Prvi put kad sam cula dzem od paradajza nisam bas bila sigurna da ga zelim probati,medjutim slucajno sam ga kod kume probala sa palacincima i nisam imala pojma sta jedem mislila sam da je domaci od sipka .Tada sam odlucila da ga sama napravim.
6kg paradajza
3kg secera
6kesica vanil secera
200g suvog grozdja
Paradajz oprati i samleti na vodenici sto odvaja semenke i kozicu,onu koju inace koristite za mlevenje paradajza.
Sipati paradajz u vecu serpu i kuvati dok mu neispari tecnost.
Kad je tecnost isparila dodati secer,promesati i nastaviti sa kuvanjem.
Potrebno je cesto mesati jer dzem moze da zagori.
Kuvati dzem dok se secer u potpunosti neotopi i masa dobije na gustini.
Pred kraj kuvanja dodati vanil secer i suvo grozdje,promesati i prohladiti.Ja ovog puta nisam stavljala suvo grozdje ali u original receptu ide vi kako zelite lep je i sa i bez suvog grozdza
Kuvani i malo prohladjeni dzem sipati u zagrejane tegle i ostaviti malo da se uhvati korica.Hermeticki zatvoriti tegle i cuvati dzem preko cele godine na tamnom i hladnom mestu.Recept za najbolju zimnicu na hladno imate OVDE-Recept za jeger Zimnicu mnogo jednostavniju od ajvara imate OVDE
Recept za papriku punjenu kupusom imate OVDE.Recept za starinski ajvar imate OVDE,RECEPT ZA NAJBOLJI PRESOLAC ZA KRASTAVCE KOJI SE NIKAD NE POKVARE IMATE OVDE.Recept za punjene krastavce imate OVDE.Recept za papriku u pavlaci imate OVDE.Recept za krastvace ukiseljenje sa hlebom imate OVDE-Recept za dzem bez hemije po starinski imate OVDE
500 gr pileceg belog mesa 200 gr sira sunkarica 200 gr Meso oprati i osusiti,pa ga staviti u kesu za zamrzivac i istucite da bude sto tanje/
Istuceno meso stavite na radnu povrsinu pa ga dobro razvucite.Na njega stavite snite sunkarice i parce tanko secenog sira.Sve dobro zamotati, pomazuci se prstima da vam punjenje ne ispadne.Napunjene rolnice pricvrstiti cackalicama na donjem delu da vam se ne bi deformisale prilikom pecenja.ovako pripremljenu piletinu peci na rostilju uz stalno okretanje,
najbolji prilog uz ovo su krompirici.mozete peceno premazati pavlakom ako ste ljubitelj,mada je ukusno i bez toga MOZDA CE VAS INTERESOVATI RECEPT POHOVANI SIR IZ RERNE
Dijetni plan 3 jabuke na dan je osmislila američka nutricionistkinja Temi Flin. Naime, Temi je primetila da njeni klijenti koji pre obroka pojedu jednu jabuku, gube na težini bez promena navika u ishrani. Dalje je sledilo eksperimentisanje i pokušaj da se sličan metod primeni i kod drugih klijenata (onih što nisu jeli jabuke pre obroka). Rezultati su bili više nego dobri: Samo jedenjem jedne jabuke pre svakog obroka klijenti su gubili prosečno 1 kilogram nedeljno! Temi je sve ovo ohrabrilo i nastojala je da iz ove činjenice izvuče što više: kreirala je i pomoćni dijetni plan koji još više podstiče gubitak težine, plan koji je poznat kao Dijeta sa jabukama ili 3 jabuke dijeta.
Osnove Dijete sa jabukama
Ova dijeta podrazumeva konzumiranje jedne jabuke pre svakog glavnog obroka. Ideja je da vlakna kojima je jabuka bogata mogu lako zasititi čoveka i da će mu zato biti potrebno manje hrane za obrok a usput će mu smanjiti/ukloniti žudnju za slatkim.
Ostatak dijetnog plana jako podseća na South Beach dijetu - znači u pitanju je ishrana sa relativno malom količinom ugljenih hidrata i smanjenjem unosa zasićenih masnoća. Rafinisani šećeri su zabranjeni, a upotrebljavaju se samo namirnici sa niskim glikemičkim indeksom.
