POCETNA STRANA

Pogledaj i ovaj recept obavezno

POGLEDAJ RECEPT ZA PAPRIKU U PAVLACI NA BRZAKA

POGLEDAJTE KAKO SACUVATI MUSKATLE PREKO ZIME

ZAPRATITE KANAL DA PRATITE SLAVSKE RECEPTE

Podelite recept sa prijateljima

Translate ПРЕВОДАЧ Преведувач TŁUMACZ ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΗΣ

Oblatne sa keksom

pakovanje oblandi Žuti Fil 250 gr ( ja stavim malo manje ) margarina 250 gr šećera 2 kesice vanilin šećera 6 žumanaca Crni Fil 6 belanaca 250 gr šećera 250 gr mlevene plazme 100 gr čokolade za kuvanje

Za žuti fil: Penasto umutiti margarin sa šećerom i vanilin šećerom pa dodati jedno po jedno žumance. Za crni fil: Umutiti šne od belanaca pa dodati jednu po jednu kašiku šećera, mlevenu plazmu i 100 gr istopljene čokolade. Filovanje: Prvu koru namazati žutim filom, preklopiti tako da odozgo bude rupičasta strana oblande pa premazati crnim filom i tako do kraja.Podelite recept sa prijateljima mozda nekom zatreba.

2 starinska POSNA kolaca nekad obavezna na slavama

BRESKVICE
ZA TESTO
750 gr brašna
250 gr šećera
0,5 deci sojinog mleka ili vode
375 gr margarina istopljenog
1 pecivo
fil
mrvice od bušenih kuglica
marmelada po zelji ja sam od kajsija
2 kašike kakaa
120 gr margarina istopljenog
po želji šećera
Potrebno jos i
Boja prehrambena 


Od sastojaka za testo napraviti kuglice ,ali testo treba prvo da odstoji sat vremena u frižideru da ne bih pucale pri pečenju, kad su pečene izdubiti ih, filovati, spajati po dve ,umakati u boju, pa u kristal šećer.
                                             
ZA POLJUPCICE RECEPT JE SLEDECI
150gr marmelade od kajsija
20gr mlevenih oraha
200gr brasna
100gr prah secera
1 vanilin secer
200gr margarina ( dijetalni)

Mikserom mutimo margarin,prah secer pa dodamo vanilin secer,brasno i mlevene orahe.Nastavimo da mesimo rukom na nabrasnjenoj povrsini.Oklagijom razvucemo koru i kalupom vadimo kruzne forme.Pecemo 20 minuta na 180 stepeni.Jedan kolac premazemo marmeladom,sastavimo sa drugim i poprskamo prah secerom.Podelite sa prijateljima na fb vreme je posta moZda nekom zatreba.

ROLOVANE ŠNICLE



Sastojci:
  • broj šnicli po izboru, zavisno za koliko osoba pravite
  • kačkavalj, koliko šnicli toliko komada sira
  • šunka, koliko komada šnicli toliko i komada šunke
  • začini po ukusu
  • Priprema: Šnicle izlupati pa ih začiniti. Na svaku šniclu staviti komad šunke i komad sira pa uviti, pa uzeti štapić za ražnjiće i na svaki pažljivo nanizati po 4 uvijene šnicle. Na radnu površinu raširiti alu foliju pa poslagati šnicle na štapićima, . Preklopiti drugom polovinom folije, pa zatvoriti sa svih strana i staviti u pleh da se peče. Pleh malo pouljiti, da ne bi goreo, pa staviti uvijeno meso, izbušiti dve – tri rupice i staviti da se peče na 220 stepeni sat vremena. Posle tog vremena skinuti foliju  pa ostaviti još 20 minuta da se zapeče. Rolovano meso je gotovo kad fino porumeni torta od sarme 

Grasak sa fasiranom sniclom


500gmlevenog mesa

1 crni luk sitno seckan
parce bajatog  hleba izmrvljenog
casa mleka
3 kašike ulja
1 jaje
1 kašičica soli
Sipajte mleko preko starog hleba na da ga natopi.Kad odpusti onda ga dobro ocedite rukama i spojite sa svi ostalim sastojcima i rukama dobro izradite masu.Napravite kuglice od mesa i neka malo odstoje,kad odstoje pritisnite ih dlanovima da ispadnu kao pljeskavicice,U šerpi na vrelom ulju propržite crni luk. Ubacite šargarepu, krompir i grašak. Zalijte vodom i kuvajte dok grašak ne bude mekan. Povremeno sipajte  vodu koja je isparila. Kada je grašak skoro gotov, svaku faširanu umočite u brašno. Pržite snicle na vrelom ulju dok ne dobiju zlatastu koricu.
Zatim ih ubacite u grasak i  sve zajedno kuvajte jos desetak minuta dok se grasak ne zgusne onoliko koliko je po vasem ukusu ja sam stavila i zaprsku vi ne morate. 

