POCETNA STRANA

Pogledaj i ovaj recept obavezno

POGLEDAJ RECEPT ZA PAPRIKU U PAVLACI NA BRZAKA

POGLEDAJTE KAKO SACUVATI MUSKATLE PREKO ZIME

ZAPRATITE KANAL DA PRATITE SLAVSKE RECEPTE

Podelite recept sa prijateljima

Translate ПРЕВОДАЧ Преведувач TŁUMACZ ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΗΣ

Vanilice sa belim vinom -POSNO-predlog za slave


450 g brašna
3 kasike šećera
1 vanilija šećer
1 prašak za pecivo 


1 dcl bijelog vina
2 dcl ulja
50 g brašna (za brašnjenje podloge)
za posipanje šećer u prahu
po želji marmelada


Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva. U veću posudu stavite brašno, obje vrste šećera i prašak za pecivo, sve dobro promiješajte. Zatim suhim sastojcima dodajte vino i ulje.
 Umijesite tijesto, možete koristiti i mikser.
 Tijesto mora biti mekano, kasnije kad budete valjali dobro pobrašnite podlogu i tijesto s gornje strane, da ga lakše razvaljajte.
 Ako odmah u startu umijesite tvrđe tijesto teže će se valjati. 
Tijesto podijelite na dva jednaka dijela, razvaljajte i izrezujte oblike po želji, ja pravim okrugle vi mozete s modlom po zelji.

 Keksiće slažite na papir za pečenje, ne morate praviti veliki razmak, jer se neće raširiti. Pecite ih oko 15 minuta, moraju ostati bijeli.Još tople keksiće uvaljajte u šećer u prahu,spajati pekmezom po zelji i spremite u limenu kutiju.Podelite recept na svoj fb mozda nekom prijatelju zatreba.Recepte za najlepsa posna jela imate OVDE.Reecept za najlepsu posnu salatu za slave imate OVDE-Recept za najlepse POSNE kolace sa bananom za par minuta imate OVDE
Recepte za najlepse posne kolace imate OVDE.Recepte za najlepsa posna predjela imate OVDERecept za posno jelo sa paprikom iz tursije i ajvarom .VIDEO  imate OVDE.  Recept za POSNE Cupavce za par minuta koji se ne peku VIDEO imate OVDE 


Breskvice =Starinski bakini kolaci

, Na trpezi nasih baka breskvice su bile uvek nezaobilazna poslastica,sto zbog njihovog izgleda sto zbog ukusa ,danas ih retko srecemo ali ih uvek sa zadovoljstvom pojedemo
1 kg brašna
8 jaja
2 čaše ulja 
2 čaše šećera 2 praška za pecivo
 korica limuna vanili šećer
 fil
 mrvice od ispečenih breskvica 
500 g marmelade po ukusu
 300 g oraha korica limuna  
3 vanili šećera, rum
Penasto umutiti jaja sa šećerom i vanili šećerom, dalje miješati uz dodavanje ulja, brašna i praška za pecivo.
Miješati dok se tijesto ne sjedini,  ostaviti sat, dva da odstojii tek onda peći male okruglice veličine oraha na temperaturi od 160°C.
Kad su breskvice pečene pustite ih da se ohlade i svaku malom kasikom izdubiti.
Kad to napravite, smjesu koju ste izbušili izmrvite sitno rukama, dodajte joj orahe, marmeladu, vanili šećer, koricu limuna , malo ruma
Sve dobro izmješajte i tom smjesom punite breskve koje poslije spojite.

Svaku breskvu uronite u boju za kolače j uvaljate u šećer.

Kakao kocke sa pekmezom-jeftino i brzo


Umutiti 250 gr šećera, 100 gr masti i dva cela jajeta.  Kada se sastojci dobro izmešaju, varjačom dodati dve kašike kakaa, 200 gr brašna, 2dcl mleka.

Dobro izmešati, dodati prašak za pecivo, nastaviti mešati polako. Pripremljenu smesu sipati u nauljen i brašnom posut, kalup. Kada je pečeno premazati pekmezom po zelji i ukusu i odgore glazuru od čokolade.Sluziti hladno.

Paradajz punjen iznutricama

Potrebno nam je : 6 do 8 komada paradajza, 500 gr pilece jetre, 250gr suve slanine, veca glavica crnog luka, 2 cena belog luka i 500gr testenine.

