500gr fasiranog mesa
1 cijelo jaje
2 kriske hljeba natopljenog u mlijeko
po ukusu vegete
po ukusu bibera
po ukusu persuna,origana
malo ulja
1 glavica crvenog luka
par cehna bijelog luka
nadjev
4-5 tvrdo kuhanih jaja
ulje za tepsiju
prozirna folija
Prije svega jaja skuhati tvrdo i oguliti.
U zdjelu staviti fasirano,,luk,persun.hljeb,.Sve zaciniti.
Sve sastojke dobro izmjesati i napraviti smjesu koju cemo razvaljati.
Na prozirnoj foliji razvaljati meso na jedan kraj staviti jaja jedno do drugog.
Uvaljati kao rolat..
Fino oblikovati i sastaviti krajeve..
Pouljiti tepsiju i staviti peci oko 45mina na 200C.
Pred kraj pecenja dodajte ako zellite krompirice izrezane na kriske...Vratite u pec..
Podelite recept sa prijateljima na fb mozda nekom zatreba.
Potrebno je:
700 gr pilećeg belog mesa,6 pečenih paprika,malo brašna,1-2 kom jaja,200 gr trapist sira,1 kom pavlake,3 jaja,malo putera,so,biber,začin,2-3 čena belog luka.
Priprema se:
Pileće belo meso iseći na šnicle i začiniti, sir izrendati.Šnicle sa obe strane posuti brašnom, a zatim umočiti u umućeno jaje.
Tepsiju namazati puterom.Ređati šnicle, preko njih rasporediti polovine pečenih paprika posuti sitno seckanim belim lukom i posuti trapist sirom.Postupak ponoviti.Šnicle zaliti jajima umućenim sa pavlakom, te zapeći u rerni.Podelite recept sa prijateljima na fb mozda nekom od prijatelja zatreba ideja za rucak.
Muškatle se presađuju svakog proleća i tada je potrebno da im se malo skrate žilice i grančice. Na proleće orezuje se oko 20 – 30 % biljke, onda se muškatle zalivaju, a dve do tri nedelje kasnije presađuju se u novu zemlju.
Krajem maja već mogu da se iznesu napolje i smeste na balkon ili u baštu. Muškatle se razmnožavaju generativno (semenom) ili vegetativno (reznicom).
Da biste na proleće imali muškatlu, krajem oktobra se pripremaju reznice – pelceri. Biraju se mlađe, najbolje 3 – 4 kolenca, od kojih jedno mora biti u zemlji. Sade se u sandučiće na rastojanje od 8 – 10 cm i stavljaju na prozorsku dasku gde ima dovoljno svetlosti. Redovno se zalivaju i povremeno prihranjuju.
Tokom zime vrhove koji poteraju treba isecati što niže, da bi bokor bio što razgranatiji. Na proleće, kada prođe opasnost od mrazeva, svaka muškatla sadi se u posebnu saksiju ili sandučić. Muškatle su veoma povoljne za gajenje na prozorima ili terasama, po mogućnosti na sunčanom mestu, zaštićenom od podnevnog sunca.
Poželjno je da se gaje u relativno manjim posudama, kako bi se tlo moglo osušiti između zalivanja. Umereno ih treba zalivati i redovno prihranjivati. Muškatle se, kao ni ostale biljke čiji listovi imaju dlačice, ne smeju prihranjivati folijalno (prskanjem preko listova). Tokom vegetacije prihranu treba obavljati zalivanjem 1 – 2 puta nedeljno. Neophodno je da biljke imaju dovoljno vlage, jer će u suprotnom listovi muškatle uvenuti. Previše vlage uzrokuje truljenje.
Podelite sa prijateljicama na fb sigurno ce zatrebati nekoj drugarici.
Umutiti jaja sa šećerom,dodati mleko,ulje i brašno,kakao i pecivo.Pola od ove smese staviti u pleh i u pećnicu.
1.