Preporučen broj obroka je 4 - 5 manjih obroka dnevno, baziranih na zdravoj hrani sa malo masnoća. Svaki obrok ili užina trebalo bi da sadrži i neki protein jer je dokazano da ovakva kombinacija smanjuje apetit i poboljšava gubitak težine.
Osobe koje su na ovoj dijeti se podstiču da uzimaju dosta voća i povrća i time smanje ukupan unos kalorja a da ne osećaju glad.
Preporučena hrana
Preporučuje se kombinacija lakog treninga sa tegovima i kardio treninga 3 - 4 puta nedeljno, minimum 30 minuta.
Zašto praktikovati ovu dijetu
Jedenje jedne jabuke pre početka obroka stvara osećaj sitosti i smanjuje mogućnost prejedanja.
Jabuke sadrže dijetna vlakna koja mogu pomoći u sniženju nivoa holesterola.
Jabuke sadrže flavonaide koji pomažu u sprečavanju srčanih bolesti i određenih vrsta raka.
Obroci su dobro balansirani sa nemasnim proteinima, složenim ugljenim hidratima, voćem i povrćem.
Veći unos proteina iz mršavog mesa smanjuje apetit i održava mišićnu masu za vreme držanja dijete.
Dijeta sa jabukama ohrabruje unos svežeg voća i povrća.
Laka je za praćenje - nema brojanja kalorija ili merenja.
UN dijeta
Striktno sprovođenje ove dijete dovodi pored skidanja kilograma i do promene metabolizma pa se izgubljeni kilogrami ne vraćaju. Dijeta traje 90 dana. Ako je potrebno oslabiti manje kilograma, dijeta se prekida ranije, ali tada NE dolazi do promene metabolizma.
UN dijeta uvek počinje proteinskim danom, zatim slede skrobni, ugljenohidratni dan, voćni dan, pa ponovo proteinski. REDOSLED DANA SE NE SME MENJATI.
Doručak
Svih 90 dana VOĆE. Jedu se po dve iste voćke ili šaka suvog voća (izbrojte 8 komada, biće dovoljno).
UN dijeta - Prvi dan - PROTEINSKI DAN
Ručak
• Meso, dinstano, bareno ili pečeno (u količini restoranske porcije, 2 - 3 parčeta ili oko 250 gr) ili 3 kuvana ili pečena jaja ili nešto od mlečnih proizvoda pa i soje.
• Hleb - parče integralnog hleba
• Salata - u neograničenim količinama sa maksimalno 1 kašikom ulja
• Supa - obavezna (bez rezanaca - 1 šolja / 3 dcl ) a ako se konzumiraju mlečni proizvodi onda supa nije obavezna već popijte šolju jogurta ili mleka.
NAPOMENA: Različite vrste proteina se ne mešaju u jednom obroku, a ni u danu.
Večera
Isto što i za ručak, ali pola mere od ručka, bez supe i BEZ HLEBA. Obavezno je da ako se meso jede za ručak jede se i za večeru, a ako su jaja za ručak, moraju biti i za večeru.
UN dijeta - Drugi dan - SKROBNI DAN
Ručak
• Pasulj, grašak, sočivo, pirinač, krompir - kuvano, jedino uz dodatak začina (so, vegeta, biber, kečap, kuvani paradajz) - pun tanjir
• Hleb - parče
• Salata
Večera
Isto kao i za ručak, ali pola mere. Večera je BEZ HLEBA
UN dijeta - Treći dan - DAN UGLJENIH HIDRATA
Ručak
Kuvana testenina uz dodatak začina - kečapa ili slično ili pica samo sa dodatkom kečapa ili slano pecivo u količini pice u piceriji (npr. 3 kifle)
Večera
Dva tanja parčeta torte ili 3 - 4 kolača ili 3 - 4 kugle sladoleda
Obavezno - 1 rebro čokolade za kuvanje
UN dijeta - Četvrti dan - VITAMINSKI (VOĆNI) DAN
Ručak i večera
Samo mešano voće - koliko se hoće.
