Patišpanj: 4 belanca umutite sa postepenim dodavanjem šećera. Sjedinite 4 kašike mlevenih lešnika i kašiku brašna, pa dodajte u umućena belanca. Promešajte lagano i sipajte u okrugli kalup veličine 26 cm. Pecite u zagrejanoj rerni na 200 °C oko 15 minuta ili zavisno od vaše rerne. Na isti način pripremite i preostala 2 patišpanja.
Fil: 500 ml mleka, 300 g šećera i vanil šećer stavite da provri. Posebno sjedinite 200 ml mleka, 16 žumanaca, 80 g pudinga od vanile i 20 g gustina. Sipajte u provrelo mleko i skuvajte fil. Ostavite da se ohladi. Izmiksajte maslac i 100 g šećera u prahu. Postepeno dodajte ohlađeni fil i sve zajedno umutite da se lepo sjedini, a onda fil podelite na dva dela.
U prvi deo dodajte 100 g lomljene plazme i po 100 g iseckane bele i crne Milka čokolade.
U drugi deo dodajte 100 g istopljene crne čokolade i 100 g krupno mlevenih lešnika.
Na tacnu stavite prvi patišpanj i prefilujte prvim filom, a onda preko njega i drugi fil. Ponovite isti postupak filovanja i sa preostalim patišpanjima. Ukrasite po želji.Podelite recept sa prijateljima na fb mozda nekom zatreba.
500 gr. brasna 2-3 kasike maslinovog ulja so i kvasac mlake vode po potrebi Fil: paradajz sos 2 konzervice sampinjona 1 paprika 1 veca glavica luka rendan sir i kulen Priprema: Zamjesite tijesto, namazite posudu uljem pa u nju stavite tijesto, prekrijte te pustite da izraste. Dok tijesto izrasta pripremite fil. Luk isjecite na kolutove, posolite i malo proprzite. Luku dodajte papriku sjecenu na trakice. Dodajte gljive, malo soli pa dinstajte dok paprika ne omeksa. Maknite sa peci da se fil prohladi. Tijesto istresite na pobrasnjenu povrsinu i razvijte tanje nego kad pravite krofne, a malo deblje od pite.Odsjecite jednu traku tijesta pa oblozite zid kalupa.
Ostalo tijesto isjecite na krugove velicine kalupa u kojim cete pec. Morate imat 4 kruga, ali to necete moc dobit odma. Moracete dva isjec, pa tijesto skupit, oblikovat u loptu i razvit, iskruzite jos jedan krug, ponovo skupite krajeve odjecenog tijesa, primjesite pa razvijte. Redajte u kalup jedan krug tijesta, namazite paradajz sosom, pospite filom pa preko fila sir. Ponovite postupak sa dva preostala tijesta. Kad stavite zadnji krug onda ide paradajz sos, sir pa ukrasite filom.Krajevi tijesta koji su visili preko kalupa njih zavrnite unutra u kalup da dobijete obruc oko fila.od gore moze kulen ili sta je po ukusu Pecite na 180 C oko 10 minuta. Ako se pocne puhat probodite nozem na par mjesta skroz do dna kalupa.
Smanjite temperature i nastavite sa pecenjem dok pizza ne bude gotova. Gotovu pizzu pustite da se malo prohladi prije sjecenja.
Ogulite i izrežite tikvicu na sitne komadiće . Posolite, pokrijte krpom i ostavite postrani.
U drugoj zdjeli umutite jaja, kiselo mlijeko ili jogurt i ulje. Dodajte brašno (bijelo i kukuruzno) i prašak za pecivo. Izmješajte dok se sve dobro ne sjedini a zatim dodajte tikvicu. Ja sam sve radila u istoj zdjeli. Smjesu dobro promješajte, zatim izlijte u veću tepsiju za pečenje koju ste prethodno zagrijali u pećnici a zatim pouljili. Na taj način će vam kora biti hrskavija i neće se ljepiti komadi za tepsiju kod vađenja.Pecite u pećnici na 200 C oko 30ak minuta
Ukoliko želite da vam porumeni razljevuša, pojačajte temperaturu na 250 C 10ak minuta pred kraj pečenja. Izvadite iz rerne i ukoliko želite, premažute kajmakom dok je razljevuša još vrela.
