1 kg jabuka po izboru
6 dcl vode
35 dkg šečera
2 pudinga od vanilije
1 kutija petit keksa
2,5 dcl slatke pavlake
malo cimeta
Očistiti jabuke i naribati,
Staviti ih kuvati s vodom i šećerom ( oko 10-15 minuta). Izmutiti pudinge s malo vode i zakuvati u omekšane jabuke, dodati malo cimeta i kuvati dok se ne zgusne.Složiti red keksa, zatim preliti kremom od jabuka (pola kreme), red keksa i opet drugi dio kreme i gore red keksa. Staviti hladiti i ukrasiti sa izmiksanom slatkom pavlakom.Podelite recept na fb sa svojim prijateljima mozda nekom zatreba.
krastavci, feferone, beli luk, i crni luk po zelji i moze i po koja sargarepa
, 1l sirćeta, 3l vode,
200g šećera i 150g soli.
Za punjenje krastavčića možete koristiti bilo koju vrstu papricice tj feferona,sto vise boja to ce biti lepse i sarenije. Paprike očistiti od semena a i ne mora. Krastavac izdubiti ,ja sam to radila sa ostracem za nozeve.i u sredinu ređati očišćenje paprike,ili sargarepu zatim iseći krastavce na prst širine i složiti u tegle.Na ovaj nacin mozete samo puniti krastavce a mozete kao i u mom slucaju ubaciti i ostalo povrce. 3 l vode, soi šećer staviti da provr ikad provri u to dodati 1 litar sirćeta i pustiti da vri još 15 minuta. Ohladiti preliv za krastavce i ohlađenim prelivom preliti krastavce i zatvoriti tegle. Zatim uzeti veću šerpu, a na dno šerpe staviti neku veću kuhinjsku krpu i poređati tegle naliti sa hladnom vodom i uključiti ringlu, pa kad provri pustiti da vri 10 minuta i pasterizovati tegle. Posle 10 minuta isključiti ringlu, a krastavce ostaviti da se ohlade u toj vodi
Podelite recept sa prijateljicama na fb sigurno ce nekom zatrebati ideja.Recept za najbolju zimnicu na hladno imate OVDE-RECEPT ZA NAJLEPSE KRASTAVCE NA HLADNO IMATE OVDE
Recept za papriku punjenu kupusom imate OVDE.Recept za starinski ajvar imate OVDE,RECEPT ZA NAJBOLJI PRESOLAC ZA KRASTAVCE KOJI SE NIKAD NE POKVARE IMATE OVDE.Recept za punjene krastavce imate OVDE.Recept za papriku u pavlaci imate OVDE.Recept za krastvace ukiseljenje sa hlebom imate OVDE
Za koru je potrebno
9 belanaca, 300gr šećera,
2kaš brašna i 1 kašika sirćeta.
Umutiti belanca u čvrst sneg, postepeno dodavati šećer i mutiti dok se sav ne rastopi. Umešati sirće, a na kraju brašno. Pleh u kome ćemo peći kore obložiti papirom, sipati smesu i peći u zagrejanoj rerni oko 10 minuta. Zstim smanjiti temperaturu i peći još 15 minuta. Ohladjenu koru preseći na tri dela.
Za fil nam je potrebno : 9 žumanca, 21kašika šećera, 250 gr margarina, puding od vanile, puding od čokolade.
Umutiti žumanca sa 9 kašika šećera i skuvati na pari. Umutiti penasto margarin i spojiti sa Ohladjenom kremom. Skuvati posebno puding od vanile i čokolade kao što piše na kesici. Krem od žumanaca i margarina podeliti na dva dela.
U jedan staviti puding od vanile, u drugi od čokolade.Na tacnu za posluživanje staviti jednu koru, te ptemazati žutim filom, prekriti druom korom pa braon fil. Odgore staviti treću koru. Tortu premazati šlagom i ukrasiti.
