4 zumanca
2,5 dcl hladne vode
100 gr secera u prahu
sok od 1 velikog limuna ili 2 manja
mekog brasna oko 500 gr
500 gr mlevenog netopljenog svinjskog sala
jos 200 gr brasna
tegla dzema od sljiva ili po ukusu
secer u prahu za posipanje i valjanje
2,5 dcl hladne vode
100 gr secera u prahu
sok od 1 velikog limuna ili 2 manja
mekog brasna oko 500 gr
500 gr mlevenog netopljenog svinjskog sala
jos 200 gr brasna
tegla dzema od sljiva ili po ukusu
secer u prahu za posipanje i valjanje
Od zumanaca, soka od limuna, vode,100gr secera u prahu i brasna zamesiti elasticno testo. Salu dodati 200 gr brasna i dobro izmesiti. Testo od zumanaca razvaljati u pravougaonik debljine 1 cm, pa premazati cetvrtinu testa od sala tupim nozem preko. Saviti pravougaonik najpre s leva na desno, pa zdesna na levo, pa odozgo prema dole i na kraju lepo upakovati testo sa svih strana. Ostaviti da odmori u frizideru najmanje pola sata. Postupak premazivanja ponoviti jos 3 puta Premazano testo preseci na pola , i od jedne polovine debelom, teskom oklagijom razviti koru debljine manje od centimetar na radnoj povrsini. vrucim nozem iseci na pravougaonike. Na svaki staviti fil od dzema od sljiva.Presaviti kao knjigu ili oblik koji zelite redjati u pleh,koji se podmaze malo. isto uraditi i s drugom polovinim testa, ali tek kad je pecenje prve ture pri kraju. Znaci, sirovo testo sto manje drzati na toplom.peci dok ne porumene posuti kad su gotovi secerom u prahu.