Sitno iseckati crni luk, beli luk, pilecu jetru i slaninu. Izdinstati na malo masnoce slaninu, crni i beli luk. Kada luk postane staklast dodati pilecu jetru, zacine po zelji i dinstati. U medjuvremenu oprati paradajz, odseci vrhove, kapice, izdubiti kasikicom paradajz. Sadrzinu paradajza koju smo izvadili staviti u dinstanu jetru. U medjuvremenu skuvati testeninu. U podmazan pleh sipati testeninu. Paradajz puniti sa jetrom i slagati ga na testeninu ( utisnuti ga u testeninu). Kada se poredja kapice staviti na paradajz. Ako vam ostane fila, sravite ga na testeninu. Poklopiti posudu i peci u rerni.Podelite recept sa prijateljima na fb mozda nekom zatreba.

Starinska Sladoled torta -osvezenje za tople dane


Za koru je potrebno
 9 belanaca,
 300gr šećera,
2kaš brašna i 1 kašika sirćeta.
 Umutiti belanca u čvrst sneg, postepeno dodavati šećer i mutiti dok se sav ne rastopi.
 Umešati sirće, a na kraju brašno.
Pleh u kome ćemo peći kore obložiti papirom, sipati smesu i peći u zagrejanoj rerni oko 10 minuta. Zstim smanjiti temperaturu i peći još 15 minuta.
 Ohladjenu koru preseći na tri dela.
Za fil nam je potrebno : 9 žumanca, 21kašika šećera, 250 gr margarina, puding od vanile, puding od čokolade. Umutiti žumanca sa 9 kašika šećera i skuvati na pari.
 Umutiti penasto margarin i spojiti sa Ohladjenom kremom.
 Skuvati posebno puding od vanile i čokolade kao što piše na kesici.
Krem od žumanaca i margarina podeliti na dva dela.
U jedan staviti puding od vanile, u drugi od čokolade.Na tacnu za posluživanje staviti jednu koru, te ptemazati žutim filom, prekriti dtugpm korom pa braon fil.
 Odgore staviti treću koru. Tortu premazati šlagom i ukrasiti
.Recept za najlepsu sladoled tortu koja se ne pece imate OVDE.Recept za najlepsu cokoladnu vocnu tortu koja se ne pece imate OVDE.
Recepte za 6 kremastih torti imate OVDE

Posne kiflice sa kiselom vodom


500gr. kisele vode staviti u posudu da se malo ugreje,dodati kockicu kvasca,3kašike šećera,i ostaviti da malo naraste.Zatim dodati šolju ulja (šolja za čaj) i brašna oko 1kg da se zamesi glatko testo.
Podeliti na 12 loptica.Svaku rastanjiti malo i premazati margarinom.6 kora sloziti jednu na drugu i rastanjiti što tanje


Iseći na trouglove i urolati.Sloziti u pleh i ostaviti da narastu,premažite posnim majonezom,
Peći ih da porumene.Podelite recept sa prijateljima na fb mozda nekom zatreba vreme je posta.Recepte za najlepsa posna jela imate OVDE.Reecept za najlepsu posnu salatu za slave imate OVDE-Recept za najlepse POSNE kolace sa bananom za par minuta imate OVDE
Recepte za najlepse posne kolace imate OVDE.Recepte za najlepsa posna predjela imate OVDERecept za posno jelo sa paprikom iz tursije i ajvarom .VIDEO  imate OVDE.  Recept za POSNE Cupavce za par minuta koji se ne peku VIDEO imate OVDE 


Obicna brza plazma torta ne pece se

1 kom (250 gr) margarina
2 kutije (600 gr) mlevenog plazma keksa
200 gr  šećera u prahu
4 jaja
150 gr  mlevenih lešnika
2 dl gaziranog soka od pomorandže (Fanta)
po želji slatke pavlake (šlag)

