6 jaja,6 kasika secera,2 kasike prezle,5 kasika oraha,2 kasike brasna,pola praska za pecivo,ispeci po dve kore od navedenih sastojaka i koru preliti glazurom od cokolade...
FIL:U 1 lit. Mleka skuvati 3 pudinga od vanile,10 kasika secera.kad se ohladi,dodati 1/2 margarina i 1 umucen slag.Na koru rasporediti fil koji smo podelili na pola na njega poslagati jafa keks zatim jos jedan red fila sto nam je preostao,i drugu koru na sve to staviti.Na gotovu tortu staviti slag i ukrasiti po zelji.
Potrebno je : pakovanje kora za rozen tortu. Za fil : 400 gr secera, 250 gr margarina, 100 gr cokolade,300 gr mlevenog keksa, 100 gr kokosa.
U vecu serpu sipati secer, zagrejati na umerenoj temperaturi dok se ne karamelizuje. Sipati 5 dl vode i zagrevati dok se karamel ne rastopi.
Dodati margarin i cokoladu , mesati dok se ne dobije ujednacena smesa. Skloniti sa ringle, dodati mleveni keks i kokos. Toplim filom premazivati kore i slagati ih jednu na drugu. Zadnju koru premazati klasicnom glazurom od cokolade i posuti kokosom. Seci na stanglice.Podelite recept sa prijateljima mozda nekom zatreba.
Potrebno je : pakovanje kora za rozen tortu
KREMA
7,5 dcl mlijeka
200g šećera u prahu
1 vanilia šećer
malo ruma)
125g čokolade za kuvanje
40g kakaa
45g gustina
125g maslaca.
Izmiješajte kakao i gustin, dodajte malo više od jednog dcl mlijeka i dobro promiješajte kao prašak za puding. Ne smije biti grudica.
Zakuhajte mlijeko sa šećerom do vrenja, maknite s vatre i u njega ulijte smjesu kakaa i gustina.
Vratite na laganu vatru i mješajte dok se zgusne.
Ponovo maknite s vatre i u vruću smjesu dodajte na čokoladu izlomljenu na kocke.
Kad se čokolada otopi do kraja, dodajte maslac izrezan na listiće (i koji je sobne temeprature) i mješajte dok se potpuno ne otopi.
Ostavite kremu da se malo ohladi.
Kore mažite dok je krema još mlaka.
Dekorirajte po želji.
Kolač je najbolji kad odstoji bar 1 dan da kore malo omekšaju.Podelite recept sa prijateljima mozda nekom zatreba.
Prvo stavite 8dl mleka da provri sa deset kašika šećera i sklonite sa strane da se blago ohladi dok želatin ne nabubri. Tri kešice želatina od po 10g prelite sa preostala dva decilitra hladnog mleka, dobro promešajte i ostavite deset minuta da želatin nabubri. Čim je želatin nabubrio naspite ga u pripremljeno vruće mleko i mešajte dok se želatin ne rastopi. Stavite ovaj fil u frižider ili u zamrzivač da se hladi dok ne bude gustine kao pavlaka.
Kad se želatin zgusnuo posebno umutite 500g šlaga sa 4 dl hladnog mleka pa dodajte želatin i nastavite mutiti dok ne dobijete gust i čvrst krem. Ovaj fil podelite na tri dela pa u prvi deo dodajte 150g mlevenog plazma keksa, promešajte da se fil izjednači i naspite ga na dno kalupa koji ste obložili pek papirom ili prozirnom folijom
Posebno svaku kesicu sladoleda razmutite u po 1dl hladnog mleka da nema grudvica pa u svaku aromu sladoleda dodajte po jedan deo krema sa želatinom i dobro umutite da se smese izjednače i ostanu čvrste. Preko keksa naspite i poravnajte fil sa šumskim voćem, a odozgo premažite fil sa ukusom straćatele.
