Sastojci
4 osobe- SMJESA ZA PALACINKE
- 3 srednje velika jaja ( velicina M )
- 1,25 dl mlijeka
- 150 g brasna
- na vrh noza praska za pecivo
- malo soli
- 75 ml mineralne ( kisele ) vode
- NADJEV
- 1 veci luk, sitno isjeckan
- 4 grancice timijana
- 4 grancice bosiljka
- 3 - 4 zlice ulja
- 300 g mljevenog govedjeg mesa
- 1 zlica paradajz pirea
- 500 g paradajza, sitno isjecenog moze i jedna paprika ja sam imala pri ruci pa sam i nju naseckala
- 250 ml vode
- 1 povrtna kockica za juhe
- 100 g rendanog sira goude
- sol+papar
1. Za palacinke izmjesati sve sastojke ( osim mineralne vode, koju cete dodati na kraju, kada smjesa odstoji ) u glatku smjesu bez grudvica.
Pokriti i ostaviti da odstoji oko 15 - 20 min.
Prije samog pecenja u smjesu umjesati mineralnu vodu i dobro promjesati. Ispeci 4 - 5 palacinki u tavi velicine 26 cm ( kod mene tava od 28 cm ).
2. Luk ocistiti i isjeci sitno. Zacine oprati i posusiti. Ostaviti malo za ukras, a ostatak isjeci sitno.
3. Na malo vruceg ulja dinstati meso dok ne postane zrnasto i dok voda ne ispari.
Kad je gotovo ostaviti na stranu.
Luk i zacine dinstati na malo ulja, dok luk ne omeksa, zatim dodati pire od paradajza i promjesati. Dodati sjeckani paradajz, vodu i kockicu za juhe.
Kuhati na slaboj vatri oko 10 min. Umak podijeliti na dva jednaka dijela.
U jedan dio umijesati dinstano meso, zaciniti paprom i soli. Drugi dio umaka ostaviti za prelijevanje palacinki. 4. Palacinke puniti smjesom, zatim dva kraja sa strane prebaciti da ne bi curio fiil i motati u rolat
5. Zamotane palacinke sjeci na 4 dijela i redati u keramicki kalup koji malo premazete uljem.Ostatakom umaka preliti palcinke odozgo.
Bolje je koristiti malo veci kalup kako palacinke ne bi bile gusto poredane.
Tako umak moze skliznuti i izmedju a ne da ostane samo gore.
Ostatakom umaka preliti palcinke odozgo.
Bolje je koristiti malo veci kalup kako palacinke ne bi bile gusto poredane. Tako umak moze skliznuti i izmedju a ne da ostane samo gore.Podelite recept sa prijateljima na fb mozda nekom zatreba ideja.