Neku suvu papriku..i zapečem.Podelite recept sa prijateljima na fb vreme je posta mozda nekom zatreba.Recepte za najlepsa posna jela imate OVDE.
zapratite me i na tik toku
POCETNA STRANA
Pogledaj i ovaj recept obavezno
POGLEDAJ RECEPT ZA PAPRIKU U PAVLACI NA BRZAKA
POGLEDAJTE KAKO SACUVATI MUSKATLE PREKO ZIME
ZAPRATITE KANAL DA PRATITE SLAVSKE RECEPTE
Podelite recept sa prijateljima
Translate ПРЕВОДАЧ Преведувач TŁUMACZ ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΗΣ
Prebranac -posno
Neku suvu papriku..i zapečem.Podelite recept sa prijateljima na fb vreme je posta mozda nekom zatreba.Recepte za najlepsa posna jela imate OVDE.
Orasi i med za malokrvnost i niz drugih tegoba
slika je zasticena autorskim pravima ne delite je na svoje portale
20 mladih zelenih orascica
500gr meda
Mlade orase dobro oprati,osusiti,iseci na polutke i staviti u teglu pa preliti medom.Teglu dobro zatvoriti i pustiti da odstoji mesec dana.Na slici su tek stavljeni u teglu,kad odstoje pustaju tamniju boju i boje med,a na kraju se dobija taman sirup.Uzima se jedna kasicica dnevno.
Mladi plodovi oraha potopljeni u medu ispuštaju sastojke koji se nalaze u njima. Sadrže velike količine joda koje se lako unose u organizam.
Mladi, zeleni orasi imaju vrlo mnogo vitamina C i drugih vitamina i fenolsfcih jedinjenja, te se takvi stavljaju u med kao "slatko" koji predstavlja pravu riznicu vitamina i daje se bolesnicima, slabunjavoj deci i malokrvnim osobama.
Mladi zeleni orasi pomešani sa medom blagotvorno deluju u slučaju malokrvnosti, a od njih se pravi i vrlo lekovita rakija za pročišćavanje jetre, želuca i krvi.
Dobri su i kod problema rada stitne zlezde,i za bolesti grla i respiratornog trakta posebno kod bronhitisa, za povečanje imuniteta .Podelite recept sa prijateljima na fb mozda nekom zatreba,Recept za zdravi sirup od koprive za ciscenje krvi imate OVDE.
Recept za orahovacu koja je lek za stitnu zlezdu imate OVDERecept za domaci zdrav sirup imate OVDE
Pogaca sa blitvom i sirom--moze i sa spanacem
500 gr brašna
250 ml mleka
25 gr svežeg kvasca
50 ml ulja
1 kašičica soli
1 jaje
Za fil:
1 veza blitve umesto blitve na isti fazon mozete sa spanacem praviti
150 gr sira
1 kašika kisele pavlake
2 jaja
250 ml mleka
25 gr svežeg kvasca
50 ml ulja
1 kašičica soli
1 jaje
Za fil:
1 veza blitve umesto blitve na isti fazon mozete sa spanacem praviti
150 gr sira
1 kašika kisele pavlake
2 jaja
Napraviti fil. Blitvu oprati, sitno iseckati, posoliti i ostaviti da stane dok ne umesimo testo. Dobro rukom iscediti blitvu, dodati usitnjen sir, jaja i pavlaku.Staviti kvasac u mlako mleko sa jednom kašičicom šečera i malo brašna.Kad kvasac nadođe zamesiti testo sa brašnom, uljem, solju i jednim jajetom.Pokriti i ostaviti da naraste. Kad testo naraste, podeliti ga na dva dela.Od svakog dela razviti krug prečnika koliki vam je pleh u kom cete peci.Prvi krug staviti na pleh na papir za pečenje i poređati fil kao na slici. Ivice testa premazati umućenim jajetom.Drugi krug postaviti odozgo. U sredinu staviti času odgovarajuće veličine.Krajeve testa spojiti viljuškom pritiskajuci ih.Iseći testo na 12 delova od kraja prema sredini do oko 2 cm do čaše.Ja sam na par vise jer me bilo strah da ce biti debelo.Svaki deo okrenuti uspravno ili malo sa strane kao ja,to je vec po zelji slobodno eksperimentisite sa krajevima,ja sam stavila malo vise fila pa me bilo strah ako ga okrenem gore da ne iskipi sve,Premazati testo umućenim jajetom, a sredinu posipati po zelji.