Grčki sladoled tortu stavite u frižider najmanje preko noći da se dobro ohladi i stegne nakon toga je isecite na parčad i poslužite.Podelite recept sa prijateljima na fb mozda nekom zatreba.Recept za predivnu sladoled tortu sa visnjama imate OVDE.Recept za najlepsu rodjendansku tortu imate OVDE
Skuvati puding ko sto pise na kesici i ostaviti da se ohladi, u medjivremenu umutiti šlag i posebno margarin.U ohladjeni puding staviti margarin i sjedinjiti.Na tacnu redjati red keksa ,pa red pudinga i slaga ...i tako dok se ne utrosi materijal.Keks niposto ne umakati . od ostatka šlaga ukrasiti tortu.U original recept ide puding od karamele ali sam u kuci samo trenutno imala ovaj puding.Podelite recept na fb mozda nekom zatreba recept.
U jednu posudu izmesati solju brasna, supenu kasiku secera, 2 kesice praska za pecivo i kasikicu soli. U drugoj posudi umutiti 3 jajeta, solju ulja i pola solje mleka. Dobro izmesati da ne bude grudvica.
Spojiti obe smese, sjedinjiti smesu i zatim podeliti na onoliko delova koliko imate vrsta boja za kolace. Polako kasikom sipati u modle za mafine, a kojim redom....e to pustite masti na volju.Super su za decije rodjendane,podelite recept na svom fb mozda zatreba nekoj mami.
kora:7 belanaca,7 kasika secera,7kasika plazme,7 kasika mlevenih oraha.
Umutiti sastojke i ispeci 2 ovakve kore
I fil:14 zumanaca,200 gr secera u prahu,kuvati na pari.
II fil:u 4 dcl mleka zakuvati jedan puding od vanile,4 kasike secera,1 margarin.
Sjediniti filove i dodati 300 gr mlevene plazme,sto grama oraha,200 gr seckane ili rendane cokolade Slagati tortu po sledecem redosledu-Kora-fil-slag-kora-fil-slag,Ukrasiti po zelji.Podelite recept sa prijateljima na fb mozda nekom zatreba.
Slatki kupus
Potrebno nam je glavica kupusa tezine oko 2 kg, dve glavice crnog luka, dve sargarepe,malo ulja, soli,vegete, mlevenog bibera, lovora,i crvene paprike .
U lonac zagrejemo ulje, dodamo sargarepu isecenu na kolutove, Posolimo kako bi se sargarepa lakse i brze dinstala. Poklopimo, povremeno promesamo i posle par minuta dodamo sitno isecen luk. Nastavimo sa dinstanjem . Kada sargarepa omeksa, a luk postane staklast dodamo isecen kupus , sve navedene zacine i ostavimo da kupus polako pusti svoju tecnost. Uz povremeno mesanje moramo voditi racuna o kolicini vode , kako ne bi zagorelo. Obavezno dodavati vodu u zavisnosti od gustine koju zelimo da kupus ima.
mutite 3 belanca sa 3 kašike šećera, dodajte jedno po jedno 3 žumanca, i dalje mutite pa dodajte 1 kašiku ulja i 3 velike kašike neskvika.3 kašike brašna pomešajte sa jednim praškom za pecivo pa dodajte u prethodnu smesu polako mešajući varjačom. Izlijte u podmazan pleh i pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni 15 minuta.Napravite 3 ovakve kore. Kada se ohlade kore svaku preliti čokoladnim mlekom.Za prvi fil umutite varjačom 1 kanticu pavlake sa 250 g prah šećera i 300 g mlevene plazme.Za drugi fil penasto umutite 1/2 kg šlaga sa 4,5 dl kisele vode.Ređajte koru, premažite je 1/3 prvog fila pa 1/3 drugog fila.Stavite drugu koru pa opet 1/3 prvog fila pa 1/3 drugog fila pa treću koru i 1/3 prvog pa 1/3 drugog fila. . Od gore i sa strane celu tortu premažite sa još 2 penasto umućena šlaga.Ukrasite po želji.Podelite recept sa prijateljima na fb jer je torta izdasna i ima je dosta,mozda nekoj mami zatreba za rodjendan ideja.
