sastojci
500 gr. piletine ( batak,karabatak…po želji )
po malo vegete,soli i mljevene crvene paprike
1 jaje
1 kisela pavlaka
1 prašak za pecivo
700 ml. vode
500 gr. brašna
ulja za prženje
za preliv
umak od piletine
malo vrhnja za kuhanje
malo mlijeka
piletinu posoliti , premazati sa vegetom i crvenom paprikom i staviti u tavu na vruće ulje da se prži , kad porumeni sa obje strane usuti 1, 5 dcl. vode i ostaviti da umak malo ukuha ali ne previše ( jer ce nam trebati za kasnije zalijevanje ). u plastičnu posudu umutiti jaje dodati kiselu pavlaku sol , vodu i na kraju brašno i prašak za pecivo, dobro umutiti da ne bude grudvica jesto usuti u uljem podmazan veliki pleh za pečenje a preko njega poredati pečene komade piletine ( umak ostaviti za kasnije ) i ubaciti u zagrijanu rernu da se peče na 250 C otprilike 15-ak min.
izvaditi iz rerne i presuti sa umakom koji je ostao od piletine i vratiti u rernu da se peče otprilike još 15-20 min.slika je kad je izvadjena iz rerne pre umaka u tavu od umaka usuti malo mlijeka i vrhnje za kuhanje i ukuhati pred kraj pečenja kljukuše i gotovu kljukušu preliti sa tim umakom.