Umutiti dva jajeta, šolja šećera, ulja, mleka, mlevenih rogača, dve šolje brašna, prašak za pecivo i dve kašike pekmeza, bilo koje vrste,u ovom slucaju od kajsije
Sipati u podmazan pleh i peći u zagrejanoj rerni. Pečen kolač posuti šećerom u prahu.
Umutiti 250 gr šećera, 100 gr masti i dva cela jajeta. Kada se sastojci dobro izmešaju, varjačom dodati dve kašike kakaa, 200 gr brašna, 2dcl mleka.
Dobro izmešati, dodati prašak za pecivo, nastaviti mešati polako. Pripremljenu smesu sipati u nauljen i brašnom posut, kalup. Kada je pečeno premazati pekmezom od kajsija i odgore glazuru od čokolade.Sluziti hladno.Podelite recept sa prijateljima na fb mozda nekom zatreba.
800g očiščenih višanja
8 malih čajnih kasicica stevije imate je u svakoj prodavnici zdrave hrane
1 kasicica soka od limuna
1 vanilin šećer
Svježe višnje očiste se od koštica. Zaslade se sa stevijom i stave na laganu vatru. Pola sata prije kraja doda se limunov sok i vanilin šeer.
Pekmez se ukupno kuva oko 1.5 sata dok se višnje fino ne razpeku.
Ovisno o tome kakvu steviju imate na njoj točno piše koju količinu šećera zamjenjuje.
Ovim receptom dobit ćete jednu manju teglicu pekmeza,znaci napravite srazmerno koliko zelite da imate teglicaPodelite recept sa prijateljima sigurno ce zatrebati nekom.Recept za liker od kombinacije jagoda i zove imate OVDE
Recept za sok od limuna i zove imate OVDE
Recept za sok od zove i narandze takozvana sokata .jer je ista kao fanta sokata se nalazi OVDE
Brzi dzem od jagoda 4 minute imate OVDE.Puno je jos recepata ali sam ovde izdvojila ove.Recept za dzem bez hemije po starinski imate OVDE
Od litre mleka odvojimo solju,a ostatak ostaviti da provri sa dve kasike secera i vanil secerom.
U medjuvremenu umutiti cvrst sneg od belanaca i dodamo secer u prahu .
Kasikom vaditi nokle i spustati ih u kipuce mleko ,prvo sa jedne pa sa druge strane po par sekundi. Da nokle narastu.
Vaditi resetkastom kasikom u ciniju.
Zumanca umutiti sa preostalim secerom i dodati brasno.
Razrediti zumnca sa mlekom kojim smo ostavili po strani ,i sve zajedno sipamo u vruce mleko da se skuva krem .
Kremom prelijemo nokle. Odozgo narendamo koru od limuna i cokoladu. Sluziti hladno. Jos puno mojih brzinskih video recepata imate OVDE
Recept za najlepsu salatu uz sve vrste pecenja sa pecenom paprikom imate OVDE
Recept za brzinski rucak sa punjenim paprikama sa pavlakom i krompirom imate OVDE
Najejdnostaviji recept za papriku u pavlaci imate OVDE
Recept za tortu od cevapa da odusevite goste imate OVDE
Recept z najizdasniju i najlepsu rodjendansku tortu imate OVDE
Recept za hleb iz serpe a kao da je ispod saca imate OVDE
Recept za slanu toru od oblatne za par trenutaka imate OVDE
Potrebno nam je : pakovanje oblatni, 500 gr secera, litra mleka, strugana kora od jednog limuna, margarin, 200 mlevenih oraha.
Stavimo mleko i secer da se kuvaju. Kada mleko provri, smanjite temperaturu i kuvajte dok smesa ne dobije boju i gustinu meda. Vreme kuvanja je od prilike dva do tri sata. Kada je fil gotov, skinemo serpu i dodamo jedan margarin, dobro promesamo ,umesamo limun i orase. Toplim filom ,filujemo oblatne.
