POCETNA STRANA

Pogledaj i ovaj recept obavezno

POGLEDAJ RECEPT ZA PAPRIKU U PAVLACI NA BRZAKA

POGLEDAJTE KAKO SACUVATI MUSKATLE PREKO ZIME

ZAPRATITE KANAL DA PRATITE SLAVSKE RECEPTE

Podelite recept sa prijateljima

Translate ПРЕВОДАЧ Преведувач TŁUMACZ ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΗΣ

Rizi bizi sa tikvicama kao prilog ili lagani obrok za one na djeti

4 sargarepe
200gr graska
paprika jedna velika boja po zelji,paradajz sto socniji i veci,moze i jedna sargarepa sa povrcem nema greske
 tikvica
1 pileca kocka za supu (bujon)
1 manja glavica crnog luka
3-4 cena belog luka
4 sake pirinca

U dubljem teflonskom tiganju kratko proprziti luk i beli luk sa jednom kasikom maslinovog ulja i dodati sargarepu tikivice i povrce iseckane po zelji i grasak,mada ja nekad ga stavim nekad ne,na jednoj slici ga vidite na drugoj ne ,moze cak i narendane tikvice  ako hocete da decu zavarate i naliti oko pola dcl tople vode da ne zagori.(oko 10 min).po potrebi dodati jos malo vode. Na kraju dodati pirinac i jos malo sve promesati 2-3 min dok voda ne uvre i presuti u vatrostalnu ciniju za rernu. posebno u 7dcl vrele vode dodati 1 pileci bujon(kocka za supu)povrce u vatrostalnoj ciniji preliti gotovim bujonom.prekriti alu folijom ciniju i staviti u rernu na 210C oko pola sata,tj.dok voda ne ispari,ali paziti da se ne prepece,da ostane fino socno.
Sluziti kao prilog uz meso kod mene je to bilo uz pohovanu sniclu
.Recept za najlepse pljeskavice od tikvice i jaja imate OVDE 


Brza salamica


 4 oblatne 
80 dg keksa plazme u ovom slucaju 


5 dcl mleka
200 dg cokolade
jedan margarin
5 kasika scecera
jedna velika solja mlevenih orasa i jedna sitno seckanih oraha
Keks izlomiti dodati orahe i suvo grozdje, prokuvati mleko sa secerom i skinuti sa sporeta dodati mu cokoladu i margarin, i kad je smesa otopljena dodati u smesu sa keksom,Sve dobro promesati a oblatne staviti izmedju dve navlazene krpe i kad su omeksale sipati fil na njih koji ste podelili na 4 dela za 4 oblatne,urolati i ostaviti da se stegne.




Pasulj posan -za Badnji Dan

Potrebno je:
300gr pasulja 


2 glavice crnog luka, 
malo soli
1 kašika aleve paprike
2 kašike brašna
150ml ulja
Priprema:
Pasulj oprati i staviti da se kuva u šepri sa vodom Dodati malo soli i 50ml ulja. Kuvati 90 minuta ili dok u šerpi ne
ostane malo vode.Luk iseckati i propržiti na 100ml ulja. Dodati brašno i alevu papriku a zatim pržiti još 3 minuta. Ovim preliti kuvani pasulj a zatim ga
preručiti u tepsijui zapeći u rerni na 180 stepeni tridesetak minuta.Podelite recept sa prijateljima na fb ide badnje vece mozda nekom zatreba.


Ukusne medene stanglice ,tope se

1 jaje umutiti sa 3 kasike masti da bude penasto. Zatim dodati 3 dobre kasike meda,3 kasike mleka, kasikicu sode bikarbone i pola kesice praska za pecivo. U serpu se stavi 150 gr secera da se otopi ,karamelizuje. U tu vrelu smesu se postepeno dodaje 450gr brasna i predhodno napravljenu smesu. Mesati varjacom,istresti na dasku i dok je mlako razvuku se tri kore. 

