Na 1 kg iseckanih kora ide 700 g šećera
1-2 limuna
Sa gornje strane odsecite crveni,jestivi deo lubenice tako da ostane 3-4 milimetra.Spoljni,tanak sloj ogulite nožem.Isecite na sitnije komadice,a zatim prokuvajte minut-dva u malo vode.Ocedite lubenicu i ponovite to jos dva puta.
Šećer stavite u šerpu u kojoj ćete kuvati slatko,dodajte oko decilitar vode i kuvajte uz mešanje dok se šećer ne istopi.Kada se istopi dodajte oceđene kockice lubenice.
Kuvajte lagano uz povremeno mešanje dok ne dostigne gustinu meda i dok lubenica ne postane staklasto providna.Pred kraj dodajte opran i na tanke komade iseckan limun.Kuvajte još 10-ak minuta a zatim sklonite,i sipajte u tegle.Dobro zatvorite tegle i umotajte ih peškirom ili ćebetom da tako prenoće.Recept za najbolje i najlakse slatko bez hemije imate OVDE
zapratite me i na tik toku
POCETNA STRANA
Pogledaj i ovaj recept obavezno
POGLEDAJ RECEPT ZA PAPRIKU U PAVLACI NA BRZAKA
POGLEDAJTE KAKO SACUVATI MUSKATLE PREKO ZIME
ZAPRATITE KANAL DA PRATITE SLAVSKE RECEPTE
Podelite recept sa prijateljima
Translate ПРЕВОДАЧ Преведувач TŁUMACZ ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΗΣ
Posna bajadera
na slici se nalaze i rafaelo kuglice klik na rafelo kuglice.Recepte za najlepsa posna jela imate OVDE.Recepte za najlepse posne kolace imate OVDE.Recepte za najlepsa posna predjela imate OVDE
SUBARICE-RUSKE KAPE
Fil: 0,5 l mlijeka 6 kašika gustina 6 kašika šećera 1 margarin
Preliv: čokolada za kuvanje, malo ulja kokos
Priprema: Kora: Mikserom umutiti jaja i šećer,zatim dodati vodu.
Potom prosijati brašno,prašak za pecivo i kakao i dodati masi.Peći na oko 200 stepeni.kad je kora pecena vaditi sa malom casicom krugove i seci ih na pola,sastavljati polutke sa filom i okolo ih uvaljati sa kokosom.
Fil:se pravi tako sto se skuva mlijeko i gustin,a zatim ostaviti da se dobro ohladi.Mikserom umutiti margarin i šećer.i umesati u gustin.Od gore na gotovu subaricu izliti polako glazuru.
Čokoladu otopiti na malo margarina, dodati malo ulja..Sve dobro umutiti i preliti kape
Starinski nedeljni kolac-strudla
testo 1kg brasna
100g margarina
1 kvasac
500ml mleka
6 kasike secera
so na vrh noza
fil 400g mlevenog maka
1 jaje
mleka za popariti mak
secera po ukusu
100g margarina
1 kvasac
500ml mleka
6 kasike secera
so na vrh noza
fil 400g mlevenog maka
1 jaje
mleka za popariti mak
secera po ukusu
2 fil
mleveni orasi
vanil secer
sirup 80g secera
vruce vode tek da prekrije secer
Umesiti testo i ostaviti 15 minuta da odmara.Popariti mak, kad se malo prohladi, ubaciti secer i jaje.Spremiti i fil od orasa.Mak je za dve strudle Napraviti strudle i premazati zumancem.Ostaviti da nadodje.Napraviti sirup za premazivanje ,kad se ispece premazati dok je strudla jos vruca.Sirup malo prokuvati da se istopi secer.Ovaj sirup neda kori da se stvrdne, tako da ce i sutra biti mekana.Podelite recept sa prijateljima na fb mozda nekom zatreba.
