POCETNA STRANA

Pogledaj i ovaj recept obavezno

POGLEDAJ RECEPT ZA PAPRIKU U PAVLACI NA BRZAKA

POGLEDAJTE KAKO SACUVATI MUSKATLE PREKO ZIME

ZAPRATITE KANAL DA PRATITE SLAVSKE RECEPTE

Podelite recept sa prijateljima

Translate ПРЕВОДАЧ Преведувач TŁUMACZ ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΗΣ

Obican rolat sa bananom

6 jaja
6 kašika šećera
6 kašika brašna
1 prašak za pecivo
1 kašika kakaoa
500 ml mlijeka
15 kašika brašna
10 kašika brašna
250 gr putera
1 vanilin šećer

Jaja i šećer umutiti, dodati brašno, prašak za pecivo i kakao. Ispeći koru od ovih sastojaka na umjerenoj vatri. Umutiti 1 dcl mlijeka sa 10 kašika brašna i 15 kašika šećera.Ovu masu sipati u kipuće mlijeko i kuvati. Kad je kuvano dodati vanilin šećer. Kremu ohladiti i dodati puter. Filovati koru i unutra staviti bananu.Ako vam je ostalo malo fila mozete ukrasiti okolo i sa njim.Saviti rolat i ostaviti da se stegne.

Suskavac


Kora 2 x 5 belanaca 150 gr. secera 130 gr. seckanih oraha 2 kasike vrhom pune , brasna Fil 10 zumanaca 150 gr. secera u prahu 250 gr. butera dekoracija 50 gr. sitno seckanih oraha i umucen slag po zelji
Ko ima veliki pleh moze i odjednom koru da pece ali da objedini sastojke ( znaci 10 belanaca, 300gr. secera 260 gr. oraha i onda savetujem samo 2 kasike brasna ). Pecenu isecite na tri jednaka dela. Belanca dobro umutite sa secerom, dodajte seckane orahe i brasno. Sipajte u pleh od pecnice koga ste predhodno oblozili sa pek papirom. Za po jednu koru ce vam biti dovoljno 55 minuta na 150 st. Tada su kore jako hrskave, a za nesto meksu varijantu pecite manje vremena. Cim je kora gotova, okrenite je na novi pek papir, malo sacekajte pa lagano skinite papir na kome se pekla, izmerite santimetrom duzinu i podelite na 1/3 i 2/3 koru. Izmutite sada belanca, secer i brasno za drugu koru pa isto ispecite i isecite. Za definitivnu hrskavost i suskavost pravite kore dan ranije nego sto cete da ih filujeteZa fil umutite 10 zumanaca sa 150 gr. prah secera i kuvajte na pari oko 30 minuta.Kada je fil dovoljno gust, sklonite sa vatre i ostavite fil da se ohladi. Tek kada je ohladjeno dodajte omeksali buter na sobnoj temperaturi. Sve zajedno promesajte i filujte kore. Od ovako isecenih kora imate dve “cele” i jednu iz “dva”dela. Prvo stavite celu koru filujte je filom, zatim spojite tu jednu iz dva dela, filujte, pa na kraju celu, ali tako da je okrenuta na neravnu stranu na dole, kako bi bilo lepse i ravnije da se fil stavi na gornju stranu torte.Tortu ostavite minimalno 24h da odmara u frizideru. Ona ostaje hrskava do kraja ali cete fino moci da isecete neravne ivice sutradan uz pomoc toplog noza, jer dekoraciju sa strane torta nema ( znaci par milimetara sa svake strane ) i na kraju dodajte sitno secene orahe odozgo na tortu ili kao ja slag.Ako koru pravite iz jedne kore, obavezno duze “susite” koru , negde izmedju 65 i 90 minuta, zavisno od jacine vase pecnice.

Lekovitost jorgovana -bol u plucima ,u ledjima,bronhitist i mnoge druge boljke.-caj i tinktura


Da biste smirili artritis, osteoartritis, bol u leđima, potrebno vam je 3 provcetale grane belog jorgovana, ulijte 0,5 litara proključale vode, ostavite 3 dana u frižideru, procedite i uzmite 1 kašiku 3 puta dnevno pola sata pre obroka 45 dana. Nakon 3 meseca pauze, ponovite proces. Pošto je period cvetanja jorgovana kratak, savetuje se da ga osušite za kako biste duže mogli da ga koristite. 

