POCETNA STRANA

Pogledaj i ovaj recept obavezno

POGLEDAJ RECEPT ZA PAPRIKU U PAVLACI NA BRZAKA

POGLEDAJTE KAKO SACUVATI MUSKATLE PREKO ZIME

ZAPRATITE KANAL DA PRATITE SLAVSKE RECEPTE

Podelite recept sa prijateljima

Translate ПРЕВОДАЧ Преведувач TŁUMACZ ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΗΣ

Ledeni vetar sa vocem-rashladjenje za letnje dane

Sastojci Beli biskvit: 9 jelanjaka 300 g šećera 1 velika kasika jabučnog sirceta



Krema: 9 žumanjaka 4 velike kasike šećera 0,5 l mlijeka 1 puding vanilija 250 g margarin Još potrebno: 3 kom šlag pjene 1 velika kasika šećera po potrebi šlag fix voće u ovom slucaju kivi, jagode i banane ili već što imate.
Mikserom izraditi čvrst snijeg, dodati šećer i sirce i još malo miksati.




Veliku tepsiju prekriti aluminijskom folijom, pouljiti i pobrašniti i na tome peći biskvit – oko 1 sat na 150oC. Ohlađenu koru lagano odvoji od aluminijske folije i isjeci na dva duguljasta dijela (može i na tri-ovisno koliku visinu kolača želite i koliko ćete vrsta voća koristiti ja sam ovde na tri).

Kremu skuvati kao puding i u hladno umiješati 1 margarin.
Šlag izraditi sa dodatkom 1 kasike šećera, i ako želite čvrstinu dodajte 1 šlag fix.Na tacnu složiti kolač Prvo staviti beli biskvit, pa kremu, voće,raspored voca po zelji. te premazati šlagom ili slatkom pavlakom. Ponoviti dva ili tri puta ovisno o želji i materijalu.Podelite recept sa prijateljima na fb mozda nekom zatreba.Recept za najlepsu sladoled tortu koja se ne pece imate OVDE.Recept za najlepsu cokoladnu vocnu tortu koja se ne pece imate OVDE.
Recepte za 6 kremastih torti imate OVDE

Sanseverija -otporan cvetak- uzgoj nega i razmnozavanje

Indijansko pero biljka

Sanseverija može da uspeva i u mračnijim prostorijama, ali tada listovi neće imati izražene šare. Držite indijansko pero slobodno pored radijatora ili TA peći, jer joj to nimalo neće smetati, kao ni ako zaboravite da je zalijete.

Sanseveriju treba da prihranjujte granuliranim i tečnim mineralnim djubrivima, tek jednom u mesec dana. Tokom proleća i leta, dovoljno je da sanseveriju zalivate jednom sedmično. Pošto ne trpi veliku vlagu, vodu koja se nakupi u podmetaču, treba redovno prazniti a izmedju dva zalivanja pustiti zemlju da se osuši.Iako postoje brojne vrste, najpoznatija je Sansevieria zeylanica, koja potiče sa Cejlona i koja se odlikuje sabljastim listovima sa sivim poprenim prugama. Medju poznatim vrstama je i Sansevieria laurentii variegata, koja potiče iz tropske Afrike. Njeni listovi takođe imaju poprečne sivkaste pruge ali su im ivice presvučene širokim žutim štraftama koje mu daju posebnu egzotičnost i dekorativnost.
Posebno je lepa vrsta Sansevieria cylindrica, koja takodje potiče iz Južne Afrike i ima veoma dugačke listove od preko jednog metra.
Vrsta Sansevieria hahnii je niska rastom (oko 25 cm) ali ima solidnu širinu. Listovi su elipsasti i žuto zeleni.Nega i gajenje
Održavanje Sanseverije ne zahteva mnogo vremena i novca, jer je reč o relativno skromnoj biljci. Prijaju joj suv vazduh u stanu, i polusenovita mesta. Potrebno je da joj povremeno vlažnim sunđerom obrišete prašinu sa listova. Optimalna temperatura za uzgoj sanseverije je u rasponu od 12 do 15°C.


