица и кроз те венчиће протурају излежени пилићи и гушчићи да би били здрави и напредни. У Шајкашу су врбом донетом из цркве ударали стоку кад је воде на вашар, да би било купаца колико је света било на Врбици.Велика недеља је седма, задња недеља Ускршњег поста. У народу се назива Велика, Светла или Страсна недеља и сви дани у тој недељи називају се „великим“. Нарочито су интересантни Велики четвртак и Велики петак. Током читаве Велике недеље некада су владале строге забране које су и те како поштоване. Строго се придржавало поста, забрањено је прање веша, весеље, пијанство, чак и односи између супружника, јер се веровало да ће деца зачета у том периоду добити „фрас“.
На Велики четвртак се у цркви везују звона, па се уместо звонима оглашава клепалима. После везивања звона прописано је да се не сме орати, шити, прати, како летина не би страдала од леда, а ваља се ватра палити да не би у кући имали бува током године. Тога дана посебно место заузимао је култ мртвих и у вези са тим је уређење гробних места предака и изливање воде за мртве.
Тај дан је био везан и за девојачка гатања. „Тако у Шајкашу на Велики четвртак увече девојке под јастук ставе огледало, чешаљ, пешкир и пре но што заспе кажу: „Који је мој суђеник нека дође ноћас да се обрише пешкиром, чешљем да се очешља, огледалом да се огледа.“ Кога те ноћи девојка од момака сања, веровала је да ће се за њега удати. У ту сврху, да би дознале где ће се удати, да ли у село или у страну, многе девојке су у башти сејале босиљак уочи Великог четвртка и сутрадан гледале: ако је на поравнатој земљи у башти био отисак копита, веровале су да ће се удати на страну (у друго село), а ако су виделе отисак шапе или људског стопала, то им је био знак да ће се удати у селу. У неким селима на Велики четвртак девојке су пре заласка сунца дрмале родну воћку или дрво зову три пута и потом ослушкивале које ће име прво чути: ако су чуле мушко име, веровале су да ће се удати те године (Шајкаш).“
Велики петак је најзначајнији дан у Великој недељи када је понашање људи подређено подсећању на Исуса Христа и његово распеће
. Један од најважнијих послова тога дана је фарбање јаја. Ускршњим јајима се приписује посебна магијска моћ, јаје се сматра симболом живота, плодности, здравља. У прошлости су се јаја бојила у биљци „броћу“ и на тај начин се добијала јарко црвена боја јајета.
Да би се добила жута боја, јаја су кувана у луковици или у цвету млечике, сасе или шафрану. Познато је и да су се јаја бојила у ораховини, детелини, коприви, зеленој пшеници, по негде чак и у цвекли.
„У неким селима Шајкашке девојке су гатале тако што су на Велики петак узимале три тањира и под један стављале су парче хлеба, под други чешаљ, а под трећи огледало. Потом доведу девојку да подигне један од три тањира. Ако подигне тањир испод кога је стављен хлеб, био је то девојци знак да ће се удати у богату кућу; ако је пак дигла тањир испод кога је био чешаљ, удаће се за сиромашног момка; а ако је подигла тањир испод кога је било огледало значило је да ће се удати за лепог момка.“
Један од главних садржаја Велике суботе је бојење јаја и мешење ускршњих колача, а значајно место заузима култ мртвих.
