mleko1l
šećer 10 kasika
bezbojnog želatina 3kom
šlag 500g
mleko 6dl
plazma keks 150g
sladoled šumsko voće 1kom
sladoled straćatela 1kom
Prvo stavite 8dl mleka da provri sa deset kašika šećera i sklonite sa strane da se blago ohladi dok želatin ne nabubri. Tri kešice želatina od po 10g prelite sa preostala dva decilitra hladnog mleka, dobro promešajte i ostavite deset minuta da želatin nabubri. Čim je želatin nabubrio naspite ga u pripremljeno vruće mleko i mešajte dok se želatin ne rastopi. Stavite ovaj fil u frižider ili u zamrzivač da se hladi dok ne bude gustine kao pavlaka.
Kad se želatin zgusnuo posebno umutite 500g šlaga sa 4 dl hladnog mleka pa dodajte želatin i nastavite mutiti dok ne dobijete gust i čvrst krem. Ovaj fil podelite na tri dela pa u prvi deo dodajte 150g mlevenog plazma keksa, promešajte da se fil izjednači i naspite ga na dno kalupa koji ste obložili pek papirom ili prozirnom folijom
Posebno svaku kesicu sladoleda razmutite u po 1dl hladnog mleka da nema grudvica pa u svaku aromu sladoleda dodajte po jedan deo krema sa želatinom i dobro umutite da se smese izjednače i ostanu čvrste. Preko keksa naspite i poravnajte fil sa šumskim voćem, a odozgo premažite fil sa ukusom straćatele.
Grčki sladoled tortu stavite u frižider najmanje preko noći da se dobro ohladi i stegne nakon toga je isecite na parčad i poslužite.Podelite recept sa prijateljima na fb mozda nekom zatreba.Recept za predivnu sladoled tortu sa visnjama imate OVDE.Recept za najlepsu rodjendansku tortu imate OVDE
brzinsku tortu koja se ne pece imate ovde