POCETNA STRANA

Pogledaj i ovaj recept obavezno

POGLEDAJ RECEPT ZA PAPRIKU U PAVLACI NA BRZAKA

POGLEDAJTE KAKO SACUVATI MUSKATLE PREKO ZIME

ZAPRATITE KANAL DA PRATITE SLAVSKE RECEPTE

Podelite recept sa prijateljima

Translate ПРЕВОДАЧ Преведувач TŁUMACZ ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΗΣ

Paprika punjena tunjevinom


5 srednje velikih paprika 2 konzerve (od 185g) tunjevine 1 jaje 1 kasika vegete beli luk u prahu 50 ml pasiranog paradajza 1 kasika crvene paprike umak 600 ml pasiranog paradajza ja sam koristila moj domaci kuvani paradajz 300 ml vode 1 list lovora 1/2 kasicice vegete 1/2 kasicice secera
Tunu ocijediti od ulja i zaciniti. Moze se zacniti i drugim zacinima (po zelji). Umijesati jaje i pas. paradajz.u tunjevinu Izmijesati i napuniti paprike. U vecu zdjelu uliti paradajz posoliti, dodati secer (ne mora se). i postepeno i ostale zacine po ukusu Staviti lovor i uliti vodu, izmijesati, zatim staviti paprike i kuhati na srednjoj temperaturi oko 30 minuta. Po zelji doliti jos vode i pas.paradajza u ovom slucaju domaceg kuvanog paradajza (ovisno o zeljenoj gustoci umaka). A naravno mozete napraviti i vas omiljeni umak za paprike. Posluziti uz pire krompir.

Rastan-zdrav i ukusan

750 gr rastana
2 sargarepe
1 veca glavica crnog luka
2-3 cena belog luka
po zelji so
po zelji biber
1 kasika masti
2 manja bela krompira
250 gr dimljena rebra
250 gr dimljena slanina
Dimljena rebarca iseci na komade, slaninicu na kockice, dobro oprati, naliti vodom i kuvati da bude na pola kuvano.

Listovima raštana odseći dršku, celom dužinom lista. List iseći na trake i skuvati u slanoj vodi. Sargarepu i crni luk sitno naseckati, pa staviti u serpicu da se prodinsta. Prethodno u serpi istopiti kasiku masti. Dodati rastan i krompir isecen na krupnije kriske. Naliti vodom u kojoj su se kuvala rebarca i slaninica. Kuvati na laganoj vatri oko 40 minuta pa dodati rebra i slaninu i nastaviti sa kuvanjem jos dvedesetak minuta. Posoliti i pobiberiti po ukusu i dodati 2-3 cena sitno seckanog belog luka.Podelite recept na fb mozda nekoj drugarici zatreba.

Ajvar od barenih paprika


10 kg crvenih paprika
1 kg plavog patlidzana
2,5 kg šargarepe
2 glavice belog luka
150 g soli
100 g šečera
1 l ulja
1 kafena šoljica 9 % sirćeta
10 zrna bibera
po želji nekoliko ljutih papričica

Papriku oprati i očistiti, pa staviti u veliki lonac za kuvanje. Pošto ima puno paprika, sam jih ja kuvala dva puta. Znači prvu polovinu paprika staviti u lonac, dodati zrna biber i i naliti vodom, tako da voda prekriva paprike. Kuvati dok paprike ne omekšaju. Kad su paprike kuvane, još vrele izvaditi Vodu ne prolivati, več u njoj kuvati na isti nači drugu polovinu paprika. Oguliti sargarepu i kuvati dok ne omekša. Patlidzan samo oprati i kuvati ga dok ne omekša. Ja sam posebno kuvala mrkvu i patlidzan. Obarene paprike malo prohladiti (toliko, da jih možete držati u ruki), pa jih samljeti u multiraktiku zajedno sa očiščenim feferonkama. U veliki lonac (taj, u kojem smo kuvali paprike) izliti samljevenu papriku. Samljeti i kuvanu mrkvu i patlidzan, pa izliti u lonac sa paprikama. Dodati sve ostale sastojke, osim luka. Masu kuvati na umjeroj vatri, dok sva tečnost ne ispari, i dok se masa ne zgusne. U kuvani ajvar umješati sitno iseckani beli luk. zavisno od zelje koliko ga volite a moze i bez njega Vruć ajvar sipati u čiste i suve tegle, pa ih poređati u rernu i grejati na 50-60° oko 10-15 minuta, tj. dok se na površini ne uhvati korica. Na tegle staviti celofan ( ja uzmem komadić vate pa umočim u rakiju pa malo celofančič obrišem), gumice i dobro zatvoriti sa poklopcima. Vruče tegle držati zamotane u deki, dok se ne ohlade. Ohlađene tegle čuvati na hladnom mestu.Podelite recept sa prijateljima na fb mozda nekom zatreba.