Recept za Slavsko zito obavezno na slavskoj trpezi


500 gr zita
500 gr prah secera
500 gr mljevenih oraha
malo muskatnog oraha ili drugog mirisa po zelji
Zito potopiti u toku noci, isprati i skuhati. Kada se ohladi samljeti na masini za meso (dva puta). Dobro zamjesiti sa prah secerom.


Dodati mljevene orahe i miris po volji : malo muscatnog oraha (rendanog na sitno rende) ili vanil secer ili karanfilic ili rum. Sve dobro izmjesati i ukrasiti mljevenim orasima i po volji cijelim jezgrama oraha ili kao ja napraviti cvetic.Slavska trpeza ne moze ni da prodje bez Slavskog hleba recept za njega imate ovde .Podelite recept na svoj fb idu slave mozda neka mlada domacica ne zna recept pa joj zatreba.Recepte za najlepsa posna jela imate OVDE.
Recepte za najlepse posne kolace imate OVDE.Recepte za najlepsa posna predjela imate OVDE

Princeze kremaste i ukusne svima uspevaju

za tijesto
2,5 dl vode
125 g margarina
150 g brašna
1 kašika šećera
mrvica soli
4 kom jaja
za kremu
1/2 l mlijeka
250 g šećera
2 kom žumanca
4 kašike uvrh pune gustina
2 kom vanil šećera
125 g margarina
i još
3 dl slatke pavlake

U posudu sipati vodu, margarin, šećer i so pa staviti da se kuva.Kad provri sipati brašno i miješati da se dobije jednolična masa.Ostaviti da se ohladi. Jaja umutiti pa sipati postepeno u prohlađenu smjesu od brašna i neprekidno mutiti mikserom.Kad se masa ujednači pomoću šprica stavljati krofne na podmazan pleh ili obložen papirom za pečenje. Ne smiju biti preblizu jer će narasti.Rernu zagrijati na 200 stepeni pa kad se krofne stave smanjiti na 180. Peći da porumene oko 40 minuta.Za vrijeme pečenja rerna se ne smije otvarati. Za kremu u malo hladnog mlijeka razmutiti žumanca i gustin, a ostalo mlijeko šećer i vanil šećer staviti da se kuva, kad prokuva sipati razmućenu smjesu sa gustinom i miješati da se zgusne. U ohlađenu kremu umiješati razmućeni margarin i sve dobro umutiti. Ohlađene krofne rasjeći na pola stavljati kremu pa slatku pavlaku umućenu u šlag i poklopiti gornjim dijelom krofne.Posuti šećerom u prahu.Podelite recept na fb sa svojim prijateljima mozda nekom zatreba.

Jogurt kiflice

1kg brašna T-400 meko
40g svežeg kvasca
200ml mleka
400ml punomasnog jogurta
200ml ulja
2 kašičice soli
10g praška za pecivo
3 žumanceta
1 celo jaje za premazivanje
125g margarina
sitan sir za punjenje
 Prosejati brašno u posudi za mešanje i odmah dodati prašak za pecivo i so. Razmrvljeni vasac sjediniti sa mlakim mlekom, kašičicom brašna, kašičicom šećera i ostaviti da nadođe, a zatim ga sipati u posudu sa brašnom. Dodati zatim ulje, jogurt, žumanca i zamesiti glatko testo koje se ne lepi. Po potrebi ,dodati još malo brašna. Zamešeno testo izručiti na radni sto posut brašnom, pa ga podeliti na četiri jufkice. Blago premesiti, pokriti plastičnom folijom, pa ostaviti da naraste, nekih 45 minuta. Posle toga, svaku jufkicu posebno rastanjiti oklagijom na obim otprilike 40cm, pa oštrim nožem podeliti na 16 trouglova. Na svaki trougao staviti po malo sira, pa smotati u oblik kiflice. Ređati na pleh obložen papirom za pečenje. Svaku kiflicu premazati umućenim jajetom i posuti susamom, a zatim na svaku staviti po parčence margarina. Ostaviti da odstoji 20 minuta, a zatim peći u rerni predhodno zagrejanoj na 200C, nekih 25 minuta, dok lepo ne porumene. Od date količine materijala imate dovoljno za „dva pleha“ od električnog šporeta.Podelite recept sa prijateljima na fb mozda nekom zatreba.