Dodatne napomene
• Posle kruga od 7 x 4 dana, tj. 29 dana (tri puta u toku dijete) drži se "vodeni dan". Celog dana pije se samo voda;
• Obavezno posle vitaminskog, a ponekad i posle vodenog, nastavlja se sa proteinskim danom;
• Kafa i čaj se mogu piti, ali bez sećera. Sokove svesti na najmanju moguću meru;
• Obavezno je uzimati posle ručka 1 tabletu, koja sadrži dnevnu dozu vitamina i minerala;
• Pauza između obroka (minimalna - dakle, razmak može biti i veći ali nikako manji) prvog dana je 4 sata, a drugog i trećeg dana je 3 sata; za vreme vitaminskog dana pauza imeđu obroka je 2 sata;
• Posle 8 sati uveče nemojte ništa jesti.
Sve što je navedeno mora se jesti jer ima svoju ulogu u organizmu. Voće je obavezno za doručak, jer najbrže daje energiju, čokolada trećeg dana takođe, jer štiti organizam od moguće alergije.
Količine hrane su veće od uobičajenih, a namirnice podešene našim uslovima i podneblju. Mora se biti dosledan i uporan. Može se desiti da prvih deset dana ne dođe do gubitka kilograma, ali onda počne nagli gubitak i to čak 3 - 4 kilograma. Posle 90 dana dijete, još 90 dana za doručak se jede voće, dok se za ručak i večeru vraća na uobičajeni način ishrane. U tom periodu treba da se izgubi još 3 kg što je pokazatelj promene metabolizma. Ako se ne izgube, dijetu treba ponoviti, ali tek posle 3 meseca.
DIJETA SE NE SME PRODUŽAVATI VIŠE OD 90 DANA - JEDINO POSLE PAUZE OD 3 MESECA MOŽE SE SPROVESTI NOVIH 90 DANA DIJETE klik na recept za vendoksin kapi
Ocediti i pakovati u ciste suve staklene tegle, pomalo potiskivati da se dobro spakuje.
Vodu staviti da provri i u kipucu dodati so.
Ostaviti da se prohladi.
Toplim naliti tegle do ruba i zatvoriti metalnim zavrtnjima.
U siru posudu (serpu ili lonac) staviti tkaninu na dno , poredjati tegle i naliti mlakom vodom tako da poklopci budu van vode.
Staviti na sporet i sacekati da provri.
Od momenta vrenja meriti 25 minuta i podesiti temperaturu tako da voda sve to vreme lagano vri.
Po isteku 25 min. skloniti sa sporeta i ostaviti da se sve zajedno ohladi.
Ohladjene tegle izvaditi iz vode, osusiti krpom i ostaviti na mesto gde ce se cuvati.Podelite recept sa prijateljima na fb mozda nekom zatreba Recept za najbolju zimnicu na hladno imate OVDE-Recept za najlepsu barenu papriku bez hemije imate OVDE Jos puno mojih brzinskih video recepata imate OVDE
Recept za najlepsu salatu uz sve vrste pecenja sa pecenom paprikom imate OVDE
Jedna od glavnih odlika srpskog Pravoslavlja, za koju ne zna ostali hrišćanski svet, jeste krsna slava. Pre primanja hrišćanstva Srbi su bili mnogobožački narod.
Pored vrhovnog boga Peruna, koga su svi poštovali, svaki dom je imao i svoje domaće božanstvo. Po prirodi sentimentalni i vezani za domaće navike i običaje, u susretu sa hrišćanstvom, Srbi su se najteže odricali tih domaćih božanstava. Mudri i praktični Nemanjin sin, Sveti Sava, mnogobožačke kumire i idole, zamenio je velikim svetiteljima Crkve Hristove, koji postadoše zaštitnici i pomoćnici srpskih domova, crkava i manastira, porodica i plemena, sela i gradova, pa i čitavih pokrajina i oblasti. Tako je nastala krsna slava,
Crkva je, imajući u vidu praktične razloge, savetovala i preporučivala porodicama koje svetitelje da uzimaju za svoju krsnu slavu. Birani su veliki svetitelji koji se praznuju u jesen, zimu i proleće, kada je manje radova u njivi, pošto su Srbi bili narod koji se bavio zemljoradnjom i stočarstvom. Pojedine porodice, opet, birale su dan kada će se krstiti, i svetitelja koji se toga dana slavi, uzimale za svoju krsnu slavu.