Brza pita sa sirom bez kora


5 jaja
2 dcl jogurta
20 kašika brašna
1 prašak za pecivo

2 dcl ulja
200 gr sira ili casa vece pavlake
malo soli ( u zvisnosti od sira)



Masu izliti u tepsiju podmazanu uljem ili na papir za pečenje.



 Peći na 220 stepeni dok fino neporumeni.Podelite recept sa prijateljima na fb mozda nekom zatreba.

 Jos puno mojih brzinskih video recepata imate OVDE  
Recept za najlepsu salatu uz sve vrste pecenja sa pecenom paprikom imate OVDE
Recept za brzinski rucak sa punjenim paprikama sa pavlakom i krompirom imate OVDE
Najejdnostaviji recept za papriku u pavlaci imate OVDE
Recept za tortu od cevapa da odusevite goste imate OVDE
Recept z najizdasniju i najlepsu rodjendansku tortu imate OVDE
Recept za hleb iz serpe a kao da je ispod saca imate OVDE
Recept za slanu toru od oblatne za par trenutaka imate OVDE

 

Sampitica kao iz poslasticarnice

4 bjelanjka
1 dl vode
25 dag šećera
par kapi limunovog soka
25 dag lisnatog tijesta


šećer u prahu

Zakuhajte sirup od šećera, vode i par kapi limunovog soka. Kuhajte toliko dugo dok kapljica vrućeg sirupa ubačena u ledenu vodu ne stvori mekanu kuglicu.Dok se sirup kuha, istucite bjelanjke u čvrsti snijeg. Imajte na umu da ćete u njega dolijevati vrući sirup, pa neka posuda bude dovoljno velika i od materijala koji podnosi višu temperaturu.U čvrsti snijeg polako ulijevajte vrući sirup i mikstajte da krema bude glatka i sjajna. Lisnato tijesto tanko razvaljajte ako hocete i gornju i donju koru podelite ga na dva dela.ja sam pravila samo donju koru .tijesto izbockajte viljuškom i pecite na okrenutom kalupu oko 10 minuta na 200°C da lagano porumeni.Cijelu koru stavite na dno kalupa obloženog papirom. Na njega nanesite u debelom sloju kremu od bjelanjaka. Ravnomjerno poravnajte.Gotov kolač ostavite na hladnome, ali ne u hladnjaku kako se sirup ne bi počeo odvajati.Pospite po zelji mlevenim orasima ili keksom a mozete i tako ostaviti.Podelite recept sa prijateljima na fb mozda nekom zatreba.

Orezivanje ruza stablasica


Pre nego što se latite makaza, veoma je važno da znate koja ruža je kalemljena na stablo vaše ruže.
Kod ruža stablašica s kompaktnom uspravnom krošnjom reč je o plemenitim, grmolikim ili žbunastim ružama ili o patuljastim ružama žbunastog rasta.

Da bi ruža stablašica zadržala loptast oblik krošnje, skratite izdanke na dužinu od 20 do 30 cm.Kod kaskadnih ili žalosnih formi reč je po pravilu o ružama patuljastog žbunastog rasta ili ružama puzavicama ciji izdanci lučno padaju. Kod njih se skraćuju previše dugački izdanci, a kompletno se skraćuju stari izdanci na uštrb mladih.U principu bi bilo dobro da se grane skraćuju oko jedan centimetar iznad okca okrenutog napolje, dakle, iznad sićušnog pupoljka blago crvenkaste boje.Da se vlaga ne bi zadržavala na mestu reza, uvek pravite kose rezove. Ruže stablašice s golim korenom, koje su posađene prošle jeseni i tada orezane, sada ne treba da orezujete ponovo.Podelite ovaj tekst na svom fb mozda nekom zatreba.

Pogacice sa cvarcima

Sastojci:
1 kg brasna
2 jaja
2,5 dcl kisele pavlake
1 svjezi kvasac
60 - 70 dag cvaraka
4 dcl mlijeka
so

U malo mlijeka rastopiti kvasac, dodati malo šećera i brašna i staviti na toplo da naraste. Od brašna, jaja, soli, pavlake, mlijeka i dignutog kvasca izraditi tijesto srednje čvrstoće i staviti na toplo da naraste. Čvarke isjeckati ili samljeti, dodati malo soli. Naraslo tijesto razvaljati 2 cm debelo, premazati čvarcima i preklopiti ga tako da se prema sredini prebaci najprije lijeva, a zatim desna stana tijesta, a iza toga gornja pa donja. Tijesto ostaviti odmarati oko pola sata, zatim ga ponovo razvući i preklopiti Postupak odmaranja i preklapanja ponoviti još 2 puta, a zatim ga razvaljati 3 cm debljine i pomoću čaše promjera 6-8 cm oblikovati pogačice. Složiti ih na lim, odmarati 10-15 minuta i ispeći u pećnici dok ne dobije zutkastu boju.Podelite recept na svom fb ,ozda nekoj prijateljici zatreba.

