POCETNA STRANA

Pogledaj i ovaj recept obavezno

POGLEDAJ RECEPT ZA PAPRIKU U PAVLACI NA BRZAKA

POGLEDAJTE KAKO SACUVATI MUSKATLE PREKO ZIME

ZAPRATITE KANAL DA PRATITE SLAVSKE RECEPTE

Podelite recept sa prijateljima

Translate ПРЕВОДАЧ Преведувач TŁUMACZ ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΗΣ

Breza pomoc kod kamenja i peska u bubregu,povisenog pritiska i holesterola


Breza se smatra jednim od najboljih prirodnih diuretika jer ima sposobnost da stimuliše odstranjivanje tečnosti iz organizma bez da iritira bubrege i ima veoma blag nadražajni efekat na organe.
Povišen krvni pritisak. Upravo zbog diuretskih svojstava čaj od breze je veoma delotvoran u snižavanju povišenog krvnog prtiska. Napravite čaj tako da šoljom vode zalijte pola kašičice suvih listova breze. Pijte 2-3 puta dnevno.

Holesterol. Zato što je bogato taninima brezino drvo je veoma delotvorno i u snižavanju povišenog lošeg holesterola u krvi. Tanini deluju tako da razlažu i apsorbuju holesterol iz krvi. Tretman je jednak kao i za povišen krvni pritisak.
Zadržavanja tečnosti u organizmu. Za ovaj problem napravite čaj od dve kašičice sušenih listova breze sa par kapi limuna i pijte dva puta dnevno po jednu šolju. Na isti način možete ublažiti probleme sa bubrezima i srčanim obolenjima jer na taj način pospešujete akumulaciju tečnost u telu.

Bubrežni kamenac. Sok od breze se smatra jednim od najdelotvornijih prirodnih lekova za kamenje u bubrezima. Biljni sok breze se uglavnom dobija tako što se useče drvo u kasnu zimu ili početkom marta. Dobijeni sok je neophodno piti nekoliko puta tokom dana, po jednu čašu. Sok od breze možete zameniti i čajem od kore breze. Izmešajte kašičicu sušene kore sa čašom vode, ostavite da kuva pet minuta. Pijte tri čaše dnevno.
Pesak u bubrezima. Ako imate tendenciju ka stvaranju peska u bubrezima i predispozicije za formiranje kamenca trebalo bi da pijete čaj od listova breze i to tri šolje dnevno.klik ovde na recept za domace vendoksin kapi



Domaca krompirusa

500 gr glatkog brašna
50 ml ulja
1 kg krompira
2 glavice luka
Sol, biber, voda

Zamijesite tijesto od brašna, žličice soli, ulja i malo mlake vode, oblikovati u veliku kuglu i ostaviti da odstoji oko sat vremena. Krompir očistiti, sitno nasjeckati, isprati nekoliko puta i pomješati s nasjeckanim lukom, pa sve dobro začiniti. Na pobrašnjenoj podlozi najprije malo razvaljati, a kasnije razvlačiti kuglu tijesta u svim pravcima što tanje. Premazati koru a malo ulja i po njoj rasporediti nadjev. Smotati tijesto i spiralno u krug staviti u okruglu tepsiju podmazanu s malo ulja, ili raditi male krugiće. Peći na 200 stupnjeva oko 30 minuta (dok lijepo porumeni), a pečenu pitu preliti sa 100 ml slane vode i zapeći još nekoliko minuta.

Pica burekcici za dorucak za malisane

250 gr kore za gibanicu( 10 komada)
100 gr sunke
100 gr kackavalja
kecap, origano
za preliv
80 ml ulje
60 ml voda
1 veliku kasiku brasna
1/2 soli
1/4 kasicicu peciva


U serpicu stavite vodu i ujle da prokljuca 1 minut. sklonite sa vatre i dodati brasno, so, pecivo Dno silikonskog kalupa obloziti sa 1 korom.Nek krajevi kore ostanu van tepsije. Staviti nekoliko kapi od smese Staviti jos 1 koru, opet poprskati i izguzvati 3 kore i staviti jedno do drugo. staviti sunku, kackavalj,iseckane i origano,i kecap. Postupak ponoviti jos jednom. sada krajeve prve kore savijte u centru tepsije, premazati osatkom smese i peci oko 25 minuta. Prevrnuti burek, presecite i servirajte sa jogurtom.

