300g mlevenih oraha
200g mlevene plazme
750g tankih kora za pitu
250g putera
100g suvog groždja ide u original receptu ali ja nisam stavljala ovaj put
preliv
250ml vode
600g šećera
sok od jednog limuna
Prvo skuvati preliv. Kada se istopi šećer dodati sok od limuna i ostaviti da se hladi.
Pomešati orahe, plazmu i groždje. U pleh staviti 2 kore i posuti malo smese sa orasima ,zatim redjati kore-po jednu i svaku posipati dok se sve ne utroši.Napravljen kolač iseći i preliti istopljenim puterom. Ispeći(da porumeni) u zagrejanoj rerni. Preliti vruću baklavu ohladjenim prelivom
Za pripremu pihtija potrebno nam je par svinjskih usiju, repova, kolenica, malo svezih nozica,moze glava ( veoma je bitno da srezmerno isto ima svezeg i dimljenog mesa), kesica bibera u zrnu, soli po ukusu, par cesnjeva belog luka, glavica crnog luka, tri sargarepe, persuna, pastrnaka i celera.
Ocistiti sve sastojke ,meso i povrce, staviti u lonac ,naliti vodom i dodati zacine. Na tihoj vatri pihtije se kuvaju 4 do 5 sati, zavisi od kolicine i starosti mesa. Skupljati povremeno penu i skidati masnocu cediljkom. Kada meso pocne da se odvaja od kostiju , u posebnu malu cinijicu sipate tecnost i ostavite par minuta da odstoji, ako se tecnost upihtijala,vase pihtije su gotove. Lonac skinuti sa sporeta, skinuti masnocu sa vrha, polako vaditi meso i stavljati u duboke posude ili tanjire. Procedite tecnost i sipajte preko mesa u tanjire, ostaviti da se stegne. Po zelji mozete pihtije posuti mlevenom crvenom paprikom. Sluzite kao hladno predjelo, mada se one mogu jesti i za rucak i dorucak.Podelite recept sa prijateljima mozda nekom zatreba.
Slatko svako pravi na svoj nacin,ovo je moj isproban vec 3 godine
video recept za slatko bez hemije imate ovde
2 kg. jagoda
2 kg. secera
Dobro oprane i procedjene jagode preliti sa secerom u serpi u kojoj cete kuvati slatko.
Ostaviti u frizider da odstoje oko 20 sati, a moze i manje.Jagode odpuste svoj sok i secer se rastopi, mada ne skroz.Po zelji mozete staviti i limun mada ja nisam
,Staviti na vatru da se kuva slatko
.U pocetku blago kasikom samo malo promesati da se ne bi jagode izgnjavile
.Kada se otopi secer i pocne da vri vise ne mesati vec samo prodrmati serpu.
Dok se kuvaju izlazi pena koju treba skidati.Kuvati na blagoj vatri, ali da slatko stalno vri
.Posle mozda nekih 40 minuta uzeti dve do tri kasike soka iz slatka, sipati u tanjir prohladiti napolju da bi proverili da li je slatko kuvano.A proverava se tako sto kasikom zahvatimo sok, podignemo kasiku i izlijemo nazad u tanjir.
Sa kasike treba izlaziti dva mlaza soka, ako samo kaplje ili curi onda treba jos dokuvati.
Kada je kuvano prekriti ga mokrom iscedjenom krpom i ostaviti da se dobro ohladi.Sipati ga u dobro oprane tegle.A kopovecavate dozu jagoda povecavajte i secer u istoj razmeri-RECEPT ZA LIKER OD JAGODA I ZOVE IMATE OVDE
.KLIK OVDE NA RECEPT ZA PEKMEZ OZ JAGODA I ZOVE,Recept za liker od kombinacije jagoda i zove imate OVDE-Recept za dzem bez hemije po starinski imate OVDE
Recept za sok od zove i narandze takozvana sokata .jer je ista kao fanta sokata se nalazi OVDE
Brzi dzem od jagoda 4 minute imate OVDE.Puno je jos recepata ali sam ovde izdvojila ove.Recept za domacu sokatu imate OVDE-RECEPT ZA LIKER OD JAGODA I ZOVE IMATE OVDE
Recept za najbolje i najlakse slatko bez hemije imate OVDE
Recept za strudlu sa korama za pitu imate OVDE
Recepte i video recepte kako da sami napravite slatki sto za decije rodjendane imate OVDE Recept za brzinsku tortu sa keksom i jogurtom koja se ne pece imate OVDE
Recept za domacu sokatu imate OVDE
1 kg mlvene junetine
15-20 g soli
bibera
1 glavica luka
Mlevenom mesu dodati so, biber i sitno seckan na kockice luk, zatim dobro izmesati.Meso podeliti na 6 jednakih delova.
