Papriku oprati i očistiti, pa staviti u veliki lonac za kuvanje. Pošto ima puno paprika, sam jih ja kuvala dva puta. Znači prvu polovinu paprika staviti u lonac, dodati zrna biber i i naliti vodom, tako da voda prekriva paprike. Kuvati dok paprike ne omekšaju. Kad su paprike kuvane, još vrele izvaditi Vodu ne prolivati, več u njoj kuvati na isti nači drugu polovinu paprika. Oguliti sargarepu i kuvati dok ne omekša. Patlidzan samo oprati i kuvati ga dok ne omekša. Ja sam posebno kuvala mrkvu i patlidzan. Obarene paprike malo prohladiti (toliko, da jih možete držati u ruki), pa jih samljeti u multiraktiku zajedno sa očiščenim feferonkama. U veliki lonac (taj, u kojem smo kuvali paprike) izliti samljevenu papriku. Samljeti i kuvanu mrkvu i patlidzan, pa izliti u lonac sa paprikama. Dodati sve ostale sastojke, osim luka. Masu kuvati na umjeroj vatri, dok sva tečnost ne ispari, i dok se masa ne zgusne. U kuvani ajvar umješati sitno iseckani beli luk. zavisno od zelje koliko ga volite a moze i bez njega Vruć ajvar sipati u čiste i suve tegle, pa ih poređati u rernu i grejati na 50-60° oko 10-15 minuta, tj. dok se na površini ne uhvati korica. Na tegle staviti celofan ( ja uzmem komadić vate pa umočim u rakiju pa malo celofančič obrišem), gumice i dobro zatvoriti sa poklopcima. Vruče tegle držati zamotane u deki, dok se ne ohlade. Ohlađene tegle čuvati na hladnom mestu.Podelite recept sa prijateljima na fb mozda nekom zatreba.
zapratite me i na tik toku
POCETNA STRANA
Pogledaj i ovaj recept obavezno
POGLEDAJ RECEPT ZA PAPRIKU U PAVLACI NA BRZAKA
POGLEDAJTE KAKO SACUVATI MUSKATLE PREKO ZIME
ZAPRATITE KANAL DA PRATITE SLAVSKE RECEPTE
Podelite recept sa prijateljima
Translate ПРЕВОДАЧ Преведувач TŁUMACZ ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΗΣ
Ajvar od barenih paprika
Papriku oprati i očistiti, pa staviti u veliki lonac za kuvanje. Pošto ima puno paprika, sam jih ja kuvala dva puta. Znači prvu polovinu paprika staviti u lonac, dodati zrna biber i i naliti vodom, tako da voda prekriva paprike. Kuvati dok paprike ne omekšaju. Kad su paprike kuvane, još vrele izvaditi Vodu ne prolivati, več u njoj kuvati na isti nači drugu polovinu paprika. Oguliti sargarepu i kuvati dok ne omekša. Patlidzan samo oprati i kuvati ga dok ne omekša. Ja sam posebno kuvala mrkvu i patlidzan. Obarene paprike malo prohladiti (toliko, da jih možete držati u ruki), pa jih samljeti u multiraktiku zajedno sa očiščenim feferonkama. U veliki lonac (taj, u kojem smo kuvali paprike) izliti samljevenu papriku. Samljeti i kuvanu mrkvu i patlidzan, pa izliti u lonac sa paprikama. Dodati sve ostale sastojke, osim luka. Masu kuvati na umjeroj vatri, dok sva tečnost ne ispari, i dok se masa ne zgusne. U kuvani ajvar umješati sitno iseckani beli luk. zavisno od zelje koliko ga volite a moze i bez njega Vruć ajvar sipati u čiste i suve tegle, pa ih poređati u rernu i grejati na 50-60° oko 10-15 minuta, tj. dok se na površini ne uhvati korica. Na tegle staviti celofan ( ja uzmem komadić vate pa umočim u rakiju pa malo celofančič obrišem), gumice i dobro zatvoriti sa poklopcima. Vruče tegle držati zamotane u deki, dok se ne ohlade. Ohlađene tegle čuvati na hladnom mestu.Podelite recept sa prijateljima na fb mozda nekom zatreba.
Brza pita sa sirom bez kora
Masu izliti u tepsiju podmazanu uljem ili na papir za pečenje.