Bronhitis možete da lečite i tinkturom jorgovana. Napunite teglu cvetom jorgovana i ulijte votku do vrha. Držite 10 dana ja tamnom mestu na sobnoj temperaturi, a zatim svako veče rastvorite 30 ml u šolji vrućeg čaja. Pijte rastvor u malim gutljajima 3 dana. Čuvajte čvrsto zatvoreno.
 Čaj od jorgovana će vas osloboditi zubobolje. Potrebna vam je suva ili sveža grančica jorgovana sa 3-6 listova, ulijte 1 l vode, prokuvajte nekoliko minuta poklopljeno, procedite i za 5-10 minuta pa isperite usta.
Tinktura cvetova jorgovana koristi se za reumu, taloženje soli i suve pete. Suve cvetove sipajte u razmeri 1:10 sa alkoholom i držite 8-10 dana u zatvorenoj posudi, zatim uzimajte 30 kapi 2-3 puta dnevno i istovremeno stavljajte obloge na upaljeno mesto. Na proleće gusto napunite posudu cvetovima jorgovana i dopunite sa 40% votkom. Ostavite na 2 nedelje na toplom mestu. Ovu tinkuru možete da koristite za masažu zlobova ili, ukoliko ste prehlađeni, rastvorite 20-30 kapi u pola čaše vode.
 U narodnoj medicini, tinktura od jorgovana se koristi kada vam odzvanja u ušima, kašalj, bol u stomaku, dijareju i kao pomoć kada patite od kamena u bubregu. Uzmite 1 kašiku suvih cvetova i prelijte šoljom kipuće vode, procedite nakon 15-20 minuta pa popijte 3-4 puta dnevno.
Bol u plućima i grlu - Pomešajte u jednakoj meri suve listove jorgovana i cvetove kantariona. Napunite dve trećine tegle od litar i ulijte votku do kraja. Ostavite da odstoji nedelju dana. Uzimajte 2 kašike dnevno pre obroka.
 Kontraindikacije: Kada uvedete lečenje jorgovanom, morate da vodite računa jer još nije sigurno koliko oporavak traje. Poznato je, na primer, da je tinkruta cvetova jorgovana kontraindikovana kod amenoreje - dugog kašnjenja menstruacije kod žena. Iako se jorgovan koristi kod nekih upalnih bolesti bubrega, ne sme da se koristi kod hronične bubrežne insuficijencije. Znajte da su cvetovi jorgovana otrovni u velikim količinama i bolje je koristiti lišće i pupoljke. Pre svakog korišćenja posavetujte se sa lekarom.Vreme je jorgvana podelite recept sa prijateljima na fb mozda nekom bude od koristi .Kkako da sami kuci napravite rastvor koji koriste cvecari za divno bujanje biljaka imate OVDE

Posna ruska salata sa tunjevinom =predlog za posne slave i video recepti za najlepse posne salate za slave


Potrebno je
450g smrznute mesavine povrca za rusku salatu
400g posnog majoneza
2 kasike senfa
1 kasika balzamskog sirceta
2 konzerve tunjevine u komadicima
200g kiselih krastavcica( u kockicama)
vegeta
so
biber

Povrce obariti u posoljenoj vodi i ostaviti da se ocedi i ohladi.
 Majonez , senf i sirce izmesati. 
Obarenom povrcu dodati krastavcice i tunjevinu ocedjenu od ulja , povegetiti i pobiberiti. 
Preliti sa mesavinom majoneza pa sve dobro izmesati i ostaviti u frizideru pa servirati i ukrasiti po zelji.Podelite recept na fb vreme je posta mozda nekom zatreba.U postu imate i posne video recepte mozda vas interesuju 
Recepte za najlepsu POSNU SALATU za slave imate OVDE
Recept za posno jelo sa paprikom iz tursije i ajvarom .VIDEO  imate OVDE.
  Recept za POSNE Cupavce za par minuta koji se ne peku VIDEO imate OVDE













Za ljubitelje cokolade

Kore 6 jaja
5 kasika secera
3 kasike brasna
2 kasike kakao
1kasika ulja
ispeci ovakve dve kore

fil. 5 jaja 250 g secera u prahu 1 margarin i 250 grama cokolade Umutiti zumanca i 200 grama secera u prahu dodati otoplnjenu cokoladu i izmiksati zatim dodati margarin i sve uzmiksati posebno umutiti belenca i 50 grama secera u prahu i to polako dodati u cokoladni fil kasiku po kasiku Na prvu koru sipati fil i poklopiti je drugom ali ostaviti fila za premazivanje torte,na tortu mozete izliti glazuru obicnu kao ja a mozete je i premazati i slagom ,ukrasiti po zelji.Podelite recept sa prijateljima na fb mozda nekom zatreba recept.

