POCETNA STRANA

Pogledaj i ovaj recept obavezno

POGLEDAJ RECEPT ZA PAPRIKU U PAVLACI NA BRZAKA

POGLEDAJTE KAKO SACUVATI MUSKATLE PREKO ZIME

ZAPRATITE KANAL DA PRATITE SLAVSKE RECEPTE

Podelite recept sa prijateljima

Translate ПРЕВОДАЧ Преведувач TŁUMACZ ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΗΣ

Sarena strudla

Sastojci : kockica kvasca, 310 gr brasna ,100ml mleka,1 kasikica secera, 50gr secera u prahu, 60ml slatke pavlake, prstohvat soli, 50gr margarina, 2 zumanceta,vanil secer, rendana kora od pola limuna i jedno jaje za premazivanje testa.
U dublju posudu sjedinjiti mlako mleko s izmrvljenim kvascom, kasikicom secera i brasna ,dobro izmesati i ostaviti da nadodje. Posebno na tihoj vatri rastopiti slatku pavlaku, margarin i prstohvat soli. U vanglicu sipati polovinu brasna, dodati rastopljeni margarin,zumanca,nadosao kvasca,secer u prahu,vanil secer i rendanu koru limuna. Umesiti glatko testo , prekriti ga kuhinskom krpom i ostaviti da nadodje.
Za fil od oraha potrebno je 150 gr mlevenih oraha,50 gr secera,kasikica cimeta i 60 ml slatke pavlake.
U ciniji sjedinjiti mlevene orahe,secer,cimet i preliti toplom slatkom pavlakom, promesati.
Za fil od maka potrebno je 100 gr mlevenog maka, 25 gr secera i 60 gr slatke pavlake.
Slatku pavlaku ugrejati do tacke kljucanja pa preliti preko mesavine maka i secera, promesati.

Nadoslo testo istanjiti oklagijom . Polovinu testa premazati filom od maka,a drugu polovinu filom od oraha. Paralelne stranice urolati prema sredini kako bi se spojile. Pleh obloziti sa papirom i postaviti u njega oblikovanu strudlu sa zavrsecima okrenutim nadole. Strudlu premazati umucenim jajetom i peci u rerni.Podelite recept na svoj fb mozda nekom zatreba.

Pita sa prazilukom i sampinjonima

Potrebno nam je dva manja praziluka, 2 manje šargarepe, 400 gr sampinjona,100gr slanine, pakovanje lisnatog testa, 2 jajeta, so, biber i ulje. Praziluk očistiti i iseći na kolutove, šampinjona na listove i šargarepu na kolutove.

U tiganju na zagrejanom ulju sipati povrće, začini solju i biberom, dinstati. Potom i fil dodati malo proprzene slanine i jaje. Promešajte da bi se sastojci sjedinjili. Lisnato testo razvuci oklagijom. Njime obloziti posudu u kojoj ćemo peći pitu. Viljuskom izbockamo na par mesta a potom preko testa sipamo sadržaj iz tiganja. Drugi deo testa takodje razvuci, i seći za na trake koje ćemo rasporediti unakrsno preko fila. Oblikovanu mrežu premazemo zumancetom i peći u rerni oko pola sata.Podelite recept sa prijateljima na fb mozda nekom zatreba.

Pita sa lisnatim testom

Potrebno vam je: pakovanje lisnatog testa,250 gr sunkarice,250 gr trapista ,manji praziluk ili luk, 40 gr parmezana, 5 jaja i jos jedno za premazivanje i susam.

Jednu kocku lisnatog testa razvuci i obloziti njime nauljenu i posutu brasnom okruglu tepsiju. Preko testa rasporediti sunku ,pa sitno isecen praziluk,pokriti sirom,posuti parmezanom.Prekeo sira rasporediti pet jaja i postupak filovanja ponoviti ,dok se ne utrosi materijal. Preostalu kocku lisnatog testa rastanjiti ,oblikovati prema velicini tepsije i poloziti preko fila. Na sredini napraviti unakrsan zarez ili ti otvor Krajeve testa slepiti .premazati jajetom ,posuti susamom i peci u rerni,dok ne dobije zlatkastu boju.

