Kremast i ukusan voćni kolač, veoma jednostavan za pripremu.Nekad ga pravim sa kajsijama nekad sa breskvama,u oba slucaja je prelep moze cak i sa nektarinama
Sastojci:
Biskvit:
6 jaja
6 žlica šećera
6 žlica brašna
1 prašak za pecivo
6 jaja
6 žlica šećera
6 žlica brašna
1 prašak za pecivo
Krema:
1 l mlijeka
3 pudinga od vanilije
10 žlica šećera
3 kisele pavlake
1 l mlijeka
3 pudinga od vanilije
10 žlica šećera
3 kisele pavlake
I još:
kompot breskvi (velika limenka)ili kajsija moze i nektarine
200 ml slatkog vrhnja
kompot breskvi (velika limenka)ili kajsija moze i nektarine
200 ml slatkog vrhnja
Priprema:
Za biskvit izmutiti jaja sa šećerom, dodati brašno pomješano s praškom za pecivo. Peći u velikom limu na 180 °C.
Vruć biskvit preliti sokom iz kompota Za kremu skuhati puding s 10 žlica šećera. Još u vruć dodati 3 kisele pavlake, breskve ili kajsije iseckane na komadice (polovine ili četvrtine).dobro izmješati i odmah izliti preko biskvita.
Vruć biskvit preliti sokom iz kompota Za kremu skuhati puding s 10 žlica šećera. Još u vruć dodati 3 kisele pavlake, breskve ili kajsije iseckane na komadice (polovine ili četvrtine).dobro izmješati i odmah izliti preko biskvita.
Kad se ohladi premazati s 200 ml umućenog slatkog vrhnja.a moze i bez toga
Napomena:
Sloj šlaga na vrhu bude vrlo tanak, ako želite, možete izmiksati 500 ml slatkog vrhnja, onda će sloj kreme i šlaga biti iste debljine.
UMjesto kompota od breskvi, možete upotrijebiti kompot od kajsija. toliko je kremast da moze i bez slaga kao kod mene ovaj put .Podelite recept sa prijateljima na fb mozda nekom zatreba.
Sloj šlaga na vrhu bude vrlo tanak, ako želite, možete izmiksati 500 ml slatkog vrhnja, onda će sloj kreme i šlaga biti iste debljine.