Baklava sa grizom

500 g kora za baklavu
5 jaja
5 kašika šećera
1 čaša kisele pavlake
1 čaša ulja
250 g pšeničnog griza
1 prašak za pecivo
1 vanil-šećer
Šerbet:
600 g šećera
600 ml vode
1 vanilin šećer
1 limun - sok

Prvo skuvati šerbet i ostaviti da se hladi. Umutiti penasto jaja i šećer, pa dodati ulje pavlaku, dobro promešati. Sipati griz, prašak za pecivo i vanil-šećer, promešati. U nauljen pleh slagati po dve kore, premazati uljem, i na svaku drugu stavljati fil. Složenu baklavu iseći na rombove ili kocke i peći na 200 stepeni oko pola sata. Izvaditi iz pećnice i malo prohladiti. Preliti hladnim sirupom. Prelivenu baklavu ostaviti da se dobro ohladi i upije šerbet i onda poslužiti.

Mramorni kolac brz a ukusan

1 čaša šećera
1,5 čaša brašna
2 kom vanilin šećera
1 kom praška za pecivo
2 kom jaja
1 velika kasika kakaoa
1 kom jogurt
1/2 čaše ulja

jaja, šećer i vaniliju dobro izmiksati, dodati ulje, jogurt i brašno s praškom za pecivo, podijeliti na dva dijela u jedan dodati kakao, sipati malo zutog malo crnog dela sarati ili sipati jedan za drugim delom u pleh po zelji,moj je bio uski od srnecih ledja a vi mozete u obicnu tepsiju. peći na 180 C, hladno posuti šećerom u prahu.

Recepti za domaci lek koji razbija tromb i kapi za prosirene vene

Sve vise ljudi danas kuburi sa prosirenim venama ili trombom.Posto sam i sama jedna od njih pokusala sam prirodnim putem da resim problem.Recepti se vec nalaze na blogu pa vi kliknite na onaj koji vam treba.

Recept broj 1 domaci lek koji razbija tromb recept  OVDE
Recept broj 2 domace kapi za prosirene vene zamena za one skupe recept OVDE
 Podelite sa prijateljima na fb mozda nekom zatreba.

Domaci rezanci za supu mnogo lepsi od kupovnih -recept

Rezanci domaci ne mogu da se mere sa kupovnim jer su po mom ukusu 10 puta bolji,Danas ih mlade kuvarice retko prave, nije ih tesko napraviti i vrede svakog truda.
1 kg. brasna
 10 jaja ''A'' klase ako su jaja krupnija 



jos 100 do 150 g. brasna 
malo soli.


Od brašna i jaja zamesiti tvrdo testo. Testo razviti što je tanje moguće
. Iseći na lente,
Testo rastanjiti u mašini za rezance.Ako nemate, svaku lentu rastanjiti oklagijom
.Lente ostaviti da se malo prosuše, 
Seći na rezance nožem ili u mašini.  

Sušiti rezance na papiru 3-4 sata na toplom mestu ili promaji.Cuvati ih u platnenoj vrecici
.Svoju sliku i svoj recept nam je poslala gospodja Marija Iloskic Miskeljin. .Recept za najlepsu salatu uz sve vrste pecenja sa pecenom paprikom imate OVDE
Recept za brzinski rucak sa punjenim paprikama sa pavlakom i krompirom imate OVDE
Najejdnostaviji recept za papriku u pavlaci imate OVDE
Recept za tortu od cevapa da odusevite goste imate OVDE
Recept z najizdasniju i najlepsu rodjendansku tortu imate OVDE
Recept za hleb iz serpe a kao da je ispod saca imate OVDE
Recept za slanu toru od oblatne za par trenutaka imate OVDE






Brze i socnije a ukusnije ne moze

Sastojci:
piskote duplo pakovanje
1/2 l mleka
2 pudinga od vanile (moze bilo koji)
7 kasika secera
1 margarin
malo mleka za umakanje keksa
slag

Skuvati 2 pudinga sa pola litre mleka i 7 kasika secera.Kad se prohladi umutiti u puding 1 margarin i to je fil za tortu.Piskote se umacu u mleko i slaze se na tacnu 4x4 pa se premaze filom,sledeci red ide 3x4 pa fil,zatim 2x4,pa fil i na kraju se po duzini poredjaju 4 piskote i premaze se filom.Odozgo se ukrasi slagom.Jako jednostavno i ukusno.

Slani trougao od oblatne recept i postupak-predjelo

3 lista većih oblandi, 400 g kisele pavlake, 400 g majoneza, 300 g sitnog sira, 100 g šunkarice, 100 g čajne kobasice, jedno pakovanje povrca za rusku salatu, 150 g kačkavalja.