Značaj slave, Slavljenje krsne slave je ostala jedina neprekinuta tradicija kod Srba od vremena pokrštavanja do danas. Mnogo je štošta promenjeno u narodnom životu i običajima, ali se slava sačuvala kao najveća svetinja našeg naroda. Srbin je slavio slavu u najslavnijim danima svoje istorije, ali isto tako i u toku petvekovnog robovanja pod Turcima.Slavljena je slava u vreme i nevreme - u ratu i izgnanstvu, u tamnici i bolnici, u žalosti i radosti, u bedi i siromaštvu isto kao u bogatstvu i izobilju. Naši vojnici su u jeku najžešćih bitaka u rovu lomili bajati vojniki hleb (tajin) pevali tropar svoje slave, palili komadić voštanice koji su od kuće poneli, molili se Bogu za pomoć i srećnije dane. Posle P svetskog rata u vreme neviđene bezbožničke i antiverske propagande, Srbi se nisu odricali svoje slave i, slobodno se može reći, da je krsna slava sačuvala pravoslavnu veru i tradiciju u našem narodu.
Kada jedan dom, jedna porodica, počinje da slavi krsnu slavu?Slava se prenosila i nastavljala sa kolena na koleno sa oca na sina tako, da se danas može lako zaključiti koje su porodice sa istim prezimenima od jednog pretka, samo po tome koju slavu slave. Ukoliko slave istu slavu onda su od istog pretka, ali su se tokom vremena i raseljavanja udaljile jedne od drugih, i postale nepoznate .
Kada otac predaje slavu sinovima? Ukoliko sinovi žive sa ocem u jednoj kući, onda svi zajedno slave slavu. Međutim, kada neko od sinova zasnuje svoju porodicu, oženi se i ne živi više sa ocem, on treba odmah da počne da u svom domu slavi krsnu slavu. Sasvim je pogrešno, što pojedini danas, ne slave, zgovarajući se: živ mi je otac i on slavi. Znači, čim neko živi zasebno i ima svoju porodicu, dužan je da slavi svoju slavu, jer je slava zaštitnik domaćeg ognjišta i pomoćnik u svakom radu, veliki Božiji blagoslov i zaštitnik svih ukućana, naročito dece.
Kako se prima krsna slava od oca? Prve godine, kada sin zasnuje samostalno domaćinstvo, on dolazi kod oca na slavu. Kad se kolač iseče, otac iz svoje desne ruke predaje sinu jednu četvrtinu kolača, poljube se, jedan drugom čestitaju slavu, a otac poželi sinu da sa svojom ženom i decom, budućim unucima i potomcima, dugo u zdravlju i dobrom raspoloženju slavi slavu. Sin nosi deo kolača kući, podeli ga sa svojom porodicom, a već naredne godine počinje redovno da slavi svoju krsnu slavu.
Pripreme za slavu. Na nekoliko dana pred slavu, u domu u kome se slavi počinju pripreme kako bi se slava što svečanije i dostojnije dočekala. Kuća se rasprema, čisti i sređuje. Ukućanima, deci naročito, kupuje se ponešto novo, od odela, da to "ponove" na dan slave. U kući vlada svečana atmosfera, vedro duhovno raspoloženje i radost u iščekivanju slave.
Svećenje vodice Po drevnoj i ustaljenoj praksi naše crkve, u vreme pred slavu sveštenik osvećuje vodicu u domovima koji slave. Za osvećenje vodice domaćica pripremi sledeće: jednu posudu (činiju) sa vodom, buket bosiljka, manju svećicu, kadionicu sa žarom ili briketom, tamjana i spisak ukućana u kući. Sve se to postavi na sto u sobi gde je slavska ikona, koja je na istočnom zidu sobe. Poželjno je da na obredu osvećenja vodice budu svi ukućani sa domaćinom. Zato sveštenik, bar na dan ranije, "zakazuje" vodicu, to jest, najavljuje domaćinu u koje vreme tačno dolazi, kako bi svi bili na okupu i molitvi. U selu se obično zna kad će u taj kraj naići sveštenik, pa se vodica ne "zakazuje". Kad se vodica osveti, svi ukućani se malo napiju ove osvećene vodice, a od ostatka se mesi slavski kolač. Ukoliko se vodica sveti na dan slave, zajedno sa rezanjem kolača, pošto se ukućani po malo napiju, ostatak se sipa za neku kalemljenu voćku, ili cveće u kući.
