POCETNA STRANA

Pogledaj i ovaj recept obavezno

POGLEDAJ RECEPT ZA PAPRIKU U PAVLACI NA BRZAKA

POGLEDAJTE KAKO SACUVATI MUSKATLE PREKO ZIME

ZAPRATITE KANAL DA PRATITE SLAVSKE RECEPTE

Podelite recept sa prijateljima

Translate ПРЕВОДАЧ Преведувач TŁUMACZ ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΗΣ

Musaka sa tikvicama-socna i ukusna

Kilogram tikvica oguliti iseći na kolutove i posoliti. 

Ostaviti da odstoje.  Očistiti dve do tti glavice crnog luka, šargarepe, iseći i dinstati na masti ili ulju. Šargarepu možete izrendati lakše i brže se izdinsta.
 U to dodati oko 700gr mlevenog mesa, začina i jedan češanj belog luka. Beli luk možete i sitno iseći ili narendati, kako volite. 

Meso mešati da ne zagori i dinstati oko desetak minuta, dok voda nestane. Nasečene tikvice poredjati u nauljen pleh, prekriti mesom, pa ponovo tikvice. Staviti u rernu malo da se peku pa izvaditi i preliti smesom od umućenih 4 jaja, pola litre mleka i pavlake. Začinite i vratite u rernu da se zapeče.

Brzinski kolac sa kiselom pavlakom -odusevice vas koliko je ukusan -deca ga smazu za tren oka


Potrebno je:
200 gr brašna
300 gr šećera
2 jaja
375 gr kisele pavlake
1 prašak za pecivo
prstohvat soli
100 gr čokoladne mrvice

Priprema se:
Rernu ugrejemo na 160 stepeni. Brašno pomešamo sa praškom za pecivo i soli dodamo pavlaku, jaja i šećer pa dobro pomešamo. Na kraju umešamo čokoladne mrvice da se ne rastope. Smesu sipamo u tepsiju (20x30 cm) obliženu papirom za pečenje i oko 30 minuta pečemo u ugrejanoj rerni. Kad se ohladilo možemo namazati čokoladu odgore ili pospemo sa prah šećerom.Podelite ovaj brzinski recept sa prijateljima na fb mozda nekom zatreba.Recept za deset vrsta starinskih kolaca imate OVDE 

Najmekaniji bakin kolac sa vocem kremom i sladoledom

3 jaja
12 kašika šećera
2 kesice vanil šećera
12 kašika ulja
12 kašika mleka
12 kašika brašna
1 kašičica sode bikarbone
narendana korica limuna

Odvojiti belanca od žumanaca. Umutiti čvrst sneg od belanaca. U njega dodati šećer i vanil šećer. Zatim dodati žumanca, pa ulje, mleko, brašno i sodu bikarbonu. Na kraju narendajte koricu limuna. Zagrejte kalup za galete, premažite ga uljem i kutlačom sipati masu u kalup. Peći dok ne porumene.Kad su gotove premazati ih kremom ili nutelom i sluziti uz sezonsko voce i sladoled.Podelite recept sa prijateljima na fb mozda nekom zatreba.

Domaci jaffa keks

Biskvit
4 jaja
4 kašike šećera
4 kašike brašna
Žele
350 ml cedjene pomorandže
3 kašike šećera
1 kesica želatina
Glazura
200 g čokolade za kuvanje

Umutiti biskvit od 4 jaja, 4 kašike brašna i 4 kašike šećera. Umutiti lepo i penasto. Ispeći na plehu od rerne obloženim papirom za pečenje. Tokom pečenja biskvit se malo podigne, posle pečenja spadne. Ohladiti, pa okruglom modlom obima 5 cm vaditi krugove. scedjenu pomorandžu procediti da nema mrvica, dodati 3 kašike šećera i rastopljeni želatin pripremljen prema uputstvu sa kesice. Razliti na pleh 24×34 cm, ili neki drugi slične površine, obložen papirom za pečenje. Paziti da je odabrani pleh ravan, da se ne desi da se žele slije samo na jednu stranu pleha. Kad se žele stegne par sati u frižideru, okruglom modlom obima 3 cm otisnuti krugove. Restlove izvaditi pa krugove pažljivo prebacivati na pripremljene biskvitne podloge.Desii se da par kružića pocepa prilikom vadjenja. Čokoladu otopiti na najnižoj temperaturi ili u mikrotalasnoj 10 minuta na 180 W, bez dodavanja ičega. Razmazati je u tankom sloju na masni papir, u površini 20×30 cm, na dva mesta. Kad se stegne, iz svake table vaditi krugove, istom ili malo većom modlom od one kojom je sečen biskvit. Modlu ugrejati pre otiskivanja krugova. Čokoladne krugove postaviti preko biskvita sa želeom i ugrejati odozgo, da se ocrta krug želea, i da se čokolada prilepi za keks. Ja nisam grejala zato i nema ono udubljenje.Ostaviti da se galzura stegne. Nema bas ono uzvisenje kao jafa ali ukus je bas slican.