Jos puno mojih brzinskih video recepata imate OVDE
Recept za najlepsu salatu uz sve vrste pecenja sa pecenom paprikom imate OVDE
Recept za brzinski rucak sa punjenim paprikama sa pavlakom i krompirom imate OVDE
Najejdnostaviji recept za papriku u pavlaci imate OVDE
Recept za tortu od cevapa da odusevite goste imate OVDE
Recept z najizdasniju i najlepsu rodjendansku tortu imate OVDE
Recept za hleb iz serpe a kao da je ispod saca imate OVDE
Recept za slanu toru od oblatne za par trenutaka imate OVDE
Sampitica kao iz poslasticarnice
Zakuhajte sirup od šećera, vode i par kapi limunovog soka. Kuhajte toliko dugo dok kapljica vrućeg sirupa ubačena u ledenu vodu ne stvori mekanu kuglicu.Dok se sirup kuha, istucite bjelanjke u čvrsti snijeg. Imajte na umu da ćete u njega dolijevati vrući sirup, pa neka posuda bude dovoljno velika i od materijala koji podnosi višu temperaturu.U čvrsti snijeg polako ulijevajte vrući sirup i mikstajte da krema bude glatka i sjajna. Lisnato tijesto tanko razvaljajte ako hocete i gornju i donju koru podelite ga na dva dela.ja sam pravila samo donju koru .tijesto izbockajte viljuškom i pecite na okrenutom kalupu oko 10 minuta na 200°C da lagano porumeni.Cijelu koru stavite na dno kalupa obloženog papirom. Na njega nanesite u debelom sloju kremu od bjelanjaka. Ravnomjerno poravnajte.Gotov kolač ostavite na hladnome, ali ne u hladnjaku kako se sirup ne bi počeo odvajati.Pospite po zelji mlevenim orasima ili keksom a mozete i tako ostaviti.Podelite recept sa prijateljima na fb mozda nekom zatreba.
Orezivanje ruza stablasica
Pre nego što se latite makaza, veoma je važno da znate koja ruža je kalemljena na stablo vaše ruže.
Kod ruža stablašica s kompaktnom uspravnom krošnjom reč je o plemenitim, grmolikim ili žbunastim ružama ili o patuljastim ružama žbunastog rasta.
Da bi ruža stablašica zadržala loptast oblik krošnje, skratite izdanke na dužinu od 20 do 30 cm.Kod kaskadnih ili žalosnih formi reč je po pravilu o ružama patuljastog žbunastog rasta ili ružama puzavicama ciji izdanci lučno padaju. Kod njih se skraćuju previše dugački izdanci, a kompletno se skraćuju stari izdanci na uštrb mladih.U principu bi bilo dobro da se grane skraćuju oko jedan centimetar iznad okca okrenutog napolje, dakle, iznad sićušnog pupoljka blago crvenkaste boje.Da se vlaga ne bi zadržavala na mestu reza, uvek pravite kose rezove. Ruže stablašice s golim korenom, koje su posađene prošle jeseni i tada orezane, sada ne treba da orezujete ponovo.Podelite ovaj tekst na svom fb mozda nekom zatreba.
Pogacice sa cvarcima
Sastojci:
1 kg brasna
2 jaja
2,5 dcl kisele pavlake
1 svjezi kvasac
60 - 70 dag cvaraka
4 dcl mlijeka
so
1 kg brasna
2 jaja
2,5 dcl kisele pavlake
1 svjezi kvasac
60 - 70 dag cvaraka
4 dcl mlijeka
U malo mlijeka rastopiti kvasac, dodati malo šećera i brašna i staviti na toplo da naraste. Od brašna, jaja, soli, pavlake, mlijeka i dignutog kvasca izraditi tijesto srednje čvrstoće i staviti na toplo da naraste. Čvarke isjeckati ili samljeti, dodati malo soli. Naraslo tijesto razvaljati 2 cm debelo, premazati čvarcima i preklopiti ga tako da se prema sredini prebaci najprije lijeva, a zatim desna stana tijesta, a iza toga gornja pa donja. Tijesto ostaviti odmarati oko pola sata, zatim ga ponovo razvući i preklopiti Postupak odmaranja i preklapanja ponoviti još 2 puta, a zatim ga razvaljati 3 cm debljine i pomoću čaše promjera 6-8 cm oblikovati pogačice. Složiti ih na lim, odmarati 10-15 minuta i ispeći u pećnici dok ne dobije zutkastu boju.Podelite recept na svom fb ,ozda nekoj prijateljici zatreba.