Peci u rerni. Napomena: testo treba sto pre razvuci,jer kada se ohladi tesko se razvlaci. Fil napraviti na sledeci nacin: 200 margarina umutiti , dodati 200gr secera u prahu i vanil secer. Tri decilitra mleka skuvati sa dve kasike griza. Kada se ohladi spojiti sa predhodnom smesom i u to iscediti pola limuna. Izmutiti dobro. Svaku koru premazati filom,a gornju samo glazurom.Podelite recept na svom fb mozda nekom zatreba.

Pogacica svecana

Uskrsnja pogaca
Potrebno vam je: 200 ml mleka, 40 gr kvasca, kasikica secera, kasikica soli, 3 kasike secera, kesica vanil secera, 150 ml ulja, vode po potrebi, 3 jajeta, kilogram mekog brasna,  250 gr margarina ,  150 gr suvog grozdja i 150 gr suvih kajsija, jaje za premazivanje.
U mleko staviti kasicicu secera, izmrviti kvasac i ostaviti da nadodje. U posudu za mesanje penasto umututi jaja dodajuci jednu po jednu kasikicu secera. Zatim dodati so, ulje, vanil secer i kvasac. Postepeno dodavati brasno , pa umesiti glatko testo (po potrebi dodavati vode). Ostaviti da testo nadodje. Nadoslo testo podeliti na tri dela , premesiti, pa ostaviti ponovo testo da nadodje. Narasle jufke razvuci oklagijom i premazati omeksalim margarinom.

Posuti suvim grozdjem i seckanim kajsijama, a zatim uviti u duze i tanje rolate . Prekrstiti rolate u pletenicu .Od gore ukrasiti po zelji a mozete i ostaviti samo tako,Ovo ima sare jer je modla takva u kojoj je pecena. Staviti u podmazan pleh ili modlu. Premazati ih umucenim jajetom I peci u zagrejanoj rerni.Podelite recept sa prijateljima na fb mozda nekom zatreba.

šalša UMAK =za sve vrste testenina,za pice, za meso sa rostilja,za pomfrit........

3 kg zrelog paradajza (mesnatih)
500 g sitno nacjeckanog crvenog luka
10 češnjeva bijelog luka
origano
peršin
celer
bosiljka
1 kasika soli
2-3 kasike šećera
biber (po želji)
1 dcl ulje za prženje
1.

paradajze oprati, uroniti u kipuću vodu pa u hladnu uroniti i oguliti.
2.
Sjemenke i tekućinu ocijediti a meso izrezati na kockice.
3.
Luk izrezati i popržiti na ulju da postane staklasto.

4.
Dodati paradajz, promiješati i kuhati na laganoj vatri dok se paradajzi ne raskuhaju,
5.
Dodati začine po vlastitom ukusu. Osobito pripaziti na šećer i sol jer ovise o slasti paradajza
6.
Kratko nakon dodavanja začina prokuhati i nalijevati u bočice.
7.
Ukoliko bočice nisu zatovorene hermetičkim čepom pa prohlađenu šalšu valja uliti u grlo bočice maslinovog ulja kako bi se produžio vijek trajanja šalše.

Otvorenu šalšu obavezno držati u hladnjaku.
šalšom možete začiniti odreske mesa s roštilja ili kuhano meso. Tjestenina svih vrsta i pizze svih vrsta a deca je obozavaju i uz pomfrit ja licno najvise uz spagete .Podelite recept sa prijateljima na fb mozda nekom zatreba-Recept za jeger Zimnicu mnogo jednostavniju od ajvara imate OVDE
.Recept za papriku punjenu kupusom imate OVDE.Recept za starinski ajvar imate OVDE,RECEPT ZA NAJBOLJI PRESOLAC ZA KRASTAVCE KOJI SE NIKAD NE POKVARE IMATE OVDE.Recept za punjene krastavce imate OVDE.Recept za papriku u pavlaci imate OVDE.Recept za krastvace ukiseljenje sa hlebom imate OVDE

Mafini za par minuta-klinci su ludi za njima -LAVA MAFINI

Veoma prost recept za pravljenje i gotov za desetak minuta. 120 gr secera,180 gr brasna i 4 jajeta umutiti. Istopiti jedan margatin zajedno sa 200 gr cokolade za kuvanje.