Domaca teleca corba


Teletina bez kostiju
 Crni luk 1 komad
 Šargarepa 3 komada
 Celer 0,5 komada
grasak saka do dve
 Ulje
dva do tri krompirica
Peršun
1 kašika Pirinač
 2 kšike Vegeta
 So Biber u zrnu
Crni luk sitno iseckati, propržiti na vrelom ulju. Staviti pirinač, biber u zrnu i meso, kratko propržiti, začiniti vegetom,zatim dodati ostalo povrce naliti sa 1.5 litrom vode i kuvati dok meso ne omekša. Pred kraj posoliti.Podelite sa prijateljima na fb mozda nekom zatreba .

Vocna pita

Mrvicasta vocna pita
potrebno nam je 250 gr brasna, 125 gr margarina, 100 gr secera, jaje, pola praska za pecivo, vanil secer i malo soli. Za fil: 400 gr voca po zelji ( jagode, maline, kupine, visnje ) , 5 kasika secera u prahu, 3 kasike mlevenog keksa i rendana kora limuna.

U posudu sjedinjiti brasno i margarin, pa utrljati rukama da bi se dobila mrvicasta masa. Ubacite jaje, secer, so, vanil secer i prasak za pecivo , mesiti dlanovima dok se ne dobije glatko testo. Umesano testo upakovati u foliju i ostaviti u frizider. Pripremiti fil na sledeci nacin , voce sjedinjiti sa secerom, mlevenim keksom i rendanom limunom pa polako promesati. Odstojalo testo podeliti na dva dela ,jedan deo rastanjiti oklagijom i staviti u okruglu tepsiju. Preko podloge od testa naneti fil od voca, a preko testo koje je ostalo , narendamo. Peci u rerni dok ne porumeni. Pecenu pitu posuti prah secerom.POdelite recept sa prijateljima na fb mozda nekom zatreba.

Sarena strudla

Sastojci : kockica kvasca, 310 gr brasna ,100ml mleka,1 kasikica secera, 50gr secera u prahu, 60ml slatke pavlake, prstohvat soli, 50gr margarina, 2 zumanceta,vanil secer, rendana kora od pola limuna i jedno jaje za premazivanje testa.
U dublju posudu sjedinjiti mlako mleko s izmrvljenim kvascom, kasikicom secera i brasna ,dobro izmesati i ostaviti da nadodje. Posebno na tihoj vatri rastopiti slatku pavlaku, margarin i prstohvat soli. U vanglicu sipati polovinu brasna, dodati rastopljeni margarin,zumanca,nadosao kvasca,secer u prahu,vanil secer i rendanu koru limuna. Umesiti glatko testo , prekriti ga kuhinskom krpom i ostaviti da nadodje.
Za fil od oraha potrebno je 150 gr mlevenih oraha,50 gr secera,kasikica cimeta i 60 ml slatke pavlake.
U ciniji sjedinjiti mlevene orahe,secer,cimet i preliti toplom slatkom pavlakom, promesati.
Za fil od maka potrebno je 100 gr mlevenog maka, 25 gr secera i 60 gr slatke pavlake.
Slatku pavlaku ugrejati do tacke kljucanja pa preliti preko mesavine maka i secera, promesati.

Nadoslo testo istanjiti oklagijom . Polovinu testa premazati filom od maka,a drugu polovinu filom od oraha. Paralelne stranice urolati prema sredini kako bi se spojile. Pleh obloziti sa papirom i postaviti u njega oblikovanu strudlu sa zavrsecima okrenutim nadole. Strudlu premazati umucenim jajetom i peci u rerni.Podelite recept na svoj fb mozda nekom zatreba.

Pita sa prazilukom i sampinjonima

Potrebno nam je dva manja praziluka, 2 manje šargarepe, 400 gr sampinjona,100gr slanine, pakovanje lisnatog testa, 2 jajeta, so, biber i ulje. Praziluk očistiti i iseći na kolutove, šampinjona na listove i šargarepu na kolutove.