Fil:
Staviti mleko,da se kuha sa šećerom,kada mleko prokuha,dodati griz,kuhati dok se ne zgusne,skloniti sa šporeta i dodati kokos,izmešati.
2.
Kad je kora upola pečena izvaditi ju iz rerne i preliti je sa filom i preko fila drugi deo smese.Vratiti u pećnicu da se sve ispečeOd gore glazura,Podelite ovaj jednostavan recept sa prijateljima na fb mozda nekom zatreba
Žumanca pomešati sa šećerom, dodati brašno i sneg od belanaca. Od ove mase peći 6 kora prečnika 25 cm, pa sve ponoviti još jednom, da se dobije ukupno 12 kora. Peći na prevrnutom plehu.
Za fil kuvati jaja i šećer na pari. U vruće dodati čokoladu, a u hladno margarin ( maslac).Filovati- kora fil i tako dok se sve ne utrosi sem jedne kore na koji ide karamel.Na gornji deo torte staviti karamel koji se pravi na sledeci naci
Za karamel istopiti u suvoj šerpici šećer. Kada postane tečno, dodati kašiku sirćeta, i još malo promešati na ringli, da sirće ispari. Jednu koru premazati karamelom, nož provlačiti kroz parče margarina, i obeležiti parčadi. kada se ohladi, tek tada koru sa karamelom staviti na tortu.Koru sa strane premazati filom i dekorisati po zelji,Podelite recept sa prijateljima na fb mozda nekom zatreba
Posadili ste biljke u vrtu, na terasi, ili ih uzgajate u kući, i jedva čekate da počnu da bujaju i cvetaju, priželjkujući da se pretvore u raskošne lepotice, kakve viđate u časopisima i katalozima. Da biste to postigli, morate, naravno, pravilno da ih negujete, što podrazumeva zalivanje, izbor odgovarajuće pozicije, zaštitu od štetočina i - redovno prihranjivanje.
Zemlja, bilo da je reč o onoj u saksiji ili u vrtu, s vremenom se iscrpljuje i neophodno joj je dodavati elemente neophodne za rast i razvoj biljke, koja će bez prihrane samo životariti i postepeno propadati. Veoma je važno đubriti zemljište, a ako nećete da kupujete beštačka đubriva, možete iskoristiti i domaće đubrivo.
U domaće ekspres đubrivo spadaju ostaci hrane, čak i nekih pića koje tako olako bacamo a mogu se iskoristiti za bolji rast vaše biljke, i to bez ikakve obrade. Stavite ih u zemlju sa biljkama, koje će tako, a da niste potrošili ni dinara, dobiti sve što im je potrebno.
Pivo
Zbog obilja šećera, vitamina B i fermentisanih materija (kvasca), pivo je izvanredna prihrana za biljke, naročito za muškatle. Ukoliko ostatke ovog pića (ono što se zadržalo na dnu čaše, boce ili konzerve) sipate u vodu za zalivanje, vaše cveće će dobiti odličan podsticaj za razvoj i cvetanje. Ovim rastvorom zalivajte biljke jednom nedeljno. Kad smo već kod kvasca, koristan je i pekarski, koji se koristi za pripremanje testa i hleba: ukoliko ga pomešate sа vodom za zalivanje (biće dovoljna četvrtina pakovanja na 5 l), pretvara se u moćno đubrivo za bilo koju biljku u vrtu, povrtnjaku ili u kući.
Ljuske kikirikija
Pre nego što ih zakopate u podnožju biljke, držite ih nekoliko dana u vodi, kako bi omekšale. Razgrađuju se sporo, ali su veoma korisne jer sadrže obilje hranljivih materija, a pritom poboljšavaju rastresitost zemlje.