Meso u marinadi za socan rostilj
Za marinadu:
1 dl maslinovog ulja
2 kašike origana
1/2 kašike aleve paprike
1 kašika senfa
so, biber, beli luk u prahu
Pripremite sastojke za mariniranje mesa, najbolje u posudi koja ima poklopac, i u koju ćete staviti meso, pa u frižider, bar na 2-3 sata pre pečenja. Dobro promešajte. Parčad mesa provući kroz marinadu. Sve komade mesa vratiti u posudu, poklopiti, pa staviti u frižider, da odmara pre pečenja, bar nekoliko sati.Podelite na svom fb mozda zatreba nekom prijatelju.
Za ljubitelje kremastih torti
5 kasika secera
3 kasike brasna
2 kasike kakao
1kasika ulja
ispeci ovakve 3 kore
fil. 5 jaja 250 g secera u prahu 1 margarin i 250 grama cokolade plus slatka pavlaka za drugi fil
Rolat sa domacim pekmezom od kajsije
6 jaja
6 ravnih kasika secera
6 ravnih kasika brasna
1 prasak za pecivo
dzem po zelji(od kajsije,sljiva...
Belanca odvojiti od zumanaca i umutiti penasto mikserom tih 6 belanaca sa 6 kas. secera.Kad se dobro umuti u penu dodavati polako 6 zumanaca uz stalno mucenje mikserom.
Dodati 6 ravnih kas. brasna i jedan prasak za pecivo i dalje uz mucenje mikserom...Jos par minuta mutiti.
Pleh podmazati i pobrasnjati i ulijti smesu u pleh.Staviti pleh u rernu zarejanu na 200 stepeniPeci dok ne porumeni
Cistu krpu staviti na sto,pa rolat prevrnuti da ispadne iz pleha,krajeve rolata iseci i namazati rolat dzemom ili sta je po zelji dok je vruc i urolatiPo zelji na njega mozete izliti glazuru od cokolade ili ga premazati slagom.Podelite recept sa prijateljima na fb mozda nekom zatreba.
Posna punjena paprika sa sampinjonima
Sastojci:
8-10 babura paprika
1/2 šolje pirinča
3-4 glavice crnog luka
400gr šampinjona
so, biber i suvi začin po ukusu 5
00ml paradajz soka 1 čaša vode
Papriku oprati, pa očistiti od semena. Luk sitno iseckati, pa staviti na malo ulja da se prodinsta. Posle 5 minuta dodati iseckane šampinjone. Neka se sve malo dinsta, 10ak minuta, pa dodati pirinač i naliti vodom da ogrezne.
Ostaviti da se sve kuva, da pirinač malo nabubri. Dodajte začine po ukusu. Kada pirinač nabubri i pokupi vodu, pa ostane sastav gust, sa njim puniti papriku. Papriku poslagati u šerpu, da bude knap ili u djuveč tepsiju, pa zaliti sa paradajz sokom i vodom. Staviti da se peče u rernu na 200 stepeni sat vremena. Poslužiti toplu.Podelite recept sa prijateljima na fb mozda nekom zatreba vreme je posta.Recepte za najlepsa posna jela imate OVDE.
Recepte za najlepse posne kolace imate OVDE.Recepte za najlepsa posna predjela imate OVDE
1/2 šolje pirinča
3-4 glavice crnog luka
400gr šampinjona
so, biber i suvi začin po ukusu 5
00ml paradajz soka 1 čaša vode
Papriku oprati, pa očistiti od semena. Luk sitno iseckati, pa staviti na malo ulja da se prodinsta. Posle 5 minuta dodati iseckane šampinjone. Neka se sve malo dinsta, 10ak minuta, pa dodati pirinač i naliti vodom da ogrezne.
Ostaviti da se sve kuva, da pirinač malo nabubri. Dodajte začine po ukusu. Kada pirinač nabubri i pokupi vodu, pa ostane sastav gust, sa njim puniti papriku. Papriku poslagati u šerpu, da bude knap ili u djuveč tepsiju, pa zaliti sa paradajz sokom i vodom. Staviti da se peče u rernu na 200 stepeni sat vremena. Poslužiti toplu.Podelite recept sa prijateljima na fb mozda nekom zatreba vreme je posta.Recepte za najlepsa posna jela imate OVDE.