Na poslednju oblatnu stavljamo glazuru koja se priprema na sledeci nacin :
150gr bele cokolade rastopimo sa kockicom margarina i dodamo dve kasike slatke pavlake. Prohladjenom glazurom premazemo oblatnu i pospemo orasima.Podelite recept sa prijateljima na fb mozda nekom zatreba.
POTREBNO:
- 500 ml mlake vode
- 700 gr mekog brasna
- 40 gr kvasca (1 pakovanje ili kockica)
- 1 kafena kasikica secera
-
5 kasike ulja za testo
- 1,5 kafena kasikica soli
- ulje za przenje
U vanglu stavite kvasac, mlaku vodu, secer, ulje
. Malo to izmesajte rukom, dodajte brasna ali ne sve, malo vise od pola od ukupne kolicine.
So dodate tek sad, ne direkt u kvasac slabije ce narasti.
Uzmite mikser sa onim vijugavim zicama, debljim koje su i namenjene za mesenje guscih masa kao sto je testo.
Tako cete brze napraviti lepo glatko testo sa baloncicima.Mutite mikserom sve dok se ne dobije lepa glatkla masa, bez grudvica.
Pobrasnjavite malo ruke i testo. Mesite blago i povrsno, tek da se formira mekana lopta od testa. Ako se bas jako lepi za ruke, dodajte jos malo brasna i blago mesite.
Zagrejte rernu. Ukljucite na 50 C, al ne cekajte da se skroz zagreje, pa ugasite. Rerna treba da je mlaka, ni slucajno vruca jako.
Ubacite vanglu sa testom, i prekrite krpom.
Zatvorite rernu, ako se plasite da ste pregrejali rernu otvorite je na kip (do pola).
Neka stoji 15 minuta da testo malo naraste, nema potrebe da se digne skroz.
Pobrasnjavite dobro radnu povrsinu, naraslo testo blago premesite sa malo brasna.
Istresite na sto, malo oblikujte testo u loptu i oklagijom razvaljajte.
Ne previse tanko, i ne pritiskajte jako oklagijom da se rupice u testu ne slepe i ne izadje vazduh.
sad je bitno ostaviti da odstoji oko 20-25 minuta (zavisi koliko je toplo u prostoriji).
Mekike fino narastu, supljikavost se poveca.
Zagrejte ulje, vrhove prstiju svaki put umocite u brasno da vam se mekike ne zalepe
. Bitno je jos da ih uzimate veoma blago, ne pritiskajuci jer ce se spljostiti i nestace pola rupica iz njih. Spustajte u vrelo ulje, gornje strana ide prvo dole.
Kada dobro porumeni, okrenete drugu stranu da porumeni.
Vadite na salvet da se ocede.Podelite recept sa prijateljima na fb vreme je posta mozda nekom zatreba-U ovom clanku imate jos posnih video recepata i predjela .Reecept za najlepsu posnu salatu za slave imate OVDE-Recept za najlepse POSNE kolace sa bananom za par minuta imate OVDE
.Recepte za najlepsa posna jela imate OVDE.
Recepte za najlepse posne kolace imate OVDE.Recepte za najlepsa posna predjela imate OVDERecept za posno jelo sa paprikom iz tursije i ajvarom .VIDEO imate OVDE. Recept za POSNE Cupavce za par minuta koji se ne peku VIDEO imate OVDE
Za zovu kažu da je jedna od najlekovitijih biljaka na svetu jer sadrži velike količine flavonoida, karotena, vitamina C.Do sada je poznato da zova leči grip, zapušene sinuse, bronhitis, astmu i alergije. Takođe, dokazano je da sok od zove popravlja imunitet, a pomaže i kod dijabetesa i zatvora. Sok od zove je veoma koristan za naše zdravlje te ga lekari i fitoterapeuti preporučuju svakom(izuzev trudnica i dojilja). Cvetovi biljke se od davnina koriste u narodnoj medicini kod obaranja visoke temperature, jer dokazano omogućuju bolje znojenje koje obara temperaturu.