Kora citrusa
Narandža, limun, grejp, mandarina i limeta bogati su vitaminima i dragocenim mineralima, koji su većinom koncentrisani u kori. Zaista je šteta bacati najhranljiviji deo ploda, koji je prava riznica kalijuma, kalcijuma, fosfora, gvožđa i natrijuma. Potopite koru u hladnu vodu i ostavite da odstoji 24 sata kako bi izgubila veći deo svoje prirodne kiselosti i lakše se razgradila pomoću mikroorganizama iz tla. Isecite je na krupnije komade, pa pospite oko biljke i zatrpajte zemljom.
Kora šargarepe
Ako ljuštite šargarepu, znajte da odbacujete njen najbolji i najzdraviji deo, jer je tu koncentrisana najveća količina hranljivih materija. Ukoliko ipak nemate nameru da je konzumirate, isecite je na krupno i rasporedite po žardinjerama na terasi, u podnožju sobnih biljaka ili u vrtu. Kora ovog zdravog korena bogata je vlaknima koja omekšavaju zemlju, kao i dragocenim mineralima kao što su kalijum, bakar, mangan, veoma korisnim za zdravlje biljaka.
Ljuska crnog luka
Prilikom čišćenja crnog luka uvek bacamo ljusku, što je velika šteta, jer ovaj papirasti omotač sadrži dosta kalijuma, natrijuma, fosfora, kalcijuma, magnezijuma i cinka. Da biste ih iskoristili na najbolji mogući način, ostavite ljuske potopljene u vodi 24 sata kako bi otpustile kiselinu i upotrebite ih za đubrenje zelenih i cvetnih, baštenskih i saksijskih biljaka.
Voda iz akvarijuma
Ako držite ribice, poznato vam je da s vremena na vreme morate menjati vodu, kako biste im obezbedili dodatnu dozu kiseonika. Međutim, otpad iz akvarijuma sadrži obilje korisnih materija - pre svega algi i mikroorganizama, koji i te kako prijaju biljkama. Vodu koju izbacite možete upotrebiti za direktno zalivanje sobnog bilja ili je prosuti po po cvetnim lejama.
Čaj
Bilo da se radi o crnom, zelenom ili belom čaju, listići ove biljke sadrže mnoštvo minerala koji će prosto preporoditi vaše ljubimice. Dakle, nemojte bacati ono što ostane kad procedite čaj, niti filter kesice (otvorite ih i sadržaj pospite oko biljke, a dobro će poslužiti i ostaci napitka (ohlađeni, naravno) kojima ih možete zaliti. Ovi saveti ne važe za industrijski proizvedene napitke, jer sadrže veštačke boje i zaslađivače.
Kora banane
Visok sadržaj kalijuma, jednog od tri esencijalna elementa, koji su sastavni deo svakog đubriva, pospešuje i ubrzava cvat. Odsecite peteljku banane, isecite koru na sitne delove i pomešajte je sa zemljom. Kako se bude razlagala, tako će postepeno otpuštati u zemlju hranljive supstance.
Talog kafe
Soc kafe bogat je kalijumom, fosforom, bakrom i magnezijumom, otpušta azot i podstiče bujanje listova. Ako se pospe u podnožju baštenskih biljaka, biće odlična odbrana od puževa i mrava. Izvanredno je đubrivo za acidofilne biljke (prija im kiseliji teren) kao što su ruže, kamelije, azaleje, rododendron i hortenzije, jer povećava kiselost terena i neutrališe kamenac u vodi za zalivanje.
Voda u kojoj ste kuvali povrće
Nikada nemojte bacati vodu u kojoj ste kuvali povrće, jer je to pravi rudnik korisnih materija. Ostavite je da se ohladi i iskoristite za zalivanje biljaka u kući, vrtu ili na terasi - zemlju u koju su posađene vaše ljubimice obogatićete mineralima koji stimulišu njihov rast i razvoj.PODELITE SA prijateljicama na fb sigurno ce nekoj pomoci.
Priprema:
U mlaku vodu staviti kvasac da stane 5 minuta, pa dodati 2 kašike sirćeta, so i brašno.
