POCETNA STRANA

Podelite recept sa prijateljima

Translate ПРЕВОДАЧ Преведувач TŁUMACZ ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΗΣ

Slavski kolac po starinskom obicaju sa poskuricama

1 kg brasna,
pola l. *osvecene* vode,
1 kockica kvasca,2 kasike secera,2 kasicice soli,
soljica za kafu ulja,kasika - dve sirceta,
korica izrendanog limuna .
Umesiti testo od svih sastojaka,staviti da stase oko 1 h.Zatim premesiti,ostaviti jos jednom da napuni vanglu. Podeliti na 8 jednakih loptica.Od prve razvuci pogacu malo manju od velicine serpe,staviti u podmazanu serpu ili na papir ,a od gore staviti 5 loptica u obliku krsta.Od 7.e loptice napraviti valjak i iseci 4 trougla koja stavite izmedju 4 periferne lopte.Od 8.e lopte napravite jos 8 malih loptica koje idu na bocne sire strane trouglova uz samu ivicu serpe. Ostaviti da nadolazi i sarati testom koje umesim od oko 200 gr brasna,100gr niseste/gustin/2 velike kasike soli i vode da bude bas bas tvrdo testo.
Pravim najpre ukrase od onog kalupa koji nazivamo *krsnik* ili * slovo* a ti pecati se zovu i *poskurice" koje znaci-Isus Hristos pobedjuje..Zatim se naprave i pticice,burence,grozdje,knjiga,tresnjice,ziric,klasje..cvetovi...ukljucite mastu,ali je ovo meni bas bas obavezno... Testo lepim vodom u koju dodam kasicicu secera. Odmah ukljucim rernu,jer testo dovoljno nadodje dok sarate belim testom. Pecem oko 1 h najpre na 250 a zatim na 18o . Pokrijem papirom posle 5 min,a ako treba i na kraju pecenja sklonim papir da porumeni.Toplo premazem uljem i ostavim da se ohladi pokriveno krpom.Recept i sliku nam je poslala Natasa Ristic .
loading...