Cvetak zanovetak pogaca

1/2 kvasca
4dl vode
1 kašika šećera
1 kašika soli
1dl ulja

brašna toliko da se umesi mekano testo a da se ne lepi za ruke. Priprema: Kvasac razmutiti u vodi sa šećerom, dodati malo brašna pa sve izmešati. Postepeno dodavati brašno i mešati. Kad se zgusne dodati 0, 5dl ulja i so pa nastaviti da dodavanjem brašna. Kad već testo ne može da se meša onda ga izmesiti rukom. Treba da vam je mekano testo a da se ne lepi za ruke. Na kraju dodati ostatak ulja, možda i nije potrebno sve, dodajte pola od preostalog i još malo prebacite testo al da ostane pouljeno. Poklopite krpom i ostavite 10ak miuta. Kad je testo odstajalo stavite ga na radnu površinu i napravite rolat koji isecete na 6-7 jednakih delova Gotove loptice slazite u tepsiju ili serpu okolo i jednu stavite u sredinu da lici na cvet Pleh sa kuglicama premažite jajetom. Stavite u rernu da odstoji 15minuta, da naraste.Cvetu treba otprilike 25 – 30 minuta da se ispeče.

Secerlema


Za beli patišpanj:
10 belanca 20 kašika šećera
2 kašike sirćeta 8 kašika griza
Za braon patišpanj: 8 jaja 8 kašika šećera 2 kašičice kakaoa
2 kašike brašna 2 kašike rendane čokolade
 Za fil: 100g slaga ili slatke pavlake
 10 žumanaca 10 kašika šećera
 2 margarina 400 g šećera u prahu 200 g crne čokolade
 1 čaša Moja kravica kisele pavlake
Za braon koru: Umutiti 4 belanca, dodati 4 kašike šećera, zatim žumanca i brašno, kakao i rendanu čokoladu. Peći u četvrtastom plehu, obloženom pek-papirom i peći na 180 C. Ispeći 2 kore. Za belu koru: Dobro umutiti 5 belanca, zatim postepeno dodati kašiku po kašiku šećera i na kraju kašiku sirćeta i 4 kašike griza. Peći na 150 C. Ispeći dve ovakve kore.Za fil: Dobro umutiti 10 žumanca sa 10 kašika šećera na pari. Kada se ohladi dodati 2 umućena margarina. Posebno umutiti 100 g šlag kremu i dodati u fil i na kraju moja kravica kiselu pavlaku i sjediniti sve lepo kašikom i dodati cokoladu filovati braon kora fil bela kora fil i tako redom dok se sve ne utrosi.Od gore slag ili po zelji

Gnjeca-gnjeceni pasulj -starinski zaboravljen recept


1kg pasulja(nebitna je vrsta,može i prebranac,kuruzar,šareni...)
3 luka(veća)
ulje(oko 1 do 2dcl),so,vegeta,crvena paprika

Pasulj skuvati da košuljica popuca.
Procjediti,a dio vode ostaviti.

Gnječiti gnječilicom za krompir i dodavati po malo vode da bi se dobila kremasta masa.
Posoliti i dodati sasvim malo vegete. 
Pripremiti zapršku.Luk isjeckati,sto sitnije Ulje zagrijati,dodati sjeckani luk i pržiti da postane staklast.Dodati crvenu papriku-isto stvar ukusa,ako volite crvenije,dodajte više,ako ste za blažu verziju-dodajte manje. 

Malo više od pola zaprške dodati u pasulj i dobro izmješati.Pasulj izručiti u posudu za serviranje i zagladiti kašikom da površina bude koliko-toliko ravna.Preko rasporediti ostatak zaprške.Odličan je i topao i hladan.možete skuvati dan ranije,a pred služenje izgnječiti i zapržiti.Podelite recept sa prijateljima na fb mozda nekom zatreba.Reecept za najlepsu posnu salatu za slave imate OVDE-Recept za najlepse POSNE kolace sa bananom za par minuta imate OVDE
Recepte za najlepsa posna jela imate OVDE

Domaca kisela paprika bez konzervansa-najbolji recept


5 kg paprike
 5 litara vode
7,5 dcl sirceta
8 dkg soli
15 dkg šećera
par komada belog luka izrezana 
PAPRIKU NA HLADNO IMATE OVDE


Paprike operite i razrežite na polovice ili kako vec zelite,mozete cak i cele.
 Vodu sa sircetom, šećerom, i soli prokuhajte.
 Kada prokuva ubacite polovice paprike i pustite da proključa.

 U oprane i zagrijane tegle poslažite polovice paprika, kada ih slažete možete dodati listiće bijelog luka između,i po koje zrno bibera po zelji odmah vruće zalijte smjesom. 
Zatvorite teglice utoplite ih cebetom i jastucima i čuvajte dok se ohlade, 48 sati.