To sipati u prvu smesu i sjedinjiti. Sipati u kalupe, peci 7 minuta na 200 stepeni. Voditi racuna o vremenu pecenja, i ako vam deluje presno ili nedovoljno peceno, izvadite ga iz rerne, jer mafin je gotov.Podelite recept sa prijateljima na fb mozda nekom zatreba.

Kolac bez jaja i mleka-jednostavno i jeftino

kolac medeno srce
2- case brasna ( casa 200ml )
1/2 case secera
2-3 kasike kakaa
1 kasika cimeta
1 prasak za pecivo
1 1/2 casa mlake vode
3 kasike dzema od kajsije
100 gr cokolade za kuvanje
Zagrejati rernu na 180c.

Smuckati zajedno brasno, prasak za pecivo, kakao,cimet, secer i vodu pa peci 15-20 min. Vruc kolac premazati sa dzemom pa ostaviti da se ohladi. Rastopiti cokoladu sa 4 kasike ulje, pa preliti glazuru preko kolaca i ostaviti u frizider da se stegne!Podelite recept sa prijateljima na fb mozda nekom zatreba.

Rolat sa eurokremom da obradujete klince

Za koru vam je potrebno
8 belanaca,100gr secera, 3 kasike brasna,3 kasike prezli,4 kasike eurokrema .Za fil: 2 dl vode,350 gr secera,100gr kakaka,,100gr cokolade,8 zumanaca i 250 gr margarina.
Ulupati belanca sa secerom,dodati brasno,prezle i eurokrem,pa sve dobro promesati.uliti u pleh,oblozen papirom za pecenje i peci u rerni na 180 c.Pecenu koru uviti u krpu i ostaviti da se ohladi. U medjuvremenu napraviti fil tako da zagrejemo vodu dodamo secer, kakao i cokoladu ,mesati dok se ne otopi i pustiti da provri.Potom skinuti sa vatre i na pari kuvati zumanca sa preostalim secerom,dok se ne zgusne,ohladiti.

Umutiti margarin,sjedinjiti sa zumancima,pa sa delom fila od cokolade i dobro sve sjedinjiti. Koru premazati filom i saviti u rolat.Rolat po zelji mozete ukrasiti i slagom ,mozete izliti i glazuru a mozete jednostavno premazati filom.Podelite recept sa prijateljima na fb mozda nekom zatreba.

Kasandrica

KORA 1:
4 bjelanjka
10 dkg šećera
10 dkg kokosa
2 žlice brašna
KORA 2:
4 bjelanjka
10 dkg šećera
10 dkg ribane čokolade
2 žlice brašna
KORA 3:
4 bjelanjka
10 dkg šećera
10 dkg mljevenih lješnjaka ili oraha
2 žlice brašna
FIL:
12 žumanjaka
25 dkg šećera
4 pudinga od vanilije
1 l mlijeka
25 dkg margarina
10 dkg istopljene čokolade
10 dkg lješnjaka ili oraha
ukrasiti po želji