Zašto se osvećuje vodica u domovima za slavu i Vaskrs? Pored zajedničkih molitava i bogosluženja, koji se obavljaju u hramu, crkva je odredila da se dva puta u godini održavaju obredi i molitve u domovima vernika, za duhovni napredak svakoga doma. A to je sve vezano za dva velika i najsvečanija dana - za slavu i Vaskrs. Osvećenjem vodice i kropljenjem doma, blagodat Božija i sveti Duh ulaze u taj dom i njegove žitelje, i on im daje blagoslov i duhovnu snagu u njihovom sveukupnom životu i radu. Molitva se prinosi za napredak svih čeljadi u kući, i za pokoj duša umrlih srodnika.
Šta sve treba pripremiti za slavu? Za slavu je najvažnije spremiti sledeće: slavski kolač, kuvano žito, crno vino i sveću.
Slavski kolač. Na jedan dan uoči slave domaćica mesi slavski kolač. Kolač se mesi od čistog pšeničnog brašna. Testo se zakuvava sa vodom, i dodaje se malo bogojavljenske i osvećene vodice, koju je sveštenik svetio pred slavu. Kolač se ukrašava raznim ukrasima od testa. Na njegovom centralnom delu i na četiri strane u znaku krsta odozgo utiskuje se pečat (slovo) sa slovima IS HS NI KA, što skraćeno i prevedeno znači: Isus Hristos pobeđuje. Sam kolač simboliše Hrista koji je hleb života, a vino, kojim se preliva, simvoliše krv koja je tekla iz Hristovih rana. Posle sečenja kolača, kolač se iseče na kriške kao hleb. Najpre domaćin i ukućani uzimaju i jedu po deo kolača, a ostatak se postavlja na trpezu.
Slavska sveća Za slavu se kupuje veća sveća, po mogućstvu od pravog voska, obično dužine 50 -60 sm, može i veća, ili manja, zavisno od prilika i mogućnosti. Ona se stavlja u čirak (svećnjak) i posebno ukrašava, Sveća se pali na dan slave, neposredno pred rezanje kolača. Domaćin se prekrsti, pomene u molitvi Boga i ime svoje krsne slave, celiva sveću i pali je šibicom. Sveća i njena svetlost simbolizuju svetlost nauke Hristove. Sveća gori celog dana na dan slave, a kada izgori na nekoliko santimetara do svećnjaka, sveća se gasi na sledeći način: Domaćin se prekrsti, uzme čašu sa vinom, iz nje zahvati jednu kafenu kašičicu vina i nju izlije uz fitilj sveće koja gori. Vino polako ugasi sveću. Potom se sveća i čirak stavljaju pred ikonu, ili na neko drugo svečano mesto u kući, i tu stoji do sledeće godine, i pali se prilikom zajedničkih kućnih molitvi.
Slavsko žito Uoči slave domaćica priprema slavsko žito - koljivo ili panaiju. Slavsko žito se kuva od čistog i otrebljenog pšeničnog zrna. Jedan kilogram ili pola kilograma žita (zavisno od broja gostiju), ukuva se u čistoj vodi, zatim se procedi i malo prosuši. Prosušeno žito se, zatim, melje. U samleveno žito dodaje se šećer, mleveni orasi, malo vanilin šećera i malo morskog oraha radi lepšeg ukusa. To se stavlja u neku plitku činiju ili tacnu, lepo oblikuje , i po površini se pospe šećerom u prahu ili mlevenim orasima.