Месио се велики ускршњи колач са млеком и квасцем, округлог уплетеног облика на кога се стављало црвено јаје. Поред тога месили су се и мали колачи „јајченици“ за мушку децу, колач „мотовило“ за удате жене, „ђерђеф“ за девојчице, разни колачи, различитих имена и намена зависно од краја до краја. У Мошорину се за девојчице месио округао колач „шућурка“(пунђа). На Велику суботу, као радни дан, завршавали су се сви послови и припреме за Ускрс. Тога дана клала се живина и јагњад за ускршњи ручак
KLIKER JAJA imate OVDEdekoraciju od salvete za uskrs imate OVDE ideje sa jajima za uskrsnji sto kao iz casopisa imate OVDE
.Recepte kako ofarbati najlepsa Vaskrsnja jaja na par nacina imate OVDE,Recept za dekupaz jaja imate OVDE a za mermerna jaja imate OVDE.Recept za najnoviji nacin sa lukovinom imate OVDE-Kako izbeliti jaja imate OVDE.Novu jednostavnu metodu za jaja da se klinci zabave sa vama imate OVDE.Najzdraviju metodu u lukovini na par nacina imate OVDE-Farbanje na pari imate OVDE-Farbanje jaja sa krep papirom imate OVDE svetlucava jaja sa secerom imate OVDE USKRSNJU PLETENICU I ZECA OD TESTA IMATE OVDE
Извор и цитати: Др Мила Босић, Годишњи обичаји код Срба у Војводини, Нови Сад, 1996. Фото: www.serbianforum.org, www.novosti.rs
Sastojci Beli biskvit: 9 jelanjaka 300 g šećera 1 velika kasika jabučnog sirceta Krema: 9 žumanjaka 4 velike kasike šećera 0,5 l mlijeka 1 puding vanilija 250 g margarin Još potrebno: 3 kom šlag pjene 1 velika kasika šećera po potrebi šlag fix voće u ovom slucaju kivi, jagode i banane ili već što imate.
Mikserom izraditi čvrst snijeg, dodati šećer i sirce i još malo miksati. Veliku tepsiju prekriti aluminijskom folijom, pouljiti i pobrašniti i na tome peći biskvit – oko 1 sat na 150oC. Ohlađenu koru lagano odvoji od aluminijske folije i isjeci na dva duguljasta dijela (može i na tri-ovisno koliku visinu kolača želite i koliko ćete vrsta voća koristiti ja sam ovde na tri).
Kremu skuvati kao puding i u hladno umiješati 1 margarin.
Šlag izraditi sa dodatkom 1 kasike šećera, i ako želite čvrstinu dodajte 1 šlag fix.Na tacnu složiti kolač Prvo staviti beli biskvit, pa kremu, voće,raspored voca po zelji. te premazati šlagom ili slatkom pavlakom. Ponoviti dva ili tri puta ovisno o želji i materijalu.Podelite recept sa prijateljima na fb mozda nekom zatreba.Recept za najlepsu sladoled tortu koja se ne pece imate OVDE.Recept za najlepsu cokoladnu vocnu tortu koja se ne pece imate OVDE.
Sanseverija može da uspeva i u mračnijim prostorijama, ali tada listovi neće imati izražene šare. Držite indijansko pero slobodno pored radijatora ili TA peći, jer joj to nimalo neće smetati, kao ni ako zaboravite da je zalijete. Sanseveriju treba da prihranjujte granuliranim i tečnim mineralnim djubrivima, tek jednom u mesec dana. Tokom proleća i leta, dovoljno je da sanseveriju zalivate jednom sedmično. Pošto ne trpi veliku vlagu, vodu koja se nakupi u podmetaču, treba redovno prazniti a izmedju dva zalivanja pustiti zemlju da se osuši.Iako postoje brojne vrste, najpoznatija je Sansevieria zeylanica, koja potiče sa Cejlona i koja se odlikuje sabljastim listovima sa sivim poprenim prugama. Medju poznatim vrstama je i Sansevieria laurentii variegata, koja potiče iz tropske Afrike. Njeni listovi takođe imaju poprečne sivkaste pruge ali su im ivice presvučene širokim žutim štraftama koje mu daju posebnu egzotičnost i dekorativnost. Posebno je lepa vrsta Sansevieria cylindrica, koja takodje potiče iz Južne Afrike i ima veoma dugačke listove od preko jednog metra. Vrsta Sansevieria hahnii je niska rastom (oko 25 cm) ali ima solidnu širinu. Listovi su elipsasti i žuto zeleni.Nega i gajenje Održavanje Sanseverije ne zahteva mnogo vremena i novca, jer je reč o relativno skromnoj biljci. Prijaju joj suv vazduh u stanu, i polusenovita mesta. Potrebno je da joj povremeno vlažnim sunđerom obrišete prašinu sa listova. Optimalna temperatura za uzgoj sanseverije je u rasponu od 12 do 15°C.
