- 500 grama brasna
- 2,5-3 dcl mlijeka
- 15 grama svjezeg kvasca
- 1 zlicica secera
- 1 zlicica soli
- ulje za przenje
- 1 casica (stampla) rakije
- 50 ml ulja za tijesto
Priprema 1. Dici kvasac sa secerom u toplom mlijeku.
2. Pripremiti brasno, dodati malo ulja, sol, malo rakije.
3. Sa mlijekom i kvascem zamjesiti glatko tijesto.
4. Ostaviti na toplom dok ne udvostruci volumen.
5. Razvuci debljine prsta i sjeci lepinjice pravokutnike 10X6 cm, rasjeci ukoso po sredini.Mozete ih na krajevima uvijati kao masnice.
6. Ostaviti da jos malo “nadodju”.
7. Prziti u dosta vrelog ulja.
8. Servirati toplo.
Posluživanje Rakija sluzi da ne budu masne, naime dok alkohol isparava ne “dozvoljava” ulju da udje u tijesto.PODELITE sa prijateljima na fb mozda nekoj drugarici zatreba.