kore
150 gr meda
100 gr šecera
3 šoljice vode
200 gr brašna
150 gr mlevenih oraha
1 kašicica sode bikarbone
malo cimeta
fil
300 gr mlevenih oraha
250 gr šecera
1 kesica vanil šecera
šoljica vode
100 gr crne čokolade za mešenje posne- moze svislonove moze i bambi
1 (250 gr) margarin
za ukrašavanje
malo mlevenih oraha ili čokolade ili biljnog šlaga
Med, vodu i šecer pomešati da se ujednaci masa. U drugoj posudi pomešati brašno i ostale suve sastojke. Dodati u masu sa medom, pa varjačom lepo sjediniti.Veliki pleh od rerne (moj je 40x34cm unutrašnje mere) obložiti peki papirom, pa masu ravnomerno rasporediti. Peći 20 minuta na temperaturi od 175°C. Pečenu i prohladenu koru podeliti na tri dela.U sud staviti šecer i vanil šecer, preliti ga šoljicom vode, pa na vatri zagrejati do ključanja. Kade se šecer otopi, skloniti sa vatre, pa odmah dodati mlevene orahe i čokoladu izlomljenu na manje komade. Sve lepo promešati da se sastojci ravnomerno sjedine. Zasebno umutiti penasto margarin, pa spojiti sa prohladenim orasima.
Filom premazati kore, ostaviti deo za premazivanje i sa strane. Odozgo posuti mlevenim orasima ili ukrasiti topljenom čokoladom ili biljnim šlagom.
Torta treba da odstoji dan-dva da lepo se stegne i odpusti mi smo ovu sekli odmah i nista joj nije falilo.Podelite recept sa prijateljima vreme je posta mozda nekom zatreba.