Mutiti mikserom 2-3 minuta.( bitno je dobro umutiti testo)
Pokriti i ostaviti da nadolazi 30-40 minuta.
Zagrejati ulje, vaditi kašikom testo i pržiti na ulju sa jedne i druge strane.Vaditi na papir da se ocede od ulja.Podelite recept sa prijateljima na fb vreme je posta mozda nekom zatreba.Recepte za najlepsa posna jela imate OVDE.
Recepte za najlepse posne kolace imate OVDE.Recepte za najlepsa posna predjela imate OVDERecept za posno jelo sa paprikom iz tursije i ajvarom .VIDEO imate OVDE. Recept za POSNE Cupavce za par minuta koji se ne peku VIDEO imate OVDE
2 pudinga od vanile i zelatin
2 pudinga od cokalde i zelatin
u dve solje razmutiti zelatin
skuvati po dva pudinga posebno vanila posebno cokolada
kad su gotovi u svaki sipati po jedan razmucen zelatin
kalup tj oblik kakav zelite oblozite folijom i sipajte naizmenicno puding da bi dobili ove sare
jako brz i ukusan kolac kad se najave gosti
500 g mljevenog pilećeg mesa ili svinjskog ja sam koristila svinjsko
1 glavica crvenog luka
2,5 dcl pasiranog paradajza
peršin
vegeta
češnjak u prahu
po želji ribanog sira
Svaku tikvicu prerezati na pola i izdubiti je tako da od tikvice ostane samo "posudica" koju ćemo puniti.Kao brodic
Glavicu luka popržiti, dodati mljeveno meso, začiniti vegetom, peršunom i češnjakom u prahu te kratko prodinstati.Po zelji dodati povrce po ukusu papriku ili paradajz.
Mekane dijelove tikvica koje smo izdubili usitniti i dodati mesu, zaliti pireom od paradajza i sve zajedno dinstati.
Izdubljene tikvice posložiti u tepsiju te puniti smjesom koju smo prethodno skuhali.
Kada smo napunili tikvice, posipati ih naribanim sirom te ih zapeći u pećnici na 200°C oko 30-ak minuta.Podelite recept sa prijateljima na fb mozda nekom zatreba.Podelite recept sa prijateljima na fb mozda nekom zatreba.
6 jaja
6 kašika šećera
6 kašika brašna
1 prašak za pecivo
1 kašika kakaoa
500 ml mlijeka
15 kašika brašna
10 kašika brašna
250 gr putera
1 vanilin šećer
Jaja i šećer umutiti, dodati brašno, prašak za pecivo i kakao. Ispeći koru od ovih sastojaka na umjerenoj vatri.
Umutiti 1 dcl mlijeka sa 10 kašika brašna i 15 kašika šećera.Ovu masu sipati u kipuće mlijeko i kuvati. Kad je kuvano dodati vanilin šećer. Kremu ohladiti i dodati puter.
Filovati koru i unutra staviti bananu.Ako vam je ostalo malo fila mozete ukrasiti okolo i sa njim.Saviti rolat i ostaviti da se stegne.
Kora
2 x
5 belanaca
150 gr. secera
130 gr. seckanih oraha
2 kasike vrhom pune , brasna
Fil 10 zumanaca
150 gr. secera u prahu
250 gr. butera
dekoracija 50 gr. sitno seckanih oraha i umucen slag po zelji
Ko ima veliki pleh moze i odjednom koru da pece ali da objedini sastojke ( znaci 10 belanaca, 300gr. secera 260 gr. oraha i onda savetujem samo 2 kasike brasna ). Pecenu isecite na tri jednaka dela.
Belanca dobro umutite sa secerom, dodajte seckane orahe i brasno. Sipajte u pleh od pecnice koga ste predhodno oblozili sa pek papirom. Za po jednu koru ce vam biti dovoljno 55 minuta na 150 st. Tada su kore jako hrskave, a za nesto meksu varijantu pecite manje vremena.