Ova biljka ne podnosi mnogo vlage, pa joj je dovoljno zalivanje jednom nedeljno zimi, ali vodite računa da voda ne udje u lisne mlade izdanke, jer biljka može da počne da truli. Za zalivanje je najbolja odstajala mlaka voda – ne direktno iz česme. Presadjivanje Ponovna sadnja sanseverije potrebna je samo kada joj saksija postane mala. Najbolje je da se presadjuje u proleće, a sanseveriji odgovara laka, plodna zemlja sa dodatkom 15% rečnog peska. Zemlja u saksiji mora da bude dobro drenirana. Indijansko pero ima jako plitak i mali koren, pa ga treba saditi u plitke i šire saksije.Sanseverija se razmnožava reznicama ili deljenjem korena. Kada podelite koren zdrave odrasle biljke, posadite novu biljku odmah u saksiju sa mešavinom baštenske zemlje i peska. Očekujte da počne brzo da raste i to bez specijalne nege. Ako sanseveriju razmnožavate reznicom, znajte da nova biljka neće imati žućkaste ivice po listovima, ili izražene štrafte. Moguće bolesti sanseverije Sanseverija je dugovečna i otporna biljka, ali ipak zahteva minimalnu negu uz koju će Vam dugo trajati i ukrašavati dom. Indijansko pero ne voli hladnoću i sigurno će propasti ako je čuvate na temperaturi nižoj od 10 stepeni. Ne premeštajte ovu biljku iz senovitog mesta na jako sunce jer će se na listovima pojaviti palež. Moguća je i pojava pegavosti listova.Podelite ovaj post na svoj fb mozda nekoj prijateljici zatreba.

Pita sa jabukama i orasima

1 pakovanje gotovih kora 


100 gr kristal secera
1 kg jabuka
2 kasike griza
1 vanila
200 gr sjeckanih oraha
100 gr rastopljenog putera
preliv
500 gr secera
250 ml vode
2-3 kriske limuna

Jabuke oguliti i izrendati.Dodati orahe i vanil secer.Uzimatia po dve ili tri kore.Svaku koru premazati sa puterom.Griz, vanil secer i kristal secer izmesati zajedno.Posuti to prvo po trecoj kori i polako posuti jabuke .Rolati i staviti u tepsiju.Peci oko 30 min.Preliv mozete skuvati prije i ohladiti.Preliti vrucu pitu sa prelivom. Po zelji posuti vanilin secerom ili secerom u prahu.

Bakin kolac sa visnjama-da podseti na detinjstvo-sa merama na case

RECEPT SE NALAZI OVDE

.Podelite recept na svom fb mozda zatreba nekoj prijateljici.Recept za najlepsu sladoled tortu koja se ne pece imate OVDE.Recept za najlepsu cokoladnu vocnu tortu koja se ne pece imate OVDE.
Recepte za 6 kremastih torti imate OVDE

Bakin starinski rolat sa bananama-sve po 6


jaja 6
- secer 6 kasika
- vanil secer 1 kesica
- brasno 6 kasika
za fil skuvati dva pudinga od vanile prema uputstvu sa kesice i dodati kad se ohladi izgnjecen margarin
Belanca odvojiti od zumanaca i umutiti penasto mikserom tih 6 belanaca sa 6  kas. secera.Kad se dobro umuti u penu dodavati polako 6 zumanaca uz stalno mucenje mikserom.

Dodati 6 ravnih kas. brasna i jedan prasak za pecivo i dalje uz mucenje mikserom...Jos par minuta mutiti.
 Smesu izliti u pleh oblozen papirom za pecenje i peci na 200 stepeni...
Pecenu koru prevrnuti na mokru krpu, skinuti papir za pecenje pa pomocu krpe koru uviti u rolat... Ostaviti da se ohladi... Odmotati koru pa je premazati filom na fil sa kraja poslagati banane uviti rolat i ostaviti ga da se ohladi  

Cuvarkuca medju najzdravijim biljkama-najlakse se razmnozava-postupak

Growing succulants:
Poznato je da čuvarkuća kao i drugi sedumi u svojim kožastim listovima mogu da skladište veliku količinu vode, zahvaljujući čemu opstaju dugo vremena na sušnim i veoma toplim mestima.

