zapratite me i na tik toku
POCETNA STRANA
Pogledaj i ovaj recept obavezno
POGLEDAJ RECEPT ZA PAPRIKU U PAVLACI NA BRZAKA
POGLEDAJTE KAKO SACUVATI MUSKATLE PREKO ZIME
ZAPRATITE KANAL DA PRATITE SLAVSKE RECEPTE
Podelite recept sa prijateljima
Translate ПРЕВОДАЧ Преведувач TŁUMACZ ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΗΣ
Cokoladne kosnice
350 g mlevenog keksa
150 g mlevenih oraha
150 g šećera u prahu + 3 kašike
130 g margarina
ekstrakt ruma
2 kašike kakaoa
1 dl mleka + mleko po potrebi
2 kašike ruma
1 kašika čokolade u prahu
200 g čokolade
2 kašike ulja
Pomešati 250 g mlevenog keksa sa 150 g oraha i 150 g šećera u prahu. Dodati 80 g omekšalog margarina, ekstrakt ruma, kakao i 1 dl mleka. Sve lepo sjediniti rukom. Smesom napuniti kalupe za košnice, pa u sredinu staviti malo fila. Za fil pomešati preostali mleveni keks sa margarinom, šećerom u prahu, rumom i čokoladom u prahu. Po potrebi dodati malo mleka. Košnice izvaditi iz kalupa, preliti ih otopljenom čokoladom sa malo ulja i ukrasiti po zeji mlevenim orasima ili lesnicima.podelite recept sa prijateljima na fb mozda nekom zatreba.
Domaca orahovaca-recept i lekovitost.pomoc kod stitne zlezde
Rakija od oraha se od davnina u narodnoj medicini koristi kao prirodni lek za bolesti štitaste žlezde
. Koriste se zeleni orasi jer su oni najbogatiji jodom.
. Koriste se zeleni orasi jer su oni najbogatiji jodom.
Sastojci: Količina:
- rakija 1 litar
- orasi (zeleni, sa ljuskom) 20 kom
- klincici 10 kom
- cimet pola kasicice
- secer 800 gr
Orase iscetvrtati ili samo zarezati preliti sa rakijom. Dodati secer cimet i klincice.
Ostaviti da stoji 30 dana. Procedite i nalijte u flaše vaš domaći liker od oraha. Na prazan stomak pijte ujutru po jednu malu čašu. Liker od zelenih oraha prirodan je preparat za lečenje bolesti želuca, sluzokože usta i grla, i posebno, za štitnu žlezdu, jer je bogat jodom.Podelite recept sa prijateljima na fb .Recept za zdravi sirup od koprive za ciscenje krvi imate OVDE.Recept za tinkturu od mladih orasa i koprive koja je odlicna za niz bolesti imate OVDE-Recept za domacu sokatu imate OVDE-Recept za domaci zdrav sirup imate OVDE-RECEPT ZA LIKER OD JAGODA I ZOVE IMATE OVDE
LJuti zdrav domaci pekmez
, 1 glavica belog luka , komad od 100grdjumbira ,
2kasike soja sosa , 300gr secera i pola kafene kasikice soli .
Recept nam je poslala nasa redovna citateljka Adrijana Pavin iz Backe Palanke i hvala joj na tom.Recept za papriku punjenu kupusom imate OVDE.Recept za starinski ajvar imate OVDE,RECEPT ZA NAJBOLJI PRESOLAC ZA KRASTAVCE KOJI SE NIKAD NE POKVARE IMATE OVDE.Recept za punjene krastavce imate OVDE.Recept za papriku u pavlaci imate OVDE. Recept za prelep pekmez od dinja imate OVDERecept za krastvace ukiseljenje sa hlebom imate OVDE
Trik za princes krofne-ne otvarati rernu
Da bi testo uspelo nikako ali nikako ne otvarati rernu dok se krofne peku ja to nisam znala pa sam cesto provirivala i krofne bi se izduvale i pale.
za tijesto
2,5 dl vode
125 g margarina
150 g brašna
1 kašika šećera
mrvica soli
4 kom jaja
za kremu
1/2 l mlijeka
250 g šećera
2 kom žumanca
4 kašike uvrh pune gustina
2 kom vanil šećera
125 g margarina
i još
3 dl slatke pavlake
za tijesto
2,5 dl vode
125 g margarina
150 g brašna
1 kašika šećera
mrvica soli
4 kom jaja
za kremu
1/2 l mlijeka
250 g šećera
2 kom žumanca
4 kašike uvrh pune gustina
2 kom vanil šećera
125 g margarina
i još
U posudu sipati vodu, margarin, šećer i so pa staviti da se kuva.Kad provri sipati brašno i miješati da se dobije jednolična masa.Ostaviti da se ohladi. Jaja umutiti pa sipati postepeno u prohlađenu smjesu od brašna i neprekidno mutiti mikserom.Kad se masa ujednači pomoću šprica stavljati krofne na podmazan pleh ili obložen papirom za pečenje. Ne smiju biti preblizu jer će narasti.Rernu zagrijati na 200 stepeni pa kad se krofne stave smanjiti na 180. Peći da porumene oko 40 minuta.Za vrijeme pečenja rerna se ne smije otvarati. Za kremu u malo hladnog mlijeka razmutiti žumanca i gustin, a ostalo mlijeko šećer i vanil šećer staviti da se kuva, kad prokuva sipati razmućenu smjesu sa gustinom i miješati da se zgusne. U ohlađenu kremu umiješati razmućeni margarin i sve dobro umutiti. Ohlađene krofne rasjeći na pola stavljati kremu pa slatku pavlaku umućenu u šlag i poklopiti gornjim dijelom krofne.Posuti šećerom u prahu.