Ova biljka ne podnosi mnogo vlage, pa joj je dovoljno zalivanje jednom nedeljno zimi, ali vodite računa da voda ne udje u lisne mlade izdanke, jer biljka može da počne da truli. Za zalivanje je najbolja odstajala mlaka voda – ne direktno iz česme.
Presadjivanje
Ponovna sadnja sanseverije potrebna je samo kada joj saksija postane mala. Najbolje je da se presadjuje u proleće, a sanseveriji odgovara laka, plodna zemlja sa dodatkom 15% rečnog peska. Zemlja u saksiji mora da bude dobro drenirana. Indijansko pero ima jako plitak i mali koren, pa ga treba saditi u plitke i šire saksije.Sanseverija se razmnožava reznicama ili deljenjem korena. Kada podelite koren zdrave odrasle biljke, posadite novu biljku odmah u saksiju sa mešavinom baštenske zemlje i peska. Očekujte da počne brzo da raste i to bez specijalne nege. Ako sanseveriju razmnožavate reznicom, znajte da nova biljka neće imati žućkaste ivice po listovima, ili izražene štrafte.
Moguće bolesti sanseverije
Sanseverija je dugovečna i otporna biljka, ali ipak zahteva minimalnu negu uz koju će Vam dugo trajati i ukrašavati dom. Indijansko pero ne voli hladnoću i sigurno će propasti ako je čuvate na temperaturi nižoj od 10 stepeni. Ne premeštajte ovu biljku iz senovitog mesta na jako sunce jer će se na listovima pojaviti palež. Moguća je i pojava pegavosti listova.Podelite ovaj post na svoj fb mozda nekoj prijateljici zatreba.
100 gr kristal secera
1 kg jabuka
2 kasike griza
1 vanila
200 gr sjeckanih oraha
100 gr rastopljenog putera
preliv
500 gr secera
250 ml vode
2-3 kriske limuna
Jabuke oguliti i izrendati.Dodati orahe i vanil secer.Uzimatia po dve ili tri kore.Svaku koru premazati sa puterom.Griz, vanil secer i kristal secer izmesati zajedno.Posuti to prvo po trecoj kori i polako posuti jabuke .Rolati i staviti u tepsiju.Peci oko 30 min.Preliv mozete skuvati prije i ohladiti.Preliti vrucu pitu sa prelivom.
Po zelji posuti vanilin secerom ili secerom u prahu.
.Podelite recept na svom fb mozda zatreba nekoj prijateljici.Recept za najlepsu sladoled tortu koja se ne pece imate OVDE.Recept za najlepsu cokoladnu vocnu tortu koja se ne pece imate OVDE.
jaja6 - secer6 kasika - vanil secer
1 kesica - brasno6 kasika za fil skuvati dva pudinga od vanile prema uputstvu sa kesice i dodati kad se ohladi izgnjecen margarin Belanca odvojiti od zumanaca i umutiti penasto mikserom tih 6 belanaca sa 6 kas. secera.Kad se dobro umuti u penu dodavati polako 6 zumanaca uz stalno mucenje mikserom. Dodati 6 ravnih kas. brasna i jedan prasak za pecivo i dalje uz mucenje mikserom...Jos par minuta mutiti. Smesu izliti u pleh oblozen papirom za pecenje i peci na 200 stepeni... Pecenu koru prevrnuti na mokru krpu, skinuti papir za pecenje pa pomocu krpe koru uviti u rolat... Ostaviti da se ohladi... Odmotati koru pa je premazati filom na fil sa kraja poslagati banane uviti rolat i ostaviti ga da se ohladi
Poznato je da čuvarkuća kao i drugi sedumi u svojim kožastim listovima mogu da skladište veliku količinu vode, zahvaljujući čemu opstaju dugo vremena na sušnim i veoma toplim mestima.
Upravo činjenicom da su ove biljke prilično zatvorene, sve do te mere da svaki list može predstavljati poseban organizam, moguće ih je razmnožavati lisnim raznicama.
Postupak je vrlo jednostavan. Od matične biljke treba odvojiti pojedinačne listove i ostaviti ih nekoliko dana u hladu da se ranica nastala odvajanjem osuši i delimično sraste.
