POCETNA STRANA

Pogledaj i ovaj recept obavezno

POGLEDAJ RECEPT ZA PAPRIKU U PAVLACI NA BRZAKA

POGLEDAJTE KAKO SACUVATI MUSKATLE PREKO ZIME

ZAPRATITE KANAL DA PRATITE SLAVSKE RECEPTE

Podelite recept sa prijateljima

Translate ПРЕВОДАЧ Преведувач TŁUMACZ ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΗΣ

Dorucak rucak ili vecera =guzvara

500 g kora za pitu
300 g kravljeg sira
1 dl ulja
1 dl jorurta
1 dl kisele vode
4 jajeta/ po mogustvu domaca
Umutiti jaja, dodati
sir i sve dobro sjediniti.
Dodati tecne sastojke i
napraviti smesu kao za palacinke.
Na dno podmazanog okruglog
pleha staviti jednu koru, malo
je premazati filom, staviti i
drugu koru, a ostale kore
zguzvati u ruci, namociti filom
i redjati po dnu pleha.
Ne sabijati kore i ostaviti
im prostora da se lepo
rasire tokom pecenje.
Za vrh ostaviti 2 kore isloziti ih
kao i prve dve.
Po vrhu kore staviti malo fila,
zaseci ostrim nozem na 4 dela
i peci guzvaru na 200 stepeni
do rumene boje.

Iskljuciti rernu i ostaviti guzvaru jos desetak minuta u toploj rerni.Seci je kad se malo prohladi.Podelite recept sa prijateljima na fb mozda nekom zatreba.

Vocni mafini sa jogurtom i seckanom cokoladom

• jaja 2 kom
• šećer 5 kašika
• jogurt 2dc
• ulje 50ml
• brašno 15 kašika
• vanilin šećer 1 kesica
• kora limuna po ukusu
• jagode oko 150g i drugo voce po zelji ja sam stavljala visnje

• šećer u prahu po ukusu
• prašak za pecivo 1 kesica
rendana ili seckana cokolada po izboru
Uputstvo za pripremu:


Umutiti jaja sa šećerom i vanilin šećerom, zatim dodati jogurt,ulje, narendanu koru limuna i na kraju brašno pomešano sa praškom za pecivo.
 Sipati u podmazane kalupe do pola i  staviti rendanu ili seckanu cokoladu zatim opet smesu i odozgo poređati iseckane jagode i drugo voce mada rendana cokolada moze i od gore na voce.. Peći na 180 stepeni dok ne porumene. Prohlađene posuti šećerom u prahu.Podelite recept sa prijateljima na fb mozda nekom zatreba.Recept za vulkan mafine za 10 minuta imate OVDE

Hrono hleb sa kiselim mlekom


1 časa kiselog mleka 6 punih čaša (od kiselog mleka) brašna (u ovom slucaju speltino brašno) Kašičica (ravna) sode bikarbone
 Kašičica soka od limuna
2 kašike suncokreta 2 kašike semenki golice 2 kašičice soli 2 kašičice kima
1 puna kaška neistopljene masti 2 čaše od kiselog mleka mlake vode (ne do vrha nego napunjene do prvog ruba)
mesite rukom jer ćete tako najboilje dobiti jednoličnu masu. Pleh malo nauljiti pa zatim obložiti papirom za pečenje. Nakon toga, testo razvući rukom po plehu Moze u tepsiju a ja sam u uskom plehu za hleb zato ima takav oblik. Posuti po želji susamom i malo utapkati (da susam ne bi spao) i izbockati viljuškom smesu da ne popuca. Peci ga  na 200 stepeni (sa uključenim ventilatorom) sa prekrivenom alu. folijom nekih 50 minuta, zatim skloniti foliju i dopeci ga još nekih10-ak minuta da uhvati koricu kako bi bila hrskavija. Takođe možete izvršiti test da li je hleb pečen iznuta i to tako što ćete ga čačkalicom bocnuti na par mesta i ako prilikom vađenja čačkalica ostane suva hleb je gotov. Po završetku pečenja, hleb možete uviti u krpu, a kasnije ga možete zajedno sa krpom odložiti u kesu.Podelite recept sa prijateljima na fb ako znate nekog ko se pridrzava hrono ishrane.Recept za hrono cupavce imate OVDE

Domaci rezanci za supu



1 kg. brasna
 10 jaja ''A'' klase ako su jaja krupnija jos 100 do 150 g. brasna malo soli.