Domaci prolecni sok od cvekle sargarepe i jabuka za popravljane krvne slike i podizanje imuniteta
Ako ste anemicni ili imate problem sa stalnim padanjem imuniteta i cesto ste bolesljivi ,probajte ovaj sok .Glavni sastojak je cvekla za koju znamo da pomaze u popravljanu krvne slike
sastojci-
1 kilogram cvekle
1 kilogram sargarepe
1 kilogram jabuke
4 kasike meda
sok od dva limuna
sastojci-
1 kilogram cvekle
1 kilogram sargarepe
1 kilogram jabuke
4 kasike meda
sok od dva limuna
zribati sargarepu jabuku i cveklu dodati med i sok od dva limuna,sve promesati i ostaviti 24 casa da odtoji i slegne se.Iscediti sok kroz gazu i drzati u staklenim flasama u frizideru najbolje da se ne ukvari.Podelite recept sa prijateljima na svom fb,mozda nekom zatreba.Recept za domaci zdrav sirup imate OVDE
Kiseli domaci luk za zimu
1,5 kg sitijeg crnog luka
60 gr soli
500 ml alkoholnog sirceta 9%
250 ml vode
1 vezica mirodjije 1 koren rena
2-3 kasike bibera u zrnu 2-3 kasike slacice
Luk potopite u hladnu vodu i ostavite ga tako jedno 2-3 sata da mu ljuska omeksa,jer se posle lakse cisti. Odstajalom luku odsecite koren,odatle krenite da ga ljustite,zadnji deo ne secite,samo ga ocistite od ljuske,vodeci racuna da cela povrsina luka bude glatka.Lagano se cisti..... Ociscen luk pomesajte sa solju,poklopite ga i ostavite u frizider do sledeceg dana. Narednog dana,brzo operite luk pod mlazom hladne vode,stavite ga na krpu da se osusi,pa mu skinite tanku prozirnu kozicu,ako je negde zaostala. Sirce i vodu stavite da prokuva,pa ubacite polovinu luka(cela kolicina luka ne moze da stane)kuvajte ga na laganoj vatri dok ne bude staklast,to vam je oko 12-ak minuta.Skuvajte na isti nacin u istom rastvoru i drugu polovinu luka. Resetkastom kasikom povadite luk iz rastvora,ocedite ga i redjajte u sterilisane tegle,naizmenicno dodajuci iseckanu mirodjiju,ren iseckan na stapice i biber u zrnu.Po receptu ide i estragon,ja ga nisam nasla,pa sam stavila malo slacice. Vrelim rastvorom nalijte tegle i odmah zatvorite.Mozete ih zatvoriti poklopcem ili celofanom.
60 gr soli
500 ml alkoholnog sirceta 9%
250 ml vode
1 vezica mirodjije 1 koren rena
2-3 kasike bibera u zrnu 2-3 kasike slacice
Luk potopite u hladnu vodu i ostavite ga tako jedno 2-3 sata da mu ljuska omeksa,jer se posle lakse cisti. Odstajalom luku odsecite koren,odatle krenite da ga ljustite,zadnji deo ne secite,samo ga ocistite od ljuske,vodeci racuna da cela povrsina luka bude glatka.Lagano se cisti..... Ociscen luk pomesajte sa solju,poklopite ga i ostavite u frizider do sledeceg dana. Narednog dana,brzo operite luk pod mlazom hladne vode,stavite ga na krpu da se osusi,pa mu skinite tanku prozirnu kozicu,ako je negde zaostala. Sirce i vodu stavite da prokuva,pa ubacite polovinu luka(cela kolicina luka ne moze da stane)kuvajte ga na laganoj vatri dok ne bude staklast,to vam je oko 12-ak minuta.Skuvajte na isti nacin u istom rastvoru i drugu polovinu luka. Resetkastom kasikom povadite luk iz rastvora,ocedite ga i redjajte u sterilisane tegle,naizmenicno dodajuci iseckanu mirodjiju,ren iseckan na stapice i biber u zrnu.Po receptu ide i estragon,ja ga nisam nasla,pa sam stavila malo slacice. Vrelim rastvorom nalijte tegle i odmah zatvorite.Mozete ih zatvoriti poklopcem ili celofanom.
