Sastojci:
1 kg brasna
2 jaja
2,5 dcl kisele pavlake
1 svjezi kvasac
60 - 70 dag cvaraka
4 dcl mlijeka
so
1 kg brasna
2 jaja
2,5 dcl kisele pavlake
1 svjezi kvasac
60 - 70 dag cvaraka
4 dcl mlijeka
so
U malo mlijeka rastopiti kvasac, dodati malo šećera i brašna i staviti na toplo da naraste. Od brašna, jaja, soli, pavlake, mlijeka i dignutog kvasca izraditi tijesto srednje čvrstoće i staviti na toplo da naraste. Čvarke isjeckati ili samljeti, dodati malo soli. Naraslo tijesto razvaljati 2 cm debelo, premazati čvarcima i preklopiti ga tako da se prema sredini prebaci najprije lijeva, a zatim desna stana tijesta, a iza toga gornja pa donja. Tijesto ostaviti odmarati oko pola sata, zatim ga ponovo razvući i preklopiti Postupak odmaranja i preklapanja ponoviti još 2 puta, a zatim ga razvaljati 3 cm debljine i pomoću čaše promjera 6-8 cm oblikovati pogačice. Složiti ih na lim, odmarati 10-15 minuta i ispeći u pećnici dok ne dobije zutkastu boju.Recept nam je posalala Stojanka Rajak iz Backe Palanke ako ste i vi zainteresovani da sa nama podelite recept neki svoj pisite na nasu stranicu na fb.