 Spremite ih na prohladno i tamno mjesto, kada ih otvorite ako ih nećete brzo potrošiti, spremite ih u frizider, jer nemaju konzervansa.Podelite recept sa prijateljima na fb mozda nekom zatreba.Recept za zimnicu na hladno imate  OVDE-Recept za jeger Zimnicu mnogo jednostavniju od ajvara imate OVDE-.Recept za papriku u pavlaci imate OVDE
.Recept za papriku punjenu kupusom imate OVDE-Recept za salatu sa pecenim paprikama imate OVDE-Recept za najlepsu barenu papriku bez hemije imate OVDE-Recepta za punjene krastavce imate OVDE-Recept za jedan presolac na hladno za 3 vrste zimnice imate OVDE-Recept za punjeni luk imate OVDE-Recept za dzem od smokvi po starinski bez hemije imate OVDE







Slatki zapeceni palacinci


 Palacinke ispeci namazati kremom, urolati i poredjati u vatrostalnu posudu. 

Napraviti preliv od dva deci mleka, vanil šećera, dve kašike šećera i ksšika čokolade u prahu. Kada provri i istopi se šećer, preliti preko palačinka i zapeći u rerni.

Posna baklava



500 gr kora za baklavu
 250 gr mlevenih oraha i mlevene posne plazme po zelji
 4 kasike secera
4 kasike griza
2 dl ulja
 1 limun
1 kasicica praska za pecivo
 PRELIV: 600 gr secera 700 ml vode 2 kesice vanilin secera
Prvo skuvajte preliv od navedenih sastojaka zatim,Pomesajte mlevene orahe posni keks,secer,griz,prasak za pecivo sa malo soka od limuna. Jednu koru premazite uljem,odozgo stavite drugu koru i nju premazite uljem, stavite fil.Tako uradite sa svim korama.kora fil kora fil i tako dok ne utrosite sav materijal,Iseci po zelji i stavite u zagrejanu rernu na 220 stepeni. Preliv:Vodu i secer kuvajte na laganoj vatri 15 min,pred kraj dodajte ostatak soka od limuna i vanilin seder,pa hladnim sirupom prelijte vrucu baklavu.Podelite recept sa prijateljima vreme je posta mozda nekom zatreba.Recept za posno jelo sa paprikom iz tursije i ajvarom .VIDEO  imate OVDE.  Recept za POSNE Cupavce za par minuta koji se ne peku VIDEO imate OVDE

Domaci sok od kajsije i breskve-lepsi od kupovnog

1 kg očišćenih kajsija
1 kg očišćenih bresaka
4,5 litara vode
800 g šećera moze i malo vise ako volite bas slatko
1 limuntus



Voće očistiti od koštica, iskidati na komadiće kako bi se lakše usitnilo u blenderu. voće sa koricom staviti u blender, dodati šoljicu vode i miksirati,u svaku turu voca po soljica vode da se napravi fina kaša.

 Tako dobijenu kašu od voća sipati u veći lonac, dodati 4 litra vode, 800 grama šećera i 1 limuntus, poklopiti i pustiti da vri .
 Za to vreme pripremiti flaše zagrejati ih i vreo sok sipati u flaše, odmah zatvarati i stavljati u korpu ili nesto drugo koju obložite peškirom. Kad sve završite pokrijte ćebetom i ostavite da se ohladi.Recept za domaci najlepsi sok od berskve imate OVDE..Jos jedna lepsa kombinacija su mi jagode i zova recept za to imate OVDERecept za liker od kombinacije jagoda i zove imate OVDE
Recept za sok od limuna i zove imate OVDE

Recept za sok od zove i narandze takozvana sokata .jer je ista kao fanta sokata se nalazi OVDE
Brzi dzem od jagoda 4 minute imate OVDE.
Sirup od jagoda koji se ne kuva se nalazi OVDE
Sok od zove i mente imate OVDE.Recept za amareto da ne bacate kostice od kajsije koje su jako lekovite imate OVDE-Recept za domaci zdrav sirup imate OVDE-RECEPT ZA LIKER OD JAGODA I ZOVE IMATE OVDE

Domace pogacice sa cvarcima

Sastojci:
1 kg brasna
2 jaja
2,5 dcl kisele pavlake
1 svjezi kvasac
60 - 70 dag cvaraka
4 dcl mlijeka
so



U malo mlijeka rastopiti kvasac, dodati malo šećera i brašna i staviti na toplo da naraste. Od brašna, jaja, soli, pavlake, mlijeka i dignutog kvasca izraditi tijesto srednje čvrstoće i staviti na toplo da naraste. Čvarke isjeckati ili samljeti, dodati malo soli. Naraslo tijesto razvaljati 2 cm debelo, premazati čvarcima i preklopiti ga tako da se prema sredini prebaci najprije lijeva, a zatim desna stana tijesta, a iza toga gornja pa donja. Tijesto ostaviti odmarati oko pola sata, zatim ga ponovo razvući i preklopiti Postupak odmaranja i preklapanja ponoviti još 2 puta, a zatim ga razvaljati 3 cm debljine i pomoću čaše promjera 6-8 cm oblikovati pogačice. Složiti ih na lim, odmarati 10-15 minuta i ispeći u pećnici dok ne dobije zutkastu boju.Recept nam je posalala Stojanka Rajak iz Backe Palanke ako ste i vi zainteresovani da sa nama podelite recept neki svoj pisite na nasu stranicu na fb.