Kupus ribanac-mali trik-kukuruz u zrnu
50 glavica kupusa ( ostaviti 10 cjelih za sarmu a ostalo se nariba ne veći ribež)
50-70 dag morske soli
30 dag kukuruza u zrnu
10 dag bibera u zrnu
4-5 listića lovora
50-70 dag morske soli
30 dag kukuruza u zrnu
10 dag bibera u zrnu
4-5 listića lovora
Očistiti glavice od oštećenih listova tako da budu ljepe glavice, zdrave i paziti ako ima koja crna točkica odstraniti Na drveni ribež naribati kupus.
I kad je sve naribano sem par velikih glavica koje ostavljamo za sarmu.Oštricom noža izdubiti glavicama u korjenu udubinu i napuniti solju i slagati tako da je glavica sa udubinom korjena ispunjena solju okrenuta prema gore.
Na dno plastičnog bureta staviti par listova kupusa da pokrije dno i pospemo sollju ..zatim malo naribanog kupusa i to se jako pritisne rukama onda 2-3 glavice s tim da da je glavica sa udubinom korjena ispunjena solju okrenuta prema gore.zmem šaku soli i pospem po zelju stavim dio papra u zrnu i kukuruz u zrnu…
Zatim opet narezani kupus posuti malo solju i dobro natisnemo rukama tako da se pod šakama osjeti sok , jako koliko god možete,ako su tu deca u blizini neka ga izgaze nogicama opet 2-3 glavice na isti način i opet red kupusa pospete solju i stavite biberu zrnu i kukuruz u zrnu.i lovor , I tako red glavica red ribanog kupusa dok ga ima.
Ostaviti malo otklopljeno preko noći i sutradan naliti prokuhanu vodu ohlađenu i procjeđenu, staviti drvenu daščicu, i kamen i hermetički zatvoriti plastično bure. Sutra dan provjeriti da li ima dovoljno vode koja mora prekriti kupus jer kupus popije vodu pa doliti još vode tako da je i voda iznad rešetke i kamena u vodi. Drzati zatvoreno 40 dana i ne otvarati da se rasol ne zamuti.Podelite recept sa prijateljima na fb mozda nekom zatreba -Recept za najbolju zimnicu na hladno imate OVDE-RECEPT ZA NAJLEPSE KRASTAVCE NA HLADNO IMATE OVDE-Recept za jeger Zimnicu mnogo jednostavniju od ajvara imate OVDE
Posno medeno srce
1 i po šolja kisele
2 i po šolje brašna
1 šolja šećera
5 velikih kašika meda
1 velika kašika začina za medenjake -moze i bez toga jer ja nisam znala gde da nabavim to ni kako izgleda ali tako ide u original receptu ja sam stavila cimeta malo
2 velike kašike ulja 2 velike kašike kakaa 1 srednja kasika sode bikarbone malo pekmeza po želji (dunja, jabuka, kajsija) 100gr posne čokolade malo ulja komadić margarina Sve sastojke osim brašna i sode bikarbone izmješati te onda dodati brašno pomješano sa sodom bikarbonom. sipati u cetvrtastu tepsiju zapeći ga,izvaditi iz rerne premazati pekmezom po želji od jabuke, dunje, kajsije) pa preko preliti glazurom od čokolade koju ste pomješali sa malo ulja i komadićem margarina te istopili na pari.Podelite recept sa prijateljima na fb vreme je posta mozda nekom zatreba.Recepte za najlepsa posna jela imate OVDE.