Recepte za najlepse posne kolace imate OVDE.Recepte za najlepsa posna predjela imate OVDE
Grcka torta -7 belanaca,7 kasika secera,7kasika plazme,7 kasika mlevenih oraha
I fil:14 zumanaca sto su ostala od kora,,200 gr secera u prahu,kuvati na pari.
II fil:u 4 dcl mleka zakuvati jedan puding od vanile,4 kasike secera,1 margarin.
Vajstanski kolac -selo moje lepse od Pariza
Kolac je dobio ime po baki koja zivi u istoimenom selu u Juzno Backom okrugu.Kad smo je pitali kako se zove kolac rekla je ,jao deco pa ne znam ,nek bude Vajstanski kolac po mom lepom selu,jos uvek vazi selo moje lepse od Pariza.
4 jaja
prstohvat soli
8 kašika šećera
2 kašika vrele vode
8 kašika brašna
2 kašika kakoa
krem
3 žumanca
4 kašika šećera
3 kašika brašna
2 vanilin šećera
1 kašika ekstrakta od vanile
400 ml mleka
125 gr margarina
Glazura od cokolade
4 jaja
prstohvat soli
8 kašika šećera
2 kašika vrele vode
8 kašika brašna
2 kašika kakoa
krem
3 žumanca
4 kašika šećera
3 kašika brašna
2 vanilin šećera
1 kašika ekstrakta od vanile
400 ml mleka
125 gr margarina
Glazura od cokolade
jos- breskve par komada malo vecih
Priprema:
Ulupati belanca sa prstohvatom soli, zatim dodati šećer i nastaviti mučenje dok se ne dobije jaka pena. Dodati žumanca jedno po jedno. Na kraju dodati brašno i kakao i sve sjediniti žicama od miksera mešajući u krug. U obložen pleh sipati masu za koru i peći u prethodno zagrejanoj rerni U šerpu staviti žumanca i šećer pa umutiti. Dodati brašno i mleko i opet umutiti. Staviti na laganu vatru i mešati dok ne provri i ne zgusne se. Skinuti sa vatre pa dodati ekstrakt vanile i margarin sobne temperature. Mešati dok se ne otopi pa ostaviti da se ohladi. Biskvit presecite na dva dela da dobijete dve kore pa stavite jedan na tacnui nanesite ceo krem,zatim rasporedite sitno iseckane breskve poklopite drugom korom. Zatim izliti glazuru po kolacu,staviti da se stegne.
Domaci zdrav sok od kupina -odlican za krv
domaće kupine
šećer po želji
limunska kiselina
ja sam sve odokativno stavljala i po ukusu
recept za slatko imate ovde
Uberite domaće kupine,one najzrelije,koje se lako odvajaju,dobro ih isperite,ostavite da se ocijede i stavite kuhati u veću posudu,da jedno 10 minuta vriju.Zatim uzmite cedaljku u koju ste predhodno stavili gazu i propasirajte to malo.Kad ulijete sok u sito lagano sa kasikom miješajte da sok brže se cijedi.U situ će vam ostati dio kupina koji je spreman da napravite ukusnu domaću marmeladu od kupine.Tako procijeđen sok ponovno stavite u posudu na vatru,dodajte odmah šećer po želji i miješajte da se šećer rastopi.
Ako želite sok sačuvati za zimu,sada mu dodajte 2 kasicice limunske kiseline,a ako ga mislite potrošiti ubrzo,to nije potrebno.Podelite recept sa prijateljima na fb mozda nekom zatreba.Recept za najbolju zimnicu na hladno imate OVDE
Recept za papriku punjenu kupusom imate OVDE.Recept za starinski ajvar imate OVDE,RECEPT ZA NAJBOLJI PRESOLAC ZA KRASTAVCE KOJI SE NIKAD NE POKVARE IMATE OVDE.Recept za punjene krastavce imate OVDE.Recept za papriku u pavlaci imate OVDE. Recept za prelep pekmez od dinja imate OVDERecept za krastvace ukiseljenje sa hlebom imate OVDE-Recept za domaci zdrav sirup imate OVDE
Domaca sarena salata
3 kg paprike
3 kg krastavaca
3 kg zelenog paradaiza
1 kg crnog luka
1-2 kg mrkve
kupus
1/2 l vode
2 male šoljice za crnu kafu eksencije
2 dl ulja
1 čaša od 2 dl soli
1, 1/2 čaše od 2 dl šećera
bibera u zrnu i lovora po želji
Povrce mozete staviti po zelji i ukusu sta vi i vasa porodica volite,tako sam ja ovako ide u original receptu. Vodu, so, šećer, ulje, biber, lovor, eksenciju stavit da provri. Nakon 2minuta kada provri dodati mrkvu isjeckanu na kolutiće, bariti je 5 minuta, zatim dodati isjeckano ostalo povrće i pustiti samo da udari dva ključa, promiješati svo povrće ogrezne. Pakovati vrelo u vruće tegle, zapakovati okretati tegle naopako 1 minut samo da povuče vakum. Zatim ih okrenuti normalno, složiti i utopliti!Podelite recept sa prijateljima na fb mozda nekom zatreba.