Domaci sok od jabuke i sargarepe
oko 5 kg očišćenih oguljenih jabuka (ili voća kojeg želite ili kombinirano)
0,5-1 kg sargarepe
1,5 kg šećera
limunova kiselina
voda
0,5-1 kg sargarepe
1,5 kg šećera
limunova kiselina
voda
Recept za domace spagete- i za spagete sa umakom od dzigerice
DOMACE SPAGETE: Zamesiti testo od 2-3 jajeta,soli i brasna kao i za supu sto tvrdje,rastanjiti dobro i seci nozem sto tanje (jos bolje ko ima masinicu za supu)ja nemam pa radim rucno
Dobro ostaviti sto duze da se susi ali nije neophodno. DOMACE SPAGETE SA SOSOM OD CRNE DZIGERICE:
Staviti vodu sa malo ulja i soli da provri staviti spagete i kuvati 10ak minuta.SOS:Useckati 3-4 glavice luka,3-4 sargarepe da se dinstaju dodati zaledjenu crnu dzigericu isecenu na tanke listice i dinstati dodati alevu papriku i ostale zacine po zelji. Na gotovo jelo po zelji moze kisela pavlaka.Recept nam je posala Branka Jankovic.
Dobro ostaviti sto duze da se susi ali nije neophodno. DOMACE SPAGETE SA SOSOM OD CRNE DZIGERICE:
Staviti vodu sa malo ulja i soli da provri staviti spagete i kuvati 10ak minuta.SOS:Useckati 3-4 glavice luka,3-4 sargarepe da se dinstaju dodati zaledjenu crnu dzigericu isecenu na tanke listice i dinstati dodati alevu papriku i ostale zacine po zelji. Na gotovo jelo po zelji moze kisela pavlaka.Recept nam je posala Branka Jankovic.
Recept za Dzem od sipka bez konzervansa
Ostaviti dva do tri dana da odstoji da bi malo omeksao.
Naliti sipak vodom da se kuva, kada je dovoljno mek procediti ga.
Uzimati po malo i sipati u presu i pasirati ga.
Stalno po malo dolivati vode da bi lakse prolazila tecnost od sipka
.Kada se ispasira sav sipak ponovo ga procediti ili na cediljku ili kroz sterilnu gazu, posto od sipka ostaju one bodljice.Meriti tecnost koja se dobije, ja merim u lonce od 1 litre.Sipati tecnost u serpu da se kuva i dodati secer.
Mesati da se secer otopi.Kada pocne da vri, uzeti malo i sipati u jedan tanjir.
Tako raditi par puta dok ne dobijete zeljenu gustinu.
Vruce sipati u tegle, i zatvoriti ih .Ovo je pre bila obavezna zimnica u spaijuzu nasih baka,sad je retkost,Podelite recept na fb u secanje na stara neka dobra vremena.Recept za zimnicu na hladno imate OVDE-Recept za jeger Zimnicu mnogo jednostavniju od ajvara imate OVDE-.Recept za papriku u pavlaci imate OVDE
.Recept za papriku punjenu kupusom imate OVDE-Recept za salatu sa pecenim paprikama imate OVDE-Recept za najlepsu barenu papriku bez hemije imate OVDE-Recepta za punjene krastavce imate OVDE-Recept za jedan presolac na hladno za 3 vrste zimnice imate OVDE-Recept za punjeni luk imate OVDE-Recept za dzem od smokvi po starinski bez hemije imate OVDE-recept za cuvarkucu i med za miome ,ciste i stitnu zlezdu imate OVDE
Marmelada od musmula
Mušmule ogulite i stavite ih u lonac, sa šećerom i vodom ih prokuhajte. Kad su kuvane, dodajte im vaniliju ili rum. Propasirajte ih kroz cedaljku ili kako je vama lakse, ide polako, ali se isplati. Vruć pekmez stavite u vruće sterilizirane tegle i dobro ih zatvorite. Ostavite da se ohlade polako.Drzite u spajizu.