Cim je kora gotova, okrenite je na novi pek papir, malo sacekajte pa lagano skinite papir na kome se pekla, izmerite santimetrom duzinu i podelite na 1/3 i 2/3 koru. Izmutite sada belanca, secer i brasno za drugu koru pa isto ispecite i isecite. Za definitivnu hrskavost i suskavost pravite kore dan ranije nego sto cete da ih filujeteZa fil umutite 10 zumanaca sa 150 gr. prah secera i kuvajte na pari oko 30 minuta.Kada je fil dovoljno gust, sklonite sa vatre i ostavite fil da se ohladi. Tek kada je ohladjeno dodajte omeksali buter na sobnoj temperaturi. Sve zajedno promesajte i filujte kore.
Od ovako isecenih kora imate dve “cele” i jednu iz “dva”dela. Prvo stavite celu koru filujte je filom, zatim spojite tu jednu iz dva dela, filujte, pa na kraju celu, ali tako da je okrenuta na neravnu stranu na dole, kako bi bilo lepse i ravnije da se fil stavi na gornju stranu torte.Tortu ostavite minimalno 24h da odmara u frizideru. Ona ostaje hrskava do kraja ali cete fino moci da isecete neravne ivice sutradan uz pomoc toplog noza, jer dekoraciju sa strane torta nema ( znaci par milimetara sa svake strane ) i na kraju dodajte sitno secene orahe odozgo na tortu ili kao ja slag.Ako koru pravite iz jedne kore, obavezno duze “susite” koru , negde izmedju 65 i 90 minuta, zavisno od jacine vase pecnice.
Da biste smirili artritis, osteoartritis, bol u leđima, potrebno vam je 3 provcetale grane belog jorgovana, ulijte 0,5 litara proključale vode, ostavite 3 dana u frižideru, procedite i uzmite 1 kašiku 3 puta dnevno pola sata pre obroka 45 dana. Nakon 3 meseca pauze, ponovite proces.
Pošto je period cvetanja jorgovana kratak, savetuje se da ga osušite za kako biste duže mogli da ga koristite.
Bronhitis možete da lečite i tinkturom jorgovana. Napunite teglu cvetom jorgovana i ulijte votku do vrha. Držite 10 dana ja tamnom mestu na sobnoj temperaturi, a zatim svako veče rastvorite 30 ml u šolji vrućeg čaja. Pijte rastvor u malim gutljajima 3 dana. Čuvajte čvrsto zatvoreno.
Čaj od jorgovana će vas osloboditi zubobolje. Potrebna vam je suva ili sveža grančica jorgovana sa 3-6 listova, ulijte 1 l vode, prokuvajte nekoliko minuta poklopljeno, procedite i za 5-10 minuta pa isperite usta.
Tinktura cvetova jorgovana koristi se za reumu, taloženje soli i suve pete. Suve cvetove sipajte u razmeri 1:10 sa alkoholom i držite 8-10 dana u zatvorenoj posudi, zatim uzimajte 30 kapi 2-3 puta dnevno i istovremeno stavljajte obloge na upaljeno mesto.
Na proleće gusto napunite posudu cvetovima jorgovana i dopunite sa 40% votkom. Ostavite na 2 nedelje na toplom mestu. Ovu tinkuru možete da koristite za masažu zlobova ili, ukoliko ste prehlađeni, rastvorite 20-30 kapi u pola čaše vode.
U narodnoj medicini, tinktura od jorgovana se koristi kada vam odzvanja u ušima, kašalj, bol u stomaku, dijareju i kao pomoć kada patite od kamena u bubregu. Uzmite 1 kašiku suvih cvetova i prelijte šoljom kipuće vode, procedite nakon 15-20 minuta pa popijte 3-4 puta dnevno.
Bol u plućima i grlu - Pomešajte u jednakoj meri suve listove jorgovana i cvetove kantariona. Napunite dve trećine tegle od litar i ulijte votku do kraja. Ostavite da odstoji nedelju dana. Uzimajte 2 kašike dnevno pre obroka.