Bakine gomboce sa sljivama

300 g kuvanog krompira
1 zumance
malo soli
nekoliko kasika ulja
oko 100 g ostrog brasna
Prezle :
po potrebi ulje
po zelji mrvice od starog hleba
sljive bilo koje vrste 

U ljusci skuvati krompir oljustiti ga i jos toplog ispasirati u pire. Dodati zumance, ulje i so i polako dodavati brasno da se umesi mekano, malo lepljivo testo. Ne treba da bude tvrdo testo jer ce knedle biti nabijene
 Spremiti sljive, oprati ih i prosusiti da budu suve. Pobrasnjenim rukama otkidati loptice testa, spljostiti u plocu, staviti sljivu na sredinu i rukama uvaljati da se dobije knedla.
U serpi zagrejati vodu do kljucanja, malo je posoliti i spustati gotove knedle da se kuvaju dok ne isplivaju na povrsinu.
 Na ulju proprziti prezle od starog hleba, Resetkastom kasikom vaditi knedle u vatrostalnu posudu, po dnu staviti malo prezli, sloziti kuvane knedle i posipati svaku prezlama i secerom po zelji. U zagrejanu rernu na 200 stepeni staviti posudu sa knedlama i ostaviti 5 minuta da se malo peku.

Sarena salata svega po 1 kg

Sastojci

5 kg povrća
1 kg paprika
1 kg kupusa
1 kg krastavčića
1 kg karfiola
1 kg zelenog paradajza, mrkve, crvenog luka
za preliti salatu
3 l vode
1 l sirće razblaženo 9%
9 kašika soli
9 kašika šećera
1 kom vinobran

Povrće oprati. Kupus izribati, papriku očistiti i isjeckati na rezance, krastavčiće i mrkvu isjeckati paradajz na kriške,luk (ja stavim cijele male glavice) može se isjeckati na rezance. Povrće staviti u veću plastičnu posudu i dobro ga izmiješati. Preliv prokuvati i vrelim preliti povrće. Pokriti čistom krpom i zamotati u ćebe. Ostaviti da stoji 24 sata, promiješati 2-3 puta u toku stajanja. Povrće pakovati u čiste tegle (ne zagrijane), može i u plastične burice , malo pritiskati da se složi i naliti tečnost u kojoj je stajalo. Povrće se mora pritisnuti da ne pliva po vodi, voda mora biti iznad povrća.Podelite recept sa prijateljima na fb mozda nekom zatreba.

Sveza paprika ,paradajz i luk-becarac-savrsen obrok



1. veca glavica crnog luka
2 cena belog luka
 700 gr svežih paprika
1 kg paradaiza
 2-3 kašike (zavisi od kiselosti paradaiza) šecera
 1 kom lovorov list
2.kašičice soli
1.kašičica mlevenog bibera
 1.kašičica vegete
2 kom jaja
1.supena kašika peršunovog lista
 1 dl ulja
ovo je sve kad pravim vecu kolicinu ,na slici je kolicina za dve osobe 
Paprike oprati, obrisati, očistiti od semena i peteljki i naseckati srednje krupno. Paradaiz oprati i očistiti od peteljki i usitniti seckanjem. Crni luk očistiti i sitno iseckati, pa propržiti staklasto na umerenoj temperaturi u zagrejanom ulju. Beli luk protisnuti kroz presu i dodati ga crnom luku da se kratko proprži, samo da pusti miris Isečene paprike dodati u beli luk i pojačati temperaturu, da se paprike prže, a ne da se kuvaju i pretvore u kašastu masu (treba da ostanu polučvrste, a pržene). Kada su paprike propržene, dodati paradaiz, šećer lovorov list, so i biber. Pržiti oko 15 - 20 minuta, pa dodati vegetu.U posebnu činijicu razbiti jaja i lagano umutiti viljuškom, ne treba da bude penasto. Posle 5 minuta u bećarac dotati umućena jaja, sipajući u mlazu, a istovremeno muteći viljuskom, da se jaja rasporede po celoj masi. Isključiti i dodati sitno naseckan peršunov list.