1 casa(2dl) jogurta
1/2 case vode
1/2case ulja
1 casa secera
1 kesica vanilin secer
1 kesica praska za pecivo
brasna
4-5 kasike pekmeza po zelji
3 kasike secera i secer u prahu
Sipati sve tecne sastojke u neku dublju posudu pa sve izmesati.Sipati malo brasna ,pa prasak za pecivo.Brasno dodajete po potrebi tako da se dobije smesa malo gusca od smese za palacinke.Onda uzeti pleh manji sipajte pola smese u pleh(predhodno premazan uljem i posut brasnom).Pecite u zagrejanoj rerni na 250 stepeni oko 5 minuta.Onda izvaditeiz rerne i premazite pekmezom,pa posut secerom.Onda sipajte ostatak smese.Pecite dok ne porumeni.Kad je pecen pospite secerom u prahu.
5 kg paprike-roge
2 plava patlidžana srednje veličine
1/2 litre ulja
100 ml alkoholnog sirćeta
5-6 čenova belog luka
3 kašike soli
1 kašika šećera
1 konzervans a i ne mora
Ispeći papriku i patlidžane.
Dobro ocediti. (ostaviti sam preko noći da se dobro ocedi), patlidžane mozete ispeći u rerni – pola sata na 250 stepeni) Pečenu papriku i patlidžane oljuštiti, izvaditi semenke i samleti na mašinu za mlevenje mesa. U mašinu ubaciti i beli luk.3. U veći lonac staviti ulje, dobro zagrejati i istresti samlevenu smesu.Kuvati na laganoj vatri uz stalno mešanje.
Dodati sirće, so i šećer.5. Za nekih tridesetak minuta dodati konzervans, ako ga dodajete
Kuvati još 20-30 minuta. Kada je smesa postala kompaktnija, t.j. uočite vidljiv trag na dnu šerpe prilikom mešanja – ajvar je gotov.Sipati u sterlisane tegle zatvoriti poklopcem i cuvati na hladnom.Podelite recept sa prijateljima na fb mozda nekom zatreba.Recept za najbolju zimnicu na hladno imate OVDE-RECEPT ZA NAJLEPSE KRASTAVCE NA HLADNO IMATE OVDE-Recept za jeger Zimnicu mnogo jednostavniju od ajvara imate OVDE-
Recept za papriku punjenu kupusom imate OVDE.Recept za starinski ajvar imate OVDE,RECEPT ZA NAJBOLJI PRESOLAC ZA KRASTAVCE KOJI SE NIKAD NE POKVARE IMATE OVDE.Recept za punjene krastavce imate OVDE.Recept za papriku u pavlaci imate OVDE.Recept za krastvace ukiseljenje sa hlebom imate OVDE
Maline oprati kroz cijedku i očistiti ako ima listića.Staviti u posudu u kojoj će se kuvati, dodati vodu i šećer i kuvati oko 20-30 miuta,sve dok se šećer ne otopi i maline ne omekšaju.
Kad je kuvano procijediti kroz gušće sito ili gazu.Sok vruč sipati u zagrijane staklene boce.Ostaviti do sutra da se do kraja ohladi.Umotano u korpi u cebe.Drzati ga na hladnom mestu ako ga necete brzo popiti stavite i konzervansa malo.Jos jedna lepsa kombinacija su mi jagode i zova recept za to imate OVDERecept za liker od kombinacije jagoda i zove imate OVDE
Recept za sok od limuna i zove imate OVDE
Recept za sok od zove i narandze takozvana sokata .jer je ista kao fanta sokata se nalazi OVDE
Brzi dzem od jagoda 4 minute imate OVDE.