KORA 1 SA KOKOSOM 1. Izradite čvrsti snijeg od bjelanjaka, polako dodavajući šećer. 2. Kuhačom umiješajte kokos i brašno, sve sjediniti. 3. Pecite na 200 stupnjeva po 15 minuta. biskvit-od-kokosa KORA 2 SA ČOKOLADOM 1. Izradite čvrsti snijeg od bjelanjaka, polako dodavajući šećer. 2. Umiješajte ribanu čokoladu i brašno. sa-cokoladom 3. Pecite na 200 stupnjeva po 15 minuta. KORA 3 SA LJEŠNJACIMA 1. Izradite čvrsti snijeg od bjelanjaka, polako dodavajući šećer. 2. Kuhačom umiješajte mljevene lješnjake ili orahe, i brašno. 3. Pecite na 200 stupnjeva po 15 minuta. sa-orasima TROSTRUKI FIL 1. Izradite žumanjke, šećer, pudinge od vanilije sa malo mlijeka. puding-i-zumanci 2. Ostatak mlijeka stavite zakuhati. 3. Kada mlijeko zakuha, ubacite izmiješane žumanjke. 4. Nakon što se sve skuha, ostavite da se ohladi. skuhana-krema 5. U hladan fil umiješajte margarin. zumanci-i-margarin 6. Podjelite na tri dijela. 7.prvi deo ostavite tako 8. U drugi dio dodajte istopljenu čokoladu.9. U treći dio dodajte lješnjake ili orahe. krema-sa-ljesnjacima PREMAZIVANJE KASANDRE 1. kora 1 – zuti fil dno 2. kora 2 – fil sa čokoladom sredina 3. kora 3 – fil sa lješnjacima ili orasima vrh 4. ukrasiti po želji.Podelite recept sa prijateljima na fb mozda nekom zatreba ideja za rodjendan.

Mramorni vocni hlebcic

4 jajeta
150 g šećera
2 dl kiselog mleka
1 dl ulja
1 kesica praška za pecivo
1 kašika kakaoa
300 g mekog brašna
šećer u prahu za posipanje
prezle za posipanje pleha


300G visanja ili malina

Pripema: 1. Jaja dobro ulupati sa šećerom, a zatim postepeno dodavati kiselo mleko, ulje i brašno pomešano sa praškom za pecivo. 2. Sve lepo sjediniti i smesu podeliti na dva dela, te u jedan dodati kašiku kakaoa. 3. Duguljast kalup podmazati i posuti prezlama ili brašnom. 4. Zatim prvo uliti žuti deo testa, pa preko rasporediti višnje ili maline  i na kraju  uliti testo sa kakaom. 5. Peći u zagrejanoj rerni na 200°C oko 30 minuta. 6. Gotov kolač ostaviti da se ohladi, pa ga posuti šećerom u prahu i iseći ga na šnite.Podelite recept sa prijateljima na fb mozda nekom zatreba.

POSNA LISNATA pogaca

  • 1 dl mlake vode
  • 1 dl ulja
  • 300 gr brasna
  • 1/2 svezeg kvasca
  • 1 kasicica soli
  • malo secera za kvasac
  • po potrebi posni krem margarin


U mlaku vodu dodati malo secera i staviti kvasac da nadodje. Zatim dodati ostale sastojke i brasno postepeno dodavati i umesiti srednje tvrdo testo da se ne lepi za ruke.Ostaviti 10 minuta pa razviti oklagijom krug koji premazemo margarinom i preklopimo kao lisnato testo.To isto ponoviti joj jednom, a zatim staviti pogacu u podmascen pleh i dok se rerna zagreje na 250 stepeni neka kisne.Pre stavljanja u rernu premazem je hladnom vodom i pecem u rerni dok ne porumeni.Toplu pogacu izvadim iz pleha malo premazem vodom i uvijem u cistu krpu i ostavim desetak minuta da odstoji pre sluzenja.Podelite recept sa prijateljima na fb vreme je posta .Recepte za najlepsa posna jela imate OVDE.
Recepte za najlepse posne kolace imate OVDE.Recepte za najlepsa posna predjela imate OVDE

Pekmez od zove i jagoda verovali ili ne preukusan - strawberry jam and elderberry



1 kg očišćenih jagoda
5 cvijetova bazge -zove
75 dkg šećera
1 limun-sok
1 želatin

Očistiti jagode, narezati ih na komade,dodati šećer, i staviti na kuvanje.zmiješati  želatin sa  2 kasike šećera i raditi po uputstvu na vrećici.
Dodati sok jednog limuna i cvjetiće bazge