Prilikom rezanja slavskog kolača, u žito se, odozgo u centar, stavlja manja svećica koja gori dok traje obred rezanja slavskog kolača. Po završetku obreda žito se preliva crnim vinom, svećica se gasi i vadi iz žita, a na njeno mesto može se staviti neki cvet - karanfil, ruža, bosiljak...Služenje žitom. Kada se završi rezanje kolača i žito prelije vinom, najpre se domaćin posluži žitom, a zatim svi ukućani. Onda se služe svi gosti. I kako koji gost dolazi na slavu, prvo se poslužuje slavskim žitom. Žito obično služi domaćica ili ako ima devojka u kući, ćerka ili unuka, a može i neka devojka ili mlađa žena od prijatelja ili komšija te kuće. Žito stoji na većem poslužavniku sa nekoliko kašičica na posebnoj tacni, zatim jedna čaša sa vodom u koju se stavljaju kašičice posle posluženja žitom. U nekim krajevima uz žito stavlja se i čaša sa vinom, ali obzirom da je žito preliveno vinom, ova čaša vina nije obavezna. Žito se služi na sledeći način: Domaćica prinese žito, gost ustane, prekrsti se, okrene se domaćinu i domaćici i čestita slavu i uzima žito. Posle posluženja opet se prekrsti i ponovo sedne. Žitom se prvo služe stariji pa mlađi. Poslužavnik sa žitom stoji pored slavske sveće dok traje slava. Ukoliko žita preostane, ono se daje deci, ili se sprema deci prisutnih gostiju. Poznato je da deca vole slavsko žito zbog njegovog lepog ukusa.Recept za slavsko zito imate Ovde,Recept za slavski kolac i postupak imate OVDE.Podelite na svoj fb sirimo Pravoslavlje.
Ovo je odlican prilog kad ne znate vise sta cete uz meso ,pa da ne bude uvek isto.Neko ga zove harmonika krompir,neko lepeza zbog njegovog izgleda,kako god preukusan jeKrompir izrezati kao na slici da dobijete lepezu.Tako sto ne zasecete do kraja,stavite neke granicnike kao npr na slici gore desno dve olovke ili dve varjace npr.
U redove ubacite slaninu, beli luk sir kulen kobasicu ma sta god vam se nadje pri ruci a i ako nista ne stavite i dalje je posebno ukusan, pospete začine po svojoj želji i prelijete maslinovim uljem ali ako ga pri ruci namete mozete koristiti i obicno jestivo ulje.Pred kraj narendajte sira malo na svaki.Ovaj recept je toliko prost da nema greske.Sto se tice filovanja eksperimentisite slobodno
Serpu od 5l obloziti aluminijumskom folijom, te piskote provuci kroz mlako mleko sa dodatkom ruma (rum mozete izbaciti, po zelji ) i obloziti piskotama dno i ivice serpe. zumanaca ukuvati na pari sa 6 kasika prah secera i ohladiti. Posebno umutiti puter sa 100 g prah secera. 6 belanaca umutiti u cvrstu masu sa ostatkom prah secera. Sve tri mase spojiti u jednu i dodati otopljenu cokoladu i lesnjake. Ovu masu preliti preko piskota i ostaviti u frizideru da se hladi. Kad se masa stegla, piskote koje vire, odnosno krajevi, treba da se odseku i stave preko fila. Tortu okrenuti na tacnu i premazati slagom ili slatkom pavlakom.Ukrasiti po zelji sa spricom ili stavite omiljenu sliku crtanog junaka vaseg deteta.Podelite recept sa prijateljima na fb mozda nekom zatreba.
Reznice ruža za razmnožavanje mogu se uzeti od sredine jula do oktobra.
Za reznice se biraju dobro razvijeni izbojci srednje debljine i dužine od 15 do 20 cm, a koriste se samo delovi iz sredine izbojaka.
Donji deo reznice seče se pod kosim uglom od 45 stepeni (u predelu uspavanog pupoljka), a gornji horizontalno iznad okca (oko 3 mm). Sa reznice uklonite donji par listova. U saksiju sa zemljom za ruže ili u bašti napravite udubljenje i do polovine zabodite reznicu u zemlju.Postupak kako imate imate OVDE
Kajsije oprati, očistiti od bilo kakvih tačkica, ili oštećenja na njima.
Onda ih prepoloviti i potopiti sa šećerom..
Ostaviti da prenoći, pa sutradan kuvati. kuvati na jakoj vatri uz neprestano mešanje.
Po meni je džem gotov onoga momenta kada povučem varjačom po dnu šerpe, a za varjačom ostaje beli trag, odnosno vidi se dno šerpe.
Cilj kuvanja na jačoj vatri je da se brže skuva da ostane lepa svetla boja
.Kada skinete sa vatre mešati varjačom još 20 minuta da se boja ne bi promenila.
Onda sipati tako toplo u vruće tegle, pa vratitu u rernu, potpeči još malo, da se uhvati korica.