Rafaelo torta


Sastojci:
Za biskvit:
• 7 bjelanjaka
• 15 dkg šećera
• 7 dkg brašna
• prašak za pecivo
• vanilin šećer
• 15 dkg kokosa

Za kremu:
• 7 žumanjaka
• 2 vrećice pudinga od vanilije
• 7dcl mlijeka
• 10-13 dkg šećera (u prahu)
• 10 dkg maslaca
• 0,5 l vrhnja za šlag

Keksi:
• oko 12 komada petit keksa
• malo mlijeka pomiješanog sa 2-3 žlice maraskina (za umakanje keksa)
• 10-15 dkg kokosa za posipanje cijele torte
Priprema:
Biskvit:
Bjelanjke lupati u snijeg i polako dodavati šećer sa vanilijom.Dalje ulupati da bude čvrst snijeg.Prašak za pecivo pomiješati sa brašnom te dodati bjelanjcima,zatim dodati kokos te kuhačom izmješati.Nek je pećnica ugrijana na 170c.
Biskvit uliti u kalup (sa pekpapirom)promjera 27cm i peći 15 min(sasvim dovoljno,nek malo površina požuti).
Izvaditi te hladiti.Na tacnu postaviti hladan biskvit,ali s tim da GORNJU PEČENU STRANU na tacnu stavite prema dolje,tako da strana koja je bila dolje na tacni bude gore.
Krema:
Žutanjke promiješati sa pudingom i 2 dcl mlijeka.
Ostalo mlijeko staviti kuhati te primješati puding i kuhati dok se ne zgusne.Ohladiti.
Maslac istući sa šećerom i dodati u hladnu kremu,sjediniti.Posebno istući vrhnje za šlag i umiješati u kremu od pudinga.
Na biskvit staviti polovicu kreme.
Zatim poslagati petit kekse predhodno umakane u tekućinu mlijeka sa maraskinom.ja sam bez maraskina pravila i nije se osetilo da fali.
Preko keksa staviti ostalu kremu(i malo premazati okolo).
Obilno posuti kokosom i okolo na fil zalepiti secene jagode,odgore napraviti koju kuglicu i staviti jos koju jagodu sto se tice ukrasavanja pustite masti na volju staviti hladiti. Hladnu poslužiti.klik ovde na recept za rafaelo sa pudingom


Recept zA dzem od smokvi po starinski bez hemije


VIDEO RECEPT SE NALAZI OVDE 


Recept za dzem bez hemije po starinski imate OVDE

Grcki sladoled torta sa napolitankama/ ne pece se/-idealno osvezenje za letnje dane

Sastojci


1l mleka
200gr mlevenog keksa
200gr mlevenih napolitanki
2kesice zelatina
100gr slaga
8kasika secera
Staviti 700ml mleka sa secerom da prokuva…u 100ml mleka razmutiti zelatin…kada mleko prokuva, skloniti sa vatre i dodati zelatin i mesati dok se ne rastopi,Nakon nekih sat vremena mleko ce se zgusnuti.
slag umutiti sa preostalih 200ml mleka, i u slag dodati smesu sa mlekom…razraditi mikserom…podeliti na tri dela..jedan ostaje beo, u dr.dodalti mlevene napolitanke, treci sa mlevenim keksom.Posudu obloziti folijom ili kalup,redosled slaganja nije bitan,
Ja ga cesto obrnem.Ukrasiti po zelji,Na slici je prvo deo sa mlevenim keksom pa sa napolitankama pa beli deo,Podelite recept sa prijateljima na fb mozda nekom zatreba.Recept za najlepsu sladoled tortu koja se ne pece imate OVDE.Recept za najlepsu cokoladnu vocnu tortu koja se ne pece imate OVDE.
Recepte za 6 kremastih torti imate OVDE