Od brašna i jaja zamesiti tvrdo testo. Testo razviti što je tanje moguće. Iseći na lente,Testo rastanjiti u mašini za rezance.Ako nemate, svaku lentu rastanjiti oklagijom.Lente ostaviti da se malo prosuše, Seći na rezance nožem ili u mašini.Sušiti rezance na papiru 3-4 sata na toplom mestu ili promaji.Cuvati ih u platnenoj vrecici.Recept sa slikama sa postupkom imate OVDE

Cesnica sa korama

Na božićnoj trpezi nalazi se česnica, koja ima simbolično značenje i podseća na noć kada su mudraci došli na poklonjenje. Marija im je ponudila hleb i otuda običaj da se na božićnoj trpezi obavezno nađe česnica. Dren koji se stavlja u česnicu simbolizuje zdravlje, a zlatnik ili novčić blagostanje.Svaki kraj ima svoj obicaj neko pravi cesnicu kao pogacu neko ovako ja pravim obe vrste
Cesnica
Potrebno je 1 kg gotovih kora, 1 kg secera i 1 kg oraha. Ako pravite od pola pile smanjite i orahe i secer. Za preliv vam je potrebno pola soljice ulja,soljica mleka i pola margarina.
Izmesati secer i orahe. Rastopiti u posudi margarin , dodati mleko , ulje i izrendanu koru od jednog limuna.
Tepsiju namazati uljem . Svaku koru poprskati prelivom , a na svaku drugu staviti orahe.U nju se tradicionalno stavlja parica. 

Tako slozene kore staviti u rernu i peci. Kada je pecena izbosti je viljuskom na par mesta, iskljuciti rernu i vratiti cesnicu ponovo u rernu,  prelivenu sa 9 kasika vode,5 vanil secera i dokom od jednog limuna. Prelivene kore vratiti u rernu na jos 10 minuta. Tecnost sa kojom se prelivaju kore prokuvati i vrelo sipati. Moji ukucani ne vole suvo grozdje pa ga ne stavljam ,.  Ali ko voli moze da stavi.Cesnicu koju pravim kao pogacu mozete videtiOVDE.

Najlepsi POSNI pasulj-starinsko zaboravljeno jelo


1kg pasulja(nebitna je vrsta,može i prebranac,kuruzar,šareni...)
3 luka(veća)
ulje(oko 1 do 2dcl),so,vegeta,crvena paprika
Pasulj skuvati da košuljica popuca.
Procjediti,a dio vode ostaviti.

Gnječiti gnječilicom za krompir i dodavati po malo vode da bi se dobila kremasta masa.Posoliti i dodati sasvim malo vegete. Pripremiti zapršku.Luk isjeckati,sto sitnije Ulje zagrijati,dodati sjeckani luk i pržiti da postane staklast.Dodati crvenu papriku-isto stvar ukusa,ako volite crvenije,dodajte više,ako ste za blažu verziju-dodajte manje.Malo više od pola zaprške dodati u pasulj i dobro izmješati.Pasulj izručiti u posudu za serviranje i zagladiti kašikom da površina bude koliko-toliko ravna.Preko rasporediti ostatak zaprške.Odličan je i topao i hladan.možete skuvati dan ranije,a pred služenje izgnječiti i zapržiti. Podelite recept sa prijateljima na fb,vreme je posta mozda nekom zatreba.Recepte za najlepsa posna jela imate OVDE.
Recepte za najlepse posne kolace imate OVDE.Recepte za najlepsa posna predjela imate OVDE

POSNA pita sa visnjama i grizom

Sastojci:


1 kg tankih kora
2 čaše ulja (čaša 2 dl)
1,5 čaša šećera
8 kašika griza
1 čaša kisele vode
1,5 kesica praška za pecivo
500 g višanja
Ulje za podmazivanje pleha i premaz pite
700 g šećera
3,5 dl vode