Grcki sladoled
600 g šlaga
1l kisele vode
300 g mlevene plazme
2 kesice nes kafe
250 g šećera u prahu
1 šlag krema od vanilije
1l kisele vode
300 g mlevene plazme
2 kesice nes kafe
250 g šećera u prahu
1 šlag krema od vanilije
Umutiti šlag sa šećerom i kiselom vodom.Podeliti na 3 jednaka dela.U jedan dio staviti keks,u drugi nes kafu u treci šlag kremu od vanilije umucen.Umesto plazme, mogu se staviti mlevene napolitanke.Duboki kalup obližiti aluminijskom folijom sa svih strana i da viri van. Fil stavljati redom po zelji.Oblik zavisi od toga kakav kalup imate ja sam imala ovaj mada moze i u obican okrugli plehGore izvuci rebra viljuskom ili ukrasiti po zelji.Staviti u zamrzivac da se stegne sluziti hladno i drzati stalno u frizideru.
Bela bajadera
125g mlevenih oraha
125g mlevenog keksa
250g mleka u prahu
600g kristal šećera
250g margarina
150g vode
125g mlevenog keksa
250g mleka u prahu
600g kristal šećera
250g margarina
150g vode
350g šećera i 1dl vode staviti da vri oko 5minuta. Smaknuti sa ringle i dodati 125g margarina isečenog na kockice. Mešati dok se otopi maragarin, pa preliti prethodno pripremljenu smesu od 125g oraha, 125g keksa i 125g mleka u prahu. Dobro izjednačiti smesu i rastanjiti u tacni,mozete je razvuci i na oblatnu kao sto sam ja inace u original receptu ne ide
250g šećera i 50g vode staviti da prokuva. Kad se šećer istopi kuvati još 2-3 minuta. Zatim dodati 125g margarina isečenog na kockice i 125g mleka u prahu. Skloniti sa ringle i mutiti oko 15 minuta na najjačoj brzini mikserom oko 15 minuta. Po želji dodati malo ruma. Ovom masom premazati rastanjeni deo i to raditi brzo jer se jako zgušnjava. Ako treba još da se poravna samo pokvastite nož i ravnajte.A ako ste dole stavili oblatnu stavite je onda i gore mada i ne mora. Gore mozete ukrasiti tako sto cete sarati sa crnom cokoladom po tom gornjem belom delu.
Rafaelo sa kremom
U šerpi na šporetu stavimo casu vode 250g šećera i margarin. Kada provri sklonimo šerpu sa šporeta i dodamo250g mleka u prahu, vanilin šećer i 200gr kokosa. Sve sastojke sjedinimo i ostavimo da se ohladi.
Kad se steglo pravimo kuglice i valjamo ih u kokos u sredinu udubimo palcem i kasikicom stavljamo malo omeksalog krema ili nutele.Podelite recept sa prijateljima na fb mozda nekom zatreba.
Medenjak -jeftin a brz
2- case brasna ( casa 200ml )
1/2 case secera
2-3 kasike kakaa
1 kasika cimeta
1 prasak za pecivo
1 1/2 casa mlake vode
3 kasike dzema od kajsije
100 gr cokolade za kuvanje
Zagrejati rernu na 180c
Smuckati zajedno brasno, prasak za pecivo, kakao,cimet, secer i vodu pa peci 15-20 min. Vruc kolac premazati sa dzemom pa ostaviti da se ohladi. Rastopiti cokoladu sa 4 kasike ulje, pa preliti glazuru preko kolaca i ostaviti u frizider da se stegne!Podelite recept sa prijateljima na fb mozda nekom zatreba.
Domaci lek protiv anemije
Oko 50 vrhova mladih kopriva 3 kašike domaćeg meda pola soka od 1 limuna .Dobro operite vrhove kopriva i ostavite da odstoje neko vreme u vodi. Nakon toga ih iseckajte, dodajte med, malo soka od limuna, promešajte i ostavite u staklenoj tegli da stoji u frižideru.Uzimajte ujutru po kašiku, možete i uveče i videćete da se ukus kopriva uopšte ne oseća jer ga neutrališu med i limun.
Пријавите се на:
Постови (Atom)