Rodjendanska coko moko torta-najlepsa za rodjendane

9 jaja
9 kašika šećera
9 kašika neskvika
3 kašike ulja
9 kašika brašna
3 praška za pecivo

Za prvi fil:
1 kantica pavlake
300 g mlevenog plazma keksa
250 g šećera u prahu

Za drugi fil:
1/2 kg šlaga
4,5 dl kisele vode
Za prelivanje:
4 dl čokoladnog mleka
Za premazivanje:
2 kesice šlaga

Mutite 3 belanca sa 3 kašike šećera, dodajte jedno po jedno 3 žumanca, i dalje mutite pa dodajte 1 kašiku ulja i 3 velike kašike neskvika.3 kašike brašna pomešajte sa jednim praškom za pecivo pa dodajte u prethodnu smesu polako mešajući varjačom. Izlijte u podmazan pleh i pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni 15 minuta.Napravite 3 ovakve kore. Kada se ohlade kore svaku preliti čokoladnim mlekom.Za prvi fil umutite varjačom 1 kanticu pavlake sa 250 g prah šećera i 300 g mlevene plazme.Za drugi fil penasto umutite 1/2 kg šlaga sa 4,5 dl kisele vode.Ređajte koru, premažite je 1/3 prvog fila pa 1/3 drugog fila.Stavite drugu koru pa opet 1/3 prvog fila pa 1/3 drugog fila pa treću koru i 1/3 prvog pa 1/3 drugog fila. Od gore i sa strane celu tortu premažite sa još 2 penasto umućena šlaga.Ukrasite po želji.Podelite recept sa prijateljima na fb jer je torta izdasna i ima je dosta,mozda nekoj mami zatreba za rodjendan ideja.

Cufte

Potrebno nam je oko 500 gr mlevenog mesa ,manja glavica crnog luka, vegete,soli , mlevenog bibera, 1 jaje, parce starog hleba, brasna po potrebi ,persuna i ulje za pecenje.

Natopimo stari hleb u vodu, ocistimo crni luk i izblendiramo ili narendamo na rende. Mleveno meso stavimo u posudu, dodamo sve zacine, luk, jaje, hleb ( koji smo dobro iscedili iz vode ) i sitno iseckani persun. Rukom dobro izmesamo meso,da se svi sastojci sjedinje. Od smese otkidati parcad,formirati cufte ,uz obavezno koriscenje brasna ,kako se ruke ne bi lepile . Cufte prziti na zagrejanom ulju.Podelite recept na fb mozda zatreba nekoj domacici.Na slici se nalazi i slatki kupus recept za njega imate OVDE

Boranija -posna corbica ili lagani obrok za one na djeti

500 gr  boranije
1 glavica crnog luka ,sargarepica
0,5 dl ulja
po potrebi mlake vode
po ukusu Vegeta, beli luk, i paradajz sok

Boraniju ocistiti i iseci na komade. Na ulju proprziti iseckani luk i dodati opranu boraniju i iseckanu sargarepu Trebalo bi da je boranija vlazna da se ne zalepi za dno.
 Dodati vegetu i malo vode, samo da ogrezne , i na srednjoj temperaturi dinstati boraniju 30 minuta. Ako je mlada boranija, ona ce biti mekana i na kraju dodati sitno iseckan beli luk, mirodjiju i paradajz sok i sve jos malo prokrckat.
Recept za najlepsa posna jela imate OVDE

Pisingeri

Potrebno nam je : pakovanje oblatni, 400 gr margarina ( odnosno dva , jedan i po za fil, a ostatak za glazuru ),400 gr secera, 5 zumanaca, 200 gr cokolade i 100 gr margarina. Otopiti margarin, dodati secer i zumanca , prokuvati na slabijoj temperaturi i prohladiti. Veoma je bitno da se fil promesa s vremena na vreme . U hladan fil dodajte rastopljenu cokoladu i eurokrem, pa filujemo oblatne. Poslednju oblatnu ne filujete vec premazite glazurom.


Glazura se pravi na sledeci nacin : ostatak margarina rastopimo, dodamo 200 gr cokolade, 50ml ulja i kasilicu eurokrema. Prohladjenom smesom prelijemo oblatne.Podelite recept sa prijateljima na fb mozda nekom zatreba.

Pogledajte i recept za najlepsu salatu sa pecenim paprikama

procitaj i ovaj recept