Meso u marinadi za socan rostilj

Za marinadu:
1 dl maslinovog ulja
2 kašike origana
1/2 kašike aleve paprike
1 kašika senfa
so, biber, beli luk u prahu

Pripremite sastojke za mariniranje mesa, najbolje u posudi koja ima poklopac, i u koju ćete staviti meso, pa u frižider, bar na 2-3 sata pre pečenja. Dobro promešajte. Parčad mesa provući kroz marinadu. Sve komade mesa vratiti u posudu, poklopiti, pa staviti u frižider, da odmara pre pečenja, bar nekoliko sati.Podelite na svom fb mozda zatreba nekom prijatelju.

Za ljubitelje kremastih torti

Kore 6 jaja
5 kasika secera
3 kasike brasna
2 kasike kakao
1kasika ulja
ispeci ovakve 3 kore
fil. 5 jaja 250 g secera u prahu 1 margarin i 250 grama cokolade plus slatka pavlaka za drugi fil

Umutiti zumanca i 200 grama secera u prahu dodati otoplnjenu cokoladu i izmiksati zatim dodati margarin i sve uzmiksati posebno umutiti belenca i 50 grama secera u prahu i to polako dodati u cokoladni fil kasiku po kasiku posebno umutiti slatku pavlaku i redjati kora cokoladni fil slatka pavlaka gore moze glazura moze samo slag .tortu ostaviti da odstoji da bi se stegao fil,Ukrasiti po zelji.Torta je dosta velika i izdasna.Mozete uzeti i kupovne kore nisu skupe a odlicne su.Podelite recept sa prijateljima na fb mozda nekom zatreba.

Rolat sa domacim pekmezom od kajsije

6 jaja
6 ravnih kasika secera
6 ravnih kasika brasna
1 prasak za pecivo
dzem po zelji(od kajsije,sljiva...

Belanca odvojiti od zumanaca i umutiti penasto mikserom tih 6 belanaca sa 6 kas. secera.Kad se dobro umuti u penu dodavati polako 6 zumanaca uz stalno mucenje mikserom.
Dodati 6 ravnih kas. brasna i jedan prasak za pecivo i dalje uz mucenje mikserom...Jos par minuta mutiti.
Pleh podmazati i pobrasnjati i ulijti smesu u pleh.Staviti pleh u rernu zarejanu na 200 stepeniPeci dok ne porumeni

Cistu krpu staviti na sto,pa rolat prevrnuti da ispadne iz pleha,krajeve rolata iseci i namazati rolat dzemom ili sta je po zelji dok je vruc i urolatiPo zelji na njega mozete izliti glazuru od cokolade ili ga premazati slagom.Podelite recept sa prijateljima na fb mozda nekom zatreba.

Posna punjena paprika sa sampinjonima


Sastojci: 8-10 babura paprika
1/2 šolje pirinča
3-4 glavice crnog luka
400gr šampinjona
 so, biber i suvi začin po ukusu 5
00ml paradajz soka 1 čaša vode
Papriku oprati, pa očistiti od semena. Luk sitno iseckati, pa staviti na malo ulja da se prodinsta. Posle 5 minuta dodati iseckane šampinjone. Neka se sve malo dinsta, 10ak minuta, pa dodati pirinač i naliti vodom da ogrezne.
Ostaviti da se sve kuva, da pirinač malo nabubri. Dodajte začine po ukusu. Kada pirinač nabubri i pokupi vodu, pa ostane sastav gust, sa njim puniti papriku. Papriku poslagati u šerpu, da bude knap ili u djuveč tepsiju, pa zaliti sa paradajz sokom i vodom. Staviti da se peče u rernu na 200 stepeni sat vremena. Poslužiti toplu.Podelite recept sa prijateljima na fb mozda nekom zatreba vreme je posta.Recepte za najlepsa posna jela imate OVDE.
Recepte za najlepse posne kolace imate OVDE.Recepte za najlepsa posna predjela imate OVDE

Grcka torta -7 belanaca,7 kasika secera,7kasika plazme,7 kasika mlevenih oraha

7 belanaca,7 kasika secera,7kasika plazme,7 kasika mlevenih oraha.Umutiti sastojke i ispeci koru.
I fil:14 zumanaca sto su ostala od kora,,200 gr secera u prahu,kuvati na pari.
II fil:u 4 dcl mleka zakuvati jedan puding od vanile,4 kasike secera,1 margarin.