Upravo činjenicom da su ove biljke prilično zatvorene, sve do te mere da svaki list može predstavljati poseban organizam, moguće ih je razmnožavati lisnim raznicama. Postupak je vrlo jednostavan. Od matične biljke treba odvojiti pojedinačne listove i ostaviti ih nekoliko dana u hladu da se ranica nastala odvajanjem osuši i delimično sraste. Nakon toga, pojedinačne listiće treba postaviti na površinu umereno vlažnog treseta. Vremenom će list izumirati a na rubu, odnosno na mestu odvajanja od matične biljke će se pojaviti novi izdanci.Podelite clanak sa prijateljima na fb mozda nekom pomogne.
Izvor http://www.zivetisabiljkama.net/

Paprika punjena tunjevinom


5 srednje velikih paprika 2 konzerve (od 185g) tunjevine 1 jaje 1 kasika vegete beli luk u prahu 50 ml pasiranog paradajza 1 kasika crvene paprike umak 600 ml pasiranog paradajza ja sam koristila moj domaci kuvani paradajz 300 ml vode 1 list lovora 1/2 kasicice vegete 1/2 kasicice secera
Tunu ocijediti od ulja i zaciniti. Moze se zacniti i drugim zacinima (po zelji). Umijesati jaje i pas. paradajz.u tunjevinu Izmijesati i napuniti paprike. U vecu zdjelu uliti paradajz posoliti, dodati secer (ne mora se). i postepeno i ostale zacine po ukusu Staviti lovor i uliti vodu, izmijesati, zatim staviti paprike i kuhati na srednjoj temperaturi oko 30 minuta. Po zelji doliti jos vode i pas.paradajza u ovom slucaju domaceg kuvanog paradajza (ovisno o zeljenoj gustoci umaka). A naravno mozete napraviti i vas omiljeni umak za paprike. Posluziti uz pire krompir.

Rastan-zdrav i ukusan

750 gr rastana
2 sargarepe
1 veca glavica crnog luka
2-3 cena belog luka
po zelji so
po zelji biber
1 kasika masti
2 manja bela krompira
250 gr dimljena rebra
250 gr dimljena slanina
Dimljena rebarca iseci na komade, slaninicu na kockice, dobro oprati, naliti vodom i kuvati da bude na pola kuvano.

Listovima raštana odseći dršku, celom dužinom lista. List iseći na trake i skuvati u slanoj vodi. Sargarepu i crni luk sitno naseckati, pa staviti u serpicu da se prodinsta. Prethodno u serpi istopiti kasiku masti. Dodati rastan i krompir isecen na krupnije kriske. Naliti vodom u kojoj su se kuvala rebarca i slaninica. Kuvati na laganoj vatri oko 40 minuta pa dodati rebra i slaninu i nastaviti sa kuvanjem jos dvedesetak minuta. Posoliti i pobiberiti po ukusu i dodati 2-3 cena sitno seckanog belog luka.Podelite recept na fb mozda nekoj drugarici zatreba.

Ajvar od barenih paprika


10 kg crvenih paprika
1 kg plavog patlidzana
2,5 kg šargarepe
2 glavice belog luka
150 g soli
100 g šečera
1 l ulja
1 kafena šoljica 9 % sirćeta
10 zrna bibera
po želji nekoliko ljutih papričica