Staviti pogaču u hladnu rernu, uključiti je na 200 stepeni i peći ukupno oko 45-50 minuta.Sa ovakvim testom mozete filovati po zelji i sa drugim filom.Podelite recept sa prijateljima na fb mozda nekom zatreba.
Mafini sa jagodama i jogurtom moze sa bilo kojim vocem
• jaja 2 kom
• šećer 5 kašika
• jogurt 2dc
• ulje 50ml
• brašno 15 kašika
• vanilin šećer 1 kesica
• kora limuna po ukusu
• jagode oko 150g
• šećer u prahu po ukusu
• prašak za pecivo 1 kesica
Uputstvo za pripremu:
Umutiti jaja sa šećerom i vanilin šećerom, zatim dodati jogurt,ulje, narendanu koru limuna i na kraju brašno pomešano sa praškom za pecivo. Sipati u podmazane kalupe i odozgo poređati iseckane jagode. Peći na 180 stepeni dok ne porumene. Prohlađene posuti šećerom u prahu.Podelite recept sa prijateljima na fb mozda nekom zatreba.
ŠTA SE RADI SA ČUVARKUĆOM: Pravoslavni običaj za prvo farbano jaje za VAskrs
Prvo obojeno jaje zove se čuvarkuća jer, kako mu ime kaže, čuva kuću i ukućane od bolesti i svakog zla. Ovo je najvažnije vaskršnje jaje.
U nekim krajevima Srbije, deci trljaju obraze tim jajetom, da budu rumena i zdrava. Na Kosovu ovo jaje su nazivali strašnik jer se upotrebljavalo kao lek protiv straha. Prvo, crveno jaje, čuvalo se pored ikone, do sledećeg Vaskrsa. "Čuvalo je ovo silno jaje naše kuće i naše duše, dok mu na smenu ne dođe novo, vaskrslo... jer su naša vera i običaji, u stvari, čuvari naših ognjišta.""Šarena jaja na stolu stoje, u ispletenoj korpi od pruća, svako od nas će dobiti svoje ostaće jedno - nas čuvarkuća... " Kada se sledećeg Vaskrsa ofarba novo crveno jaje, stara čuvarkuća se pusti niz reku, da voda odnese zlo, bolesti, svu nesreću koju je prvo crveno jaje godinu dana umesto ukućana prihvatalo.
Ako reke nema u mestu gde živite, jaja se baca što dalje od kuće, a u nekim krajevima Srbije se i spali.Kao i sve kod nas,obicaji variraju od kraja do kraja.Kakav je obicaj kod vas?Recepte za najlepse farbana Vaskrsnja jaja na par nacina imate OVDE-Farbanje jaja sa krep papirom imate OVDE ideje sa jajima za uskrsnji sto kao iz casopisa imate
U nekim krajevima Srbije, deci trljaju obraze tim jajetom, da budu rumena i zdrava. Na Kosovu ovo jaje su nazivali strašnik jer se upotrebljavalo kao lek protiv straha. Prvo, crveno jaje, čuvalo se pored ikone, do sledećeg Vaskrsa. "Čuvalo je ovo silno jaje naše kuće i naše duše, dok mu na smenu ne dođe novo, vaskrslo... jer su naša vera i običaji, u stvari, čuvari naših ognjišta.""Šarena jaja na stolu stoje, u ispletenoj korpi od pruća, svako od nas će dobiti svoje ostaće jedno - nas čuvarkuća... " Kada se sledećeg Vaskrsa ofarba novo crveno jaje, stara čuvarkuća se pusti niz reku, da voda odnese zlo, bolesti, svu nesreću koju je prvo crveno jaje godinu dana umesto ukućana prihvatalo.
Jaja u lukovini ali na drugaciji nacin-mermerna jaja VIDEO
dekupaz imate ovdeRecepte kako ofarbati najlepsa Vaskrsnja jaja na par nacina imate OVDE,Recept za dekupaz jaja imate OVDE a za mermerna jaja imate OVDE-Novi nacin za jaja u lukovini imate OVDEKako izbeliti jaja imate OVDE.Novu jednostavnu metodu za jaja da se klinci zabave sa vama imate OVDENajzdraviju metodu u lukovini na par nacina imate OVDE
Posna fanta torta
Za kore 2
u posudu za mucenje sipati dve case (mera case od jogurta)fanta soka
.4 case brasna.
