3 kg zrelog paradajza (mesnatih)
500 g sitno nacjeckanog crvenog luka
10 češnjeva bijelog luka
origano
peršin
celer
bosiljka
1 kasika soli
2-3 kasike šećera
biber (po želji)
1 dcl ulje za prženje
1.
paradajze oprati, uroniti u kipuću vodu pa u hladnu uroniti i oguliti.
2.
Sjemenke i tekućinu ocijediti a meso izrezati na kockice.
3.
Luk izrezati i popržiti na ulju da postane staklasto.
4.
Dodati paradajz, promiješati i kuhati na laganoj vatri dok se paradajzi ne raskuhaju,
5.
Dodati začine po vlastitom ukusu. Osobito pripaziti na šećer i sol jer ovise o slasti paradajza
6.
Kratko nakon dodavanja začina prokuhati i nalijevati u bočice.
7.
Ukoliko bočice nisu zatovorene hermetičkim čepom pa prohlađenu šalšu valja uliti u grlo bočice maslinovog ulja kako bi se produžio vijek trajanja šalše.
Otvorenu šalšu obavezno držati u hladnjaku.
šalšom možete začiniti odreske mesa s roštilja ili kuhano meso. Tjestenina svih vrsta i pizze svih vrsta a deca je obozavaju i uz pomfrit ja licno najvise uz spagete .Podelite recept sa prijateljima na fb mozda nekom zatreba-Recept za jeger Zimnicu mnogo jednostavniju od ajvara imate OVDE