Posne pekarske kifle


Belo brasno 1000 g
Mlaka voda 400 g
mlaka voda 100 g za kvasac
 ulje 100 g
Pekarski kvasac 25 g
So 2 kasicice
Secer 2 kasicice
Sirce razblazeno 1 kasika 


Staviti kvasac u solju, dodati secer i kasicicu brasna, pa preliti mlakom vodom Ostaviti da ostoji 5 - 10 miuta. kada kvasac krene da radi pripremite posudu sa mlakom vodom u koju ulijete sirce i ulje Usuti kvasac, kao i vodu sa sircetom u posudu sa brasnom. Mesiti dok se sve lepo ne sjedini. Kad krene da se testo odvaja od posude, pokrijte i ostavite da ostoji 60 minuta, zatim premesite, pa pustite da raste jos 30 minuta pokriveno.Oblikujte 12 do 16 jufkica, pokrite pa ostavite da ostoji jos 10 minuta. Zatim oklagijom razvaljajte svaku jufkicu u jajasti oblik pa zavijte u kiflu. Kifle slozite u pleh na papir za pecenje, potom ih prekrijte, ukljucite rernu na 250 stupnjeva i kada se ugrije posle nekih, premazite vodom svaku kiflu i stavite pleh u rernu.Peci oko 20 minuta plus minus koji minut.Podelite recept na fb vreme je posta mozda nekom zatreba.Recepte za najlepsa posna jela imate OVDE.
Recepte za najlepse posne kolace imate OVDE.Recepte za najlepsa posna predjela imate OVDERecept za posno jelo sa paprikom iz tursije i ajvarom .VIDEO  imate OVDE.  Recept za POSNE Cupavce za par minuta koji se ne peku VIDEO imate OVDEReecept za najlepsu posnu salatu za slave imate OVDE-Recept za najlepse POSNE kolace sa bananom za par minuta imate OVDE

Bza torta sa jagodama i piskotama 3 u 1-ne pece se


Piskote poslziti na tacnu,na njih sipati umucenu slatku pavlaku,na nju staviti iseckane jagode zatim jos jedan red piskota i opet red pavlake i jagoda,ukrasiti preostalom pavlakom i jagodama po zelji.Staviti preko noci da se stegne




Domaci dzem od kivija odlican za dezerte -deca ga obozavaju


1,5 - 2 kg kivija


500 g šećera
1 vrećica Želina
Kivi ogulite, operite, narežite na kockice ili na krugove, stavite u posudu za kuhanje i kuvajte oko 10 minuta, dok voće ne omekša i pusti sok.
Želin pomiješajte s 2 žlice šećera, umiješajte u pripremljeni kivi i kuvajte na laganoj vatri uz miješanje dok ne zavrije
. Nakon toga dodajte ostatak šećera i ostavite da kuha 1 do 2 minute.
Vruć džem izlijte u vruće staklenke i zatvorite.Mozete mu po zelji dodati i banane ako cete ga brzo pojesti i pravite samo za probu.Podelite recept sa prijateljicama na fb sigurno ce nekom zatrebati ideja.
Recept za papriku punjenu kupusom imate OVDE.Recept za starinski ajvar imate OVDE,RECEPT ZA NAJBOLJI PRESOLAC ZA KRASTAVCE KOJI SE NIKAD NE POKVARE IMATE OVDE.Recept za punjene krastavce imate OVDE.Recept za papriku u pavlaci imate OVDE.Recept za krastvace ukiseljenje sa hlebom imate OVDE-Recept za dzem bez hemije po starinski imate OVDE



Jaffa torta sa jogurtom ne pece se


2 kutije Jaffa keksa (300g)
400g Petit beure keksa
7 kašika šećera
500ml jogurta
 1 kisela pavlaka (180g)
 150g šlaga u prahu
Priprema: Jafa keks sitno iseckati, petit beure keks izmrviti ne mljeti nego iskidati rukom na parcice i staviti u činiju. Dodati jogurt, kiselu pavlaku i šećer, pa sve lepo izmešati i sjediniti. Oblikovati tortu na tacnu za serviranje ili u kalup i ostaviti u frižider da dobro se stegne. Šlag umutiti uobičajeno i ukrasiti tortu.Podelite recept sa prijateljima na fb mozda nekom zatreba.

Pogledajte i recept za najlepsu salatu sa pecenim paprikama

procitaj i ovaj recept