2 case secera
2 praska za pecivo
4 kasike ulja,
4 kasike pekmeza ja sam stavila od kajsije
sve umutiti mikserom i od toga ispeci dve kore.prvu koru istresite na tacnu pa je lepo natopite sokim od fante .i drugu koru isto tako ispecite pa je istresite na drugu tacnu i natopite isto sokom
za fil skuvati 1,5l soka od fante sa pet pudinga od vanile i ohladiti. posebno umutiti 1,5margarin sa 250gr secera i dodati u ohladjen puding i sve lepo sjediniti jos dodati i 4 kasike posnog slaga koji nam treba za ukrasavanje u to jer ima lepsi ukus 2 fil iseckati 6-7kivija i 3-4vece narandze na kockice moze i banane pa prvim filom filovati prvu koru pa preko fila posuti voce pa kora pa fil pa voce i ukrasiti posnim slagom .Podelite recept sa prijateljima na fb vreme je posta mozda nekom zatreba.Recepte za najlepsa posna jela imate OVDE.
Topla voda s limunom i medom - pomaze kod zatvora,Čisti urinarni trakt,Pospješuje mršavljenje
Pomiješajte čašu tople vode sa sokom od 1/2 limuna i 1 žličicom meda. Dobro promiješajte i popijte odmah. Nemojte piti kavu ili čaj u razdoblju od najmanje 1 sat nakon što ste popili napitak.Pospješuje rad probavnog sustava
Limun, med i topla voda će odmah probudit vaš probavni sustav. Limun stimulira jetru da proizvodi više žuči i pomaže probavnom sustavu da eliminira toksine. Med ima antibakterijsko djelovanje i može ublažiti infekcije koje su prisutne u tijelu. Također će pospješiti eliminaciju toksina iz probavnog sustava.
Pobjeđuje zatvor
Ovaj napitak je odlično i gotovo trenutno rješenje za zatvor. Stimulirat će crijeva, hidratizirati ih i pomoći u izbacivanju osušene stolice. Sve to će olakšati obavljanje velike nužde, a vaš probavni sustav će raditi pod manjim naporom
.Čisti limfni sustav
Manjak vode i esencijalnih tekućina u limfnom sustavu mogu uzrokovati umor, bezvoljnost, zatvor, poteškoće sa spavanjem, visok ili nizak krvni tlak, manjak koncentracije i kroničan stres. Prednost ovog napitka je da će hidratizirati cijeli limfni sustav i pospješiti rad imunološkog sustava.
Poznato je da sam miris limuna djeluje opuštajuće i podiže razinu energije.
Čisti urinarni trakt Med ima odlično antibakterijsko djelovanje, zbog čega uspješno pobjeđuje brojne infekcije. Kada ga pomiješate s limunom i vodom, dobijete moćan diuretik. Ovaj napitak će pomoći ženama koje pate od čestih infekcija urinarnog trakta. Pospješuje zdravlje usne šupljine Ovaj napitak će odmah ukloniti loš zadah. Limun će pomoći u čišćenju usne šupljine i potaknuti stvaranje sline. Med će uništiti prisutne bakterije, a voda će pomoći u ispiranju usne šupljine. Pospješuje mršavljenje Limun sadrži pektin, vrstu vlakna koji vas čini sitima i sprječava nastanak žudnje za hranom. Topla voda s limunom i medom ima alkalno djelovanje, što je odlično za vaš želudac. Iz razloga što potiče rad metabolizma, ovaj napitak će pospješiti i potrošnju kalorija, čak i u stanju mirovanja.Podelite tekst sa prijateljima jer mozda neko ne zna za lekovitost limuna i meda.Recept za domaci zdrav sirup imate OVDE-RECEPT ZA LIKER OD JAGODA I ZOVE IMATE OVDE
Domace lazanje -predlog za rucak
testo za lazanje
30dkg sira
2 velike kasike brašna
1/2 litre mlijeka
malo soli
bolognese umak, meso luk paradajz sok
velika kasika ulja
zacini
besamel
U manji lonac stavite 2 velike kasike brašna i veliku kasiku ulja. To mešamo na jakoj vatri i kada primetimo da se smesa počela grudvati lagano dodajemo mlijeka. Smesu i dalje neprestano mešamo, a dodamo i pola čaše vode malo soli po želji i malo vegete. Kada smjesa postane gusta bešamel je gotov.Nakon toga, u tepsiju za lazanje pospite ulja da se razmaže po cijeloj površini. Testo za lazanje morate prvo ostaviti oko minutu, dvije, u kipućoj vodi da omekša. Stavljate prvi sloj u tepsiju– testo, na njega velikom kasikom razmazujete bešamel, stavljate meso koje ste prvo isprzili na luku sa zacinima i paradajz sokom,zatim naribani sir. Idući sloj isto tako, naravno, započinjete tijestom i bešamelom. Dalje sve prema želji i dok ima kora fila i sira.a na zadnju koru premazati besamel sos i izbusiti viljuskom rupice da testo dise,Peci dok ne dobije zlatkastu boju.Podelite recept sa prijateljima na fb mozda nekom zatreba.REcept za rucak na brzaka cevape u krompiru imate OVDE
Mali trik za najlepsa Vaskrsnja jaja i za najintezivniju boju i video recepti za farbanje jaja
Svake godine imamo isti problem, jer jaja koja nalazimo u prodaji su žute ljuske i vrlo retko možemo ih naći sa potpuno belom.Na belim jajima se mnogo lakse vata boja i intezivnija je puno-bela su potrebna i za dekupaz
recept kako da izbeliti ljusku jajeta i ofarbate ga u boju koju želite ili za cuvenu tehniku dekupaz-sa salvetom koja je mnogo lepsa na belim jajaima nego na zutim.