Kontraindikacije: Kada uvedete lečenje jorgovanom, morate da vodite računa jer još nije sigurno koliko oporavak traje. Poznato je, na primer, da je tinkruta cvetova jorgovana kontraindikovana kod amenoreje - dugog kašnjenja menstruacije kod žena. Iako se jorgovan koristi kod nekih upalnih bolesti bubrega, ne sme da se koristi kod hronične bubrežne insuficijencije.
Znajte da su cvetovi jorgovana otrovni u velikim količinama i bolje je koristiti lišće i pupoljke.
Pre svakog korišćenja posavetujte se sa lekarom.Vreme je jorgvana podelite recept sa prijateljima na fb mozda nekom bude od koristi .Kkako da sami kuci napravite rastvor koji koriste cvecari za divno bujanje biljaka imate OVDE
Potrebno je
450g smrznute mesavine povrca za rusku salatu
400g posnog majoneza
2 kasike senfa
1 kasika balzamskog sirceta
2 konzerve tunjevine u komadicima
200g kiselih krastavcica( u kockicama)
vegeta
so
biber
Povrce obariti u posoljenoj vodi i ostaviti da se ocedi i ohladi.
Majonez , senf i sirce izmesati.
Obarenom povrcu dodati krastavcice i tunjevinu ocedjenu od ulja , povegetiti i pobiberiti.
Preliti sa mesavinom majoneza pa sve dobro izmesati i ostaviti u frizideru pa servirati i ukrasiti po zelji.Podelite recept na fb vreme je posta mozda nekom zatreba.U postu imate i posne video recepte mozda vas interesuju
Recepte za najlepsu POSNU SALATU za slave imate OVDE
Recept za posno jelo sa paprikom iz tursije i ajvarom .VIDEO imate OVDE.
Recept za POSNE Cupavce za par minuta koji se ne peku VIDEO imate OVDE
fil. 5 jaja 250 g secera u prahu 1 margarin i 250 grama cokolade
Umutiti zumanca i 200 grama secera u prahu dodati otoplnjenu cokoladu i izmiksati zatim dodati margarin i sve uzmiksati posebno umutiti belenca i 50 grama secera u prahu i to polako dodati u cokoladni fil kasiku po kasiku
Na prvu koru sipati fil i poklopiti je drugom ali ostaviti fila za premazivanje torte,na tortu mozete izliti glazuru obicnu kao ja a mozete je i premazati i slagom ,ukrasiti po zelji.Podelite recept sa prijateljima na fb mozda nekom zatreba recept.
300 g kuvanog krompira
1 zumance
malo soli
nekoliko kasika ulja
oko 100 g ostrog brasna
Prezle :
po potrebi ulje
po zelji mrvice od starog hleba
sljive bilo koje vrste
U ljusci skuvati krompir
oljustiti ga i jos toplog ispasirati u pire.
Dodati zumance, ulje i so i polako dodavati
brasno da se umesi mekano, malo lepljivo testo.
Ne treba da bude tvrdo testo jer ce knedle biti nabijene
Spremiti sljive, oprati ih i prosusiti da budu suve.
Pobrasnjenim rukama otkidati loptice testa, spljostiti u plocu,
staviti sljivu na sredinu i rukama uvaljati da se dobije knedla.
U serpi zagrejati vodu do kljucanja, malo je posoliti i
spustati gotove knedle da se kuvaju dok ne isplivaju na povrsinu.
Na ulju proprziti prezle od starog hleba,
Resetkastom kasikom vaditi knedle u vatrostalnu posudu,
po dnu staviti malo prezli, sloziti kuvane knedle i posipati svaku prezlama i secerom po zelji.
U zagrejanu rernu na 200 stepeni staviti posudu sa knedlama i ostaviti 5 minuta da se malo peku.