Sjediniti filove i dodati 300 gr mlevene plazme,sto grama oraha,200 gr seckane ili rendane cokolade Slagati tortu po sledecem redosledu-Kora-fil-slag-kora-fil-slag,Ukrasiti po zelji.Podelite recept sa prijateljima na fb mozda nekom zatreba.

Vajstanski kolac -selo moje lepse od Pariza

Kolac je dobio ime po baki koja zivi u istoimenom selu u Juzno Backom okrugu.Kad smo je pitali kako se zove kolac rekla je ,jao deco pa ne znam ,nek bude Vajstanski kolac po mom lepom selu,jos uvek vazi selo moje lepse od Pariza.
4 jaja
prstohvat soli
8 kašika šećera
2 kašika vrele vode
8 kašika brašna
2 kašika kakoa
krem
3 žumanca
4 kašika šećera
3 kašika brašna
2 vanilin šećera
1 kašika ekstrakta od vanile
400 ml mleka
125 gr margarina
Glazura od cokolade

jos- breskve par komada malo vecih
 Priprema:
Ulupati belanca sa prstohvatom soli, zatim dodati šećer i nastaviti mučenje dok se ne dobije jaka pena. Dodati žumanca jedno po jedno. Na kraju dodati brašno i kakao i sve sjediniti žicama od miksera mešajući u krug. U obložen pleh sipati masu za koru i peći u prethodno zagrejanoj rerni U šerpu staviti žumanca i šećer pa umutiti. Dodati brašno i mleko i opet umutiti. Staviti na laganu vatru i mešati dok ne provri i ne zgusne se. Skinuti sa vatre pa dodati ekstrakt vanile i margarin sobne temperature. Mešati dok se ne otopi pa ostaviti da se ohladi. Biskvit presecite na dva dela da dobijete dve kore pa stavite jedan na tacnui nanesite ceo krem,zatim rasporedite sitno iseckane breskve poklopite drugom korom. Zatim izliti glazuru po kolacu,staviti da se stegne.

Domaci zdrav sok od kupina -odlican za krv


domaće kupine
šećer po želji
limunska kiselina
ja sam sve odokativno stavljala i po ukusu
recept za slatko imate ovde


Uberite domaće kupine,one najzrelije,koje se lako odvajaju,dobro ih isperite,ostavite da se ocijede i stavite kuhati u veću posudu,da jedno 10 minuta vriju.Zatim uzmite cedaljku u koju ste predhodno stavili gazu i propasirajte to malo.Kad ulijete sok u sito lagano sa kasikom miješajte da sok brže se cijedi.U situ će vam ostati dio kupina koji je spreman da napravite ukusnu domaću marmeladu od kupine.Tako procijeđen sok ponovno stavite u posudu na vatru,dodajte odmah šećer po želji i miješajte da se šećer rastopi.

Ako želite sok sačuvati za zimu,sada mu dodajte 2 kasicice limunske kiseline,a ako ga mislite potrošiti ubrzo,to nije potrebno.Podelite recept sa prijateljima na fb mozda nekom zatreba.Recept za  najbolju zimnicu na hladno imate  OVDE
Recept za papriku punjenu kupusom imate OVDE.Recept za starinski ajvar imate OVDE,RECEPT ZA NAJBOLJI PRESOLAC ZA KRASTAVCE KOJI SE NIKAD NE POKVARE IMATE OVDE.Recept za punjene krastavce imate OVDE.Recept za papriku u pavlaci imate OVDE. Recept za prelep pekmez od dinja imate OVDERecept za krastvace ukiseljenje sa hlebom imate OVDE-Recept za domaci zdrav sirup imate OVDE

Domaca sarena salata

3 kg paprike
3 kg krastavaca
3 kg zelenog paradaiza
1 kg crnog luka
1-2 kg mrkve
kupus
1/2 l vode
2 male šoljice za crnu kafu eksencije
2 dl ulja
1 čaša od 2 dl soli
1, 1/2 čaše od 2 dl šećera
bibera u zrnu i lovora po želji

Povrce mozete staviti po zelji i ukusu sta vi i vasa porodica volite,tako sam ja ovako ide u original receptu. Vodu, so, šećer, ulje, biber, lovor, eksenciju stavit da provri. Nakon 2minuta kada provri dodati mrkvu isjeckanu na kolutiće, bariti je 5 minuta, zatim dodati isjeckano ostalo povrće i pustiti samo da udari dva ključa, promiješati svo povrće ogrezne. Pakovati vrelo u vruće tegle, zapakovati okretati tegle naopako 1 minut samo da povuče vakum. Zatim ih okrenuti normalno, složiti i utopliti!Podelite recept sa prijateljima na fb mozda nekom zatreba.

Pogledajte i recept za najlepsu salatu sa pecenim paprikama

procitaj i ovaj recept