Potrebno je:
- 1 pakovanje svežih šampinjona
- 1/2 kesice origana
- 1 pavlaka za kuvanje
- 1 kašičica soli
- 1 kašičica suvog biljnog začina
- 1/2 čaše kisele pavlake
Priprema
1
Iseckajte šampinjone na listiće. U šerpu sipajte ulje da se zagreje, pa smanjiti temperaturu. Dodajte iseckane šampinjone i malo vode. Posolite i stavite suvi biljni začin. Kada se šampinjoni izdinstaju sa malo vode koje ste prethodno dodali na umerenoj vatri i kada višak vode ispari, dodajte pavlaku za kuvanje. Poklopite šerpicu i povremeno mešajte.
2
Nakon desetak minuta dodajte još i pola čaše kisele pavlake od 20% mlečne masti, promešajte i ostavite da se kuva još 15-ak minuta uz stalno mešanje. Pred kraj dodajte origano. Kada sos bude gust poslužite ga kao prilog uz belo meso, svinjske šnicle...
Ovaj sos najbolje je poslužiti kada se prohladi.