Pogedajte u videu kako izbeliti jaja OVDE
Sada su jaja spremana za farbanje u bojama koje želite. i za lepljenje salvetica Kako ih radim sa salvetom imate kad kliknete OVDE Dobićete divne pastelne nijanse koje niste uspeli da dobijete sa žutim jajetom.Boja ce biti mnogo intezivnija. Podelite recept sa prijateljima na fb mozda nekom zatreba ideja.sve nacine na koje ukrasavam jaja imate nize u tekstu pa kliknite naona koja vas interesuje.Sigurna sam da ce vam se dopasti neka od tehnika.
KLIKER JAJA imate OVDE najlepsu i najlaksu i najbogatiju dekoraciju od salvete za uskrs imate OVDE ideje sa jajima za uskrsnji sto kao iz casopisa imate OVDE a mermerna jaja imate OVDE-Novi nacin za jaja u lukovini imate OVDE.Kako izbeliti jaja imate OVDE.Novu jednostavnu metodu za jaja da se klinci zabave sa vama imate OVDE,Najzdraviju metodu u lukovini na par nacina imate OVDE.svetlucava jaja sa secerom imate OVDE
Farbanje na pari imate OVDE.Farbanje jaja sa krep papirom imate OVDE. Par ideja sa lukovinom imate OVDE USKRSNJU PLETENICU I ZECA OD TESTA IMATE OVDE
Krastavci na mamin nacin bez konzervansa koji se nikad ne pokvare
20 kg krastavaca
6 litara vode
2 litre alkoholnog sirceta
20 dkg soli
30 dkg šećera
30 g bibera u zrnu
Operite krastavce i napunite staklenke.
Pomiješajte vodu i sirce i u tome otopite šećer i sol (nije potrebno zagrijavati).
U staklenke sa krastavcima stavite bibera 10-ak zrnci,
Zalijte pripremljenom otopinom.
Na dno širokog lonca stavite kuhinjsku krpu i na to staklenke krastavaca. Pazite da se međusobno ne dodiruju kao ni sa zidom lonca.
Stavite na peć i zagrijavajte vodu do vrenja. Kad se počnu stvarati mjehurići kao kod kuhane vode, isključite.
Ako nemate više krastavaca za zimnicu, ostavite u loncu da se ohlade.-
Ako imate još krastavaca, onda lonac stavite pod pipu i tankim mlazom hladne vode izmijenite vruću za hladnu,
Iz ohlađene vode izvadite staklenke i ponovite postupak sa sljedećom turom.Na ovaj nacin se meni nikad ne ukvare.vodite računa da su staklenke dooobro zatvorene.
