50 glavica kupusa ( ostaviti 10 cjelih za sarmu a ostalo se nariba ne veći ribež)
50-70 dag morske soli
30 dag kukuruza u zrnu
10 dag bibera u zrnu
4-5 listića lovora
50-70 dag morske soli
30 dag kukuruza u zrnu
10 dag bibera u zrnu
4-5 listića lovora
Očistiti glavice od oštećenih listova tako da budu ljepe glavice, zdrave i paziti ako ima koja crna točkica odstraniti Na drveni ribež naribati kupus.
I kad je sve naribano sem par velikih glavica koje ostavljamo za sarmu.Oštricom noža izdubiti glavicama u korjenu udubinu i napuniti solju i slagati tako da je glavica sa udubinom korjena ispunjena solju okrenuta prema gore.
Na dno plastičnog bureta staviti par listova kupusa da pokrije dno i pospemo sollju ..zatim malo naribanog kupusa i to se jako pritisne rukama onda 2-3 glavice s tim da da je glavica sa udubinom korjena ispunjena solju okrenuta prema gore.zmem šaku soli i pospem po zelju stavim dio papra u zrnu i kukuruz u zrnu…
Zatim opet narezani kupus posuti malo solju i dobro natisnemo rukama tako da se pod šakama osjeti sok , jako koliko god možete,ako su tu deca u blizini neka ga izgaze nogicama opet 2-3 glavice na isti način i opet red kupusa pospete solju i stavite biberu zrnu i kukuruz u zrnu.i lovor , I tako red glavica red ribanog kupusa dok ga ima.
Ostaviti malo otklopljeno preko noći i sutradan naliti prokuhanu vodu ohlađenu i procjeđenu, staviti drvenu daščicu, i kamen i hermetički zatvoriti plastično bure. Sutra dan provjeriti da li ima dovoljno vode koja mora prekriti kupus jer kupus popije vodu pa doliti još vode tako da je i voda iznad rešetke i kamena u vodi. Drzati zatvoreno 40 dana i ne otvarati da se rasol ne zamuti.Podelite recept sa prijateljima na fb mozda nekom zatreba -Recept za najbolju zimnicu na hladno imate OVDE-RECEPT ZA NAJLEPSE KRASTAVCE NA HLADNO IMATE OVDE-Recept za jeger Zimnicu mnogo jednostavniju od ajvara imate OVDE