.Kada zavri kuvati još 3-5 minuta uz povremeno skidanje pjene.Vruće puniti u tople staklenke,zatvoriti ih i na 5 minuta okrenuti naopako.
Kad prođe tih 5 minuta vratiti staklenke u normalan položaj.Podelite recept sa prijateljima mozda nekom zatreba.Puno recepata imam na blogu i od jagoda i od zove.RECEPT ZA LIKER OD JAGODA I ZOVE IMATE OVDE-Recept za dzem bez hemije po starinski imate OVDE

Recept za liker od iste kombinacije jagoda i zove imate OVDE
Recept za liker od zove imate kad kliknete OVDE
Recept za sok od zove i narandze takozvana sokata .jer je ista kao fanta sokata se nalazi OVDE
Brzi dzem od jagoda 4 minute imate OVDE.Puno je jos recepata ali sam ovde izdvojila ove.Recept za domacu sokatu imate OVDE
Recept za strudlu sa korama za pitu imate OVDE
Recepte i video recepte kako da sami napravite slatki sto za decije rodjendane imate OVDE Recept za brzinsku tortu sa keksom i jogurtom koja se ne pece imate OVDE
Recept za domacu sokatu imate OVDE
Recept za najbolje i najlakse slatko bez hemije imate OVDE
Recept za sok od zove sa narandzom imate OVDE




svoj rad nam je poslala nasa Branka Babic i to u njenom izvodjenju izgleda kao na slici 2/

Jezici od mlevenog mesa i kuvanih jaja recept i postupak

Za recept ce vam trebati:
– mleveno meso(1/2 kg)
– crni luk, beli luk,
– 1 parce starog hleba,
– pola solje mleka.


– kuvana jaja( broj po zelji)
– senf,
– majonez,
– malo narendane salame (po zelji)
– persunov list,
– zacina po zelji,
– pola kasicice sode bikarbone
–  zrna bibera,
– malo izlomljenih spageta.

Stari hleb natopiti u mleko, crni i beli luk malo prodinstati, dodati sodu bikarbonu, pa dodati u masu sa mlekom i hlebom. Sve to dodati u mleveno meso, zaciniti po zelji . Otkidamo komad po komad mesa, potapkamo rukama, i stavljamo dve polutke jaja, koje su spojene. U jaja koja smo rasekli, stavicemo fil od sledecih sastojaka: zumanceta, malo rendane salame, senfa, majoneza i persunovog lista. Spojene polutke stavljamo u komad mesa koji smo potapkali rukama, i sad formiramo jezica! Bas kao na slici. Zrna bibera cemo staviti da budu oci, i nosic, a bodlje spagete koje smo iskidali da budu kratke. Peci u pecnici na 180 °c oko 20- tak minuta. Kao prilog mozemo obariti povrce kao na slici, ili jednostavno napraviti krompir pire. Spagete ili bodlje, se jedu, imaj lep ukus, hrskaju.. Jedna jako zanimljiva ideja, a iskusne domacice znaju da za ovo ne treba puno vremena, a lepo izgleda na trpezi.Podelite recept na svom fb mozda zatreba nekoj prijateljici.Uz jezice se kao dekoracija nalazi salata cvetic recept za nju imate OVDE

Socna baklava sa keksom i orasima

300g mlevenih oraha
200g mlevene plazme
750g tankih kora za pitu
250g putera
100g suvog groždja ide u original receptu ali ja nisam stavljala ovaj put
preliv
250ml vode
600g šećera
sok od jednog limuna

Prvo skuvati preliv. Kada se istopi šećer dodati sok od limuna i ostaviti da se hladi. Pomešati orahe, plazmu i groždje. U pleh staviti 2 kore i posuti malo smese sa orasima ,zatim redjati kore-po jednu i svaku posipati dok se sve ne utroši.Napravljen kolač iseći i preliti istopljenim puterom. Ispeći(da porumeni) u zagrejanoj rerni. Preliti vruću baklavu ohladjenim prelivom

Pogledajte i recept za najlepsu salatu sa pecenim paprikama

procitaj i ovaj recept