U tiganju na zagrejanom ulju sipati povrće, začini solju i biberom, dinstati. Potom i fil dodati malo proprzene slanine i jaje. Promešajte da bi se sastojci sjedinjili. Lisnato testo razvuci oklagijom. Njime obloziti posudu u kojoj ćemo peći pitu. Viljuskom izbockamo na par mesta a potom preko testa sipamo sadržaj iz tiganja. Drugi deo testa takodje razvuci, i seći za na trake koje ćemo rasporediti unakrsno preko fila. Oblikovanu mrežu premazemo zumancetom i peći u rerni oko pola sata.Podelite recept sa prijateljima na fb mozda nekom zatreba.

Pita sa lisnatim testom

Potrebno vam je: pakovanje lisnatog testa,250 gr sunkarice,250 gr trapista ,manji praziluk ili luk, 40 gr parmezana, 5 jaja i jos jedno za premazivanje i susam.

Jednu kocku lisnatog testa razvuci i obloziti njime nauljenu i posutu brasnom okruglu tepsiju. Preko testa rasporediti sunku ,pa sitno isecen praziluk,pokriti sirom,posuti parmezanom.Prekeo sira rasporediti pet jaja i postupak filovanja ponoviti ,dok se ne utrosi materijal. Preostalu kocku lisnatog testa rastanjiti ,oblikovati prema velicini tepsije i poloziti preko fila. Na sredini napraviti unakrsan zarez ili ti otvor Krajeve testa slepiti .premazati jajetom ,posuti susamom i peci u rerni,dok ne dobije zlatkastu boju.

Cvetak zanovetak pogaca

1/2 kvasca
4dl vode
1 kašika šećera
1 kašika soli
1dl ulja

brašna toliko da se umesi mekano testo a da se ne lepi za ruke. Priprema: Kvasac razmutiti u vodi sa šećerom, dodati malo brašna pa sve izmešati. Postepeno dodavati brašno i mešati. Kad se zgusne dodati 0, 5dl ulja i so pa nastaviti da dodavanjem brašna. Kad već testo ne može da se meša onda ga izmesiti rukom. Treba da vam je mekano testo a da se ne lepi za ruke. Na kraju dodati ostatak ulja, možda i nije potrebno sve, dodajte pola od preostalog i još malo prebacite testo al da ostane pouljeno. Poklopite krpom i ostavite 10ak miuta. Kad je testo odstajalo stavite ga na radnu površinu i napravite rolat koji isecete na 6-7 jednakih delova Gotove loptice slazite u tepsiju ili serpu okolo i jednu stavite u sredinu da lici na cvet Pleh sa kuglicama premažite jajetom. Stavite u rernu da odstoji 15minuta, da naraste.Cvetu treba otprilike 25 – 30 minuta da se ispeče.

Secerlema


Za beli patišpanj:
10 belanca 20 kašika šećera
2 kašike sirćeta 8 kašika griza
Za braon patišpanj: 8 jaja 8 kašika šećera 2 kašičice kakaoa
2 kašike brašna 2 kašike rendane čokolade
 Za fil: 100g slaga ili slatke pavlake
 10 žumanaca 10 kašika šećera
 2 margarina 400 g šećera u prahu 200 g crne čokolade
 1 čaša Moja kravica kisele pavlake
Za braon koru: Umutiti 4 belanca, dodati 4 kašike šećera, zatim žumanca i brašno, kakao i rendanu čokoladu. Peći u četvrtastom plehu, obloženom pek-papirom i peći na 180 C. Ispeći 2 kore. Za belu koru: Dobro umutiti 5 belanca, zatim postepeno dodati kašiku po kašiku šećera i na kraju kašiku sirćeta i 4 kašike griza. Peći na 150 C. Ispeći dve ovakve kore.Za fil: Dobro umutiti 10 žumanca sa 10 kašika šećera na pari. Kada se ohladi dodati 2 umućena margarina. Posebno umutiti 100 g šlag kremu i dodati u fil i na kraju moja kravica kiselu pavlaku i sjediniti sve lepo kašikom i dodati cokoladu filovati braon kora fil bela kora fil i tako redom dok se sve ne utrosi.Od gore slag ili po zelji

Gnjeca-gnjeceni pasulj -starinski zaboravljen recept


1kg pasulja(nebitna je vrsta,može i prebranac,kuruzar,šareni...)
3 luka(veća)
ulje(oko 1 do 2dcl),so,vegeta,crvena paprika

Pasulj skuvati da košuljica popuca.
Procjediti,a dio vode ostaviti.