Voćni jogurt

Voćni jogurt



  • 1 l jogurta
  • 1 l vode
  • 2 pudinga od vanile
  • 15 kašika šećera
  • 300 g voca po zelji 
  • Od litra vode odvojte jednu čašu i u njoj rastopite pudinge. U preostalu vodu sipajte šećer i stavite na šporet. Kada proključa, u nju dodajte razmućen puding, mešajte dok se ne zgusne i onda ostavite da se prohladi. Kad se skoro skroz ohladi, u njega dodajte jogurt, sve vreme muteći mikserom. Kada se sjedine, umešajte voće i ostavite u frižideru da se ohladi.    MOZDA CE VAS INERESOVATI RECEPT PUDING OD BANANE DOMACI
  • izvor net ba 

Kucica od medenjaka

Lepo izgleda ali odmah da vam kazem nije lako i nije mi uspelo iz prvog puta.Ovo je uspesan pokusaj
za testo:
370 g meda
125 g šećera
50 g margarina
800 - 900 g brašna
1 prašak za pecivo Dolcela
2 kesice začina za medenjake
2 jaja
za ukrašavanje:
1 kg šećera u prahu
4 belanaca
i sve ostalo je po zelji


U odgovarajuću posudu staviti med, šećer i margarin, pa sve zagrevati dok ne proključa odnosno dok se šećer ne rastopi. Zatim ostaviti masu da se dobro ohladi. Prosejati brašno sa praškom za pecivo i dodati začin za medenjake, napraviti udubljenje na sredini i dodati jaja i ohlađenu masu od meda. Mikserom umesiti glatko testo, ukoliko je potrebno obraditi ga i ručno. Testo ostaviti na hladnom mestu oko 1 sat. Testo razvaljati i uz pomoć šablona , rezati delove. Ispeći ih na 190*C, oko 10 minuta. Treba ispeći: 2 prednja dela, 2 bočna dela, i jadn donji na kome ce da stoji vi mozete improvizovati i praviti vrata prozore i dimnjak,ovo mi je najednostavnija opcija bila 5 delova samo dva sa strane i jedan napred i nazad i jedan dole Od ostatka testa napraviti podlogu u veličini pleha to ce biti oslonac na koji cemo stavljati ostale stranice Za belu masu, izmutiti belanca ali ne previše, dodati šećer u prahu i napraviti gustu kremastu masu za lepljenje, masa nesme da bude ni previše retka ni previše gusta. Pola mase staviti u špric, podlogu prilepiti za tanjir i za nju prilepiti prednje i bočne zidove, zatim sve prilepiti na onaj najveci deo napraviti oslonac od čaša ili necega dok se ne stegne da se ne srusi.Kada su se zidovi dobro stegli iseci sa strane onaj najveci deo sto nam viri ukrasavti po zelji .Vi iskoristite recept za testo a improvizujte sami oblik.Podelite recept sa prijateljima na fb mozda nekom zatreba.

Slane princes krofnice prigodne za sve proslave

Testo
2 dl ulja
2 dl vode
4 dl brašna
5-6 kom jaja
3 dag gustina
pola kasicice soli
Krema
300g sira
1kutija zdenka sira
250g butera
so po ukusu

Ulje, vodu i so kuvati,malo nek kuva. Dodati brašno promešano sa gustinom. Mešati i pržiti da se tijesto dobro sastavi. Na dnu posude se stvori bijeli sloj a tijesto se poveže u kompaktnu smjesu. Sklonimo sa vatre i ohladimo.U hladnu smjesu dodamo jedno po jedno jaje. Dobije se lepljivo tijesto. Tijesto se stavi u spric ili se oblikuju hrpice kasikicom,velicina zavisi od vas,ja sam pravila bas male. Peče se u zagrijanoj pećnici na 200 st.C 20-25 minuta.Ne otvarati rernu dok se peku da ne spadnu. Krema: dobro izmiksati navedene sastojke a po zelji mozete dodati i sunkaricu ili slaninicu iseckanu na kockice pa princes krofne sjeći na pola pa filovati.

