17 kg crvenih paprika
3 kg plavog paradajza
2 l ulja
4 kašika šećera
8 kašika soli
2 kašike senfa
1 kašika sirćeta
Paprike ispeći i oljuštiti (iscediti u dzaku za krompir).
Zatim ispeći i plavi paradajz (u rerni), oljuštiti ga i iscediti u cediljku od viška vode.
Sipati 1 l ulja u šerpu da se dobro ugreje, sipati samlevenu papriku i samleveni plavi paradajz.
Kuvati i stalno mešati, na pola kuvanja dodati još ulja, šećer i sirće, a pred kraj kuvanja sipati so i senf.
Vreo ajvar sipati u čiste i zagrejane tegle, povezivati odmah sa poklopcima i odlagati u vangli u kojoj smo stavili ćebence ili neki topliji čaršaf.
Sve pokriti i ostaviti ajvar tako pokriven do sutradan.
Ovako spremljen ajvar može da traje i dve godine.Podelite recept sa prijateljima na fb mozda nekom zatreba.Recept za zimnicu na hladno imate OVDE-Recept za jeger Zimnicu mnogo jednostavniju od ajvara imate OVDE-.Recept za papriku u pavlaci imate OVDE
.Recept za papriku punjenu kupusom imate OVDE-Recept za salatu sa pecenim paprikama imate OVDE-Recept za najlepsu barenu papriku bez hemije imate OVDE-Recepta za punjene krastavce imate OVDE-Recept za jedan presolac na hladno za 3 vrste zimnice imate OVDE-Recept za punjeni luk imate OVDE-Recept za dzem od smokvi po starinski bez hemije imate OVDE