Gnječiti gnječilicom za krompir i dodavati po malo vode da bi se dobila kremasta masa.
Posoliti i dodati sasvim malo vegete. 
Pripremiti zapršku.Luk isjeckati,sto sitnije Ulje zagrijati,dodati sjeckani luk i pržiti da postane staklast.Dodati crvenu papriku-isto stvar ukusa,ako volite crvenije,dodajte više,ako ste za blažu verziju-dodajte manje. 

Malo više od pola zaprške dodati u pasulj i dobro izmješati.Pasulj izručiti u posudu za serviranje i zagladiti kašikom da površina bude koliko-toliko ravna.Preko rasporediti ostatak zaprške.Odličan je i topao i hladan.možete skuvati dan ranije,a pred služenje izgnječiti i zapržiti.Podelite recept sa prijateljima na fb mozda nekom zatreba.Reecept za najlepsu posnu salatu za slave imate OVDE-Recept za najlepse POSNE kolace sa bananom za par minuta imate OVDE
Recepte za najlepsa posna jela imate OVDE

Domaca kisela paprika bez konzervansa-najbolji recept


5 kg paprike
 5 litara vode
7,5 dcl sirceta
8 dkg soli
15 dkg šećera
par komada belog luka izrezana 
PAPRIKU NA HLADNO IMATE OVDE


Paprike operite i razrežite na polovice ili kako vec zelite,mozete cak i cele.
 Vodu sa sircetom, šećerom, i soli prokuhajte.
 Kada prokuva ubacite polovice paprike i pustite da proključa.

 U oprane i zagrijane tegle poslažite polovice paprika, kada ih slažete možete dodati listiće bijelog luka između,i po koje zrno bibera po zelji odmah vruće zalijte smjesom. 
Zatvorite teglice utoplite ih cebetom i jastucima i čuvajte dok se ohlade, 48 sati.

 Spremite ih na prohladno i tamno mjesto, kada ih otvorite ako ih nećete brzo potrošiti, spremite ih u frizider, jer nemaju konzervansa.Podelite recept sa prijateljima na fb mozda nekom zatreba.Recept za zimnicu na hladno imate  OVDE-Recept za jeger Zimnicu mnogo jednostavniju od ajvara imate OVDE-.Recept za papriku u pavlaci imate OVDE
.Recept za papriku punjenu kupusom imate OVDE-Recept za salatu sa pecenim paprikama imate OVDE-Recept za najlepsu barenu papriku bez hemije imate OVDE-Recepta za punjene krastavce imate OVDE-Recept za jedan presolac na hladno za 3 vrste zimnice imate OVDE-Recept za punjeni luk imate OVDE-Recept za dzem od smokvi po starinski bez hemije imate OVDE







Slatki zapeceni palacinci


 Palacinke ispeci namazati kremom, urolati i poredjati u vatrostalnu posudu. 

Napraviti preliv od dva deci mleka, vanil šećera, dve kašike šećera i ksšika čokolade u prahu. Kada provri i istopi se šećer, preliti preko palačinka i zapeći u rerni.

Posna baklava



500 gr kora za baklavu
 250 gr mlevenih oraha i mlevene posne plazme po zelji
 4 kasike secera
4 kasike griza
2 dl ulja
 1 limun
1 kasicica praska za pecivo
 PRELIV: 600 gr secera 700 ml vode 2 kesice vanilin secera
Prvo skuvajte preliv od navedenih sastojaka zatim,Pomesajte mlevene orahe posni keks,secer,griz,prasak za pecivo sa malo soka od limuna. Jednu koru premazite uljem,odozgo stavite drugu koru i nju premazite uljem, stavite fil.Tako uradite sa svim korama.kora fil kora fil i tako dok ne utrosite sav materijal,Iseci po zelji i stavite u zagrejanu rernu na 220 stepeni. Preliv:Vodu i secer kuvajte na laganoj vatri 15 min,pred kraj dodajte ostatak soka od limuna i vanilin seder,pa hladnim sirupom prelijte vrucu baklavu.Podelite recept sa prijateljima vreme je posta mozda nekom zatreba.Recept za posno jelo sa paprikom iz tursije i ajvarom .VIDEO  imate OVDE.  Recept za POSNE Cupavce za par minuta koji se ne peku VIDEO imate OVDE

Pogledajte i recept za najlepsu salatu sa pecenim paprikama

procitaj i ovaj recept