U jednu veliki činiju umešati sve sastojke pa polako dolivajte Fantu Mešajte rukama dok se svi sastojci dobro ne sjedine i po potrebi dodati još soka (Treba biti gusta masa, a opet ne pregusta i nikako ne presuva…tako da je možete fino oblikovati oko 2 dc fante tj jedna casa Na okrugli kalup ili koji god rasporedite masu. možete praviti razne oblike Umutiti slatke pavlake koliko vam je volja pa premazati preko torte! Po zelji mozete dodati i zele bombone u tortu,ja tako nekad uradim.Podelite recept mozda nekoj domacici pocetnici zatreba.Recept za najlepsu sladoled tortu koja se ne pece imate OVDE.Recept za najlepsu cokoladnu vocnu tortu koja se ne pece imate OVDE.
Recepte za 6 kremastih torti imate OVDE

Carska pita iz kalupa

300g Brašno
180ml Mleko
2 komada Jaja
1 kesica Prašak za pecivo
1 kafena kašičica Soli
200g Sira
200g Šunke
4 komada Kiselih krastavčića
3 komada paprike
Umutiti jaja mikserom, dodati ulje.
Preko te smese dodati sir i izgnječiti ga viljuškom.
Nastaviti miksanje.
Dodati brašno i prašak za pecivo.
Sipati mleko.


Posoliti

Sitno iseckati šunku, kisele krastavčiće I papriku. Ubaciti šunku u testo, a kisele krastavčiće I papriku Sve dobro promešajte.Smesu sipajte kašikom postepeno u kalupe ,moze i kalup za mafine ako nemate ove malene silikonske(bolje je kašikom jer je nezgodno izliti odjednom). Po želji posuti susamom. Zagrejte rernu na 200Ci pecite 15-20 minuta, kada vidite da su lepo porumenele proverite nožićem ili čačkalicom da testo nije živo. Ako je pečeno, izvadite iz rerne. Podelite recept sa prijateljima na fb mozda nekom zatreba.

Srce torta-za voljenu osobu -za dan zaljubljenih

tamni biskvit
4 jaja
10 dag šećera u prahu
6 dag brašna
6 dag oraha
1 prašak za pecivo
svijetli biskvit
2 jaja
4 dag brašna
4 dag šećera
1 kasika  ulja
nadjev
2 jaja
14 dag šećera u prahu
14 dag maslaca
2 kasike ruma
ukras
4 dl slatke pavlake
1 vanilin šećer
šećera po želji
učvrščivać za šlag

Za tamni biskvit istucite 4 bjelanjka dok ne dobijete čvrst snijeg.Miksajte i dodavajte kasiku po kasiku šećera u prahu i jedan po jedan žumanjak.Lagano miješajući varjacom dodavajte 6 dag mljevenih oraha i 6 dag brašna s praškom za pecivo.Stavite u namazani kalup za torte u obliku srca i pecite u zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva oko 30 minuta.Ohlađeni tamni biskvit vodoravno prerežite po sredini na dva dijela.Za svijetli biskvit postupak ponovite kao i za tamni ali ga ne režite.Poprskajte polovicu tamnog biskvita mlijekom i rumom i premažite polovicom nadjeva.Poklopite svijetlim biskvitom, poprskajte ga mlijekom i rumom, premažite preostalim nadjevom i poklopite drugom polovicom tamnog biskvita.Cijelu tortu premažite pripremljenom smjesom za ukrašavanje i ukrasite po želji.. NADJEV:Na pari miksajte 2 jaja i šećer u prahu dok se smjesa ne zgusne.U ohlađenu smjesu dodajte pjenasto izmješan maslac i 2 kasike ruma. UKRAS:Istucite 4 dl slatke pavlake i dodajte šećer po želji, 1 vanilin šećer i učvrščivać za šlag i sve dobro izmješajte.

Medene vanilice

250 gr. margarina ili putera

pola kesice prasak za pecivo
1 kom. jaje
4 kasike meda
4 kasike secera
500-600 gr. brasna
jos:
po potrebi Pekmeza od šljiva ili od kajsije
po potrebi secera u prahu
U posudu za mucenje,stavite na kockce iseceni omeksali puter (margarin) i secer.

Mutite mikserom dok masa postane penasta.