Svaki deo oblikovati u kuglu i malo stisnuti medju dlanovima pa staviti na celofansku foliju.
Meso preklopiti sa folijom i pritisnuti daskom za meso.Prziti u vrucem ulju.Ako se prave pljeskavice za zamrzavanje ne treba dodavati luk u meso, zato sto meso pozeleni od njega.Sluziti uz kajmak i pomfrit.
Za slavu uvek pravim slane rolate ,ove godine to su bili ajvar rolat i duga rolat.Oba vec imam posebno napisana na blogu pa da ne dupliram a i da vas ne gnjavim mozda vas ne interesuju oba,vi kliknite na onaj recept koji vam je potreban.
Prvi na slici je ovaj narandzasti -ajvar rolat recept za njega imate OVDE
Ovaj drugi zeleni je duga rolat njega imate OVDE
Podelite recept na svoj fb mozda nekoj prijateljici treba ideja za praznike.
Luk sitno isjeckati , pomiješati sa mesom i svim začinima za ćufte, ostaviti u frižider 30-ak minuta. Od smjese oblikovati ćufte, malo ih spljoštiti.Krompir isjeći na kolutove, malo posoliti i posuti vegetom/U nauljenu posudu za pečenje slagati 2 -.3 krompira,tikvicu. ćuftu, opet krompir,tikvicu povremeno ubaciti komad svježe paprike ili kolutić luka i sve dok se ne utroše svi sastojci. paradajz pire razmutiti sa vodom pa preliti preko slozenca. peći na 200 C ,Podelite recept sa prijateljima na fb mozda nekom zatreba.
Sastojci: 8 tankih kora za pitu; za premazivanje 4 jajeta , 150gr sitnog sira, 150 gr griza, 150 ml ulja, 4 dl jogurta , malo soli i prasak za pecivo ; za fil : 3 jajeta , 2 dl milerama ili pavlake, 150 gr sitnog sira i 300 gr sampinjona.
Umutiti premaz za koru , sjedinjiti sve sastojke.
Uzeti jednu koru za pitu premazati je malo sa premazom, preko nje staviti jos jednu.Duz donjeg kraja kore postaviti dve spojene varjace i pomocu njih uvijati kore u rolat i ostaviti na kraju prostor od 3 cm. Filovane kore blago naborati ,varjace izvuci ,krajeve spojiti u krug. Na isti nacin oblikovati ostatak kora. Tepsiju prekriti papirom i poslagati pripremljene kore.
Posebno pripremiti fil od navedenih sastojaka i u sredinu svake pitice sipati. Preko fila rasporediti sampinjone. Peci u rerni.Podelite recept sa prijateljima na fb mozda nekom zatreba.
Potrebno nam je 1 kg krompira, 900 gr siljate crvene paprike, 100 gr slanine, 150 gr trapista, origana po ukusu ,so i biber.
Paprike dobro oprati ,odstraniti peteljke i iseci sa jedne strane da se dobiju ladjice. Odseceni deo paprike iseci na kockice , krompir oljustiti i izrendati, slaninu iseci na kockice. Slaninu proprziti na malo ulja ,dodati krompir i papriku. Zaciniti sa origanom ,sli i biberom. Gotovo je punjenje kada paprika omeksa. Skloniti sa ringle i sipati 100 gr izrendanog sira. Izmesati fili i njme puniti paprike. Poredjati u dublji pleh ,oblozen papirom za pecenje. Peci u rerni nekih 20 minuta,izvaditi posuti ostatkom rendanog sira ,prekriti aluminijumskom folijom i vratiti u rernu jos nekih 10 minuta.Papriku mozete servirati sa prelivom od pavlake i belog luka.