Kiflice sa nutelom

 6-7 solje (od 2 dl.) brasno
2 kasicice soli
1 kasika suvi kvasac
150 ml. mlake vode
500 ml. mlak jogurt
150 ml. ulje
2 kom. belance
Za premaz
2 zumanca
susam
margarin

Kvasac promesajte sa mlakom vodom ,kasikom secera i brasna i ostavite da nadodje Brasno promesajte sa soli i napravite udubljenje u sredini i dodajte belanke, ulje, nadosli kvasac i jogurt koji ste zagrejale da bude mlak Zamjesite glatko (malo lepljvo) testo i formirajte loptu Premazite je uljem i ostavite da se udvostruci Kidajte loptice i formirajte omiljene forme kiflice koji hocete sa punjenjem u sredini po zelji u ovom slucaju sa nutelom ili eurokremom/ Ostavite da nadodju Premazite ih zumancima, pospite kascicu rastopjenog margarin na svaku i pospite susamom Peci na 200 stupnjeva dok ne porumene.

Domaći puding od banane

Domaći puding od banane


  • 3 jajeta
  • 200 g šećera
  • 240 ml mleka
  • 3 banane
  • 1 kašičica esencije vanile
  • 1. Umutite jaja, dodajte šećer, mleko i esenciju vanile i mutite dok ne dobijete ujendačenu masu.
    2. Dodajte sitno seckane banane. Kuvajte na pari oko pola sata dok se puding ne zgusne i mešajte povremeno kako se na površini ne bi formirala kora.
    3. Sipajte u činijice za služenje,
    a po želji ukrasite komadićima banane.

Ruska salata

3 veca krompira
3 sargarepe
200 g graska ili jednostavno kupite smrznuto povrce za rusku salatu
5 -6 kiselih krastavcica
jedna mala pavlaka i pola kesice malog majoneza
3 kuvana jajeta 300 gr,sunkarice
so po ukusu.

Povrce obariti u slanoj vodi krompir. Predhodno iseci na sitne kockice, sargarepu isto.Barena jaja iseci isto na kockice .Pomesati obareno povrce dodati sitno isecene krastavcice i sunkaricu sve promesati i dodati so pavlaku i majonez,dekorisati po zelji.Podelite recept sa prijateljima mozda nekom zatreba.

Kokos kolac


Sastojci za testo:
5dag. maslaca 25dag. kristal secera
 4 jaja 1 vanilin secer
1 limun-korica i sok 2dl. mleka sobne temperature
25dag. brasna t-400 1 prasak za pecivo 10dag. kokosovog brasna
preliv
 25dag. kristal secera 1 vanilin secer 2,5dl. mlijeka 12dag. cokolade za kuvanje 5dag. maslaca
Priprema:maslac, secer, vanilin secer i jaja dobro izmiksajte.Brasno, kokosovo brasno i prasak za pecivo izmijesajte skupa.Sastavite obe smijese, dodajte sok od limuna, ribanu limunovu koricu od pola limuna i na kraju mlijeko.Kalup ili lim za pecenje premazite maslacem pospite brasnom, stavite smijesu i pecite na 200C 20 minuta.Kada je peceno izrezite na kocke. Sastojke za preliv pomijesajte i kuhajte na laganoj vatri kad se zgusne, prelijte preko isecenog na kocke gotovog kolaca.Pospite sa kokosovim brasnom na kraju.

Spikovano meso

Potrebno :
1 teleći biftek ili meso po zelji
150 gr dimljene slanine ,zacini po zelji

Napraviti "dzepove " na zacinjenom bifteku i u njih stavljati seckanu slaninu. Peci u pekacu oko 2h prilog krompir koji mozete peci zajedno sa mesom.

Pogledajte i recept za najlepsu salatu sa pecenim paprikama

procitaj i ovaj recept