Pripremiti veliki, dublji pleh od električnog šporeta i podmazati ga uljem. Napraviti smesu od ulja, šećera, griza, kisele vode i praška za pecivo. Kore prebrojati i podeliti na dva dela. Staviti koru , fil,koru, fil, dok se ne potroši prva polovina kora (višnje idu na fil). Poređati višnje po celoj površini i onda nastaviti sa filovanjem kora. Poslednja kora se ne filuje.
 Pita se iseče prelije se uljem i peče se u zagrejanoj rerni na 275 stepeni dok ne porumeni. Kad je pečenje pri kraju skuvati sirup od 700 g šećera i 3,5 dl vode. Kad sirup provri kuvati ga 5 minuta na umerenoj temperaturi. Vruć sirup preliti preko vruće pite. Ostaviti da odstoji i da se ohladi pa služiti.

Podelite recept sa prijateljima na fb vreme je posta mozda nekom zatreba.Reecept za najlepsu posnu salatu za slave imate OVDE-Recept za najlepse POSNE kolace sa bananom za par minuta imate OVDE

Krompir krofne-lepe i kad su hladne

1 kg. očišćenog krompira na kockice
900 gr. brašna
2 jaja
1 kašika soli
1 svež kvasac
5 kašike ulja
ulje za prženje

krompir skuvati i ohladiti, kad se ohladi dodati u njega jaja, kockicu kvasca ,so i ulje i sve dobro izraditi mikserom, postepeno dodavati brašno, malo se lepi za ruke zbog krompira ,ruke samo malo umakati u brašno i dalje mesiti dok se ne dobije fino testo, koje treba da bude više mekano nego tvrdo. posudu u kojoj raste testo treba malo namazati uljem, i staviti na toplom mestu da se udvostruči, opet premesiti i opet treba da naraste, zatim izručiti na pobrašnjenu površinu i rukama polako rastanjiti-razvući koru debljine 1 cm, vaditi krugove i peći na vrelom ulju.

Kuglice od sargarepe

1/2 kg sargarepe
1/2 kg šečera
sok i korica od limuna
sok i korica od naranče
1 vanilin šečer
kristal šećer

Naribati sargarepu na ribež sitno… najsitnije i u lonac stavi kuvati zajedno sa šećerom, Dodati limun i narandju (sok i koricu) i kuvati dok se ne zgusne. Kad se malo ohladi oblikuj kuglice i uvaljaj u kristal šečer pomješan sa vanilin šećerom ili cak kokos ili lesnik,dobro paziti da se kuglice ne raspadaju jer se meni to prvi put kad sam pravila desilo.

Cokolada u ogrtacu


Za ove kolačice potrebno vam je
125gr margarina,
125gr brašna,
50 gr šećera u prahu,
50gr pudinga od vanile ili čokolade,
2 kesice vanil šećera.
 Za fil nam je potrebno 50gr čokolade
Zamesiti testo od navedenih sastojaka, umotati ga u foliju i staviti u frižider pola sata. Testo izvaditi, oblikujete u valjak i iseći ga na jednake parčiće. Na svaki staviti komadić čokolade i napraviti kuglice. Oblikovane kugluce redjati u pleh. Svaku kuglicu malo pritisnuti viljuškom kao na slici da napravite zareze i peći 15minuta na 180 stepeni

PILECI CEVAPI-ako vam je piletina suva,probajte ovaj nacin

250gr pileceg filea
1 manji crni luk
1 belance
1 kasika brasna
sasvim malo bibera, belog luka u prahu i senfa
po ukusu soli i zacina

Crni luk kratko iseci u secku. Dodati meso na kockice i samleti sa lukom. Na kraju dodati belance, zacine , senf i zavrteti jos jedan krug, tek toliko da se sastojci povezu.

Masu prebaciti u drugi sud gde cete dodati malo brasna i dobro izmesati. Neka masa odstoji u frizideru bar pola sata, a moze i duze.


Dobijenom masom puniti spric za cevape ( imam neki plasticni, univerzalni za torte, princes krofne, tulumbe, cevape...),ili ako ste spretniji praviti rukom istiskivati je u zagrejani tiganj sa vrlo malo ulja, i peci cevape sa svih strana dok ne porumene.Posluziti toplo, uz neko povrce ili umak i zelenu salatu.Ovo je mala doza za probu,ako vam se dopadne poduplajte.Podelite recept sa prijateljima na fb mozda nekom zatreba.