400 gr, šlaga na meru, 4 dcl kisele vode,400 gr. mlevenog keksa
umutiti šlag sa vodom i dodati keks.
Tu mozete dodati i malo mlevenih ili seckanih oraha, lešnika , suvog groždja i sl.
II kora
400 gr. šlaga na meru,4 dcl. kisele vode i 300 gr. eurokrema
Umutiti šlag sa vodom i lagano umešati eurokrem
II kora
400 gr. šlaga i 4 dcl. kisele vode.
Slagati kore jednu na drugu i staviti u zamrzivač. Izvaditi 1-2 sata pre služenja i seći.
Možete uzeti i kalup za tortu ili šerpu pa ih obložiti sa folijom i u to slagati koru na koru.
Kada se stegne sve izvaditi ,skinuti foliju i staviti na tanjir.
redosled slaganja nije bitan ja svaki put drugacije poslozim u kalup ili na tacnu,lStaviti da se stegne preko noci.Slika je losija pa se ne vidi dobro prelaz izmedju druge i prve kore,
Sastojci : 1,5 kg svinjskog karea bez kostiju, 3 kasikice senfa, 500 gr sampinjona, 150 gr dimljenog svinjskog vrata.
Svinjski file ,koji smo dobili tako sto amo iskostili kare, zarezati i otvoriti , da dobijemo veliku sniclu, i istanjiti tuckom za meso. Sampinjone iseci na listove i proprziti. Istanjeno meso premazati senfom i prekriti listovima suvog vrata.
Preko njega rasporediti sampinjone i urolati. Vatrostalnu posudu nauljiti i postaviti u njega urolano meso. Peci u zagrejanoj rerni.Podelite recept na svoj fb mozda nekom zatreba.
Piskota od 5 jaja sa kakaom
5 kasika brasna i 5 kas. secera .
Pola kg. sira 200g. secera 1 margarin ,
piskota
5 jaja 5 kasika brasna i 5 kas. secera ...odvoje se belanca i zumanca ...belanca se dobro ulupaju sa secerom dodaju zumanca na kraju brasno u koje se dodao kakao 1 do 2 kas.Margarin dobro izraditi i dodati secer i sir i dobro mikserom izmutiti staviti na ohladjenu piskotuKuvati 2 pudinga od vanile u 8 dcl soka od narandze moze i gaziran moze se dodati i 2 / 3 kasike secera mesati da se ohladi i premazati preko sira na kraju po izboru slag ili cokolada.Recept nam je poslala Marija Iloskic Miskeljin,Ako vi zelite da se vas recept objavimo slobodno nam pisite na nasu stranicu na fb.
Za ovaj recept vam je potrebno 4 komada jaja, 8 kasika kukuruznog brasna, 8 kasika belog brasna, pola deci ulja, casa jogurta , kasicica soli i prasak za pecivo.
Sve namirnice spojiti u jednu smesu ,sipati u plehove za projicu (obavezno prvo namaziti i posuti brasnom, kako vam se ne bi zalepilo ) ili u aparat za krofnice ja sam pekla u njemu. Brza i ukusna vecera, dorucak ili uzina.Podelite recept na fb mozda zatreba nekoj drugarici.
1kg trešnji(očišćenih)
sok limuna(3-4kasicice)
oko 60-70dkg šećera(smanjite količinu ako su trešnje dovoljno slatke)
1 kesica želina(25g)-njega ne morate stavljati ukoliko želite kuvati oko sat vremen,u principu isti je postupak kao i kod bilo koje druge marmelade sa povrcem.
Opranim i očišćenim trešnjama odstranite koštice.Ja sam ih sekla na pola.Pospite ih šećerom(polovinom od predviđene količine)
i ostavite 2-3 sata nek odleži.(ili preko noći)
Dodajte sok od limuna, stavite kuvati i dodajte želin
promiješan sa 2 kasike šećera. Miješajte i dodajte ostatak šećera.Štapnim mikserom malo proći po
trešnjama da se usitne(ali ne previše).