Može se posuti i sitno nasjeckanim svježim peršunom.
Podelite recept sa prijateljima na fb mozda nekom zatreba.Recept za pljeskavice od tikvice i jajeta imate OVDE
Serpu od 5l obloziti aluminijumskom folijom, te piskote provuci kroz mlako mleko sa dodatkom ruma (rum mozete izbaciti, po zelji ) i obloziti piskotama dno i ivice serpe. zumanaca ukuvati na pari sa 6 kasika prah secera i ohladiti.
Posebno umutiti puter sa 100 g prah secera. 6 belanaca umutiti u cvrstu masu sa ostatkom prah secera. Sve tri mase spojiti u jednu i dodati otopljenu cokoladu i lesnjake. Ovu masu preliti preko piskota i ostaviti u frizideru da se hladi.
Kad se masa stegla, piskote koje vire, odnosno krajevi, treba da se odseku i stave preko fila. Tortu okrenuti na tacnu i premazati slagom ili slatkom pavlakom.Ukrasiti po zelji sa spricom ili stavite omiljenu sliku crtanog junaka vaseg deteta.Podelite recept sa prijateljima na fb mozda nekom zatreba,Recept za najlepsu sladoled tortu koja se ne pece imate OVDE.Recept za najlepsu cokoladnu vocnu tortu koja se ne pece imate OVDE.
Recepte za 6 kremastih torti imate OVDE
Kore:
450 gr brašna
1 prasak za pecivo
malo cimeta
1 jaje
150 gr šećera
5 žlica mlijeka
80 gr margarina
2 žlice meda
2 žlice kaka
Umijesiti, podijeliti na dva dijela i ispeći na obrnutoj strani lima ( lim je veliki od pećnice)
Biskvit ovaj u sredini zuti :
5 jaja
120 gr šećera
2 žlice mlake vode
100 gr brašna
1 prašak za pecivo
Fiil: 1 l mlijeka
8 žlica gustina
10 žlica šećera
1 maslac
cokolada za glazuru
Kremu skuhati i u ohladeno dodati izradeni maslac. I sve zajedno miksati jos oko 5 min. da se krema poveže.
Redosljed slaganja; kora - krem- biskvit - krem - kora i na vrh glazura od cokolade može po želji sećer u prahu.Podelite recept sa prijateljima na fb mozda nekom zatreba.
1 kockica kvasca
450 ml mlake vode
500 g brašna (integralnog)
50 g sjemenki suncokreta
50 g susama
50 g sjemenki lana
2 kasike soli
2 žlice jabučnog sirceta ili kvasa
Kvasac pomiješati s vodom. Dodati sve druge sastojke i dobro izmiješati mikserom s nastavcima za tijesto. Smjesa ne smije biti čvrsta kao što je inače tijesto za hleb nego žitka.Staviti u namašćeni kalup u hladnu pećnicu.
Tijesto se ne ostavlja da se diže
Peći 60 min na 200 stupnjeva (vrući zrak: 50 min na 170 stupnjeva).istresti iz kalupa i eventualno dopeći još 10ak min.
Sjemenke se mogu izostaviti ili zamijeniti grožđicama, bademima, lješnjacima po zelji i ukusu.
3 jaja
1 solja jogurta
pola solje ulja
1 solja kukuruznoga brasna palente
1 solja obicnoga brasna
1 prasak za pecivo
150 gr sira
obareni spanac
jedna kisela pavlaka
Obareni spanac rasuti po podmazanoj tepsiji umutiti smesu od ostalih sastojaka i preliti po njemu,Peci u predhodno zagrejanoj tepsiji ,proveriti viljuskom kad je peceno,Kad izvadite iz rerne premazati sa pavlakom.Podelite recept na fb mozda zatreba nekoj prijateljici.
Parike očistiti od drške i semena, oprati svani i iznutra da izadje seme i dobro ocediti od vode.Iseckati beli luk i peršun. .
Smesu za barenje staviti u sud da provri, kad provri stavljati desetak paprika, bariti samo da pusti 2-3 ključa ne sme da budu premekane.