Sirup od jagoda koji se ne kuva se nalazi OVDE
Sok od zove i mente imate OVDE-Recept za strudlu sa korama za pitu imate OVDE
Recepte i video recepte kako da sami napravite slatki sto za decije rodjendane imate OVDE Recept za brzinsku tortu sa keksom i jogurtom koja se ne pece imate OVDE
Recept za domacu sokatu imate OVDE-Recept za domaci zdrav sirup imate OVDE-RECEPT ZA LIKER OD JAGODA I ZOVE IMATE OVDE
Recept za najbolje i najlakse slatko bez hemije imate OVDE-Recept za dzem bez hemije po starinski imate OVDE
Potrebno: 1 l vode 1 l mleka 6 jaja 25 kašika šećera 3 vanil šećera 1 ceo gustin
6 kašika brašna petit keks šlag cokolada za glazuru Staviti kuvati 1l mleka i 1l vode, 25 kašika šećera i 3 vanil šećera.Malo mleka odliti od toga i tu razmutiti 6 žumanaca,6 kašika brašna,1 ceo gustin.Mešajući po malo sipati u provrelo mleko i kuvati uz stalno mešanje dok se ne zgusne.Posebno umutiti sneg od 6 belanaca i u vruc fil dodavati kašiku po kašiku i mešati varjačom,nikako mikserom da se dobije fina jednolična masa. Na dno tepsije složiti petit keks natopljen u mleko i izliti krempitu u tepsiju.Kad se ohladi staviti odozgo šlag i preliti čokoladnom glazurom,za koju ste istopili čokoladu sa uljem.
potrebno je za koru: 125gr. margarina 170gr. brašna 1/2 l hladnog mleka 5 jaja malo soli potrebno je za fil: 2 pavlake 250 gr. šunke na kockice 250 gr. rendanog kačkavalja
Margarin istopiti,pa malo propržiti brašno,zatim dodati mleko i neprestano mešati na blagoj vatri(Kao bešamel sos).Ohladiti.Dodavati jaja,jedno po jedno i neprestano mutiti mikserom.Izliti u pleh (ja sam na papir za pečenje) i ispeći.Kad je gotovo saviti u mokru krpu i ostaviti da se ohladi. Hladno nafilovati i premazati pavlakom odozgo. *slika pečene kore,pre umotavanja
IZVOR http://forum.roditeljportal.com/
MOZDA CE VAS INTERESOVATI RECEPT http://brzireceptiisaveti.blogspot.com/2014/12/duga-rolat.html
Trešnje operite i očistite od eventualnog lišća, peteljki, i koštica. Ostavite da otkaplju na ćevćiru.
Uzmite šerpu u kojoj kuvate slatko, sipajte šećer u nju, dolijte vodu i kuvajte na jakoj temperaturi gust sirup. Kad je sirup gotov, spustite u njega trešnje. Kuvajte dalje i dodajte vanilu i sok od limuna. Temperatura štednjaka i dalje treba da bude jaka.
Slatko je gotovo kad sirup sipan iz kašike ne teče u jednom mlazu, već u prekidima, tj. teškim kapima. Tada skinite penu i pokrijte navlaženim platnom.
Ostavite da stoji oko 12 sati. Pripremite čiste, suve teglice i sipajte slatko u njih pazeći da u svakoj bude dovoljno plodova i safta. Povežite celofanom i ostavite na prohladno mesto.Podelite recept sa prijateljima na fb moda nekom zatreba.Jos jedna lepsa kombinacija su mi jagode i zova recept za to imate OVDERecept za liker od kombinacije jagoda i zove imate OVDE
Recept za sok od limuna i zove imate OVDE
Recept za sok od zove i narandze takozvana sokata .jer je ista kao fanta sokata se nalazi OVDE
Brzi dzem od jagoda 4 minute imate OVDE.
Sirup od jagoda koji se ne kuva se nalazi OVDE
Sok od zove i mente imate OVDE
Puno je jos recepata ali sam ovde izdvojila ove.Recept za najbolje i najlakse slatko bez hemije imate OVDE-Recept za dzem bez hemije po starinski imate OVDE