Dva veća lista oblande iseći na pola da se dobiju četiri manja. Tri manja isečena lista uviti u vlažnu krpu da omekšaju. Jedan veliki i ceo neisečen list, takođe umotati u vlažnu krpu da omekša. Za fil je potrebno sastaviti sitan sir, kiselu pavlaku i 300 g majoneza. Mešati dok masa ne postane glatka i kompaktna. Svaki od tri manja omekšala lista oblande namazati filom. Na jedan, do pola, staviti listove šunkarice i urolati. Na drugi listove čajne do pola i urolati i na treći skuvano povrce do pola i urolati. Na veliki list oblande naneti fil od sira. Staviti dva urolana rolata na sredinu velike oblande, naneti malo fila, pa preko staviti treći rolat da se dobije trougao. Rolate premazati ostatkom fila i preklopiti sa bočnim stranicama velike oblande. Ceo trougao premazati majonezom i posuti rendanim kačkavaljem.Podelite recept na svom fb mozda zatreba nekoj domacici.

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.

Kocke sa ajvarom i spanacem


Kora od spanaca 4 jaja 4 kasike brasna 300g spanaca 1dc pavlake 1 prasak za pecivo so
Fil: 500g kravljeg sira 3 kasike ajvara 1/2 kascice bjelog luka
 Ostalo: 3 Palacinke 150g sunke 150g gaude

Zelena kora:Bjelanjke odvojiti od zumanjaka.Bjelanjke izmutiti mikserom u cvrst snijeg. Spanac obariti u u vreloj vodi,a zatim ga procjediti i sitno isjeckati. Posebno umutiti zumanjke,dodati spanac,brasno, pavlaku i pras.za pecivo.Sve fino posoliti. Sad fino spojitri bjelanjke i ostalu smjesu,rucno.Uzeti pleh,staviti papir za pecenje i nasuti u njega smjesu.
Peci na 200C dok ne porumeni.Pleh je manji od rerne. Fil:Sir kravlji izmjesati sa ajvarom i bjelim lukom u prahu.Palacinke radite na uobicajen nacin.Poslozite po palacinkama, 3 sunke(lista) i narendane gaude-to po zelji.Zarolati. 

Finalni postupak:Sa pecene kore skinuti pek papir i koru presjeci na pola.Na pladanj stavite koru.Na koru namazite polovinom fila,poredati tri palacinke jednu do druge sa malo lufta,da bi dosao tu malo fila.Ja pravim vece palacinke,mislim, tava mi je veca ako vam bude falilo samo donastavite palacinke. Preko palacinaka nanjeti preostali fil od ajvara i poravnati.Odozgo prekriti drugom polovinom kore.Blago pritisnuti.I u frizider da se stegne. Ukrasiti mozete sa majonezom i rendanom gaudom ili po zelji. Podelite recept sa prijateljima na fb vreme je praznika mozda nekom zagreba.




Cokoladna torta najlepse zelje

  • Za kore:

  •  3 x 5belanca
  •  3 x 10 kasikasecera u prahu
  •  3 x 5 kasikamlevenih oraha
  •  3 x 2 kasikabrasna
  • Za krem:

  •  1 litar mleka
  •  15 zumanaca
  •  10 kasika secera
  •  9 kasika brasna
  •  250 gr secera u prahu
  •  250 gr margarina/maslaca
  •  150 grmlevenih oraha
  •  malo mleka da se popare orasi
  •  250 gr cokolade najlepse zelje 
  • Napraviti 3 korice od po 5 belanaca, 10 kasika secera u prahu, 5 kasika oraha i 2 kasike

    brasna. Brasno i orahe pomesati i lagano varjacom umesati u umucene belance. Peci na
    180 stepeni oko 25 minuta svaku koru. Kad su pecene pokriti ih krpom dok spremate
    krem.
    1. Krem : 7 zumanaca pomesati sa 10 kasika secera i 9 kasika brasna i skuvati krem u 1l
      mleka.
      Umutiti 8 zumanaca sa 250g prah secera. Posebno umutiti 250g margarina, pa izmesati
      sa umucenim zumancima dodati 200g otopljene cokolade na skroz slaboj vatri.
      1. Umutiti slatku pavlaku ifilovati: kora, crni fil,slag, i tako dok ima materijala 


.

Predlog za veceru na brzaka -da odusevite klince






40dkg spiralica moze i  makarona obarenih
10dkg slanine iseckane na kockice
 4 jaja
3žlice ajvara
 2dcl vrhnja za kuhanje
 1 režanj češnjaka
30dkg šunke
20dkg svježeg ili smrznutog graška ide u original receptu ja sam stavila jednu  manju teglicu mariniranih sampinjona
 25dkg sira(gauda ili slično)
sol,papar svježi bosiljak
maslac i krušne mrvice za kalup ja sam stavila papir za pecenje umesto toga