Ja to provjeravam tako da svaku staklenku okrenem naopako…ne smije procuriti! To je bitno između ostalog i zato da vam voda ne uđe u staklenku.Podelite ovaj jednostavan i lak recept sa prijateljima na fb mozda nekom zatreba.Recept za najbolju zimnicu na hladno imate OVDE-RECEPT ZA NAJLEPSE KRASTAVCE NA HLADNO IMATE OVDE-Recept za jeger Zimnicu mnogo jednostavniju od ajvara imate OVDE-Recept za papriku punjenu kupusom po starinski bez hemije imate OVDE-Recept za najlepsu barenu papriku bez hemije imate OVDE
Recept za papriku punjenu kupusom imate OVDE.Recept za starinski ajvar imate OVDE,RECEPT ZA NAJBOLJI PRESOLAC ZA KRASTAVCE KOJI SE NIKAD NE POKVARE IMATE OVDE.Recept za punjene krastavce imate OVDE.Recept za papriku u pavlaci imate OVDE.Recept za krastvace ukiseljenje sa hlebom imate OVDE -
Domaca strudla
Tijesto
500g brasna
1 vrecica suhog kvasca
60g putera ili margarina istopljenog
1 jaje i 2 zumanjka
60g secera
1kasika meda
oko 200ml mljeka
malo izribane korice od limuna
malo soli
fil
500g oraha
150g secera
1vanilin secer
1kasikica cimeta po zelji
150ml vruceg mljeka
500g brasna
1 vrecica suhog kvasca
60g putera ili margarina istopljenog
1 jaje i 2 zumanjka
60g secera
1kasika meda
oko 200ml mljeka
malo izribane korice od limuna
malo soli
fil
500g oraha
150g secera
1vanilin secer
1kasikica cimeta po zelji
150ml vruceg mljeka
Prvo kvasac razmutite sa malo mlake vode i kasikicom secera.Brasno stavite u posudu i posolite dodajte zumanjke i jaje razmucena sa mljekom ,istopljeni margarin ,secer, med ,limunovu koricu i didignuti kvasac.Umjesite tijesto srednje gustoce koje mora biti glatko i nesmije se ljepiti po rubovima od posude.Tijesto prekrijte plasticnom folijom i stavite neka naraste . Pripremite nadjev: orahe sameljite i prelijte sa vrucim mljekom ,dodajte secer i cimet i sve dobro izmjesajte.moze i grozdjice Dignuto tijesto podjelite na dva djela i svaki razvaljajte u pravokutnik kojem su stranice dugacke koliki je i pleh ,namazite nadjevom i savijte. Stavite na namazan pleh i prekrijte i ostavite da se opet dizu.Prije stavljanja u pec ja ih premazem istopljenim puterom .Pecite ih 40-50 min.na 180 C. Kad se ohlade pospite secerom.Podelite recept sa prijateljima na fb mozda nekom zatreba.
Domace lazanje
testo za lazanje
30dkg sira
2 velike kasike brašna
1/2 litre mlijeka
malo soli
bolognese umak, meso luk paradajz sok
velika kasika ulja
zacini
30dkg sira
2 velike kasike brašna
1/2 litre mlijeka
malo soli
bolognese umak, meso luk paradajz sok
velika kasika ulja
zacini
besamel U manji lonac stavite 2 velike kasikebrašna i velikukasiku ulja. To mešamo na jakoj vatri i kada primetimo da se smesa počela grudvati lagano dodajemo mlijeka. Smesu i dalje neprestano mešamo, a dodamo i pola čaše vode malo soli po želji i malo vegete. Kada smjesa postane gusta bešamel je gotov.Nakon toga, u tepsiju za lazanje pospite ulja da se razmaže po cijeloj površini. Testo za lazanje morate prvo ostaviti oko minutu, dvije, u kipućoj vodi da omekša. Stavljate prvi sloj u tepsiju– testo, na njega velikom kasikom razmazujete bešamel, stavljate meso koje ste prvo isprzili na luku sa zacinima i paradajz sokom,zatim naribani sir. Idući sloj isto tako, naravno, započinjete tijestom i bešamelom. Dalje sve prema želji i dok ima kora fila i sira.a na zadnju koru premazati besamel sos i izbusiti viljuskom rupice da testo dise,Peci dok ne dobije zlatkastu boju.Podelite recept sa prijateljima na fb mozda nekom zatreba.
Kiseli kupus
Potrebno nam je : glavica crnog luka, 500 gr kiselig kupusa ,oko pola kg dimljenog mesa( kolenica, slanina,rebra, kobasica, usi, rep, nogice) lovorovog lista, bibera u zrnu i soli.
Luk naseckati na sitno, malo ga proprziti na masnoci dok ne postane staklast. Prelijemo vodom, dodamo meso ,kupus i navedene zacine. Povremeno ga promesamo i pogledamo koliko ima tecnosti ,kako ne bi zagoreo. Kupus je gotov kada se meso pocne odvajati od kostiju ili kada viljuska prodje kroz meso.Podelite recept sa prijateljima na fb,mozda nekom zatreba.
Пријавите се на:
Постови (Atom)