Dodajte jaje celo vreme miksajuci,pa kad se sajedini,dodajte med.Miksajte dok se sve lepo poveze.Na kraju dodajte pecivo te dodavajte po malo brasna.Zamesite testo rukom,dodavajuci brasna po potrebi,dok dobijete kompaknu masu.Gotovo testo,zavite u celofan,te stavite u hladnjak na 30 minuta.Nakon hladjenja,prebacite testo na nabrasnjeni radni sto.Sa valjkom istanite testo debelo jedan prst.Sa okruglom modlom vadite krugove od testa te redjajte u pleh oblozen pek papirom.Redjajte na rastojanje.Ostatak testa premesite,te vadite krugove dok potrosite svo testo.Stavite peci vanilice u predhodno zagrejanoj pecnici na 180 stepeni 15 minuta.Pazite trebaju ostat bele na povrsini,tako da odredite sami kolko vremena cete hi peci.Mozda bude manje ili vise,zavisi od pecnice.Pecene vanilice,ostavite neka se blago prohlade,te hi lepite pekmezom,pa obilato uvaljati u secer u prah.

Vanilice cuvajte u posudu sa poklopcem.Podelite recept sa prijateljima na fb mozda nekom zatreba.

Medenica

50 g meda
150 g šećera
30 g maslaca ili margarina
8 kasika mleka mleka
500 g brašna
2 jaja
1 kasicica soda-bikarbone ili kupite gotove kore nisu skupe a fino su mekane
fil
800 ml mlijeka
4 kasike  griza
1 kasika gustina
100 g šećera u prahu
250 g maslaca ili margarina
Na laganoj vatri otopite med, šećer i maslac. Smjesu pomiješajte s brašnom kojem ste dodali sodu b. i jaja. Izradite glatko tijesto. Tijesto podijelite na 3 dela i svaki deo razvaljajte te ispecite na obrnutoj strani lima na 150 stupnjeva oko 10 minuta. Za fil stavite mlijeko da ukuva. Ukuvajte griz i gustin u mlijeko. Pustite da se ohladi. U hladno umiksajte šećer u prahu i margarin. Pripremljenom kremom punite kore. Kolač mora malo odstajati kako bi kore upile kremu i kolač postao mekan,prelijte pitu čokoladnom glazurom.

Veliki petak najtužniji dan za Hrišćane

Veliki petak najtužniji dan za Hrišćane ,ne slavimo,ne pevamo ....ćutimo ,sestre i braćo , bolom Hristovim ,opraštajmo krvlju njegovom koju je prolio za naše spasenje.
Pravoslavni hrišćani obeležavaju Veliki petak u znak sećanja na dan kada je Isus Hrist raspet na krstu na Golgoti. Smatra se najtužnijim danom hrišćanstva i na taj dan se ne služi liturgija u crkvama, osim ako se poklopi sa Blagovestima.Takođe, od Velikog četvrtka do Vaskrsa ne oglašavaju se zvona na crkvama, jer su ona u pravoslavnoj crkvi znak radosti. Na Veliki petak se u hramovima iznosi plaštanica na posebno ukrašen sto koji simboliše grob Hristov, ispred oltara. U nekim našim krajevima, običaj je da se vernici posle celivanja plaštanice, provlače ispod stola na koji je položena plaštanica. Po narodnom verovanju prilikom provlačenja, treba se pomoliti Bogu i pomisliti neku lepu želju, i ta želja će biti ispunjena.
Za hrišćane ovo je dan velike žalosti, te se obeležava strogim postom, uzdržavanjem od bilo kakvog veselja i proslava, a takođe u narodnoj tradiciji je da se tog dana ne rade poslovi u polju i u kući. Jedino što se radi jeste farbanje uskršnjih jaja i to po pravilu crvenom bojom koja simboliše prolivenu krv Hristovu.Hristos je vaskrsenjem sjedinio zemaljski svet i raj, a u raj pre svih drugih primio pokajanog razbojnika, dajući svima nama nadu da naše življenje u pokajanju nije uzaludno. Ugledajući se na Hrista, na ovaj dan oprostimo onima koji su se o nas ogrešili, ako su se za to iskreno pokajali.