Barene paprike redjati u teglu, svaki red posipati sa seckanim belim lukom i peršunom. Kad se tegla napuni sa paprikama, paprike pritisnuti sa plastičnom rešetkom za tegle, i napuniti teglu sa vrelom smesom gde se barile paprike.
Tegle dobro zatvoriti, pokriti i ušuškati dok se ne ohlade( važno je da smesa ključa kad se stavlja u tegle)Podelite recept sa prijateljima na fb mozda nekom zatreba-Recept za najbolju zimnicu na hladno imate OVDE-RECEPT ZA NAJLEPSE KRASTAVCE NA HLADNO IMATE OVDE-Recept za jeger Zimnicu mnogo jednostavniju od ajvara imate OVDE
.Recept za papriku punjenu kupusom imate OVDE.Recept za starinski ajvar imate OVDE,RECEPT ZA NAJBOLJI PRESOLAC ZA KRASTAVCE KOJI SE NIKAD NE POKVARE IMATE OVDE.Recept za punjene krastavce imate OVDE.Recept za papriku u pavlaci imate OVDE.Recept za krastvace ukiseljenje sa hlebom imate OVDE
= margarin, vodu i secer zakuvati, dodati keks i orahe, podeliti na 2 dela, u jedan ubaciti one 2 stangle cokolade.
U uljem podmazan pleh utapkati tamniji deo, preko njega svetliji, odozgo glazura (100gr cokolade + ona kasika margarina + 1 kasika ulja + malo mleka)Podelite recept sa prijateljima na fb mozda nekom zatreba
Ovo je domaci gusti sok i dok ga budete pili mislicete da je kupovni od kajsije,jako je zdrav,Bundeva se inace sluzi kao podloga za pravljenje gustih sokova.
2 kg očišćene bundeve
1/2 kg šećera
3 limuntusa
1 ekstrakt od kajsije ili step sok sa bilo kojim ukusom
4 l vode
Očišćenu bundevu isecite na manje kocke, stavite u dublji sud i nalijte vodom da skroz prelije bundevu. Kuvajte je dok ne omekša pa sklonite sa vatre da se prohladi. Za to vreme stavite šećer sa ostatkom vode da provri pa sklonite sa vatre.
Bundevu propasirajte kroz gušću cediljku ili štapnim mikserom,ili polako umutite na multipraktiku ili nekom sokocniku,zavisi sa cim raspolazete pa pomešajte sa šećernim sirupom. Dodajte limuntus i ekstrat, od kajsije ili neki step sok po ukusu sve dobro promešajte i nalijte u predhodno sterilisane flaše.Najbolje je drzati u frizideru ili na hladnom.Podelite recept sa prijateljima na fb mozda nekom zatreba.Recept za domaci zdrav sirup imate OVDE
Od ove količine sastojaka dobijemo 1 i 1/2 kg tijesta, koje podjelimo na tri djela, da u svakom komadu tijesta bude 1/2 kg. Slozimo u pleh i premazemo uljem da odstoji.
Ostaviti je malo da odstoji moze i u frizider. Jedan sat prije nego sto hocete da pravite pitu izvadite iz frizidera da se malo ugrije na sobnoj temperaturi i onda razvijanje moze da počne. Prvo je razviti oklagijom do pola, posle malo razvuci rukama i onda pruzti na stolnjak. Namazati je uljem i razvlačiti na ruke koliko je god to moguce. Filovati po zelji/Sir krompir ili zelje.Pospite nadev po razvucenoj kori Podignite stolnjak sa jedne strane i uvaljajte Kad je nafilujete ponovo premazete uljem i poslozite u podmazanu tepsiju i u rernuu na 200°C. Podelite recept sa prijateljima na fb mozda nekom zatreba.