Papriku oprati i očistiti, pa staviti u veliki lonac za kuvanje. Pošto ima puno paprika, sam jih ja kuvala dva puta. Znači prvu polovinu paprika staviti u lonac, dodati zrna biber i i naliti vodom, tako da voda prekriva paprike. Kuvati dok paprike ne omekšaju. Kad su paprike kuvane, još vrele izvaditi Vodu ne prolivati, več u njoj kuvati na isti nači drugu polovinu paprika. Oguliti sargarepu i kuvati dok ne omekša. Patlidzan samo oprati i kuvati ga dok ne omekša. Ja sam posebno kuvala mrkvu i patlidzan. Obarene paprike malo prohladiti (toliko, da jih možete držati u ruki), pa jih samljeti u multiraktiku zajedno sa očiščenim feferonkama. U veliki lonac (taj, u kojem smo kuvali paprike) izliti samljevenu papriku. Samljeti i kuvanu mrkvu i patlidzan, pa izliti u lonac sa paprikama. Dodati sve ostale sastojke, osim luka. Masu kuvati na umjeroj vatri, dok sva tečnost ne ispari, i dok se masa ne zgusne. U kuvani ajvar umješati sitno iseckani beli luk. zavisno od zelje koliko ga volite a moze i bez njega Vruć ajvar sipati u čiste i suve tegle, pa ih poređati u rernu i grejati na 50-60° oko 10-15 minuta, tj. dok se na površini ne uhvati korica. Na tegle staviti celofan ( ja uzmem komadić vate pa umočim u rakiju pa malo celofančič obrišem), gumice i dobro zatvoriti sa poklopcima. Vruče tegle držati zamotane u deki, dok se ne ohlade. Ohlađene tegle čuvati na hladnom mestu.Podelite recept sa prijateljima na fb mozda nekom zatreba.

Brza pita sa sirom bez kora


5 jaja
2 dcl jogurta
20 kašika brašna
1 prašak za pecivo

2 dcl ulja
200 gr sira ili casa vece pavlake
malo soli ( u zvisnosti od sira)



Masu izliti u tepsiju podmazanu uljem ili na papir za pečenje.



 Peći na 220 stepeni dok fino neporumeni.Podelite recept sa prijateljima na fb mozda nekom zatreba.

 Jos puno mojih brzinskih video recepata imate OVDE  
Recept za najlepsu salatu uz sve vrste pecenja sa pecenom paprikom imate OVDE
Recept za brzinski rucak sa punjenim paprikama sa pavlakom i krompirom imate OVDE
Najejdnostaviji recept za papriku u pavlaci imate OVDE
Recept za tortu od cevapa da odusevite goste imate OVDE
Recept z najizdasniju i najlepsu rodjendansku tortu imate OVDE
Recept za hleb iz serpe a kao da je ispod saca imate OVDE
Recept za slanu toru od oblatne za par trenutaka imate OVDE

 

Sampitica kao iz poslasticarnice

4 bjelanjka
1 dl vode
25 dag šećera
par kapi limunovog soka
25 dag lisnatog tijesta


šećer u prahu

Zakuhajte sirup od šećera, vode i par kapi limunovog soka. Kuhajte toliko dugo dok kapljica vrućeg sirupa ubačena u ledenu vodu ne stvori mekanu kuglicu.Dok se sirup kuha, istucite bjelanjke u čvrsti snijeg. Imajte na umu da ćete u njega dolijevati vrući sirup, pa neka posuda bude dovoljno velika i od materijala koji podnosi višu temperaturu.U čvrsti snijeg polako ulijevajte vrući sirup i mikstajte da krema bude glatka i sjajna. Lisnato tijesto tanko razvaljajte ako hocete i gornju i donju koru podelite ga na dva dela.ja sam pravila samo donju koru .tijesto izbockajte viljuškom i pecite na okrenutom kalupu oko 10 minuta na 200°C da lagano porumeni.Cijelu koru stavite na dno kalupa obloženog papirom. Na njega nanesite u debelom sloju kremu od bjelanjaka. Ravnomjerno poravnajte.Gotov kolač ostavite na hladnome, ali ne u hladnjaku kako se sirup ne bi počeo odvajati.Pospite po zelji mlevenim orasima ili keksom a mozete i tako ostaviti.Podelite recept sa prijateljima na fb mozda nekom zatreba.