Stalno miješajte i skidajte pjenu.Kuvati 3-4 min.
Uliti u provuhane male tegle i dobro zatvoriti.Okrenuti naopacke na koji minut,
U drugi lonac na dno staviti kuhinjsku krpu, poslagati staklenke i uliti vode(tople)dva prsta ispod poklopca.Kad zakuva, neka kuva jedno 5-10 min.Mada mozete i bez toga-Recept za dzem bez hemije po starinski imate OVDE
izvaditi, staviti u cebe ili peskire umotati i istim pokriti da se sporije hladi.Napomena ako povecavate tresnje onda srazmerno povecajte i secer.Jos jedna lepsa kombinacija su mi jagode i zova recept za to imate OVDERecept za liker od kombinacije jagoda i zove imate OVDE
Recept za sok od limuna i zove imate OVDE
Recept za sok od zove i narandze takozvana sokata .jer je ista kao fanta sokata se nalazi OVDE
Brzi dzem od jagoda 4 minute imate OVDE.
Sirup od jagoda koji se ne kuva se nalazi OVDE
Sok od zove i mente imate OVDE
Puno je jos recepata ali sam ovde izdvojila ove.Recept za strudlu sa korama za pitu imate OVDE
Recepte i video recepte kako da sami napravite slatki sto za decije rodjendane imate OVDE Recept za brzinsku tortu sa keksom i jogurtom koja se ne pece imate OVDE
Recept za domacu sokatu imate OVDE-Recept za najbolje i najlakse slatko bez hemije imate OVDE
Od navedenih sastojaka zamijesiti prhko tijesto i ostaviti u hladnjaku oko 45 minuta. Tada ga razvaljati i staviti na dno i zidove okruglog kalupa, prethodno namazanog margarinom i posutog brašnom.
NAPOMENA: Ako vam je tijesto previše suho, mrvi se, dodajte kasiku pavlake malo maslaca, što god... nećete pogriješiti..
U mlijeku skuhati puding i šećer, skinuti s vatre i u vrelo istresti mileram. Odmah sipati u kalup, preko fila staviti voće po želji, može biti doista svako voće i kombinacija svih vrsta voća.Ja sam ovaj put stavljala visnje jer sam samo njih imala
Peći 70 minuta u pećnici zagrijanoj na 170 stupnjeva.Kada tortu izvadite iz pećnice fil će se “tresti” i “mrdati”. Neka vas to ne brine, stegnut će se hladeći. Dobro ohladiti, po zelji od gore moze slag ili cak glazura ili vocni preliv
pečem je obicno u kalupu promjera 26 cm.Podelite recept sa prijateljima na fb mozda nekom zatreba.
d
Na slici je prikazan zec tj kako treba iseci patispanj tj koru.
Naparaviti 2 obicna okrugla patispanja,jedan staviti u sredinu za glavu a drugi iseci za masnu i usi kako je prikazano na slici.
Filovati i ukrasiti po zelji,na slici je posuto kokosom a vi mozete ukrasiti i slagom.Na slici broj jedan je prikazan isti postupak samo razlicito ukrasavanje.
ideje sa jajima za uskrsnji sto kao iz casopisa imate OVDE
Slika broj 2 je slicna prvoj,tj postupak je slican samo je razlika u ukrasavanju,Sto se tice ukrasavanja pustite masti na volju
Slika broj 3 se razlikuje od predhodne dve i deluje teze ali ako pratite postupak korak po korak nije tesko,Sto se tice fila i kora tu mozete praviti vase isprobane filove i obican patispanj ili koji vam je po ukusu nema greske.Na koji god da se od ova tri postupka odlucite deca ce sigurno biti srecna.,
KLIKER JAJA imate OVDE najlepsu i najlaksu i najbogatiju dekoraciju od salvete za uskrs imate OVDE
Novi nacin za jaja u lukovini imate OVDE.Kako izbeliti jaja imate OVDE.Novu jednostavnu metodu za jaja da se klinci zabave sa vama imate OVDE,Najzdraviju metodu u lukovini na par nacina imate OVDE-Farbanje na pari imate OVDE
svetlucava jaja sa secerom imate OVDE-Par ideja sa lukovinom imate OVDE