500 g slaga u prahu moze i krem slaga
6 dl kisele vode iz frizidera
300 g mlevenog Plazma keksa
300 g voca ili secenih krem bananica u ovom slucaju krem bananice
3
kasike euro krema ili nutele
i jos 200 g slaga u prahu 1,5 dl kisele vode
Umutiti 500 g slaga sa hladnom kiselom vodom i podeliti na 3 dela. U prvi deo staviti mleveni Plazma keks i tu smesu staviti na tacnu i rasporediti da bude kora.Ja sam stavljala u pleh sa obrucom.U drugi deo dodati krem bananice. Ovu smesu staviti preko kore.U treci deo slaga dodati ili euro krem ili nutelu i staviti preko drugog dela.Umutiti 200 g slaga sa 1, 5 dl kisele vode i ovim prekriti tortu.Dekorisati po zelji. Tortu ostaviti u frizideru da se dobro ohladi i sluziti.Ova je na zahtev dece koja nisu mogla da cekaju secena odmah pa je malo mekanija.Podelite recept sa prijateljima na fb mozda nekom zatreba.
Potrebno:
250 g putera
500 g švapski ili mladi sir
500 g brašna
1 prašak za pecivo
2 kašičice soli
žumance
kašika mleka
susam ili kim
Izmiksajte puter i sir, a sipajte brašno kome ste dodali so i prašak za pecivo. Umesite testo i uvijte u providnu foliju. Ostavite u frižider na 30 minuta ili najduže 24 h.
Na pobrašnjenoj podlozi razvucite na 1 cm debljine. Vadite pogačice i složite na pleh. Premažite žumancetom kome ste prethodno dodali mleko. Pospite susamom ili kimom i pecite u zagrejanoj rerni na 200 °C ili dok ne porumene.Podelite recept sa prijateljima na fb mozda nekom zatreba.
OKO 5 KG OCISCENE I NA KRUPNIJE KOMADE ISECENE BUNDEVE
4 VANILIN SECERA
4 OCEDJENA LIMUNA ODNOSNO LIMUNOV SOK
5 KG SECERA I OKO 1L VOdE I RAZMUCENI KREC
STAVITE SECER I VODU DA SE UKUVA DA DOBIJE GUSTINU STVITE I VANIL SECER KADA DOBIJE GUSTINU ,STAVITE OCISCENU ISECKANU BUNDEVU I ONDA JE KUVAJTE KAO SVAKO SLATKO SKIDAJTE PENU POVREMENO NA KRAJU STAVITI SOK OD 4 LIMUNA I PROMESATI KUVATI JOS 5 MINUTA NA LAGANOJ VATRI ,MALO PROHLADITI PA SIPATI U TEGLE . MORATE PRE OVE PROCEDURE DA STAVITE BUDEVU TAKO OCISCENU U KRECNU RAZMUCENU VODU OKO 20 MINUTA DA ODSTOJI PA JE POSLE TOGA ISPERITE U TRI CETIRI VODE DA BI SE TAJ KREC DOBRO ISPAO
DA SE BUNDEVA NE RASPADNE PRILIKOM KUVANJA TAJ KREC GA UCVRSCUJEI POTREBNO JE CASA OD JOGURTA KRECA ZA 5 LITARA VODE.Recept nam je poslala nasa redovna citateljka Dara Veg i mi ga prenosimo u originalu.Ako i vi zelite da vam objavimo recept pisite na nas stranicu na fb
Vodu zajedno sa secerom stavite da prokuha. Limune operite i ogulite im tanko koricu. Stavite kore u jednu staklenku zajedno sa rakijom.
U vodu sa secerom koja je vec kuhala neko vrijeme dodajte i vanilin secere.
Jos kratko prokuhajte i prelijte limunovu koricu i rakiju.
Promjesajte, poklopite i ostavite da stoji 4-5 dana, svakodnevno mjesajuci
.Podelite recept sa prijateljima na fb mozda nekom zatreba.Recept za domacu sokatu imate OVDE-Recept za strudlu sa korama za pitu imate OVDE
Recepte i video recepte kako da sami napravite slatki sto za decije rodjendane imate OVDE Recept za brzinsku tortu sa keksom i jogurtom koja se ne pece imate OVDE
Recept za domacu sokatu imate OVDE
Recept za domaci zdrav sirup imate OVDE-RECEPT ZA LIKER OD JAGODA I ZOVE IMATE OVDE-Recept za dzem bez hemije po starinski imate OVDE