Skuhati i ocjediti makarone.Kalup za tortu okrugli ili duguljasti,ja sam koristila  ovaj put okrugli.namazati maslacem i posipati mrvicama. ili obloziti papirom za pecenje,ja sam tako jer mi je prakticnije.Nasjeckati češnjak, bosiljak i šunku, posoliti .U veču posudu staviti testo obareno grašak ili sampinjone naribani sir,šunku sa začinima te promješati.U posebnoj posudi izmješati vrhnje, jaja i ajvar te uliti u testo i sve još jednom dobro izmješati.Staviti u kalup i peći u zagrijanoj pećnici na 200 stupnjeva oko 45 minuta.Izvaditi iz pečnice i ostaviti u kalupu još 10 minuta te ga onda skinuti. Posluživanje Savjet:na dno pećnice staviti posudu sa vručom vodom da se tjestenina prilikom pećenja ne zasuši.Podelite sa prijateljima na fb mozda nekom zatreba ideja.Kako izgleda sa makaronama u duguljastom plehu imate kad kliknete OVDE

Sam rolne


15 dkg brasna
2 zumanca

malo soli i secera
1 kasika sirceta
i malo mlake vode

U prosejano brasno, dodati zumanca, so, secer, sirce i vodu i umesiti. Kada malo odstoji razviti ga na veci pravougaonik i isecemo na trake siroke oko 2.5 cm. Uvijemo svaki oko svoje ose i onda na modlu (ja koristim stabiljke od kukuruza). Namazemo svuku umucenim zumancetom i staviti na pleh (ne namazan, moze papir za pecenje a ni ne mora). Staviti u vrucu rernu. Kad se ohlade skinuti sa modli i napuniti samom ili slatkom pavlakom.


Pica venac -od testa za picu-jednostavno a ukusno

Napravite obicno testo za pizzu ,ostavite da nadodje. U medjuvremenu pripremite nadev cime cete puniti venac. Potrebno nam je oko 300 gr mesa od buta, svinjskog ili juneceg, po vazem izboru ili ukusu, koji ce te proprziti na masnoci. Dok se meso przi zacinite ga po vasem ukusu sa malo bibera, soli i vegete. Kada je meso dobilo boju presuti ga u drugu posudu ,a na toj masnoci koja je ostala proprzimo glavicu crnog luka isecenu na rezance i papriku baburu ,a moze i ljutu papriku isecenu na kolutove.




Testo koje vam je u medjuvremenu naraslo razvucemo u krug, na sredinu nozem rasecemo testo do pola, na sest delova i taj venac ,odnosno prostor koji je ostao filujemo. Prvo testo namazemo krem sirom pa onda poredjamo meso , luk i papriku . Pospemo malo soli i preko redjamo narendanog sira, najbolje bi bilo mocarela sir, ali moze da posluzi i bilo koja druga vrsta sira. Kada smo zavrsili sa filovanjem, u unutrasnjem krugu, te trake sto smo sekli, prebacimo preko nadeva i spojimo sa ovim , zadnjim delom testa. Svaku traku tako prebacimo i spojimo sa testom , tako da dobijemo neki vid venca. Premazemo umucenim jajetom, sipamo odgore susama ili kima , origana , po vasem izboru i stavimo u rernu da se pece negde oko 20 minuta.Recept u slikama i ceo postupak imate OVDE.Podelite recept sa prijateljima na fb mozda nekom zatreba.

Slani trougao od oblatne-predjelo -dekorativno izgleda a lako se sprema

3 lista većih oblandi, 400 g kisele pavlake, 400 g majoneza, 300 g sitnog sira, 100 g šunkarice, 100 g čajne kobasice, jedno pakovanje povrca za rusku salatu, 150 g kačkavalja.

Dva veća lista oblande iseći na pola da se dobiju četiri manja. Tri manja isečena lista uviti u vlažnu krpu da omekšaju. Jedan veliki i ceo neisečen list, takođe umotati u vlažnu krpu da omekša. Za fil je potrebno sastaviti sitan sir, kiselu pavlaku i 300 g majoneza. Mešati dok masa ne postane glatka i kompaktna. Svaki od tri manja omekšala lista oblande namazati filom. Na jedan, do pola, staviti listove šunkarice i urolati. Na drugi listove čajne do pola i urolati i na treći skuvano povrce do pola i urolati. Na veliki list oblande naneti fil od sira. Staviti dva urolana rolata na sredinu velike oblande, naneti malo fila, pa preko staviti treći rolat da se dobije trougao. Rolate premazati ostatkom fila i preklopiti sa bočnim stranicama velike oblande. Ceo trougao premazati majonezom i posuti rendanim kačkavaljemCeo postupak u slikama imate OVDE Podelite recept na svom fb mozda zatreba nekoj domacici

Pogledajte i recept za najlepsu salatu sa pecenim paprikama

procitaj i ovaj recept