Za pripremu pihtija potrebno nam je par svinjskih usiju, repova, kolenica, malo svezih nozica,moze glava ( veoma je bitno da srezmerno isto ima svezeg i dimljenog mesa), kesica bibera u zrnu, soli po ukusu, par cesnjeva belog luka, glavica crnog luka, tri sargarepe, persuna, pastrnaka i celera.
Ocistiti sve sastojke ,meso i povrce, staviti u lonac ,naliti vodom i dodati zacine. Na tihoj vatri pihtije se kuvaju 4 do 5 sati, zavisi od kolicine i starosti mesa. Skupljati povremeno penu i skidati masnocu cediljkom. Kada meso pocne da se odvaja od kostiju , u posebnu malu cinijicu sipate tecnost i ostavite par minuta da odstoji, ako se tecnost upihtijala,vase pihtije su gotove. Lonac skinuti sa sporeta, skinuti masnocu sa vrha, polako vaditi meso i stavljati u duboke posude ili tanjire. Procedite tecnost i sipajte preko mesa u tanjire, ostaviti da se stegne. Po zelji mozete pihtije posuti mlevenom crvenom paprikom. Sluzite kao hladno predjelo, mada se one mogu jesti i za rucak i dorucak.Podelite recept sa prijateljima mozda nekom zatreba.