Posne coko kocke
3 šolje Glatkog brašna (šolja od 2dcl)
2 šolje sojinog mleka
2 šolje šećera
3 kašike kakaa u prahu
1 Prašak za pecivo
1 kašikica sode bikarbone
Sirup
18 kašika sojinog mleka
10 kašika šećera
200g čokolade za kuvanje posne
200g margarina za kolace
Ugrejati rernu na dvesto stepeni. U dublju tepsiju staviti papir za pečenje. Za biskvit pomešati sve suve sastojke pa dodati mleko koje nije potrebno predhodno zagrejati. Sve dobro sjediniti kašikom, izliti u tepsiju, poravnati i peći 30 minuta. Pečeni biskvit izvaditi iz rerne, ohladiti. Ohladjen biskvit odvojiti od pek papira pa biskvit vratiti u tepsiju i iseći na kocke. Pripremiti sirup tako sto se svi sastojci stave u šerpu i na srednjoj vatri zagreva, dok se sve ne otopi. Ohladjen i isečen biskvit preliti vrućim sirupom. Kolač ostaviti da se ohladi, najbolje u frizideru.Podelite recept sa prijateljima na fb vreme je posta mozda nekom zatreba.
Ugrejati rernu na dvesto stepeni. U dublju tepsiju staviti papir za pečenje. Za biskvit pomešati sve suve sastojke pa dodati mleko koje nije potrebno predhodno zagrejati. Sve dobro sjediniti kašikom, izliti u tepsiju, poravnati i peći 30 minuta. Pečeni biskvit izvaditi iz rerne, ohladiti. Ohladjen biskvit odvojiti od pek papira pa biskvit vratiti u tepsiju i iseći na kocke. Pripremiti sirup tako sto se svi sastojci stave u šerpu i na srednjoj vatri zagreva, dok se sve ne otopi. Ohladjen i isečen biskvit preliti vrućim sirupom. Kolač ostaviti da se ohladi, najbolje u frizideru.Podelite recept sa prijateljima na fb vreme je posta mozda nekom zatreba.
Knedle bez krompira-Griz knedle-lepse nego sa krompirom
2 case vode (casa 2 dcl)
1 dcl ulja
prstohvat soli
1 casa brasna
1 casa griza
1 casa prezli
1 casa secera
cimet
2 jaja
sljive ili neko drugo voce po zelji
Prokuhati 2 case vode i 1 dcl ulja sa malo soli. U prokuhano dodati 1 casu brasna i 1 casu griza. Smjesu dobro sastaviti(ja koristim mikser -spiralni nastavak za tijesto). Smjesu ohladiti. U ohladjenu smjesu dodati 2 umucenih jaja(lagano ih ulupati viljuskom). Opet sve sastaviti sa mikserom. Rukama odkidati komade smjese ,na dlanu razvaljati rukom i u sredinu staviti sljivu (cijelu ili pola, kako volite, ako zelite manje knedle stavite pola sljive,za velike ide cijela sljiva),zatim dlanovim oblikovati knedle. Knedle staviti u kljucalu vodu i kuhati dok se se ne podignu na vrh, tad su kuhane. Dok se knedle kuhaju pripremite prezle tako sto cete ih kratko proprziti na ulju i dodati secer,na kraju cimet-1 vrecicu. Sve dobro izmijesati. Kuhane knedle odmah po vadjenu iz vode brljati u prezle i secer. Od ove smjese dobicete 8 velikih / 16 manjih knedli.Podelite recept sa prijateljima na fb mozda nekom zatreba.
Dzem od sljiva pecen u rerni bez secera
količina po želji šljiva
a zatim smanjite na 150 stepeni. Malo odškrinite rernu (pomoću varjače ili sl.) kako bi izlazila para.
Nastavite da pečete dok ne počne da se zgušnjava, ali nemojte predugo jer će se džem prilikom hlađenja dodatno zgusnuti.
Vruć džem sipajte u dobro oprane i u rerni zagrejane tegle, zatvorite ih original poklopcem i uvijte u ćebe da se postepeno hlade
.Recept za dzem bez hemije po starinski imate OVDE
Najsocnija baklava sa jogurtom i jajima
1/2 kg tankih kora ili debelih
350 grama mlevenih oraha
1 (casa) jogurt
1 solja od bele kafe secera
1 solja od bele kafe ulja
3 jajeta
1 l vode
1/2 kg secera
Mikserom umutiti zumanca i secer dodati jogurt i ulje dodati mlevene orase umutiti belanca i dodati polako masi sloziti u pleh 2 kore pa namazati masom i sve tako dok ima kora iseci na rombove peci na 200 stepeni dok lepo porumeni staviti da se kuva sirup:litru vode i pola kilograma secera kad provre ostaviti na sporetu da se ne hladi dok baklava ne bude gotova preliti poklopiti tacnom i ostaviti tako dok se ne ohladi.Podelite recept sa prijateljima na fb mozda nekom zatreba.
Пријавите се на:
Постови (Atom)