Bela bajadera
125g mlevenih oraha
125g mlevenog keksa
250g mleka u prahu
600g kristal šećera
250g margarina
150g vode
125g mlevenog keksa
250g mleka u prahu
600g kristal šećera
250g margarina
150g vode
350g šećera i 1dl vode staviti da vri oko 5minuta. Smaknuti sa ringle i dodati 125g margarina isečenog na kockice. Mešati dok se otopi maragarin, pa preliti prethodno pripremljenu smesu od 125g oraha, 125g keksa i 125g mleka u prahu. Dobro izjednačiti smesu i rastanjiti u tacni,mozete je razvuci i na oblatnu kao sto sm ja u origial receptu ne ide
250g šećera i 50g vode staviti da prokuva. Kad se šećer istopi kuvati još 2-3 minuta. Zatim dodati 125g margarina isečenog na kockice i 125g mleka u prahu. Skloniti sa ringle i mutiti oko 15 minuta na najjačoj brzini mikserom oko 15 minuta. Po želji dodati malo ruma. Ovom masom premazati rastanjeni deo i to raditi brzo jer se jako zgušnjava. Ako treba još da se poravna samo pokvastite nož i ravnajte.A ako ste dole stavili oblatnu stavite je onda i gore mada i ne mora. Gore mozete ukrasiti tako sto cete sarati sa crnom cokoladom po tom gornjem belom delu.
Testo sa piletinom i sampinjonima-odlicno uz meso
400 gr tjestenine
300 gr bijelog pileceg mesa
200 gr sampinjona
100 ml bijelog vina
600 ml pavlake za kuvanje
1 glavica crnog luka
4 cena bijelog luka
so
biber
muskatni orascic
vegeta
Isjecakti piletinu, bijeli i crni luk na kockice, a sampinjone na listice Pastu tj testo po zelji skuvati prema upustvu sa ambalaze Dok se pasta kuva, na malo ulja poprzite crni luk. Kad je staklast dodajte piletinu, kojoj kad porumeni dodaju se sampinjoni. Kad je i to gotovo poprziti bijeli luk cisto da zamirise, pa dodati bijelo vino. Sve ovo raditi pri umjerenoj temperaturi da bi se lijepo termicki obradilo i ostalo socno. Kad ispari bijelo vino dodati so, biber i vegetu prema ukusu. Onda nasuti pavlaku za kuvanje i smanjiti temperaturu, pa zaciniti muskatnim orascicem. Za ovo vrijeme je gotova pasta. Isprati je pod hladnu vodu, dobro ocijediti i dodati u sos. Malko jos prokrcati i gotovo jelo.Servirati kako god zelite.Podelite recept sa prijateljima na fb mozda nekom zatreba.
Isjecakti piletinu, bijeli i crni luk na kockice, a sampinjone na listice Pastu tj testo po zelji skuvati prema upustvu sa ambalaze Dok se pasta kuva, na malo ulja poprzite crni luk. Kad je staklast dodajte piletinu, kojoj kad porumeni dodaju se sampinjoni. Kad je i to gotovo poprziti bijeli luk cisto da zamirise, pa dodati bijelo vino. Sve ovo raditi pri umjerenoj temperaturi da bi se lijepo termicki obradilo i ostalo socno. Kad ispari bijelo vino dodati so, biber i vegetu prema ukusu. Onda nasuti pavlaku za kuvanje i smanjiti temperaturu, pa zaciniti muskatnim orascicem. Za ovo vrijeme je gotova pasta. Isprati je pod hladnu vodu, dobro ocijediti i dodati u sos. Malko jos prokrcati i gotovo jelo.Servirati kako god zelite.Podelite recept sa prijateljima na fb mozda nekom zatreba.
Пријавите се на:
Постови (Atom)