Ovoga dana, kao i na svako crveno slovo, strogo su zabranjeni radovi u kući. Međutim, u nekim krajevima Srbije ljudi veruju da se voće najbolje kalemi baš ovog dana jer se “primi sve što se tog dana nakalemi”.Podelite tekst sa prijateljima na fb mozda nekom zatreba.Sta se radi sa prvim ofarbanim jajetom cuvarkucom imate kad kliknete OVDE

Bliznakinje pitice-sa sirom i krompirom

Testo je isto samo je nadev drugaciji;jedna je sa sirom druga sa krompirom
500 g sira, a može i više ( po želji)
1 jaje
1 pavlaka
U posudu staviti sir i malo posoliti, dodati jaje i pavlaku
za pitice sa krompirom
malo vise od kilograma krompira
jedna veca glavica crvenog luka
so, biber,kasika-dvije milerama
Krompir oguliti,naribati ako pripremljen krompir prebaciti u cjediljku (ispod staviti drugu zdjelu da se voda cijedi), te dodati mu sitno, sitno isjeckan luk mileram, malo ulja, te zacine.
Tijesto
350 gr brašno
1 jaje
3 gr soli
150 ml vode
50 ml ulja

Pomješajte lagano sve ove sastojke i počnite da mijesite tijesto. Dodajte u tijesto samo polovinu ulja a drugu polovinu ostavite za kraj. Mijesite dvije do tri minute. Ovoliko kora moze da vam bude dovoljno za 6 bureka. Kada ste zamijesili tijesto dodajte malo ulja te umjesite tijesto u ulju. Razdvojite tijesto na 6 kuglica ili na 3 zavisno dali želite da razvlačite kora za 2 bureka odjednom ili sve posebno. Stavite loptice tijesta na tanjir te pokrijte sa providnom folijom. Ostavite da odstoji sat vremena na sobnoj temperaturi i sat vremena ili vise u frižideru. Tjesto moze da vam stoji i preko noći u frižideru, razvijati kore na pamučnom stoljnaku .Pospite stoljnak ili radnu površinu sa brašnom i odvojite jednu lopticu tijesta i počnite da razvijate na svoj način. Kada ste razvili samo malo možete početi izvlačiti sa rukama. Po korama sipajte fil u neke sa sirom u neke sa krompirom po zelji Pospite sa malo ulja, dve do 3 kašike, zavisno koliko volite masno te zamotajte kore lagano dižući stoljnak sa jedne i druge strane. Odsjecite rubove ako su previše prazni te umotajte lagano pitice.Stavite ih u tepsiju te premažite sa malo ulja te ostavite na sobnoj temperaturi samo 10 minuta pre pre pečenja. Zagrijte pećnicu na 250 stepeni i pecite 15 minuta zavisno od pećnice. Pred kraj pospite pite sa samo malo vruće vode u koju ste dodali samo kašikicu ili oko 8 maslaca. Vratite u pećnicu na samo jednu minuto da se zapeče.

Rolat sa krem bananicom


2dl kristal secera 2dl vode 100gr margarina 250gr mlj. keksa 1-2kasike kakaoa 100gr mlj. orasa 8kom krem bananica 2lista oblande
Rastopite secer u malo vode i stavite da prokljuca 2-3 minuta, pa dodajte margarin i mjesajte dok se potpuno ne otopi.Zatim dodajte mlj. keks, orase i kakao.Dobro promjesajte i sjedinite masu. Svaki list oblande zamotajte u vlaznu krpu i ostavite da omekani. Pripremljenu masu podjeliti na pola i namazite oblande.Uzduz poredajte krem bananice, pazljivo uvijte u rolat i ostavite da se suse.Podelite recept sa prijateljima mozda nekom zatreba,

Lesnik torta sa keksom-ne pece se -idealna za leto-slazi mazi smazi



potrebno je 4 pudinga od lesnika i mleko za njih dva pakovanja turskog keksa 500gr šlaga i jjedan margarin za kolace skuvati puding ko sto pise na kesici i ostaviti da se ohladi, u medjivremenu umutiti šlag i posebno margarin.u ohladjeni puding staviti margarin i sjedinjiti.Na tacnu redjati red keksa ,pa red pudinga i slaga ...i tako dok se ne utrosi materijal. Keks niposto ne umakati . od ostatka šlaga ukrasiti tortu i ukrasiti lesnicima ili ih samo narendati gore.
Ovo je inace recept za Seherezadu samo sto je razlika u pudingu.Podelite recept sa prijateljima na fb mozda nekom zatreba.Recept za najlepsu sladoled tortu koja se ne pece imate OVDE.Recept za najlepsu cokoladnu vocnu tortu koja se ne pece imate OVDE.
Recepte za 6 kremastih torti imate OVDE

Pogledajte i recept za najlepsu salatu sa pecenim paprikama

procitaj i ovaj recept