POCETNA STRANA

Pogledaj i ovaj recept obavezno

POGLEDAJ RECEPT ZA PAPRIKU U PAVLACI NA BRZAKA

POGLEDAJTE KAKO SACUVATI MUSKATLE PREKO ZIME

ZAPRATITE KANAL DA PRATITE SLAVSKE RECEPTE

Podelite recept sa prijateljima

Translate ПРЕВОДАЧ Преведувач TŁUMACZ ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΗΣ

Cesnica u mom kraju -Bozicni kolac sa novcicem-recept i obicaji


U srpskoj tradiciji česnica je neizostavni deo ručka i ima ulogu slavskog kolača na Božić.Domaćica česnicu mesi rano ujutro od pšeničnog brašna i masti bez kvasca. U nju se obvezno stavlja novčić, a u nekim krajevima i komad Badnjaka (radi zdravlja i plodnosti goveda), zrno kukuruza (radi svinja), zrno graha (radi ovaca), zrno zobi (radi konja),.
Na početku božićnog ručka, česnica se okrene tri puta slijeva nadesno i lomi se na onoliko dijelova koliko ima ukućana. Onaj tko dobije dio česnice s novčićem, prema narodnom vjerovanju, biće zdrav i sretan cijele godine. Česnica simbolizira rođenje mladog Hrista, kada su ga pastiri darivali. Pripremu česnice mogu pratiti razna pravila: brašno se uzima samo iz pune vreće, voda za tijesto se donosi sa tri izvora, domaćica prije spremanja mora se okupa ... U istočnoj i južnoj Srbiji, domaćin ili domaćica, rukama ulepljeni od tijesta, hvata voćke, košnice i stoku da ih učini plodnijim.Razni su obicaji po Srbiji kako se sprema,neko je pravi sa kukuruznim brasnom neko sa korama za baklavu .....Ja je spremam ovako
U 250 grama mlakog mleka i 250 grama mlake vode  najbolje osvecene rastope se kašičica šećera i dve kašičice soli sipa se kilogram brasna i dobro sve zajedno umesi kad je umeseno stavi se u tepsiju da nadodje malo i onda se stavlja kovanica ,ukrasiti mozete po volji.Negde je i sa korama prave kao baklavu ,recept za to imate OVDEPodelite recept sa prijateljima na fb da sacuvamo obicaje.

Pogledajte i recept za najlepsu salatu sa pecenim paprikama

procitaj i ovaj recept