Podjednako dobro deluje kod upale sinusa, ali i mnogih drugih virusa naročito u kombinaciji sa kantarionom. Pomaže i kod išijasa, neuralgija a takođe je odličan za bubrege jer pospešuje mokrenje.
Ukoliko se pitate izaziva li sok od zove nuspojave ili kakva druga neželjena dejstva, znajte da su one dosta retke. Vodite samo računa o količini soka koji pijete tokom dana, jer veće količine ih mogu izazvati – pijte ga umereno.Podelite recept sa prijateljima na fb mozda nekom zatreba,Recept za sok od zove imate OVDE-Recept za domacu sokatu imate OVDE
Pravoslavna crkva i njeni vernici u 22. marta praznuju uspomenu na stradanje četrdeset Mučenika Sevastijskih, koji su za Hristovu veru postradali 320. godine. Praznik se obeležava u hramovima Srpske pravoslavne crkve i u domovima mladih bračnih parova koji praznuju Mladence, jer su stradalnici bili mladići, pa je taj dan povezan sa prastarim običajem darivanja mladih bračnih parova, onih koji su se venčali od prethodnih Mladenaca.
Ovaj dan posvećen je mladencima i zbog venaca kojima su mučenici venčani ljubavlju Hristovom. I na venčanjima u crkvi, na glave mladih supružnika, stavljaju se venci, koji imaju trostruku simboliku: venci carski - svaki je čovek car u svom mikrokosmosu, svojoj kući, venci mučenički, jer u braku treba podnositi žrtve i venci besmrtne slave u Carstvu Hristovom.
Ovim se ukazuje na to da supružnici treba da budu jedan drugom verni, kao što su Sevastijski mladenci bili verni Hristu i da tu vernost i ljubav nikakvo iskušenje ne može i ne sme da savlada.
Stari običaji nalažu da žena pripremi posni ručak i posebne kolače kako bi svima pokazala svoju umešnost, ali i da tog dana ustane ranije kako bi pripremila 40 kolačića koji se nazivaju mladenčići.
Ova jutarnja žrtva simbolizuje sladak, dug i srećan život i kolačići se nude najmlađima i svima koji dolaze u kuću.
Kada je ručak u pitanju, na trpezi bi obavezno trebalo da se nađu i med, kuvana kopriva i zelje, jer prema verovanju na ovaj način čistimo svoju krv i privlačimo dobru sreću.
Sastav:
1/2 kilograma mekog brašna
- jedno pakovanje svežeg kvasca
- 1 kilogram šećera
- 2 decilitra tople vode
- 2 kafene kašičice šećera
- izrendana kora pomorandže
- med
- orasi, karanfilić ili suvo grožđe
Priprema
Pomešajte brašno, vodu, kvasac, ulje, šećer, pomorandžinu izrendanu koru i so i potom umesite testo.
- Smesu stavite na toplo mesto i sačekajte da se udvostruči
- Stanjite testo na debljinu od pola centimetra i napravite 40 pogačica uz pomoć čaše ili modle
- Važno je da ukupno napravite 40 kolačića, a u slučaju da vam ostane više testa, oni slobodno mogu da budu i nešto veći
- Potom ih stavite u peć i pecite 20 minuta na temepraturi od 180 stepeni Celzijusa.
Dok su još topli, premažite ih medom i pospite orasima, karanfilićem ili suvim grožđem za još bolji ukus. Podelite recept sa prijateljima na fb da se pisetimo obicaja.
U veliku šerpu staviti vodu i šećer da provri,dodati oprane i očišćene bobice aronije, pustiti da ponovo provri,zajedno sa bobicama,dok čekate da provri,varjačom pritiskati bobice da popucaju i ispuste sok.
Kad provri, kuvati samo minut-dva, skloniti sa vatre i ostaviti da se potpuno ohladi.