Tegle okrenuti naopacke i poredjati u odgovarajuću vanglicu ili korpu , pokriti ćebetom i ostaviti tako utopljene, dok se džem skroz ne ohladi-RECEPT ZA LIKER OD JAGODA I ZOVE IMATE OVDE-Recept za dzem bez hemije po starinski imate OVDE Jos puno mojih brzinskih video recepata imate OVDE
Recept za najlepsu salatu uz sve vrste pecenja sa pecenom paprikom imate OVDE
Kopriva je dobar prirodni lek protiv vodene bolesti, gihta, jetre, bubrega, prostate i nesvestice. Ipak u nasem narodu se najvise koristi za lecenje malokrvnosti I malaksalosti
ČAJ OD KOPRIVE ZA MALOKRVNE OSOBE se pravi na sledeci nacin
Prelijte 3 kašike sitno iseckanog lista koprive sa 7 dl proključale vode i ostavite poklopljeno da odstoji 30 minuta.
Procedite i pijte 3 puta dnevno pre jela.
med i kopriva protiv anemije -
Pomešati 100 g semena koprive sa kilogramom livadskog meda i uzimati tri puta dnevno po jednu kašičicu mešavine.
Priprema jedne solje caja kod malaksalosti : U 2 dl kljucale vode potopiti jednu malu kasiku lista koprive, ostaviti da odstoji 5 minuta. Procediti i piti u gutljajima tokom celog dana na sledeci nacin: prvi dan 1 solju caja, drugi dan 2 solje, treci dan 3 solje i tako sedam dana.Nakon toga svakoga dana piti po jednu solju caja manje nego prethodnog dana. Postupak ponoviti i nakon tih mesec dana napraviti pauzu od dve nedelje nakon cega se moze ponovo piti po istom rasporedu. Ukoliko je malaksalost nestala moze se nastaviti sa po jednom soljom dnevno, narednih mesec dana.
Ova dijeta omogućava gubitak dva do pet kilograma u petnaest dana. Unosi se dovoljno vitamina i minerala, pa nema osećaja slabosti, a dijeta se ponavlja tri puta po pet dana ili manje ako treba manje da mršavite
Žuti fil: žumanca dobro umutiti sa šećerom, pa dodati omekšali margarin i vanilin šećer. Braon fil: umutiti belanca u čvrst sneg onda dodati šećer i mutiti i dalje da se šećer rastvori. Dodati mleveni keks i otopljenu čokoladu .Filovati naizmenično listove oblatni žutim i braon filom. klik na madjarica recept
Evo jedne varijante ove dijete koja za tri nedelje skida od sedam do 10 kilograma.
PLAN ISHRANE
Doručak je svakog dana isti: šolja pirinča kuvanog u vodi, bez soli ili šećera. Zbog ukusa možete iscediti malo limunovog soka i dodati malo maslinovog ulja.Tokom dijete kuvajte smeđi (integralni) pirinač. Za užinu pojedite komad voća.
Ručak za prvih 7 dana: šolja pirinča, šolja pasulja, graška ili sočiva, parče integralnog hleba. Koristite više začina, a manje soli. Užina: voće.
Večera za prvih 7 dana: svakog dana šolja pirinča i 150 grama nemasnog mesa (pilećih ili ćurećih prsa, svinjske krmenadle, ribe). Meso ne solite, iscedite samo malo limunovog soka. Možete pojesti tanko parče integralnog hleba.
Ručak za drugih 7 dana: šolja pirinča, parče integralnog hleba.
Večera za drugih 7 dana: šolja pirinča i parče integralnog hleba.
Treća nedelja: Hranite se po planu ishrane iz prve nedelje s tim što dodajete i jednu mlečnu užinu između ručka i večere (200 ml mleka ili mali voćni jogurt).
Paprike oprati i izdubiti. Krompir očistit i narendati na krupno rende. U većoj činiju pomešati izrendan krompir, pavlaku ili sir pa začiniti po ukusu. Dodati mast i sve dobro sjediniti. Pripremljenom smesom puniti paprike i ređati ih u vatrostalnu posudu, ukoliko preostane fila sipati ga oko paprike. Punjene paprike peći u zagrejenoj rerni na 250 stepeni dok ne porumene, ali paziti da krompir ne ostane presan.Podelite recept sa prijateljima na fb mozda nekom zatreba.