POSNI plazma rolat sa bananom-nestace za tren oka-ne pece se




Sastojci:

250 gr margarina
250 gr šećera u prahu
300 gr mljevenog posnog plazma keksa
2 banane za fil +banane za sredinu 2-3

2 šlaga posna

Priprema:
 Penasto umutiti margarin i šećer u prahu, pa dodati mljeveni plazma keks. Tome dodati oguljene i usitnjenei banane. Sve sjediniti i dobro pogotovo izgnjeciti dobro banane Na tacnu za služenje staviti papir za pečenje i odmah dio smjese staviti kao podlogu. Po tome sloziti banane po dužini i ostatak smjese po njima i oblikovati rolat.Mozete ga i umotati u foliju pa tako zarolati,to je jednostavniji nacin.  Ukrasiti po želji sa 2 šlaga Staviti u frižider da se dobro stegne.Podelite ovaj jednostavan recept sa prijateljima na fb mozda nekom zatreba ideja.
Recepti za najlepsa posna jela imate OVDE.Recept za posno jelo sa paprikom iz tursije i ajvarom .VIDEO  imate OVDE.  Recept za POSNE Cupavce za par minuta koji se ne peku VIDEO imate OVDEReecept za najlepsu posnu salatu za slave imate OVDE-Recept za najlepse POSNE kolace sa bananom za par minuta imate OVDE 

Brza torta sa plazma keksom -ne pece se

Za koru
500 g plazme
200 g šećera u prahu
350 g margarina
1 dl soka od narandže

Umutiti margarin sa šećerom u prahu, dodati mlevenu plazmu i zamesiti sa sokom tako da može lepo da se oblikuje. 1 l mleka skuvati sa 150 g šećera, 3 pudinga od vanile ohladiti pa dotati 1/2 margarina i 100 g šlaga. Redjati keks kora - fil - jafa -fil -slag.Podelite recept sa prijateljima na fb mozda nekom zatreba.

POSNI grasak pire- da odusevite ukucane



500 gr smrznutog ili svezeg graska
 2 sup.kasike ulja)ili mozete ga inace praviti i sa 1 sup.kasika maslaca
3-4 cena belog luka jedna sargarepa ali moze i bez nje,ja je stavim zbog dece ponekad
so po ukusu
Staviti grasak da se kuva u malo vode (da predje 1 prst preko graska) kad provri dodati soli i jedan veci cen belog luka isecen na par delova.i sargarepu ako je mislite stavljati mada mozda je iskreno lepsi bez nje.   Kad je grasak skuvan (oko 15-20 minuta) procediti ga i ostaviti oko 150 ml vode u kojoj se kuvao da bi mogli razrediti pire na zeljenu gustinu. U procedjen grasak odmah dodajte 100 ml vode u kojoj se kuvao i stapnim mikserom ga usitnite toliko da se ljuskice ne mogu osetiti a po potrebi dodajte jos vode. 2. Zagrejte ulje, dodajte sitno seckani beli luk (najbolje protisnut kroz cediljku) odmah za njim dodajte pire od graska, mesajte par minuta i dosolite po ukusu. Kolicinu belog luka prilagodite svom ukusu ali sto se on vise oseti to je grasak ukusniji ali nemojte ni preterati. 3. Podelite recept sa prijateljima na fb vreme je posta mozda nekom zatreba.Recept za posno jelo sa paprikom iz tursije i ajvarom .VIDEO  imate OVDE.  Recept za POSNE Cupavce za par minuta koji se ne peku VIDEO imate OVDE

Zuti kolac sa visnjama miris bakinje kuhinje

Za ovaj kolač potrebno nam je
4 jajeta, umutiti prvo belance pa žumance, dodati šolju i po od jogurta šećera,
času jogurta ili kiselog mleka,
vanil šećer, čašu ulja,
dve čaše brašna i prašak za pecivo.

Sve to dobro umutiti, sipati u podmazan pleh, pobacati višnje i peći u rerni na 180 c. Kada je gotovo posuti šećerom u prahu.Podelite recept na svom fb mozda zatreba nekoj prijateljici.

Pogledajte i recept za najlepsu salatu sa pecenim paprikama

procitaj i ovaj recept