Orezivanje ruza stablasica


Pre nego što se latite makaza, veoma je važno da znate koja ruža je kalemljena na stablo vaše ruže.
Kod ruža stablašica s kompaktnom uspravnom krošnjom reč je o plemenitim, grmolikim ili žbunastim ružama ili o patuljastim ružama žbunastog rasta.

Da bi ruža stablašica zadržala loptast oblik krošnje, skratite izdanke na dužinu od 20 do 30 cm.Kod kaskadnih ili žalosnih formi reč je po pravilu o ružama patuljastog žbunastog rasta ili ružama puzavicama ciji izdanci lučno padaju. Kod njih se skraćuju previše dugački izdanci, a kompletno se skraćuju stari izdanci na uštrb mladih.U principu bi bilo dobro da se grane skraćuju oko jedan centimetar iznad okca okrenutog napolje, dakle, iznad sićušnog pupoljka blago crvenkaste boje.Da se vlaga ne bi zadržavala na mestu reza, uvek pravite kose rezove. Ruže stablašice s golim korenom, koje su posađene prošle jeseni i tada orezane, sada ne treba da orezujete ponovo.Podelite ovaj tekst na svom fb mozda nekom zatreba.

Pogacice sa cvarcima

Sastojci:
1 kg brasna
2 jaja
2,5 dcl kisele pavlake
1 svjezi kvasac
60 - 70 dag cvaraka
4 dcl mlijeka
so

U malo mlijeka rastopiti kvasac, dodati malo šećera i brašna i staviti na toplo da naraste. Od brašna, jaja, soli, pavlake, mlijeka i dignutog kvasca izraditi tijesto srednje čvrstoće i staviti na toplo da naraste. Čvarke isjeckati ili samljeti, dodati malo soli. Naraslo tijesto razvaljati 2 cm debelo, premazati čvarcima i preklopiti ga tako da se prema sredini prebaci najprije lijeva, a zatim desna stana tijesta, a iza toga gornja pa donja. Tijesto ostaviti odmarati oko pola sata, zatim ga ponovo razvući i preklopiti Postupak odmaranja i preklapanja ponoviti još 2 puta, a zatim ga razvaljati 3 cm debljine i pomoću čaše promjera 6-8 cm oblikovati pogačice. Složiti ih na lim, odmarati 10-15 minuta i ispeći u pećnici dok ne dobije zutkastu boju.Podelite recept na svom fb ,ozda nekoj prijateljici zatreba.

Meso u marinadi za socan rostilj

Za marinadu:
1 dl maslinovog ulja
2 kašike origana
1/2 kašike aleve paprike
1 kašika senfa
so, biber, beli luk u prahu

Pripremite sastojke za mariniranje mesa, najbolje u posudi koja ima poklopac, i u koju ćete staviti meso, pa u frižider, bar na 2-3 sata pre pečenja. Dobro promešajte. Parčad mesa provući kroz marinadu. Sve komade mesa vratiti u posudu, poklopiti, pa staviti u frižider, da odmara pre pečenja, bar nekoliko sati.Podelite na svom fb mozda zatreba nekom prijatelju.

Za ljubitelje kremastih torti

Kore 6 jaja
5 kasika secera
3 kasike brasna
2 kasike kakao
1kasika ulja
ispeci ovakve 3 kore
fil. 5 jaja 250 g secera u prahu 1 margarin i 250 grama cokolade plus slatka pavlaka za drugi fil

Umutiti zumanca i 200 grama secera u prahu dodati otoplnjenu cokoladu i izmiksati zatim dodati margarin i sve uzmiksati posebno umutiti belenca i 50 grama secera u prahu i to polako dodati u cokoladni fil kasiku po kasiku posebno umutiti slatku pavlaku i redjati kora cokoladni fil slatka pavlaka gore moze glazura moze samo slag .tortu ostaviti da odstoji da bi se stegao fil,Ukrasiti po zelji.Torta je dosta velika i izdasna.Mozete uzeti i kupovne kore nisu skupe a odlicne su.Podelite recept sa prijateljima na fb mozda nekom zatreba.

Pogledajte i recept za najlepsu salatu sa pecenim paprikama

procitaj i ovaj recept