POCETNA STRANA

Pogledaj i ovaj recept obavezno

POGLEDAJ RECEPT ZA PAPRIKU U PAVLACI NA BRZAKA

POGLEDAJTE KAKO SACUVATI MUSKATLE PREKO ZIME

ZAPRATITE KANAL DA PRATITE SLAVSKE RECEPTE

Podelite recept sa prijateljima

Translate ПРЕВОДАЧ Преведувач TŁUMACZ ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΗΣ

Domace zdravo vino od kupine -odlicno za malokrvnost-recept

10 kg ubranih cistih kupina izgnjeciti jako dobro rukama u vecem emajliranom loncu dok se svaka kupina ne rasprsne (zapremine oko 20 litara), dodati najmanje 2 kg secera, a ne vise od 3 kg secera, sve dobro izmesati drvenom varjacom, pokriti platnom koje povezati na vrhu lonca i ostaviti da stoji na podu (kod mene na betonskoj podlozi) u hladnijoj prostoriji 10 dana. Za ovo vreme kupina ce da prevrije, komina kupine ce se u debelom sloju izdici na gore, a ispod nje ce ostati vino. Lonac sa vinom i kominom podici na ravnu stolicu, niz zid lonca spustiti PVC crevo do dna lonca, povuci ustima vazduh iz creva i otociti vino u odgovarajucu posudu.


Zaostalu kominu od kupine procediti kroz gustu gazu i stiskanjem komine iscediti vino zaostalo u toj komini. Lonac dobro oprati, posusiti ga i u njega vratiti ocedjeno vino, dodati 1 kg secera, dobro promesati, povezati platnom lonac i ostaviti na istom hladnom mestu da stoji 10 dana. Potom pomocu PVC creva, koje ne spustati do dna lonca otociti vino, koje vec pocinje da se bistri, a na dnu lonca ce ostati glatko staklasti talog koji prosuti, lonac oprati, posusiti ga i u njega opet vratiti otoceno vino, a ako vino nije dovoljno slatko, ne sme biti preslatko, jer onda nije pravo vino, dodati odgovarajucu kolicinu secera, koju promesati dobro drvenom varjacom, povezati lonac platnom i ostaviti na istom mestu da stoji 10 dana.

 Tako postupati najmanje dva meseca, tj. sve dok ne prestane fermentacija vina, a ona ce prestati kada na dnu lonca ne bude ili bude zanemarljiva kolicina onog finog taloga. Ja pretakanje vina iz lonca vrsim sve do kraja meseca oktobra, kada vino koje je fermentisano i ima zadovoljavajucu slatkocu sipam u stakleni balon u kom ga cuvam za upotrebu. Vino od kupine sadrzi veliku kolicinu gvozdja, vecu nego sveza kupina, pa je preporucljivo da ga piju svi koji imaju nizak nivo hemoglobina u krvi, odnosno koji su malokrvni, radi ciscenja krvnih sudova, protiv holesterola i triglicerida. Nema boljeg leka za malokrvnost od vina od kupine.Podelite sa prijateljima na fb ovaj koristan recept mozda nekom zatreba. Dovoljno je za odrasle osobe da dnevno popiju tri decilitra ovog vina.Recept za domaci zdrav sirup imate OVDE-RECEPT ZA LIKER OD JAGODA I ZOVE IMATE OVDE


Pogledajte i recept za najlepsu salatu sa pecenim paprikama

procitaj i ovaj recept