Sastojci
5 kg povrća
1 kg paprika
1 kg kupusa
1 kg krastavčića
1 kg karfiola
1 kg zelenog paradajza, mrkve, crvenog luka
za preliti salatu
3 l vode
1 l sirće razblaženo 9%
9 kašika soli
9 kašika šećera
1 kom vinobran
Povrće oprati. Kupus izribati, papriku očistiti i isjeckati na rezance, krastavčiće i mrkvu isjeckati paradajz na kriške,luk (ja stavim cijele male glavice) može se isjeckati na rezance. Povrće staviti u veću plastičnu posudu i dobro ga izmiješati. Preliv prokuvati i vrelim preliti povrće. Pokriti čistom krpom i zamotati u ćebe. Ostaviti da stoji 24 sata, promiješati 2-3 puta u toku stajanja. Povrće pakovati u čiste tegle (ne zagrijane), može i u plastične burice , malo pritiskati da se složi i naliti tečnost u kojoj je stajalo. Povrće se mora pritisnuti da ne pliva po vodi, voda mora biti iznad povrća.Podelite recept sa prijateljima na fb mozda nekom zatreba.