Ohlađenu smesu sipati u cediljku, ako treba iz nekoliko puta i ostaviti da se potpuno voće ocedi od tečnosti.Kad ste svo voće procedili, procediti još jednom kroz cediljku, na koju sta stavili čistu gazu ili filter za kafu i sipati nazad u šerpu ili lonac i pustiti da se kuva desetak minuta, dodati sok od 1 limuna i sve dobro izmešati.Flaše oprati i sterilisati ih i u zagrejane flaše sipati vruć sok.Zatvoriti flaše,ostaviti da se potpuno ohlade i čuvati ovaj sok na tamnom i hladnom mestu.Odlično pročišćava krv, ublažava migrenu i glavobolju, povoljno deluje na želudac i creva, zaustavlja proliv, obara povišen pritisak, sprečava razboj bakterijskih i virusnih infekcija, te nam popravlja imunitet .Recept za papriku punjenu kupusom imate OVDE.Recept za starinski ajvar imate OVDE,RECEPT ZA NAJBOLJI PRESOLAC ZA KRASTAVCE KOJI SE NIKAD NE POKVARE IMATE OVDE.Recept za punjene krastavce imate OVDE.Recept za papriku u pavlaci imate OVDE.Recept za krastvace ukiseljenje sa hlebom imate OVDE
4 jajeta, umutiti prvo belance pa žumance, dodati šolju i po od jogurta šećera,
času jogurta ili kiselog mleka,
vanil šećer, čašu ulja,
dve čaše brašna i prašak za pecivo. Sve to dobro umutiti, sipati u podmazan pleh, pobacati visnjei peći u rerni na 180 c.
Kada je gotovo posuti šećerom u prahu a moze i bez njega ako ga trenutno nemate kao ja naprimer,Podelite recept sa prijateljima na fb mozda nekom zatreba.
Recept za zimnicu na hladno imate OVDE-Recept za jeger Zimnicu mnogo jednostavniju od ajvara imate OVDE-.Recept za papriku u pavlaci imate OVDE
.Recept za papriku punjenu kupusom imate OVDE-Recept za salatu sa pecenim paprikama imate OVDE-Recept za najlepsu barenu papriku bez hemije imate OVDE-Recepta za punjene krastavce imate OVDE-Recept za jedan presolac na hladno za 3 vrste zimnice imate OVDE-Recept za punjeni luk imate OVDE-Recept za dzem od smokvi po starinski bez hemije imate OVDE
Patišpanj: 4 belanca umutite sa postepenim dodavanjem šećera. Sjedinite 4 kašike mlevenih lešnika i kašiku brašna, pa dodajte u umućena belanca. Promešajte lagano i sipajte u okrugli kalup veličine 26 cm. Pecite u zagrejanoj rerni na 200 °C oko 15 minuta ili zavisno od vaše rerne. Na isti način pripremite i preostala 2 patišpanja.
Fil: 500 ml mleka, 300 g šećera i vanil šećer stavite da provri. Posebno sjedinite 200 ml mleka, 16 žumanaca, 80 g pudinga od vanile i 20 g gustina. Sipajte u provrelo mleko i skuvajte fil. Ostavite da se ohladi. Izmiksajte maslac i 100 g šećera u prahu. Postepeno dodajte ohlađeni fil i sve zajedno umutite da se lepo sjedini, a onda fil podelite na dva dela.
U prvi deo dodajte 100 g lomljene plazme i po 100 g iseckane bele i crne Milka čokolade.
U drugi deo dodajte 100 g istopljene crne čokolade i 100 g krupno mlevenih lešnika.
Na tacnu stavite prvi patišpanj i prefilujte prvim filom, a onda preko njega i drugi fil. Ponovite isti postupak filovanja i sa preostalim patišpanjima. Ukrasite po želji.Podelite recept sa prijateljima na fb mozda nekom zatreba.