Nakon toga, pojedinačne listiće treba postaviti na površinu umereno vlažnog treseta. Vremenom će list izumirati a na rubu, odnosno na mestu odvajanja od matične biljke će se pojaviti novi izdanci.Podelite clanak sa prijateljima na fb mozda nekom pomogne.
Izvor http://www.zivetisabiljkama.net/
5 srednje velikih paprika
2 konzerve (od 185g) tunjevine
1 jaje
1 kasika vegete beli luk u prahu
50 ml pasiranog paradajza
1 kasika crvene paprike
umak
600 ml pasiranog paradajza ja sam koristila moj domaci kuvani paradajz
300 ml vode
1 list lovora
1/2 kasicice vegete
1/2 kasicice secera
Tunu ocijediti od ulja i zaciniti.
Moze se zacniti i drugim zacinima (po zelji).
Umijesati jaje i pas. paradajz.u tunjevinu Izmijesati i napuniti paprike.
U vecu zdjelu uliti paradajz posoliti, dodati secer (ne mora se). i postepeno i ostale zacine po ukusu Staviti lovor i uliti vodu, izmijesati, zatim staviti paprike i kuhati na srednjoj temperaturi oko 30 minuta. Po zelji doliti jos vode i pas.paradajza u ovom slucaju domaceg kuvanog paradajza (ovisno o zeljenoj gustoci umaka).
A naravno mozete napraviti i vas omiljeni umak za paprike.
Posluziti uz pire krompir.
Dimljena rebarca iseci na komade, slaninicu na kockice, dobro oprati, naliti vodom i kuvati da bude na pola kuvano.
Listovima raštana odseći dršku, celom dužinom lista. List iseći na trake i skuvati u slanoj vodi.
Sargarepu i crni luk sitno naseckati, pa staviti u serpicu da se prodinsta. Prethodno u serpi istopiti kasiku masti. Dodati rastan i krompir isecen na krupnije kriske. Naliti vodom u kojoj su se kuvala rebarca i slaninica. Kuvati na laganoj vatri oko 40 minuta pa dodati rebra i slaninu i nastaviti sa kuvanjem jos dvedesetak minuta. Posoliti i pobiberiti po ukusu i dodati 2-3 cena sitno seckanog belog luka.Podelite recept na fb mozda nekoj drugarici zatreba.
Papriku oprati i očistiti, pa staviti u veliki lonac za kuvanje. Pošto ima puno paprika, sam jih ja kuvala dva puta. Znači prvu polovinu paprika staviti u lonac, dodati zrna biber i i naliti vodom, tako da voda prekriva paprike. Kuvati dok paprike ne omekšaju. Kad su paprike kuvane, još vrele izvaditi Vodu ne prolivati, več u njoj kuvati na isti nači drugu polovinu paprika. Oguliti sargarepu i kuvati dok ne omekša. Patlidzan samo oprati i kuvati ga dok ne omekša. Ja sam posebno kuvala mrkvu i patlidzan.
Obarene paprike malo prohladiti (toliko, da jih možete držati u ruki), pa jih samljeti u multiraktiku zajedno sa očiščenim feferonkama. U veliki lonac (taj, u kojem smo kuvali paprike) izliti samljevenu papriku. Samljeti i kuvanu mrkvu i patlidzan, pa izliti u lonac sa paprikama.
Dodati sve ostale sastojke, osim luka.
Masu kuvati na umjeroj vatri, dok sva tečnost ne ispari, i dok se masa ne zgusne.
U kuvani ajvar umješati sitno iseckani beli luk. zavisno od zelje koliko ga volite a moze i bez njega
Vruć ajvar sipati u čiste i suve tegle, pa ih poređati u rernu i grejati na 50-60° oko 10-15 minuta, tj. dok se na površini ne uhvati korica.
Na tegle staviti celofan ( ja uzmem komadić vate pa umočim u rakiju pa malo celofančič obrišem), gumice i dobro zatvoriti sa poklopcima.
Vruče tegle držati zamotane u deki, dok se ne ohlade. Ohlađene tegle čuvati na hladnom mestu.Podelite recept sa prijateljima na fb mozda nekom zatreba.